Speciality regionu Střední Morava
Bramborové
škvarkové knedlíky
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:25 min
Počet
porcí:4
Brambory byly dlouho nejsnáze dostupnou surovinou,
a proto se z nich vařilo mnoho dnes již zapomenutých pokrmů.
Brambory, čerstvě umleté škvarky a pár vajec stačí pro
přípravu tohoto vynikajícího a jednoduchého receptu.
Suroviny:
1 kg umletých vařených brambor
50 dkg krupice
2 vejce
15 dkg umletých škvarků 3 housky nakrájené na kostičky
2–3
lžíce mléka
olej
Postup:
Vše zpracujeme
dohromady, je-li těsto tuhé, přidáme trochu mléka, je-li řídké,
přidáme krupici. Děláme menší knedlíčky, které vaříme asi
20 minut. Místo škvarků můžeme knedlíky plnit jemně nasekaným
uzeným masem nebo mletým, tučnějším salámem. Sypeme osmaženou
cibulkou a doplníme kysaným zelím.
Hanácké
hruškové vdolky
Doba přípravy:90 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Pamatujete si, jak je babička opékávala přímo
na litinové plotýnce? Místo ní si vystačíte s plechem strčeným
do trouby a výsledek bude jistě neméně dobrý. Vlastnoručně
upečené kynuté vdolky s hruškovou náplní, tvarohem a přelivem
z kysané smetany vám určitě získají popularitu široko daleko.
Suroviny:
400 g hladké mouky
15 g droždí
asi
150 ml smetany
20-30 g cukru
50 g másla
1 vejce
sůl
mouka na vyválení
Rozpis na náplň:
300 g hrušek
3-4
lžíce cukru
měkký tvaroh
200 ml kysané smetany
práškový
cukr
Postup:
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme
důlek. Vložíme do něj rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí
vlažné smetany. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté
přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl a zůstatek nahřáté
smetany. Dobře vypracujeme na hladké vláčné těsto. Nádobu
přikryjeme utěrkou a opět dáme na teplé místo dostatečně
vykynout.
Poté těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 12
dílů, které zakulatíme a vytvarujeme na placky. Necháme je opět
krátce vykynout a v troubě na pečicím plechu po obou stranách
opečeme.
Vdolky pak doplníme rozvařenými hruškami s cukrem,
posypeme tvarohem a přelijeme kysanou smetanou. Podle chuti posypeme
práškovým cukrem.
Hrstková
polévka (Trošková) z Hané
Doba přípravy:10 min a 1 den na namáčení fazolí
Doba
vaření:30 min
Počet porcí:4
Hustá luštěninová
polévka zasytí jako hlavní chod, její příprava je ale podstatně
kratší. Stačí si jen večer vzpomenout a namočit luštěniny,
aby byly na druhý den připravené k rychlému uvaření.
Suroviny:
5 dkg hrachu
5 dkg fazolí
5 dkg čočky
5 dkg krup
5 dkg kořenové zeleniny jíška z 3 dkg sádla a
3 dkg hladké mouky
1 l vody
sůl
cibule
majoránka
Postup:
Večer si namočíme všechny luštěniny a druhý
den je uvaříme v téže vodě s kroupami do změknutí. Před
dovařením polévky přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a
cibuli. Polévku zahustíme jíškou a okořeníme majoránkou.
Osolíme podle chuti.
Jehněčí
medailonky v zelenině
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Jehněčí maso se jedlo již v mladší době
kamenné. Nebudeme vás však nutit do tehdejšího opékání nad
ohněm. Náš návod na přípravu je určen pro pohodlí moderní
kuchyně a tak vám postačí sporák a hlubší pánev. Pokrmem,
který vyniká jemnou vůní a výtečnou chutí, můžete směle
pohostit každého gurmána.
Suroviny:
400-500 g
jehněčího masa (z kýty nebo odkostěného hřbetu)
sůl
bílý
pepř
hladká mouka
1 lžíce oleje
2 lžíce másla
1
středně velká cibule
600 g předvařené zeleniny (karotka,
brokolice, chřest, fazolky)
Postup:
Z jehněčího masa nakrájíme medailonky, zlehka je naklepeme,
osolíme, okořeníme a obalíme v hladké mouce.
Poté je na
oleji opečeme, přidáme máslo a najemno nakrájenou cibuli.
Osmahneme, vložíme uvedenou předvařenou zeleninu a zvolna
podusíme.
Příloha:
vařené brambory
Knoflík
Doba
přípravy:40 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4-6
Zapomeňte na šití, jehly a nitě, tuhle dobrotu stačí
položit na talíř. Palačinkový „dort" prokládaný
vrstvami špenátu a telecího mozečku korunuje poleva ze
strouhaného sýra, který se při zapékání v troubě krásně
rozteče. A rozdělte se raději s ostatními, aby vám vydržel
knoflík od kalhot!
