Národní
a regionální speciality
Dovolujeme
si vás pozvat na výlet do krajiny české a moravské gastronomie,
kterou vás provede výběr tradičních receptů z 16 regionů České
republiky.
Pokud zrovna nemáte čas či chuť zkoušet naše
recepty ve vlastní kuchyni, poohlédněte se po restauracích a
hospůdkách označených logem Czech Specials. Tento certifikát vám
zaručuje, že zde na jídelním lístku vždy najdete jednu národní
a jednu regionální speciality. Mistři kuchaři jako symbol české
kuchyně zvolili svíčkovou a vy při putování Českem objevíte
další dobroty typické pro oblast, v níž právě budete. Často
to budou jednoduchá a přesto velmi chutná jídla, protože i to je
cílem celého projektu Czech Specials - vrátit se znovu ke kořenům
a z několika kvalitních surovin vyčarovat delikatesy, které z
českých i zahraničních hostů udělají zapálené kulinářské
turisty.
Národní specialita
Svíčková
na smetaně
Ostatní
národní speciality 21.01.2010
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Kapr smažený s bramborovým salátem
Pečená kachna s knedlíkem a se zelím
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím
Regionální
speciality
Seznam regionálních specialit
Praha
Královský chřestový krém s drůbežím masem
Masová paštika s játry a brusinkami
Okolí
Prahy
Babiččin mřížkový koláč 22.09.2009
Bejlík z husích prsou 22.09.2009
Kuřecí stehna dle „dobré hospodyňky“ 22.09.2009
Pikantní pivní kroužky 22.09.2009
Vývar s petrželovým kapáním 22.09.2009
Jižní Čechy
Bramborové placky 25.09.2009
Jihočeský pekáček 25.09.2009
Kapr dle Petra Voka 25.09.2009
Maminčina pucíková polévka 25.09.2009
Masopustní koblihy 25.09.2009
Zvíkovský koláč 25.09.2009
Šumava
Kachní prsa po šumavsku 30.09.2009
Kaldoun 30.09.2009
Křepelka plněná hříbky 30.09.2009
Šumavské bramborové zelníky 30.09.2009
Plzeňsko
Brčálka 12.10.2009
Hovězí pečené na pivě 12.10.2009
Pivní štrůdl s jablky 12.10.2009
Plzeňský karbonát 12.10.2009
Štrachanda 12.10.200
Západočeské
lázně
Hovězí pečeně s hříbky 26.10.2009
Jemný žemlový nákyp pana Havla 26.10.2009
Karlovarský guláš 26.10.2009
Lázeňské zadělávané jehněčí s houbami 26.10.2009
Pečené kuřátko na jablkách s jemnou jalovcovou omáčkou 26.10.2009
Smažené dršťky 26.10.2009
Tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou 26.10.2009
Zaječí stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem 26.10.2009
Zvěřinová polévka s knedlíčky nebo noky 26.10.2009
Severozápadní
Čechy
Houbové karbanátky 09.11.2009
Kapustová polévka 09.11.2009
Litoměřický závitek 09.11.2009
Český
sever 20.01.2010
Králík s omeletou a červeným zelím
Uzené maso s křeno-mandlovou omáčkou
Vepřová krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem
Zapečená jablka se skořicovým cukrem na vanilkové omáčce
Český ráj 20.01.2010
Bramborák s uzeným masem a česnekovou omáčkou
Chlupaté knedlíky se škvarky a červeným zelím
Couračka – polévka z kysaného zelí
Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky
Srnčí tournedos pod ořechovou krustou s dušenými jablky a hruškami
Východní
Čechy 21.01.2010
Hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
Hronovská vepřová pečeně na zázvoru
Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem
Křenová omáčka se šunkou od kosti
Vysočina 27.01.2010
Bramborové placky s kapustovým ragú
Fazolové lusky dušené na slanině
Jižní
Morava 27.01.2010
Bramborové placky s povidly a s mákem neboli patenty
Chřest se šunkou a širokými nudlemi
Moravská cibulačka s uzeným masem
Uzený pstruh s koprovým dresingem
Vepřová panenka plněná sušenými švestkami s bylinkovými brambory
Střední Morava 27.01.2010
Východní
Morava 27.01.2010
Domácí kachní škvarky zalité do sádla
Frikadeller s bramborem a červeným zelím
Jehněčí hřbet se škubanci a trnkovou omáčkou
Jehněčí kýta s pohankovým kubou a liškami
Severní
Morava a Slezsko 27.01.2010
Bramborové
placky s povidly a vlašskými jádry
Vařený hovězí jazyk se sardelovou omáčkou
Krkonoše
27.01.2010
Borůvkový
koláč s mandlovou drobenkou
Bramborová roláda s uzeným masem
Kančí kýta pečená na kořenové zelenině se šípkovou omáčkou
Pstruh plněný zeleninou s bramborovými špalíčky
Vařené filátko ze pstruha se studenou koprovou omáčkou
Svíčková
na smetaně
Doba
přípravy:30 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:6
Co
se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“?
