Dobrota z jablek
150 g mletého cukru
250 g polohrubé mouky
200 ml oleje
250 ml mléka
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
2 celá vejce
2 lžíce rumu
350 g jablek
100-150 g sekaných ořechù
Poleva:
80 g másla
80 g mletého cukru
2,5 lžíce kakaa
polovina balíčku vanilkového pudinku
1,5 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
Těstové ingredience zamícháme a vzniklé těsto vylijeme na plech. Jablka nastrouháme a dáme na těsto i se sekanými ořechy. Pečeme na 200 °C.
Polevu připravíme tak, že máslo jemně rozpustíme. Přidáme kakao, cukr, pudink, horkou vodu a rum. Polevu nalijeme na vychladlou buchtu.
Jablečný řez
500 g polohrubé mouky
1 vejce
1 Hera nebo 250 g Ramy
1 kypřicí prášek do pečiva
3 lžíce mléka
5 lžic jemného krystalového cukru
Jablečná nádivka:
1,5 kg jablek
8 lžic krystalového cukru
2 vanilkové pudinky
Těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme a dáme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Potřeme nádivkou z jablek, kterou připravíme promícháním pokrájených či postrouhaných jablek, cukru, vanilkových pudinků.
Rozválíme druhý plát a dáme jej na vrstvu jablek. Potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme posypat ořechy či nazdobit čokoládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.
Ořechový koláč s jablky
100 g polohrubé mouky
100 g jemného krystalového cukru
100 g mletých ořechù
100 g másla nebo Hery
1 vejce
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
Jablečná náplň:
3 velká jablka
1 vanilkový cukr
hrst strouhanky
Těsto vznikne smícháním mouky, cukru, ořechů, tuku, vejce a prášku do pečiva. Polovinu těsta rozprostřeme na strouhankou vymazaný plech, rozetřeme jablečnou náplň a na ni zbytek těsta. Povrch koláče propícháme vidličkou. Lépe péci ze dvou dávek.
Jablečné řezy s bezé čepicí
Na 24 kouskù:
200 g másla
200 g cukru
2 sáčky vanilkového cukru
sùl
4 vejce
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
4 lžíce mléka
2 lžičky strouhané citronové kùry
150 g kokosové moučky
2 kg jablek
4 lžičky citronové šťávy
100 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru
Do mísy dáme máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a špetku soli. 3 žloutky a jedno celé vejce dáme do mísy a elektrickými metličkami našleháme lehký krém. Po lžících do něj zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko. Nakonec přimícháme i citronovou kůru a 75 g kokosové moučky.
Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřince. Ovoce nakrájíme na kousky a ihned pokapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
Troubu rozpálíme na 200 C. Plech s vysokým okrajem vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto. Posypeme ho mletými mandlemi a rozdělíme jablka. Poprášíme je zbývajícím cukrem a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Plech z trouby vyjmeme a teplotu snížíme na 180 °C.
Prosejeme moučkový cukr. K bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Po lžících do něj našleháme všechen moučkový cukr a nakonec i kokosovou moučku. Bílkovou pěnu rozetřeme na předpečený koláč a vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 25 minut.
Tip:
Bezé čepicí můžeme koláč pěkně nazdobit. Hmotu rozetřeme a lžící na ní vyrobíme krápníčky. Nebo bezé naplníme zdobicí sáček a na koláč nastříkáme různé kopečky, mřížky a spirály.
Jablkové řezy s tvarohem
4 vejce
4 lžíce oleje
200 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
1 balíček želé
Náplň:
400 g jablek
1 vanilkový cukr
50 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
500 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
Celá vejce vyšleháme za postupného přidávání cukru do husté pěny. Vmícháme mouku a nakonec olej. Nalijeme na plech. Těsto uhladíme a pečeme asi 30 minut při 160 °C. Korpus vyklopíme a studený překrojíme na polovinu.
Do 100 ml vody nasypeme krupicový cukr, přidáme na kostky nakrájená jablka, citronovou šťávu a jablka podusíme do měkka.
Do pěny vyšleháme z tvarohu, moučkového cukru a vanilkového cukru pěnu. Vmícháme podušená jablka a rozetřeme na rozkrojený korpus a přiklopíme druhou částí.