Suroviny:
400 ml mléka
300 ml
smetany
3 vejce
sůl
300 g polohrubé mouky
olej na
pečení palačinek a vymazání plechu
Rozpis na náplň:
500 g čerstvého špenátu
60 g másla
sůl
mletý
pepř
50 g oleje
100 g cibule
300 g telecího mozečku
100 g strouhaného sýra
50 g másla na pokropení
Postup:
Z mléka, smetany, vajec, špetky soli a polohrubé mouky
zaděláme lité těstíčko. Necháme ho chvíli odpočinout a pak z
něj na oleji pečeme palačinky.
Mezi tím podusíme vypraný
špenát na másle, osolíme a opepříme. Rovněž na másle
osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme posekaný mozeček
a dusíme 10 minut.
Palačinky klademe na olejem vymazaný plech
a střídavě je mažeme špenátem a mozečkem. Poslední, vrchní
palačinku posypeme nastrouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným
máslem. Zapečeme v troubě.
Kulajda
Doba
přípravy:10 min
Doba vaření:15 min
Počet porcí:4
Na
některých místech tohoto kraje se brambory nevaří přímo v
polévce, ale zvlášť a přelijí se tekutinou teprve na talíři.
Způsob přípravy se v jednotlivých rodinách lišil a dědil z
matky na dceru. My vám nabízíme vynikající variantu se zakysanou
smetanou a sázenými vejci, která opravdu zasytí.
Suroviny:
50 g másla
40 g hladké mouky
voda, ocet
bobkový
list
kmín
sůl, houby
4 vejce
200 ml zakysané
smetany
250 g vařených brambor
čerstvé bylinky (pažitka,
petrželka, estragon, kopr, libeček ...)
Postup:
Z másla
a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání
zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, kmín, sůl a povaříme asi
15 minut. Potom zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Nakonec
do polévky přidáme trochu octa a opatrně sázíme celá vejce,
tak aby se „nerozeběhla". Necháme ji přiklopenou pokličkou,
dokud bílky neztuhnou. Před podáváním posypeme jemně nasekanými
bylinkami podle vlastní chuti a výběru. Polévku podáváme s
vařenými bramborami nebo také s chlebem.
Smažené
tvarůžky s lepenicí
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Touto pikantní pochoutkou potěšíte nejen strýce
z Olomouce a navíc si vyzkoušíte přípravu lepenice. Tu si
ostatně můžete uvařit i samostatně: šťouchané brambory s
kysaným zelím a cibulkou poslouží jako rychlá večeře.
Suroviny:
tvarůžky
8 koleček olomouckých tvarůžků
8 plátků trvanlivého salámu (např. uherského salámu, ale
můžete použít i kostelecký uherák nebo křemešník)
1
vejce
2 lžíce mléka
hladká mouka
strouhanka
olej
lepenice
500 g brambor
3 lžíce mléka
500 g kysaného
zelí
1 cibule
1 lžíce sádla
hrst kadeřavé petrželky
pepř
sůl
Postup:
Mezi dvě kolečka tvarůžků
vložíme jeden plátek salámu. Zpevníme párátkem, obalíme v
trojobalu a usmažíme dozlatova. Oškrábané brambory uvaříme v
osolené vodě do změknutí. Vařené je scedíme, rozšťoucháme a
zamícháme s vroucím mlékem.
Oloupanou cibuli nakrájíme
nadrobno, osmahneme na tuku, vložíme překrájené kysané zelí a
krátce podusíme. Zelí vmícháme do kaše, dochutíme sekanou
petrželkou, pepřem, popřípadě solí.
Špetrnky
Doba
přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Přivezli jste si z toulek po Valašsku vizovickou slivovici
a chystáte se s ní uctít hosty? Pak určitě přijdou vhod
špetrnky, které k ní neodmyslitelně patří. Chuťovky zahalené
v křupavém kabátku z libové slaniny mají stejný základ jako
tradiční destilát - švestky. Lépe ladící dvojici byste těžko
hledali!
Suroviny:
2-3 rohlíky (nejlépe tmavé)
16-20
plátků libové slaniny
16-20 sušených švestek
sladká
paprika
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kolečka. Na
každé kolečko položíme sušenou švestku, zabalenou v tenkém
plátku libové slaniny. Špetrnky dáme na plech a prudce zapečeme.
Poté před podáváním lehce posypeme sladkou paprikou.
Poznámka:
Pokud kolečka z rohlíků nejdříve nasucho
opečete, nemusíte již špetrnky zapékat.
