Zapečené papriky se sýrem a salámem - opravdu výborné !!!!
[9.6.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bílé papriky ,rajčata ,libové párky nebo točený salám , sýr eidam , anglická slanina.
POSTUP PŘÍPRAVY
Papriky seříznu vršek a vydlabu vnitřky , po omytí dám na talíř a dám je na 5 minut do mikrovlnky aby trošku změkly a pak se nemusí dělat tak dlouho.Mezitím si nakrájím na špalíčky salám nebo párky a na špalíky i eidam.Vyndám papriky z mikrovlnky a začnu do nich dávat špalíky eidamu a salámu až jsou úplně vycpané. Naplněné papriky naskládám do pekáčku nebo zapékací misky a překryji plátky anglické slaniny,navrch nakrájím rajčata na plátky.Troubu pistím na 250 stupňů a dám zapést na cca 1/2 hodiny.Máme rádi s tmavým pečivem .Přeji dobrou chuť.
ZELNÝ PREJT
[4.2.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250g hlávkového zelí 200g měkkého salámu 2 vejce, 1-2 housky, 1,5dl mléka 1 menší cibuli, sůl česnek, majoránku, mletý pepř, zázvor, nové koření, 1 lžička sádla(oleje) strouhanku
POSTUP PŘÍPRAVY
Zelí očistíme,nakrájíme na drobné nudličky a spaříme vroucí vodou.
Necháme okapat, vsypeme do mísy, přidáme najemno nakrájený salám, housku namočenou v mléce, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl česnek a ostatní koření dobře promícháme.
Zapékací mísu nebo pekáček vytřeme sádlem (olejem) , vysypeme strouhankou, rozložíme připravenou směs a v troubě dokřupava zapečeme.
Podáváme s brambory nebo jen tak samotné.
Bramboráková pizza
[21.1.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bramory,vejce, polohrubá mouka,česnek,majoránka,uzenina,sůl.pepř,rajčata,paprika,sýr na strouhání...popřípadě třeba kukuřice nebo olivy.
POSTUP PŘÍPRAVY
Udělat normální bramborákové těsto,můžete přidat nějakou uzeninu.Vodu s těsta hodně slít.Dát na vymaštěný plech-já dávám pečící papír,nechám péct,až bramborák zezlátne naskládáte na něj na kolečka nakrájené rajčata a paprikua posypete kukuřicí nebo olivami a dáte zapéct ,těsně před dopečením posypat nastrouhaným sýrem...Je to dobrá rychlá večeře...dobrou chut!
Zapečené brambory se salámem
[4.1.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
brambory vařené ve slupce, cibule, salám (nejlépe šunkový na plátky), strouhaný sýr, petrželka (kudrnka), kousek másla (Hery) *** ZÁLIVKA: 1 sladká smetana, 1 velká zakysaná smetana, 2 vejce, sůl, pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Bramory uvařit ve slupce, oloupat a pokrájet na kolečka.
Cibuli pokrájet na půl kolečka a osmahnout na másle.
Petrželku pokrájet.
Obě smetany smíchat a rozšlehat s vejci, osolit, opepřit.
Do formy navrstvit: polovina brambor - polovina salámu - cibule - druhá polovina brambor - druhá polovina salámu
Potom všechno přelít zálivkou, posypat sýrem a petrželkou.
Dát zapéct (cca 30 min).
Zlaté papriky alá Jířa Bláhová
[1.11.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Papriky, šlehačka,brambory,pepř,sůl,kabanos,eidam, petržel a vajíčko
POSTUP PŘÍPRAVY
Oloupané nevařené brambory nakrájet na plátky do zapékací mísy opepři a osolit, na to papriky zbavené semínek a naplněné směsí z nastrouhaného kabanosu nebo špekáčků a eidamu, petržele a vajíčka, zalít smetanou a péct do zlatova a do změknutí brambor.
42
Nejlepší,nejlevnější,nejrychlejší a nejmňamkovitější plněné papriky na světě od Květy
[26.9.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Nic víc než vydlabané bílé papriky,400g gothaje-ten je nejdůležitější na celém receptu,protože se nejlépe rozpéká se sýrem-s jiným salámem to nemá cenu zkoušet,30-40dkg sýra,třeba eidam-levnější verze,já dávám blaťácké zlato napůl s goudou,olej a TOŤ VŠE!