Povrch polijeme uvařeným želé.
Řezy s jablky, ořechy a smetanou
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
4 vejce
100 ml mléka
100 ml oleje
1 kypřicí prášek do pečiva
5–6 středních jablek
150 g hrubě sekaných ořechù
2 vejce
1 smetana
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ho po celé ploše nastrouhanými jablky, posypeme je hrubě sekanými ořechy a dáme péci asi na 20 - 25 minut do trouby. Mezitím utřeme 2 vejce s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny a zašleháme smetanu. Touto směsí pak řezy zalijeme a asi ještě 5 minut pečeme.
Drobenkový koláč
250 g hrubé mouky
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
100 g cukru
100 g másla
1 vejce
300 g jablek
trocha cukru
hrst ořechù a rozinek
50 g másla
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr. Rozdrobíme máslo. Vmícháme vejce. Do dortové formy dáme polovinu sypké směsi, na ni jablka s cukrem a sekanými ořechy. Zakryjeme zbytkem směsi. Na povrch položíme plátky másla a upečeme.
Drobenkový jablkový koláč s ovesnými vločkami
300 g hladké mouky
300 g krupice
300 g moučkového cukru
100 g ovesných vloček
200 g cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
2 kg jablek
vanilkový a skořicový cukr
Smícháme suroviny na drobenkovou hmotu, třetinu navrstvíme na plech. Poklademe polovinou jablek se skořicovým a vanilkovým cukrem. Položíme další třetinu drobenky a druhou polovinu jablek. Posypeme zbytkem drobenky.
Pečeme přibližně 30 minut.
Jablečná buchta
1 hrnek krystalového cukru
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
3 vejce
1 jogurt
polovina hrnku oleje
Vše opatrně smícháme, poklademe na kostky nakrájenými jablky a pečeme na 180 °C.
Nepravý tažený závin
250 g hladké mouky
sùl
50 g másla
1 vejce
3 lžíce vody
2 lžíce octa
jablka
strouhanka, skořice, ořechy, rozinky
Na vále smícháme mouku, sůl, rozdrobené máslo. Nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Těsto vypracujeme a vyválíme na dva záviny, které klasicky plníme jablky, rozinkami, ořechy, strouhankou. Posypeme skořicí.
Medový koláč s jablky
250 g polohrubé mouky
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
50 g cukru
1 vejce
125 g másla
1 lžička citronové kùry
Náplň:
1,5 kg jablek
šťáva z 1 citronu
125 g másla
100 g rozinek
1 lžička citronové kůry
2 lžíce škrobové moučky
50 ml vody nebo moštu
50 g mandlových lupínků
Na zalití:
40 g másla, 50 g cukru
2 lžíce medu, 2 lžíce mléka
cukr na posypání
Smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme oba cukry, změklé máslo, vejce, citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme vychladit.
Jablka oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na plátky a pokapeme citronem. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme jablka a cukr a chvilku podusíme. K poloměkkým jablkům přidáme rozinky, nastrouhanou citronovou kůru a potom zalijeme ve vodě rozmíchanou škrobovou moučkou. Necháme za stálého míchání zhoustnout.
Z vychladlého těsta uděláme placku a vyložíme formu tak, aby těsto pokrylo i stěny. Na těsto rozetřeme jablkovou směs a povrch posypeme mandlovými lupínky.
Rozpustíme máslo, cukr a med s mlékem a zalijeme lupínky. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Jablkový hřbet bez tuku
4 celé vejce
200 g pískového cukru
200 g hrubé mouky
200 g jemně strouhaných jablek
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
trocha rozinek
Utřeme vejce, cukr a vanilkový cukr. Do této směsi pak přidáme mouku promísenou s práškem do pečiva a nastrouhaná jablka s rozinkami. Směsí naplníme vymazanou a moukou vysypanou formu a zvolna pečeme.
Recepty z Jablečné slavnosti 2003
Jablečný dort s vanilkovým krémem
Na 12 kouskù:
125 g másla
250 g hladké mouky
100 g cukru
sùl
1 vejce
1 kg drobných jablek
500 ml mléka
500 ml smetany
2 sáčky vanilkového pudinku
2 žloutky
4 lžíce mandlových plátků
Mírně změklé máslo smísíme s moukou, 60 g cukru, solí a vejcem.