Syrečky
na špeku
Doba
přípravy:5 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Nejznámější český sýr proslavila jeho pronikavá chuť
a vůně (nebo zápach?). Byla by škoda neochutnat tvarůžky jen
kvůli jejich výraznému aromatu. Takže pokud jste připraveni
zkusit něco nového, stiskněte si nos a připravte si toto pikantní
a rychlé jídlo ze syrečků, vajec a špeku.
Suroviny:
200
g špeku
2 vejce
200 g olomouckých tvarůžků
2 krajíce
chleba trochu sádla
pepř
sůl
Postup:
Na sádle
osmahneme špek, kostičky chleba a kousky syrečků, zalijeme
rozšlehanými vejci, dosolíme, opepříme a necháme zapéct.
Podáváme s pivem.
Uzené
maso s povidlovou omáčkou
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:4
Ve
spojení s uzeným masem nesmělo toto jídlo, které má původ až
ve středověku, chybět na žádném svatebním stole. Tuto
sladko-slanou variaci chutí doporučují i hodně staré české
kuchařské knihy. Jako přílohu podáváme hanácký poškrabek
nebo kynuté knedlíky.
Suroviny:
40 dkg uzené krkovičky
20 dkg sušených švestek
6 dkg másla
4 dkg hladké
mouky 1 polévková lžíce povidel
citron
mletá skořice
cukr a sůl
Postup:
Opranou
uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme. Vařené maso
vyjmeme a ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky.
Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou
jíšku, kterou zalijeme vývarem z uzeného masa a rozvařených
švestek a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka
hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dohotovením
přidáme do omáčky povidla, šťávu z citronu, citronovou kůru a
mletou skořici. Podle potřeby též přisolíme. Jsou-li sušené
švestky kyselé, omáčku přisladíme. Omáčku přecedíme přes
řídký cedník, abychom odstranili pecky ze švestek. Podáváme s
uzeným masem a knedlíky.
Vepřový
brabec s bramborovým knedlíkem a zelím po moravsku
Doba přípravy:45 min
Doba vaření:120 min
Počet
porcí:6
Na tuhle báječnou klasiku narazíte na seznamu
„hotovek" v menu každé pořádné hospody. Možná si tedy
říkáte, proč se s ní vařit doma? Protože domácí knedlíky a
zelí musí na Moravě zvládnout každá správná hospodyňka. A
díky vůni pečeného masa linoucí se široko daleko nepochybně
nezůstane u stolu sama!
Suroviny:
750 g vepřového
bůčku nebo plece
1 cibule
2 stroužky česneku
olej
1 lžíce hladké mouky
voda na podlévání
kmín
sůl
na zelí:
1 kg bílého hlávkového zelí
1 cibule
1
lžíce hladké mouky
1 syrový nastrouhaný brambor
voda na
dušení
sádlo nebo olej
kmín
sůl
cukr
ocet
na knedlíky:
1 kg ve slupce vařených brambor
1 vejce
200 g hrubé mouky
150 g pšeničné krupice, sůl
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme v oleji dozlatova. Vložíme
ji do pekáčku a na ni přidáme vepřové maso nakrájené na větší
kostky. Posypeme kmínem a na plátky nakrájeným česnekem. Vložíme
do trouby zahřáté na vysokou teplotu, po pěti minutách ji
snížíme na 180 °C a poté pečeme ještě asi 45 minut. Občas
promícháme a mírně podléváme. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme
moukou a povaříme.
Očištěnou hlávku zelí rozkrojíme a
vyřízneme košťál. Nakrájíme nebo nakrouháme na nudličky,
spaříme vařící vodou a scedíme. Zalijeme trochou vody a za
občasného míchání dusíme do poloměkka. Jemně nakrájenou
cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme kmín, zaprášíme
prosátou moukou a mírně osmahneme. Spolu s nastrouhaným bramborem
vmícháme do zelí. Dusíme doměkka. Na závěr zelí dochutíme
cukrem, octem a solí a ještě krátce podusíme.
Studené
vařené a oloupané brambory prolisujeme nebo umeleme na masovém
strojku. Přidáme rozšlehané vejce, prosátou mouku, krupici a
osolíme. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na 4 stejné
díly. Z každého vytvoříme váleček. Vkládáme do vařící
vody a zvolna vaříme 15-20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a
nakrájíme na plátky.