Nejoblíbenějším pokrmem je podle mistrů gastronomie svíčková
na smetaně, lahodná kombinace křehkého hovězího masa, krémové
omáčky a samozřejmě nezbytných knedlíků. Jak už to u
tradičních receptů bývá, existuje snad tolik variant, jako je
jejich kuchařů. A my vám teď samozřejmě nabízíme ten pravý!
Suroviny:
750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí
maso zadní)
150 g mrkve
150 g celeru
75 g petržele
1
větší cibule
50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
150
g másla
sůl
mletý pepř
5 zrnek celého pepře
3
zrnka nového koření
3 bobkové listy
špetka tymiánu
citrónová šťáva
cukr
100 g plnotučné hořčice
2
lžíce hladké mouky
250 ml šlehačky
příp. mléko na
zředění
citron nakrájený na plátky
brusinkový kompot
Postup:
Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme
slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí,
očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou
šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v
lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a
pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a
odstraníme koření, především bobkový list.
Kastrol se
zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu.
Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky,
orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného
míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji
mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme
citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti
můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru
necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout,
podlijeme troškou vody a povaříme.)
Maso nakrájíme přes
vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a
prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým
kompotem.
Příloha:
houskový nebo kynutý knedlík
Ostatní národní speciality
Bramborák
Doba
přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Nejdůležitější rada pro přípravu bramboráků? Servírovat
rovnou z pánve! Křupavou bramborovou placku si dokonale vychutnáme
ještě horkou, čím déle ji necháme odpočívat, tím víc změkne
a ztratí tak své nejlepší přednosti.
Suroviny:
0,5
kg brambor
0,5 dcl mléka
100 g hladké mouky
1 vejce
2
stroužky česneku
špetka soli
majoránka
pepř
2
dcl oleje na smažení nebo 200 g sádla
česnek
Postup:
Oloupané a omyté brambory nastrouháme najemno, necháme odstát
a slijeme vodu, která se z hmoty uvolní. Přidáme mléko, mouku,
vajíčka, utřený česnek, sůl, v prstech pečlivě rozemnutou
majoránku a pepř. Směs pečlivě rozmícháme. Na pánev nebo
lívanečník nalijeme olej (můžeme nahradit vepřovým sádlem) a
rozpálíme. Bramboráky pečeme po obou stranách do nazlátlé
barvy. Bramboráky necháme okapat na ubrousku a čerstvé podáváme.
Bramborové
knedlíky plněné uzeným masem
Doba
přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Na
popsání hesla „knedlík“ bychom v encyklopedii české
gastronomie potřebovali několik stránek. Bramborové knedlíky s
uzeným by tu určitě měly čestnou pozici, nicméně mnohem lepší
než o nich číst a psát, je vařit a ochutnávat…
Suroviny:
200 g uzené krkovice
900 g brambor vařených ve slupce
180
g hrubé mouky
80 g krupice
sádlo 2 cibule
1 vejce
sůl
trocha hladké mouky na vyválení knedlíků
Postup:
Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle,
přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto. Vyválíme
asi 0,5 cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm.
Najemno nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme
v osolené vodě asi 10–12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a
podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.
Candát
na kmíně
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Klasická a velmi rychlá úprava českých sladkovodních ryb.
Místo candáta si dosadíme kapra, štiku nebo pstruha, pokmínujeme,
důkladně opečeme a podáváme.
Suroviny:
800 g candáta
20 g másla
50 g sádla hladká mouka
sůl
kmín
Postup:
Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme
moukou. Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách
doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vodou, převaříme a
zjemníme máslem. Touto šťávou přelijeme rybu na talíři.
Houbový
kuba
Doba
přípravy:10 min a min. 2 hod na namáčení hub
Doba vaření:60
min
Počet porcí:4
Dříve si lidé dopřávali houbového
kubu o Vánocích, dnes si ho můžeme dát třeba k večeři. Je to
zároveň jeden z mála receptů, v němž dominují kroupy. V
minulosti se vařily běžně, ale pak byly nahrazeny rýží a dnes
se připravují spíš výjimečně.
Suroviny:
300 g krup
hrst sušených hub
2 stroužky česneku
3 lžíce másla
drcený kmín majoránka
mletý pepř
sůl
máslo
Postup:
Sušené houby namočíme na několik hodin do
studené vody, pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy
propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené
kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat.
Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou
a omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs
rozestřeme do tukem vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby
a zapečeme dozlatova.
Jihočeský
kapr Jordán
Specialita
regionu Jižní Čechy
Doba přípravy:10 min
Doba
vaření:20 min
Počet porcí:4
Jordán je nejen vodní nádrž
v jihočeském Táboře, ale také jednoduchý a chutný způsob
úpravy kapra. Nejsou k němu zapotřebí zvláštní suroviny ani
speciální kuchařské dovednosti. Stačí opéct podkovy masa,
dobře ochutit šťávu a popřát dobrou chuť!
Suroviny:
1
kapr
90 g tuku
1/2 citronu
2,5 dcl červeného stolního
vína
lžíce másla
1/2 l vody
špetka soli
Postup:
Očištěného a vykuchaného kapra opláchneme a nasekáme na
porce (podkovy), posolíme a opečeme na rozpáleném tuku po obou
stranách. Mírně podlijeme horkou vodou a červeným vínem a
podusíme. Vypečenou šťávu ochutíme citronovou šťávou,
osolíme, zjemníme máslem a krátce provaříme. Jako příloha se
hodí různě upravené brambory.
Kapr
na modro po staročesku
Specialita
regionu Jižní Čechy
Doba přípravy:30 min
Doba
vaření:45 min
Počet porcí:4
Česká ryba číslo jedna -
to je určitě kapr. Jeho chov má v Čechách a na Moravě už
několik staletí dlouhou tradici. Obdobně starý je i recept na
jeho přípravu.
Suroviny:
1 očištěný kapr s
neporušenou kůží (hmotnost asi 1,5 kg)
2 l vody
2 cibule
2 mrkve
1 malý celer
1 malý pórek
kousek celerové
natě zelená petrželka
100 ml bílého vína nebo octa
zředěného vodou
1 bobkový list
10 zrnek pepře
sůl
citronová šťáva
Postup:
Ve větším hrnci
přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka
nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer
a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým
listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na
mírném ohni 20 minut vaříme.
Kapra opereme a dbáme
přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr
nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme
citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru
a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme
stále jen pod bodem varu). Měkkého kapra podáváme na nahřáté
míse obloženého vařenými brambory s máslem. Můžeme podávat s
majonézou ochucenou křenem.
Kapr
smažený s bramborovým salátem
Doba
přípravy:30 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Kapr
a bramborový salát patří k českým Vánocům stejně
neoddělitelně jako dárky a koledy. Ryba voní v troubě a v
kuchyni se právě dokončuje bramborový salát podle rodinného
receptu. Nemáte taky občas chuť otočit kalendář a udělat si
svátky?
Suroviny:
4 porce kapra po 150 g
hladká
mouka
2 vejce
2 lžíce mléka tuk na smažení
citron
strouhanka
sůl
Suroviny na bramborový salát:
1
kg brambor (nejlépe typu A)
1/4 kg mrkve
1/4 kg celeru
ocet
sklenici sterilovaného nebo 200 g mraženého hrášku 150 g
kyselých okurek
4 – 6 lžic majonézy
pepř
sůl
Postup:
Porce kapra osolíme, obalíme postupně v mouce,
ve vejcích rozšlehaných s mlékem a se solí a pak ve strouhance.
Smažíme na tuku z obou stran dozlatova. Ke každé porci kapra
přidáme citron. Podáváme s bramborami nebo bramborovým salátem.
Bramborový salát
Brambory ve slupce osolíme a vaříme
asi 15–20 minut podle velikosti, až jsou po vpichu nožem měkké.
Necháme mírně vychladnout. Vychladlé brambory oloupeme a
nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm. Mrkev a celer oloupeme a ve
vodě se solí a octem vaříme 10–15 minut, aby zelenina byla
měkká, ale ne rozvařená. Vyjmeme z vody, necháme vychladnout a
nakrájíme nadrobno. Nakrájíme na kostičky i okurky, lák
použijeme při dokončování salátu. Hrášek necháme rozmrznout,
sterilovaný slijeme a necháme okapat. Všechny nakrájené suroviny
lehce v míse promícháme, postupujeme velmi opatrně a lehce,
postupně přidáme majonézu a trochu láku z okurek. Dosolíme a
ochutíme pepřem.
Koprová
omáčka
Doba
přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Koprovka patří mezi české omáčkové stálice. Ve variantě
s knedlíkem a vejcem ji můžeme pasovat na národní vegetariánské
jídlo.