Těsto dáme mezi dvě potravinářské fólie a vyválíme z něj placku. Vyložíme jí dortovou formu, okraje vytáhneme vzhůru a prsty je přitlačíme ke stěně formy. Formu dáme na 30 minut do chladničky.
Troubu rozpálíme na 180 °C. Oloupeme jablíčka a omyjeme. Vydlabeme jádřince a ovoce vyrovnáme do formy.
Odebereme několik lžic mléka, rozpustíme v něm pudink a rozšleháme žloutky. Zbývající mléko svaříme se smetanou a cukrem. Přilijeme pudink a za stálého míchání metličkou ho uvaříme. Pudink nalijeme na jablíčka, posypeme mandlemi a dáme do trouby.
Pečeme asi 45 minut. Dort necháme ve formě vychladnout.
Dvojbarevný jablkový koláč
Spodní těsto:
250 g mouky polohrubé
200 g tuku (Hera)
2 lžíce kakaa
2 lžíce studené vody
1 vejce
polovinu sáčku kypřícího prášku do pečiva
Vrchní těsto:
2 vejce
200 g cukru
5 lžic studené vody
200 ml oleje
200 g polohrubé mouky
polovinu sáčku kypøícího prášku do pečiva
Jablková náplň:
4 velká jablka
1 lžíce cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce strouhaných ořechù
skořice, rozinky
Ze surovin vypracujeme spodní těsto, vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň připravenou smícháním všech ingrediencí.
Na jablkovou náplň navršíme svrchní těsto vzniklé ušleháním vajec s cukrem, poté přidáme vodu, olej, mouka, prášek do pečiva.
Peče se asi při 180 °C 20 až 25 minut. Po upečení se koláč posype vanilkovým a moučkovým cukrem a nakrájíme na malé čtverečky.
Jablečný závin z tvarohového těsta
500 g hladké mouky
250 g tvarohu
250 g rostlinného tuku (Stela)
2 vejce
sùl
jablka
skořice
rozinky, ořechy
vejce na potření
Postupujeme jako při přípravě klasického závinu.
Řezy s jablky
4 vejce
1 hrnek cukru
1 hrnek polohrubé mouky
pùl hrnku hladké mouky
100 g rozinek
100 g sekaných ořechù
1 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
1 lžička jedlé sody
4 hrnky jablek nakrájených na kostičky
marmeláda na potření
čokoládová poleva
Utřeme cukr se 4 žloutky. Přidáme polohrubou a hladkou mouku, rozinky, ořechy, kakao, skořici a jedlou sodu. K tomu všemu přidáme sníh našlehaný ze 4 bílků a jablka nakrájená na kostičky. Upečené potřeme marmeládou a čokoládovou polevou.
Jablková buchta
4 vejce
1 hrnek mletého cukru
2 hrnky polohrubé mouky
prášek do pečiva
1 lžička kakaa
půl lžičky skořice
půl hrnku oleje
rozinky
ořechy
4 hrnky nakrájených jablek
Utřeme vejce a cukr. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici, olej. Po promíchání přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Znovu zamícháme a dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě.
Jablková bábovka
180 g mletého cukru
180 g polohrubé mouky
180 g rozpuštěné Hery
polovinu balíčku prášku do pečiva
lžíce skořice
3 vejce
4 jablka na kostičky
Vše smícháme a pečeme 45 minut.
Jablečný koláč s pudinkem
1 listové těsto
1 kg jablek
3 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
Těsto rozpůlíme. Vyválíme jednu polovinu, dáme na plech. Dáme náplň a přikryjeme rozválenou druhou polovinou těsta. Potřeme vejcem. Propícháme vidličkou.
Třený koláč s jablkem
3 vejce
1 hrnek cukru
půl hrnku oleje
1 lžíce kakaa
100 ml vody
polovina hrnku směsi rozinek a ořechù
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 hrnky drobně pokrájených jablek
poleva
S cukrem ušleháme 3 žloutky. Smícháme s olejem, kakaem a vařící vodou. Do ušlehané směsi přidáme směs ořechů a rozinek, polohrubou mouku, prášek do pečiva, drobně nakrájená jablka a ze 3 bílků ušlehaný sníh. Upečeme a chladné polijeme polevou.