Speciality regionu Východní Morava
Buchty
s uzeným masem
Doba
přípravy:45 min
Doba vaření:asi 20 min
Buchty s
mákem, tvarohem nebo povidly? Kdepak, v tomto východomoravském
receptu si je naplníme uzeným masem a klobáskou, ochutíme
česnekem a splníme tím tajný sen každého masomilce…
Suroviny:
400 g uzeného masa
1 klobása
1 vejce
100 g másla
40 g droždí
600 g hladké mouky
100 ml
oleje
200 g kysaného zelí 300 ml mléka
1 cibule
1
česnek
sezamové semínko
drcený kmín
sůl
pepř
cukr
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek z
droždí, cukru, mléka a mouky. Po vykynutí přidáme mouku, vejce,
mléko, máslo, kmín, sůl a vypracujeme těsto, které necháme
vykynout. Pak těsto vyválíme a rozdělíme na čtverce, které
plníme směsí z orestovaného uzeného masa, klobásy, cibulky,
zelí a ochucené česnekem. Zabalíme a takto připravené buchty
naskládáme do vymaštěného pekáče a necháme ještě vykynout.
Potřeme olejem, zasypeme sezamovým semínkem a pečeme v předehřáté
troubě do červena.
Domácí
kachní škvarky zalité do sádla
Doba přípravy:45 min
Doba vaření:2–3 hod
Počet
porcí:10-12
Suroviny:
1 ks kachny
0,2 l piva světlé
ležák
1 kg kachního sádla
400 g cibule bile 300 g
sterilované okurky
50 g soli
5 g černého mletého pepře
1 ks chleba (asi by to bylo dobré jako domácí pečený chléb
- cibulový nebo kmínový, ne kupovaný)
Postup:
Celou
kachnu vykostíme a i s kůží nakrájíme na malé kostky, zalijeme
pivem a v troubě vyškvaříme. Přidáme kachní sádlo, nakrájenou
cibuli, nudličky okurek, osolíme, opepříme. Podáváme s
rozpečeným chlebem a zázvorovými okurkami.
Frenštátské
pohankové kasoto
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:50 min
Počet
porcí:4-5
Na Valašsku se kromě chovu ovcí dařilo také
pěstování pohanky, která dobře snášela vyprahlou půdu mýtin
či pasek. Dříve byla považována za potravinu chudých, ale ve
skutečnosti je hotovým pokladem. Chrání cévní systém, obsahuje
mnoho vitamínů a minerálů.
Suroviny:
200 g pohanky
400 g prorostlého vepřového masa
200 g mražené míchané
zeleniny
(karotka, fazolky, hrášek, mladá kukuřice ...)
2
lžíce sádla nebo oleje
1 menší cibule
sůl
drcený
kmín
mletý pepř
Postup:
Pohanku vsypeme do hustého
cedníku a prolijeme horkou vodou. V kastrolu na tuku osmahneme
dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kousky
nakrájené vepřové maso, osolíme, přidáme kmín, mletý pepř a
okapanou propláchnutou pohanku. Podlijeme vodou a dusíme téměř
doměkka. Potom přidáme směs zeleniny, promícháme a pod
pokličkou zvolna v troubě necháme dojít.
Příloha:
saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny
Frgály
Doba přípravy:60 min
Počet porcí:8
Když se
řekne Valašsko, můžeme hned jedním dechem dodat frgále. Velké
kulaté koláče z tenkého těsta mají rozmanitou náplň:
nejoblíbenější je prý hrušková, stejně dobře ale chutnají s
mákem, tvarohem nebo ořechy.
Suroviny:
1 kg mouky
(z
toho 750 g polohrubé výběrové
a 250 g hladké)
6 žloutků
2 celá vejce
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička
soli
1 Hera nebo máslo
1 dcl oleje
kvásek
1/2 l
mléka
100 g droždí
1 lžíce cukru
drobenka
150 g
polohrubé mouky
150 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300 g másla, které rozpustíme
hrušková povidla
sušené hrušky
švestková povidla
jíška (polohrubá
mouka a olej)
mletý badyán
mletá skořice
mletý
hřebíček
Postup:
Připravíme kvásek a smícháme ho
s ingrediencemi na těsto. Těsto propracujeme do hladka a necháme
vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme a necháme znovu
vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy - nejlépe
kulaté o průměru cca 30 cm. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky
(cca 220 g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na
plech a rozválíme malým jednoručním válečkem (rozťapkáme) od
středu až po kraje plechu natenko. Kraje těsta potřeme
rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme
asi 1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu
kynout. Troubu rozehřejeme na 200-250°C a jednotlivé plechy s
frgály pečeme každý tak 6 minut, až jsou okraje dozlatova. Po
vytažení frgálu z trouby ještě potřeme lehce okraje sádlem. Po
vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným
máslem, ve kterém je rum a přidáme případně trochu tresti a
trochu vanilkového cukru (máslem nešetřit).
