MŇAMKY 1z2
Nejoblíbenější jídlo mého manžela i dětí, hotové do 5 minut:-)TARATOR
[3.6.2010]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Tak a dneska bude nejoblíbenější jídlo mého manžela (překvapivě je bez masa!) Tarator...je to z bulharské kuchyně a opravdu moc dobré a hlavně zdravé! Suroviny: Bílý jogurt (dávám 2-3), okurka, olivy(kdo nemá rád nemusí dávat), česnek(může se vynechat), kopr, oliv.olej, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY
Okurku nakrájím na maličké kostičky, přidám kopr, sůl, olej, olivy a zamíchám, na závěr vmíchám bílý jogurt.
Kdo chce, může přidat tak 2 dcl vody, ale nám víc chutná bez.
Příloha:rohlíky, chleba
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
olej, houskový knedlík, anglická slanina, žampiony, vejce, sůl, pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Na trošce oleje orestujeme anglickou slaninu, přidáme žampiony, osolíme a dusíme, přidáme knedlíky a opražíme, nakonec jen vmíchat vejce, osolit a opepřit. Máme k tomu rádi kyselou okurku.
Bramborák úplně jinak
[14.5.2010]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Brambory, majoránka, sýr (eidam, niva)
POSTUP PŘÍPRAVY
Na pánvičku si dáme olej, rozehřejeme a vložíme na hrubém struhadle nastrouhené brambory. Posypeme majoránkou. Necháme cca 3-4 minuty smažit, po té obrátíme a posypeme opět majoránkou a sýrem (když dám nivu, už moc brambory nesolím. U eidamu brambory posolíme). Opět pečeme tak 3-4 minuty, než se sýr roztaví a brambory změknou. Podáváme se šopským salátem... Je to mňamka a hlavně rychlovka na super večeři. U nás hodně oblíbené.
Plněné žampiony
[8.5.2010]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Žampiony, vejce, olej, suroviny na trojobal (vejce, mouka, strouhanka)
POSTUP PŘÍPRAVY
Nejdříve si udělám vaječinku. Cibulku osmažím na troše tuku, přidám nožičky ze žampionů a po osmažení vmíchám dvě vejce. Posolíme. Mezitím již mám připravené žampiony, které oloupeme a vydlabeme nožičky. Naplníme žampiony a obalíme v trojobale. Je to u nás dobrůtka.. mňam.
Zapečené palačinky se špěnátem -MOOC DEKUJI TOPRECEPTUM
[15.4.2010]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny: Špenát, anglická slanina, tvrdý sýr Na palačinky: vajíčko, mouka, mléko, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup:
Uvaříme si špenát, jak jsme zvyklí.Usmažíme si klasické palačinky.Do zapékací misky vymazané máslem naskládáme zatočené palačinky naplněné špenátem pěkně vedle sebe.Zasypeme na kostky nakrájenou a opečenou anglickou slaninou a vrstvou tvrdého sýra (skvělá je i niva). Dáme zapéct do trouby, aby nám sýr udělal hezkou zlatou kůrčičku.
ŠŤOUCHANÁ BUCHTA - rychlá, výborná !!!!
[20.2.2007]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
MOUČNÍK - 35 dkg polohrubé mouky, 12-15dkg cukru, 1prášek do pečiva, 12dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli.POLEVA - 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 20-25dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa.
POSTUP PŘÍPRAVY
MOUČNÍK - mouku, cukr, PDP a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
POLEVA - Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení.
Polevu necháme chvíli schladnout a potom nalijeme na moučník. Pěkně postupně od prostředka, aby se poleva dostala do všech dírek. necháme ztuhnout a podáváme.
Tahle buchťajda je strašně moc dobrá a hlavně - SUPERRYCHLÁ a vhodná pro předem neohlášené návštěvy ( všechny ingredience má většina z nás doma pořád ).
Řezy KARAMELKA
[3.3.2008]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek 100% tuku ). Krém: 1 Salko, 1 tvaroh a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla)Na pečení: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.
POSTUP PŘÍPRAVY
Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.
Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme silněji marmeládou či džemem, poklademe piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1). Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !
Vynikající pomazánka - naše nejoblíbenější :o)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 pomazánkové máslo bez příchuti,
1 tatarka (100ml),
1-2 stroužky česneku,
10 dkg šunkového salámu,
10 dkg eidamu,
3 uvařená vejce,
1 větší zelená paprika,
2-3 středně velká rajčata,
mletá nepálivá paprika
POSTUP PŘÍPRAVY
Smícháme tatarku s pomazánkovým máslem, prolisovaným česnekem a mletou paprikou...přidáme na kostičky nakrájený šunkový salám, jemně nastrouhaný eidam a nakrájené vejce - zamícháme a na závěr přimícháme nakrájenou papriku a rajčata.
vynikající masiko v hořčici, neuvěřitelná mňamka
[30.6.2007]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
masiko (jedno jaké, plátky, kousky.. ), troška oleje, půl kelímku kremžské hořčice (malé zapoměla jsem dodat) ,ale jestli děláte pro velkou rodinu, tak můžete i celou buď malou nebo i velkou, podle toho jak vám chutná, 2 velké cibule, 1 palička česneku, sůl a pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY
Kdo bude mít plátky, tak naklepat, jelikož já měla kousky, tak jsem s nima nic nedělala. Do misky se dá maso, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s malinkým množstvím oleje a poklade se velkou vrstvou nakrájené cibule a česneku. Takhle naložené masíčko se nechá přes noc naložené. Druhý den se zprudka opeče, poté se podlije a dá se do trouby péct, prvně zakryté a potom se to nechá opéct.
