SVATOMARTINSKÁ HUSA
Ingredience:
husa (cca 3,5 kg),
sů
2 jablka,
Postup
l, kmín,
Postup:
Př
Když je maso polom
Když je husa na h
Husu naporcujeme a poléváme výpekem z masa a jablek.
Podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem
edem nasolenou a okmínovanou husu pečeme v troubě při 180°C, během pečení podléváme.ěkké, husu obložíme jablky bez jádřinců, pár kousků vložíme i do břišní dutiny.řbetě zlatá, otočíme ji. Pečeme asi 1 až 1,5 hodiny..
11
NADÍVANÁ HUSA
Ingredience:
1 husa (500 g),
sů
lži
1 houska,
200 ml smetany,
200 g jater,
1 cibule,
lžíce másla, sekaná petrželka
na omá
200 ml bílého vína,
200 ml zakysané smetany
l, mletý pepř,čka ostré hořčice,čku:
Postup:
Husu pot
nakrájíme na kosti
a 3 min opékáme na másle, poté promícháme s vyma
Husu plníme touto nádivkou a pe
kysanou smetanou.
Dochutíme solí a pep
Vhodnou p
řeme solí, pepřem, hořčicí. Housku nakrájíme na kostičky, namočíme do smetany. Játra a cibuličkyčkanou houskou, petrželkou, solí a pepřem.čeme na 180°C v troubě a podléváme bílým vínem. Pak povaříme sřem.řílohou je dušené červené zelí, popřípadě bramborové krokety.
12
PE
ČENÁ HUSA PO ČESKU
Ingredience:
1 husa,
sů
l, kmín
Postup:
Husu nejd
Z b
Na roškva
Kdo má rád jablka, p
Husu pe
stehnech, aby se lépe vypékala š
říve vykucháme a důkladně očistíme.řicha husy výjmeme sádlo, nakrájíme je a rozškvaříme na pekáči.řené sádlo položíme husu, kterou předtíme důkladně ze vnitř i z venku osolíme a okmínujeme.řidá je k huse.čeme pomalu v mírně vyhřáté troubě, několikrát ji vidličkou propíchneme po bocích a naťáva.
Bě
prsí
Pokud bude pot
Postupn
Hotovou husu s k
Ze st
Pe
hem pečení vypečenou šťávou poléváme a občas husu obrátíme (dopečeme ji položenou na zádechčky nahoru).řeba podlijeme husu trochou horké vody.ě sbíráme vrstvu tuku z vypečené šťávy, aby se dále nepřepalovala.řupavou kůrčičkou vyjmeme a naporcujeme.ěn pekáče seškrábeme připečenou šťávu, přilijeme trochu vody a povaříme.čenou husu podáváme se zelím a houskovým knedlíkem.
13
HUSA NA
ČERVENÉM VÍNĚ
Ingredience:
1 vykrmená mladá husi
0,7 l Svatomartinského
4 – 6 menších, tvrdých a nakyslých jablí
1 velká cibule
čkačerveného vína (dop. Svatovavřinecké)ček
ně
kolik hřebíčků
hrst sušených zelených bylinek (tymián, dobromysl, majoránka)
mo
3 dl domácího husího sádla
lžíce švestkových povidel
řská krystalická sůl
Postup:
Každý, kdo n
dá za pravdu, ne vždy se to vyda
A proto n
Husu ko
pe
ěkdy zkusil péci jakoukoliv drůbež vcelku, natož husu,ří.ěkolik praktických rad:řeníme bylinkami zevnitř a to tak, že sušený tymián, majoránku apod. vtíráme s krystalickou solíčlivě do břišní dutiny husy, kterou necháme potom několik hodin v chladu uležet.
Př
doporu
pr
Pe
Husu necháme n
ed pečením husu nadijeme jablíčky a cibulí, břišní dutinu dobře zašijeme, stejně jako krk. Dálečujeme vínem začít podlévat až zhruba po hodině pečení, před tím je dobré podlévat vodou aůběžně potírat husím sádlem.čeme-li husu vcelku, nasolíme ji a vetřeme bylinky zevnitř.ěkolik hodin v chladu uležet.
Př
pe
Rozpálíme troubu, vymažeme peká
Pe
Poslední p
z výpeku, aby krásn
Pokud chceme mít husi
př
Nakonec ji necháme dojít p
nep
ed pečením do břišní dutiny vložíme cibuli se zapíchnutými hřebíčky, jablíčka a husu na obou koncíchčlivě zašijeme.č husím sádlem a husu do něj vložíme na rošt ze špejlí nebo třísek.čeme zvolna pod pokličkou za podlévání vodou, sádlem a červeným vínem asi 1,5 až 2 hodiny.ůlhodinu dopékáme husu v pekáči bez pokličky, poléváme ji často svrchu tukem i šťávouě zezlátla.čku pěkně voňavou po bylinkách už hned při vytažení z trouby, posypeme ji ještěi posledním podlévání (i polévání).řiklopenou poklicí asi 20 minut ve vypnuté troubě, jedině tak se nám bylinkyřipálí.
A úpln
ě na závěr:
nezapome
povidel!