Hrušková
povidla: sušené hrušky namočit, povařit a nakonec ještě
pomlít. Vývar z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s
pomletými hruškami. Nachystáme si jíšku- polohrubá mouka a olej
(stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do růžova). Jíšku
s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které
promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3: 1/3). Švestková
povidla se přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou
povidla tuhá, rozvaříme je předtím v kastrůlku, aby se vše
dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle chuti badyán,
skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření
tvoří badyán). Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z
nich povidla takto: den předem hrušky odjadřincovat, neloupat,
povařit do měkka. Poté hrušky scedíme, rozmixujeme a přendáme
na pekáč do trouby (cca 150 oC) vaříme 3-4 hodiny. Po vystydnutí
připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu.
Frikadeller
s bramborem a červeným zelím
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Někomu se možná při slově karbenátky vybaví
utrpení ve školní jídelně. Léčba je v tomto případě
jednoduchá: poctivé domácí karbenátky s bramborem a červeným
zelím fungují spolehlivě!
Suroviny:
500 g mletého
vepřového masa
1/2 žluté papriky
1 lžíce másla
1
vejce
mléko
1 žemle
1 cibule rostlinný olej
sůl
pepř
oregano
500 g nových brambor
1 sterilované
červené zelí
remuláda
Postup:
Mleté maso
smícháme se žemlí namočenou v mléce, vejcem, na másle zpěněnou
cibulí a paprikou. Vše ochutíme a vytvoříme malé karbanátky,
které zvolna smažíme na oleji.
Podáváme s bramborem, zelím
a remuládou.
Hovězí
guláš s fazolemi
Doba
přípravy:15 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4
Guláš si kdysi vařili maďarští pastevci, dnes si na něm
pochutnávají po celé Evropě. V Čechách a na Moravě je známo
hned několik receptů, jak si dobrý gulášek připravit. Zatímco
přísady jsou různé, závěr bývá nápadně podobný: sklenice
vychlazeného českého piva!
Suroviny:
400 g
hovězího masa
400 g konzervovaných červených a bílých
fazolí v tomatu
3 rajčata
1 paprika
2 větší cibule
3 lžíce tuku
1 lžíce rozemletého tvrdého chleba 2
stroužky česneku
mletá sladká a pálivá paprika
majoránka
kmín
pepř
sůl
Postup:
Maso nakrájené na
kostičky vložíme na zpěněnou cibuli a osmahneme. Osolíme,
opepříme, poprášíme mletou paprikou, podlijeme horkou vodou a
pod pokličkou dusíme téměř do změknutí. Potom přidáme fazole
a znovu podlijeme vodou, zahustíme chlebem a povaříme. Dochutíme
zbývajícím kořením a rozetřeným česnekem. Podáváme s
chlebem.
Jehněčí
hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou
Doba přípravy:25 min
Doba vaření:75 min
Počet
porcí:4–6
Než dostaneme toto jídlo z plotny na stůl,
bude to chvilku trvat. Dobré věci chtějí svůj čas a talíř
vonící rozmarýnem, slaninou a švestkami nás za námahu odmění
opravdu dosytosti.
Suroviny:
4 steaky z jehněčího
hřbetu po 200 g
4 snítky rozmarýnu
60 g slaniny
mletý
pepř
sůl
olej na opečení
střik piva škubance
100
g špeku
800 g brambor uvařených ve slupce a oloupaných
200
g hrubé mouky
2 vejce
sůl trnková omáčka
80 g
slaniny
250 g švestkových povidel
200 g sušených švestek
trochu vody
sůl
Postup:
Jehněčí hřbet
rozdělíme na 4 kusy, prošpikujeme slaninou a snítkou rozmarýnu,
do masa vpracujeme sůl a pepř. Steaky opékáme na rozpáleném
oleji z obou stran, při pečení zastříkneme pivem.
Škubance
Špek nakrájíme na kostičky, vypečeme jej a ponecháme
stranou. Budeme ho potřebovat až na podávání. Brambory
nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s ostatními
ingrediencemi v polotuhé těsto. Na prkénko položíme část těsta
a do vroucí osolené vody nožem nebo lžící odkrajujeme rychlým
„škubnutím“ kousky a zavaříme. Cedníkem vyjmeme a ukládáme
do mísy, ve které je smícháme s vypečeným špekem.
Trnková
omáčka
Slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme, přidáme
povidla, popřípadě trochu vody, svaříme a na závěr vložíme
sušené švestky, ochutíme špetkou soli.
Jehněčí
kýta s pohankovým kubou a liškami
Doba
přípravy:15 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4
Libové jehněčí maso si v tomto receptu můžete připravit
po způsobu nejlepších restaurací: s pohankou a restovanými
liškami.