POSTUP PŘÍPRAVY
Nastrouháme sýry,gothaj nakrájíme na kostičky,smícháme a plníme papriky,znovu přikryjeme odkrojeným koncem paprik,aby nám nevytekla náplň a pečeme při asi200 stupních dokud papriky nezměknou a nemají puchýřky.Jíme je s chlebem a jsou výýýýýýýýýýtečné i studené.PS:Já mám na ně doslova úchylku,dělala bych je klidně odben
Cuketový pekáč
[4.9.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
0,5 kg nastrouhané cukety (já strouhám na jemno), 25 dkg salámu nakrájeného na kostičky (kupuju obyčejný kuřecí cca 60 Kč/kg), 1 hrnek hrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 vajíčka, sůl, pepř, majoránka, 10 dkg cihly (v původním receptu je nastrouhat do těsta, já ji ale sypu navrch, je to tak chutnější)
POSTUP PŘÍPRAVY
Smícháme všechny suroviny, vyložíme pekáček pečícím papírem a pečeme - já peču cca na 200°C do doby, než se pořádně zapeče sýr napovrchu..
Jelikož je nás hodně, tak peču na velkém hlubokém plechu z dvojté dávky.
CUKETOVÝ DRÁTENÍK,kterým nepohrdnul ani můj masozřavý manža:-))
[28.8.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Jedna větší cuketa /nebo dvě menší/,svazek mladé cibulky /může být i jen jedna cibule,když nemáte mladou cibulku/,tři stroužky česneku,100g tvrdého sýra,200g měkkého salámu,pepř,sůl,1 lžíce polévkového koření,špetka majoránky,1 prášek do pečiva,3 vajíčka,30ml oleje,150g polohrubé mouky nebo napůl smíchané s hladkou,olej na vymazání formy
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept jsem i s cuketou dostala od mé švagrové,přidala jsem jen majoránku,kterou máme rádi a bezva večeře byla na světě!A jak budete postupovat?Cuketu,salám,sýr,nastrouháme na hrubším struhadle,přidáme ostatní přísady,prolisovaný česnek a cibulku nakrájenou na jemno,dochutíme kořením,zamícháme dáme do pekáčku a pečeme ve vyhřáte trobě na 180 stupňů asi 40 minut.Já jsem nedala do pekáče ale do pečící keramické misky a tak jsem to dělala z poloviční dávky.Pro dva lidi bohatě stačí!Jí se teplé,ale dá se v pohodě jíst i studený!K tomu zeleninový salát nebo jen pár druhů zeleniny jako oblohu a bezva letní oběd nebo i večeře je na stole!Příjemná změna po masovém dni....neodmítnul ani můj manža a to je "supermasožravec":-))Dobrou chuť všem,kteří dráteníka zkusí!
ZELENINOVÉ LÍVANCE
[16.8.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400g míchané mražené zeleniny,sůl,4 vejce,200ml mléka,160g polohrubé mouky,5 lžic oleje,120g dietního salámu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Mraženou zeleninu dáme do hrnce,podlejeme troškou vody,posolíme a dusíme do měkka.Salám pokrájíme na malé kousky.Mléce rozšleháme žloutky,mouku,olej a sůl.Přidáme zeleninu,salám a tuhý sníh z bílků.Lžící nabírámé malé kopky a klademe na rozehřátý olej,vytvoříme malé lívance a smažíme.Podáváme s bramborovou kaší.
ZAPÉKANÉ BRAMBORY RYCHLE A CHUTNĚ
[6.6.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
BRABORY- TOLIK KOLIK KAŽDÁ RODINKA SPAPKÁ, ČESNEK, MĚKÝ SALÁM NEBO PÁREK, SÝR CIHLA, (PRO LEPŠÍ CHUŤ PŘIDÁM I HERMELÍN), A TO NEJHLAVNĚJŠÍ ZAVAŘENÁ ZELENINA (KUNOVJANKA NEBO MORAVANKA) SŮL, PEPŘ,3VEJCE
POSTUP PŘÍPRAVY
UVAŘENÉ BRAMBORY VE ŠLUPCE OLOUPU A NAKRÁJIM NA KOLEČKA A DO VYMAŠTĚNÉ ZAPÉKACÍ MÍSY STŘÍDAVĚ POKLÁDÁM BRAMBORY-POSOLIM-POPEPŘIM-NAKRÁJIM PÁR MALÍCH KOUSKŮ ČESNEKU-NASTROUHÁM TROCHU UZENINY A SÝRA HERMELÝN-(ZE ZELENINY VYNDÁM VĚTŠÍ KUSY JAKO CIBULKU OKURKY TO TAM NEDÁVÁM)A PŘIDÁM TROCHU TÉ ZELENINY. A TAK TO STŘÍDÁM AŽ NA HORU A NA KONEC PŘIJDE POSTROUHANÁ CIHLA POLEJU TO ROZŠLEHANÝMI VEJCI A TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ CELÉ POLEJU TOU VODOU S TÉ ZELENINY. DÁM ZAPECT A TO NAŠI KLUCI MILUJÍ. (LÉPE POPSAT TO UŽ VÁŽNĚ NEUMÍM :-) SNAD TO ZACHUTNÁ I VÁM. DÍKY TÉ ZELENINĚ ZAPÉKANÉ BRAMBORY DOSTANOU ÚPLNĚ JINOU CHUŤ. SNAD ZACHUTNAJ I VÁM