To je ten finální dotek, který naši husi
vysokého kuliná
Na záv
troub
Poznámka autora:
zelí a kmínu se tentokrát vyvarujeme, vínu p
ňme zlehka z okraje pekáče seškrábnout výpek a rozmíchat jej ve štávě se lžící švestkovýchčku posune definitivně z kategorie poživatin někam do sférřského umění.ěr ji můžeme posypat sušenými zelenými bylinkami, v tom případě ji necháme dojít ve vypnutéě zase přiklopenou poklicí. nejlepší přílohou je čerstvý domácí chléb, nebo bramborové knedlíky.říliš nesvědčí, naopak, spolehlivě jej „vynulují “.
14
SVATOMARTINSKÁ HUSA S
ČERVENÝM ZELÍM
Na 8 porcí pot
řebujete:
č
tyřkilovou husu
sů
majoránku
kmín
1 housku
asi 2 dl vody.
Ze všeho nejd
Zevnit
Nakonec dovnit
který te
lřív husu ze všech stran včetně vnitřku nasolíme.ř ji ještě potřeme majoránkou, zvenčí zase důkladně nakmínujeme.ř husy vložíme housku, která do sebe během pečení nasaje nemálo tuku,če dovnitř.
15
Husu vložte do peká
Troubu p
trochou vody a dáme ji do trouby.
Je dobré ji každých zhruba 15 minut p
Když husa asi po 80 minutách zr
za ob
Když je husa i na prsou r
15–20 minut, aby se ud
Po upe
z nejlepších kousk
Nakonec ji naporcujeme n
Rozst
problém
če a dokořeňte ji z druhé stranyředehřejeme na 160 stupňů Celsia, husu položíme prsy dolů do pekáče, podlijemeřelít výpekem, aby se maso nevysušilo.ůžoví, otočíme ji prsy nahoru, ještě trochu ji pokmínujeme ačasného polévání ji pečeme dalších zhruba 80–90 minut.ůžová, roztopíme troubu na 180 stupňů a pečeme ji ještě asiělala krásně křupavá kůrčička.čení ji necháme chvíli zchladnout, vyndáme z ní housku („Nevyhazovat! To bude jedenů!“)ůžkami na drůbež:říhneme jí podélně hrudník a rukama ji „zlomíme“ podél páteře. Pak už jde bezů porcovat i na zádech.
Č
Na 8 porcí pot
1,5 kg
300 g anglické slaniny vcelku,
3 lžíce másla,
3 v
podle chuti asi 4–6 lžic cukru,
3 lžíce hladké mouky
700 ml hov
ervené zelí k huse:řebujete:červeného sterilovaného zelí,ětší cibule,ězího vývaru
16
Na takovou porci zelí za
Slaninu nakrájíme na kosti
V hrnci rozpustíme máslo, p
Když cibule zesklovatí, p
Pak p
Nakonec zelí už jen zalijeme hov
dusit, až je úpln
Když je zelí hotové, p
Zelí zaprášíme hladkou moukou.
Komu v receptu chybí s
čněte rovnou vařit v pořádně velkém hrnci.čky a cibuli nasekáme nahrubo.řidáme slaninu a cibuli a vše promícháme.řisypeme asi polovinu cukru, který necháme zkaramelizovat.řidáme červené zelí.ězím vývarem, přikryjeme poklicí a necháme asi 20 minutě měkké.řidáme ještě lžíci cukru.ůl, tak si zelí klidně i dosolte.
17
HUSÍ PERKELT
Ingredience:
400 g vykost
husí dr
1 stroužek
2 menší cibule,
1 lži
1 raj
1 zelená paprika,
2 lžíce husího sádla,
1 lžíce mleté sladké papriky,
ěného husího masa,ůbky,česneku,čka hladké mouky,če,
sů
l
Postup:
Vykost
husím sádle. Potom p
nasypeme jemn
Krátce osmahneme a podlijeme 3 lžícemi vody.
Promícháme a dusíme zvolna za mírného podlévání vždy, když se tuk odd
ěné maso nakrájíme na malé kousky, drůbky rovněž rozkrájíme. Osolíme a prudce opečeme naři mírnějším plameni shrneme maso na jednu stranu pánve, na volné místoě krájenou cibuli a česnek, zpěníme a zasypeme mletou paprikou.ěluje od šťávy. Ke konci dušení
př
a rozkrájené raj
idáme papriku nakrájenou na jemné nudličkyče. Dusíme dál až paprika změkne.
18
JEMNÁ HUSÍ PAŠTIKA
Ingredience:
500 g husích jater,
500 g vep
1 l husího sádla,
8 natvrdo uva
4 cibule,
lžíce ho
mletý pep
řových nebo telecích jater,řených vajec,řčice,ř a sůl
Postup:
Na sádle podusíme drobn
a vep
Vše rozmixujeme s va
naplníme do sklenic, uzav
ě nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená husířová játra a dusíme do měkka v husím sádle.řenými vejci, hořčicí, mletým pepřem a solí dohladka. Paštiku lze i uchovat -řeme je víčky a sterilujeme ve vodní lázni nejméně 1 hodinu při 100°C.