Suroviny:
600 g jehněčí kýty bez kosti
4
stroužky česneku
80 g špeku
sůl
pepř
sádlo
1
šalotka
snítka tymiánu
vývar
pohanka
100 g
pohanky lámanky 30 g sušených hub
200 g lišek nebo hlívy
ústřičné
1 šalotka
2 stroužky česneku
sádlo
kmín
majoránka
sůl
pepř
máslo
Postup:
Kýtu
naporcujeme na dva úhledné kusy, které prošpikujeme česnekem a
špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na sádle,
přihodíme na kostičky nakrájenou šalotku a snítku tymiánu,
podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme v troubě do
změknutí.
Houby smícháme s pohankou, zalijeme horkou
vodou v poměru díl pohanky a jeden a půl dílu vody, necháme
odstát alespoň hodinu. Na sádle opečeme nakrájenou šalotku a
česnek, orestujeme pohanku s houbami, okořeníme kmínem,
majoránkou, solí a pepřem. Lišky nebo hlívu orestujeme na másle,
ochutíme solí a pepřem.
Na talíř servírujeme porci
pohanky, plátky masa (krájíme přes vlákno) a završíme
restovanými liškami.
Kontrabáš
Doba
přípravy:15 min
Doba vaření:75 - 80 min
Počet porcí:4
Krajová specialita z tradičních surovin našich předků –
brambor, pohanky a ovčího sýra.
Suroviny:
6 velkých
brambor
300 g pohanky
4 vejce
smetana
sádlo sůl
pepř
majoránka
zelená petrželka
na posyp slanina
(brynza, ovčí sýr)
Postup:
Brambory uvaříme v
osolené vodě do polotuha, oloupeme a nakrájíme na kostky. Pohanku
opláchneme, nasypeme do vroucí osolené vody, necháme přejít
varem (asi 2 min.) a vložíme pod peřinu na půl hodiny. Následně
smícháme s bramborem, vložíme do sádlem vymazaného pekáče,
osolíme, opepříme, dle chuti přidáme majoránku a petrželku a
necháme zapéct na 250 oC asi 15 minut. Zalijeme osolenými
rozšlehanými vejci se smetanou a pečeme dalších 20 minut při
200 oC. Osmažíme slaninu a porci posypeme (můžeme také brynzou
nebo ovčím sýrem).
Syrečková
pomazánka
Doba
přípravy:15 min
Počet porcí:4
Výborná a rychlá
pomazánka potěší hlavně milovníky pikantního jídla: prim tu
totiž hrají tvarůžky a pálivé papričky.
Suroviny:
300
g tvarůžků
300 g tvarohu
100 g sterilované papriky 100 g
sterilovaných okurek
100 g sterilovaných beraních rohů
100
g cibule
Postup:
V míse smícháme nastrouhané syrečky,
tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, strouhanou sterilovanou okurku,
beraní rohy a papriku.
Valašská
kyselica
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Zelí a brambory se dříve na stole objevovaly s
železnou pravidelností, a tak není divu, že se připravovaly v
tolika regionálních variantách. Platí to i o polévkách. Ta,
které se někde říká zelňačka, jinde zelnica, je na Valašsku
známá jako kyselica. Kromě základních surovin se do ní přidává
také klobáska a zakysaná smetana.
Suroviny:
400 g
kysaného zelí
300 g nakrájených brambor
100 g klobásy
100 g anglické slaniny
150 g zakysané smetany
100 g
cibule 30 g másla
vejce
2 lžíce hladké mouky
bobkový
list, nové koření, sušené houby, sůl, pepř, citron a bylinky
mléko
sůl
Postup:
Uvaříme zelí s kmínem, v
druhém kastrolku uvaříme brambory, bobkový list, sůl, pepř,
sušené houby, nové koření, kmín a byliny. Když jsou brambory
měkké, vyndáme bylinky a vše slijeme dohromady. Na másle
osmažíme cibuli, klobásu, anglickou slaninu a nakonec přidáme
ještě dvě lžíce hladké mouky. Směs rozmícháme s mlékem,
nalijeme k ostatním surovinám a za občasného míchání provaříme
asi dvacet minut. Na konec přidáme zakysanou smetanu, dochutíme
citronem, solí, pepřem a můžeme přisladit i cukrem.
Valašský
zoftový guláš
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:120 min
Počet
porcí:6-8
Záleží jen na vás, zda se jej rozhodnete
servírovat jako hlavní jídlo nebo jako přesnídávkovou polévku.
Správně by se měl vařit na otevřeném ohništi pod širým
nebem, aby získal uzenou příchuť od doutnajícího dřeva. Skvěle
si ale určitě pochutnáte i na guláši vykouzleném na klasickém
sporáku.