Až je maso měkké, tak se může baštit, neuvěřitelné, co dokáže jenom hořčice...
Výborné KOBLÍŽKY z trouby
[27.9.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 40 g cukru krupice, 50 g másla, špětka soli, 1 vanilkový cukr a 1 kostka droždí (kvásek) na potření: kousek másla a lžička rumu
POSTUP PŘÍPRAVY
Z uvedených surovin vypracujeme těsto ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si plát ze kterého vykrajujeme kolečka pomocí sklenice. Na polovinu koleček klademe povidla nebo marmeládu a druhým kolečkem přikryjeme. Kraje pořádně prstama stlačíme.
Naskládáme na plech vyložený buď pečícím papírem nebo vymazaný, pře vložením do trouby necháme ještě 20 minut vykynout a pak pečeme při 170 C cca 13 minutek.
Ihned po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme.
Milé maminky, dovolila jsem si některé vaše fotečky koblížků zveřejnit, doufám, že to nevadí :-) Protože mě to strašně moc potěšilo, že tento recept jsem mohla poslat k Vám šikovným maminkám. Všem krásný den.
P.S. ráda zveřejním další krasavce :-))
"FANTASTICKÉ A RYCHLÉ ZAMOTANÉ KOLÁČKY"
[21.2.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
TĚSTO: 250ml vlažného mléka, 1 celé vejce, 2dkg másla, 2 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce sádla, 2 polévkové lžíce rumu, 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky (může být i jen 500g polohrubé mouky), 100g cukru, 2 čajové lžičky sušeného droždí, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr...asi 1cm silný plátek másla na následné potření rozváleného těsta, 1 vejce na potření PUDINK: 400ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr NA OZDOBU: konzerva mandarinek, ale můžete použít i broskve, švestky...co kdo rád
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept na těsto je "můj", je to to univerzální kynuté těsto, ale nápad na tyhle prima rychlé koláčky jsem okoukala na stránkych maminky Lenky na www.mamincinyrecepty.cz.
Nejdříve si rozehřejeme v oleji sádlo a máslo a necháme zchladnout. Poté do vlažného mléka nalijeme tuto směs, přidáme vejce a přilijeme rum. Dále už dáme suroviny do formy v daném pořadí. Zapneme program č.6 - těsto.
Tak 15 minut před ukončením programu si už uvaříme pudink, abychom se pak zbytečně nezdržovali jeho chladnutím. Do 200ml mléka rozmícháme jeden vanilkový pudink s vanilkovým cukrem. Dalších 200ml si necháme na el. sporáku na č.4 ohřát a jak se z něj začne kouřit, přidáme k němu mléko s pudinkem a důkladně mícháme, dokud nám pudink nezhoustne. Tahle dávka mi dala akorát na všechny koláčky a hustota byla také akorátní.
Když je těsto hotové, tak ho vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na placku velkou asi 30x50cm nebo jak se vám bude zdát. ;-) Placku potřeme rozehřátým máslem a po delší straně zamotáme jako závin (také jsem zkusila těsto rozdělit na dvě menší placky, potřít máslem a krájet...jsou pak hezčí kolečka, velikostně jsou koláčky trochu menší, ale při pečení nabydou a jsou pak akorátní a ne tak velké jako z jedné placky a měla jsem jich 41 kusů - viz. koláčky s tvarohem a povidly). Poté krájíme nožem asi 1cm silná kolečka (šneky), která pokládáme na plech vyložený pečícím papírem (já ještě peč. papír mastím sádlem). Do každého šneka udáme prsty ďolík a naplníme pudinkem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a nakonec ozdobíme mandarinkou. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C dozlatova. Ještě teplé koláčky posypeme moučkovým cukrem.
Z téhle dávky jsem měla 26 kusů koláčku velkých v průměru 8cm.
RADA: Na pečící papír koláčky pokládejte spíš dál od sebe, protože při pečení dost nabydou a mě se tak stalo, že se mi spojily. :-D Oddělit šli pěkně, ale nebyly tak krásně kulaté, jak by měli být. :-D
Určo zkuste, protože je fakt prima, že zděláte opravdu všechno těsto a k tomu se nemusíte vykrajovat s kolečky. :-D