Makové řezy s jablky
5 vajec
400 g mletého cukru
200 ml oleje
300 g polohrubé mouky
polovina sáčku prášku do pečiva
100-200 ml vlažné vody
150 g namletého máku
1 kg na měsíčky nakrájených jablek
pergamenový papír
tuk na vymazání plechu
strouhanka na vysypání plechu
čokoládová poleva a kokos na ozdobení
Pět žloutků utřeme s 250 g mletého cukru, přidáme olej, polohrubou mouku a polovinou pečícího prášku. Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků. Sníh také vmícháme do těsta a podle potřeby přidáme ještě 100 až 200 ml vlažné vody. Třetinu těsta oddělíme a vmícháme do něj 150 g mletého cukru a umletý mák.
Plech vyložíme pergamenovým papírem, potřeme tukem, posypeme strouhankou. Poklademe na měsíčky nakrájenými jablky. Na jablka rovnoměrně nalijeme makové těsto a na to dvě třetiny těsta bílého. Pečeme.
Upečené vyklopíme, odděláme pergamenový papír a vychladlé poléváme čokoládovou polevou a sypeme kokosem.
Jablkové koblihy s tvarohem
4 vejce
60 g másla
150 g pískového cukru
1/4 lžičky soli
1 citron
500 g hladké mouky
kostka droždí
500 g tvarohu
300 g na kostičky nakrájených jablek
tuk na smažení
Ušleháme do pěny vejce, máslo a pískový cukr. Přidáme sůl, kůru a šťávu z jednoho citronu, hladkou mouku, kostku droždí a tvarohu. Vymísíme hladké těsto a necháme 30 minut kynout. Poté přidáme na kostičky nakrájená jablka. Smažíme do zlatohněda. Horké koblihy obalujeme v moučkovém cukru.
Koláč s pudinkovou náplní
400 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
200 g másla
125 g. cukru
2 vejce
špetka soli
Pudinková náplň:
400 ml bílého vína
125 g cukru
špetka skořice
1,5 kg jablek nakrájených na kostičky
2 pudinky
150 ml vody
100 g rozinek zalitých dvěma lžícemi kalvádosu
tuk a vejce na potření
Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme máslo, cukr, vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut do lednice.
Pudinkovou náplň připravíme povařením vína, cukru a skořice. Přidáme jablka nakrájená na kostičky a povaříme asi 5 minut. Dva pudinky rozmícháme ve vodě a zalijeme tím jablka. Přidáme rozinky zalité kalvádosem.
Formu vymažeme tukem a dno i okraje pokryjeme dvěma třetinami těsta rozváleného na plát. Naložíme pudinkovou náplň a přikryjeme dalším plátem těsta. Potřeme vejcem a pečeme 50 minut při střední teplotě. Hotové cukrujeme.
Jablkový koláč
400 g mouky
400 g strouhaných jablek
250 g moučkového cukru
1,5 prášku do pečiva
8 lžic oleje
2 vejce
špetka skořice
citronová kůra
třetina litru vody
čokoládová poleva
Uvedené přísady smícháme, vylijeme na vymazanou a moukou vysypanou formu a upečeme. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem nebo strouhanými oříšky.
Jablkový závin
400 g hladké mouky
1 máslo
1 šlehačka
3 žloutky
trocha soli
Mouku zaděláme se žloutky a šlehačkou. Odebereme 2 hrstky mouky a smícháme s máslem. Těsto překládáme jako na převalované koláčky. Při vytváření závinu postupujeme jako při tvoření jakéhokoliv jiného závinu.
Jablkové řezy Milena
500 g strouhaných jablek
400 g moučkového cukru
500 g hrubé mouky
3 vejce
3 lžíce rumu (mléka)
1 kypřící prášek do pečiva
50 g strouhaných ořechù
citronová kůra
Hotový moučník nelze příliš dlouho skladovat, díky obsahu jablek vlhne.