Suroviny:
1 200 g skopového
nebo jehněčího
masa
s kostí (krk, žebra)
2 lžíce oleje
1 větší
cibule
1-2 feferonky
sůl
8 stroužků česneku
majoránka
bobkový list
celé nové koření
celý
pepř sladká paprika
1 lžíce rajského
protlaku
1,5 l
vody
1 středně velká mrkev
1 kořenová petržel
1
malý celer
200 g květáku
200 g kapusty
500 g brambor
pórek
Postup:
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou
cibuli, zasypeme mletou paprikou a zalijeme trochou vody, aby
nezhořkla. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř,
majoránku, utřený česnek, rajčatový protlak a feferonku.
Osolíme a zalijeme zbytkem vody. Vložíme maso nasekané i s kostmi
na menší kousky. Vaříme asi hodinu, dokud maso není téměř
měkké, a pak přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a
brambory. Vše dovaříme doměkka. Před dokončením vsypeme do
guláše najemno nakrájený pórek.
Příloha:
chléb
nebo bílé pečivo
Speciality regionu Severní Morava a Slezsko
Bramborové
placky s povidly a vlašskými jádry
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
V češtině se slovo povidla vyskytuje od 14.
století. Hustá ovocná pochoutka tedy určitě náleží k našemu
jídelníčku nejméně stejně dlouho. Že ani přes požehnaných
sedm set let rozhodně nepatří do starého železa, si můžete
ověřit na tomto receptu. Tradiční bramborové placky po naplnění
ještě obalte v drcených ořeších.
Suroviny:
600-800
g brambor vařených ve slupce
1-2 vejce
180 g polohrubé
mouky
sůl
mouka na vyválení
směs oleje s máslem
povidla (švestková či hrušková)
pískový cukr
drcené
ořechy (vlašské či lískové)
Postup:
Vychladnuté
brambory nastrouháme na vál, trochu osolíme, přidáme vejce,
mouku a zpracujeme v těsto.
Rozdělíme ho na 12-16 dílků, ze
kterých utvoříme placky a zvolna je usmažíme na směsi tuku
dorůžova.
Ihned potíráme povidly, zarolujeme a obalíme ve
směsi drcených ořechů s cukrem.
Králík
načerno (po polsku)
Doba
přípravy:30 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:6
Region hraničí s Polskem, a tak není divu, že se odtud
inspirace vloudila do místní kuchyně. Polské ovocné polévky zná
aspoň z vyprávění snad každý, vy však budete sladkou chuť
švestek, perníku a rozinek testovat ve spojení s jemným králičím
masem. Otevřete láhev vína pro doladění omáčky a zbytkem
zapíjejte!
Suroviny:
1200 g králičího masa v porcích
150 g cibule
300 g kořenové zeleniny
350 g sušených
švestek
350 g perníku na strouhání
300 ml červeného
suchého vína
70 g jader vlašských ořechů
70 g rozinek
30 g loupaných mandlí
sůl
celý pepř
bobkový
list
tymián
nové koření
jalovec
olej
voda
nebo vývar na podlévání
Postup:
Naporcovaného
králíka opečeme na oleji. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky,
očištěnou zeleninu na tenké nudličky a společně osmahneme na
rozpáleném oleji dohněda. Přidáme bobkový list, celý pepř,
nové koření, jalovec, sušené švestky a opečené králičí
maso. Osolíme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka.
Poté maso vyjmeme a omáčku zahustíme perníkem. Přilijeme
červené víno a necháme krátce povařit. Nakonec omáčku
přecedíme a přidáme do ní sekané vlašské ořechy, mandle a
rozinky.
Salát
ze špekáčků
Doba přípravy:20 min
Počet porcí:4
Namísto
opékání nad ohněm vyzkoušejte ze špekáčků vyrobit opravdu
výživný salát, nad nímž neohrne nos ani zarputilý nepříznivec
zeleniny. Aby tato masová kalorická bomba se sterilovanou zeleninou
vyvolala alespoň zdání zdravého jídla, přidejte do majonézového
dressingu trochu bílého jogurtu.
Suroviny:
200 g
špekáčků
100 g sterilovaných okurek
50 g sterilovaných
cibulek 1-2 lžíce ochucené majonézy
1-2 lžíce bílého
jogurtu
mletý bílý pepř
sůl
Postup:
V míse
smícháme majonézu, bílý jogurt, sůl, bílý pepř a důkladně
promícháme. Špekáčky nakrájíme na plátky, sterilované okurky
a cibulky na kolečka. Přidáme do hotového dressingu a lehce
promícháme. Před podáváním vychladíme.
Příloha:
chléb nebo bílé pečivo
Slezské
pirohy
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4–6
Další variace na bramborové téma. Tentokrát
si z bramborového těsta uděláme pirožky a podle chuti je
naplníme škvarky, kyselím zelím nebo uzeným. Přílohu pak
zvolíme podle vybrané nádivky.
Suroviny:
1 kg brambor
1 vejce
15 dkg hrubé mouky
10 dkg krupice
15 dkg
vepřových škvarků kysané zelí
1 dl oleje
česnek
sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, za tepla oloupeme a
necháme vychladnout. Poté je nastrouháme, přidáme vejce (část
necháme na potření a spojení okrajů pirohů), krupici, mouku a
sůl a zpracujeme v těsto. Asi třetinu škvarků nasekáme a s
rozetřeným česnekem vmícháme do těsta. To rozválíme na plát
asi 5 mm silný a krájíme z něj rádýlkem či nožem čtverce. Na
dílky klademe zbytek škvarků, okraje potíráme syrovým vejcem a
klademe do trojúhelníků. Okraje dobře přitlačíme a pirohy
smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme se salátem z kysaného
zelí.
Slezský
bigos
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:80 min
Počet
porcí:6–8
Energie sbalená na cesty – tento slogan se
hodí nejen na oblíbenou oplatku v čokoládě, ale i na tradiční
pokrm slezské kuchyně – bigos. Maso tří druhů s dvojím druhem
zelí si s sebou brávali formani i lovci, aby je zahřál při
jejich putování daleko od domova.
Suroviny:
500 g
hovězího masa
500 g vepřového masa
300 g kuřete nebo
krůty
100 g slaniny
1–2 nožky domácí či jiné oblíbené
klobásy
500 g kysaného zelí 1 menší hlávka bílého zelí
4 cibule
1 hrnek sušených hřibů
sádlo nebo olej
sůl, mletý pepř a kmín na maso
ocet, cukr, sůl a kmín
do hlávkového zelí
Postup:
Nakrájíme jednotlivé
druhy masa na kostky, pokrájíme zelí a všechnu cibuli. Namočíme
houby. Na zpěněnou cibuli dáme dusit kysané zelí. V dalším
kastrolu zpěníme cibuli, zalijeme ji hrnkem vody, přidáme ocet,
cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dáme také dusit.
Ve
třetím kastrolu osmahneme slaninu a 2 cibule na troše tuku, pak
přidáme hovězí maso a opečeme ho. Okořeníme kmínem a
přilijeme hřiby i s tekutinou. Přikryté dusíme asi půl hodiny,
přidáme vepřové, až se zatáhne, pak drůbeží maso. Kořeníme
a solíme dle vlastní chuti. Pomalu dusíme do změknutí, klobásku
pokrájenou na půlkolečka přimícháme do hotového masa. Do
masové směsi vmícháme postupně obě zelí.
Smažené
švestky
Doba přípravy:30 min (včetně marinování)
Doba
vaření:30 min
Počet porcí:5–6
Švestky jsou prý
nejlepší v tekutém stavu, ale bylo by škoda nevyzkoušet recept,
ve kterém se švestky nejdříve marinují, pak smaží a nakonec
ještě pokapou rumem. Sladká delikatesa!
Suroviny:
100
g hladké mouky
1/4 l mléka
50 g droždí
5 cl rumu
20
g vanilkového cukru sušené švestky na 6 porcí
50 g mletého
cukru
300 g smetany na šlehání
olej
mandle 1 ks na 1
švestku
Postup:
Sušené švestky pokapeme rumem, plníme
mandlí a marinujeme. Vyrobíme lité kynuté těsto, kterým švestku
obalíme a vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme. Teplé
cukrujeme vanilkovým cukrem a pokapeme rumem, zdobíme šlehanou
smetanou.
Starohorská
čočková polévka
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:2
Čočka bývá označována jako královna luštěnin a
zmínku o ní najdete dokonce i v Bibli. Přestože z ní velký
obsah bílkovin dělá výbornou náhražku masa, my vám jej v této
polévce odpírat nebudeme. Lehce osmahnutá libová slanina z ní
nepochybně udělá šlechtičnu ve vašem jídelníčku.
Suroviny:
150 g čočky
150 g libové slaniny
1 malá cibule
150
g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel)
200 g brambor
ocet
cukr
sůl
Postup:
Čočku přebereme,
propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a dáme vařit.
V kastrolu zlehka osmahneme nakrájenou libovou slaninu spolu s
nakrájenou cibulí a kořenovou zeleninou. Přidáme na kostky
nakrájené oškrábané brambory. Osolíme a vlijeme částečně
předvařenou čočku. Vše společně uvaříme doměkka.
Na
závěr dochutíme špetkou cukru a octem.