Suroviny:
5 dkg másla
6 dkg hladké mouky
1/2 l vody nebo vývaru z masa
2 lžíce sekaného kopru 1/2
l kysané smetany
1–2 lžíce octa
2–3 lžíce cukru
sůl
Postup:
Mouku v hrnci nasucho opražíme, přimícháme
do ní rozpuštěné máslo, zalijeme vývarem nebo vodou, ale část
tekutiny necháme stranou, osolíme a 20 minut povaříme. Ve zbylém
vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do
omáčky, hotovou omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou
a ještě chvíli prohřejeme. Omáčka by měla mít krémovou
konzistenci. Podle chuti ji dosolíme a dokyselíme octem. Podáváme
s bramborem a vejcem, popř. s knedlíkem a hovězím masem.
Ovocné
kynuté knedlíky
Doba
přípravy:90 min
Doba vaření:15 min
Počet porcí:4
V
anketě o nejoblíbenější jídlo spojené se vzpomínkami na
dětství by ovocné knedlíky jistě zabodovaly. Obláčkově
nadýchané těsto s horkým ovocem posypané tvarohem a přelité
rozpuštěným máslem je prostě nezapomenutelné…
Suroviny:
1/2 kg hrubé mouky
1/2 kg hladké mouky
droždí
špetka
soli 450 ml vlažné vody
2 lžičky cukru
vejce
povidla
nebo čerstvé ovoce (švestky, meruňky, jahody, borůvky, může
být i kompot)
Postup:
Do vlažné vody dáme cukr,
rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Prosijeme mouku,
přidáme vejce, špetku soli a kvásek. Vypracujeme těsto, které
ještě necháme aspoň půl hodiny kynout na teplém místě. Po
vykynutí ho rozdělíme na stejné kousky, do kterých zabalíme
ovoce (pečlivě, aby tam nebyly otvory). Knedlíky ještě necháme
kynout a dáme vařit dostatečné množství vody do většího
hrnce. Knedlíky dáváme do vroucí vody a vaříme asi 10–12
minut. Po vyjmutí z vody je propíchneme vidličkou.
Tip na
servírování: měkký tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, cukrem
krupice podle chuti, přidáme žloutek a nalijeme na knedlíky. Pak
je ještě polijeme rozpuštěným máslem.
Pečená
kachna s knedlíkem a se zelím
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:nejméně 90 min
Počet
porcí:4
Gastronomie podléhá aktuálním trendům stejně jako
móda. Naštěstí jsou jídla, která se stále vaří bez ohledu na
to, co je právě v kurzu. Pečená kachna s domácím knedlíkem a
zelím k nim patří a po zásluze ji můžeme řadit mezi evergreeny
české kuchyně.
Suroviny:
1 kachna o váze asi 1,8
kg
3 – 4 lžíce kmínu
sůl na dochucení
Postup:
Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, mírně
osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče.
Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova,
tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou,
aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přeléváme
výpekem, aby se méně tučné části nevysušily. Sádlo z výpeku
slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a
procedíme, poté do něj přidáme odlité sádlo a dobře
promícháme.
Příloha:
Jako příloha se k pečené
kachně hodí houskové nebo bramborové knedlíky a bílé nebo
červené zelí. Vhodnou variantou mohou být vařené brambory a
různé druhy zeleninových salátů.
Rajská
omáčka s hovězím masem
Doba
přípravy:10 min
Doba vaření:90 min
Počet porcí:4
Obyčejné jídlo, které se dá připravit neobyčejným
způsobem. Rajskou najdeme v jídelníčku školní kuchyně stejně
jako v luxusní restauraci, a tak i podle naturelu mistra vařečky
může jít o kulinářský zážitek nebo jen o jídlo, které
neurazí, ani nepotěší…
Suroviny:
500 g předního
hovězího masa
1 menší cibule
2 lžíce másla
4
kuličky pepře
2 kuličky nového koření
1 ks bobkového
listu 200 g rajského protlaku
200 ml kečupu
sůl
cukr
podle chuti
perníkové koření
Postup:
Maso
omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření
a bobkový list, osolíme a vaříme, dokud není maso měkké. Podle
potřeby doléváme vodou, abychom měli asi 1 litr vývaru. V
kastrolu si rozpustíme máslo a usmažíme na něm dorůžova cibuli
nakrájenou na jemné kostičky. Zalijeme vývarem z masa a vaříme,
dokud není cibule měkká. Přidáme rajský protlak, kečup a
perníkové koření. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve
studené vodě a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme
asi 10 minut, dochutíme cukrem a solí. Maso naporcujeme na plátky
a na talíři zalijeme rajskou omáčkou. Podáváme s houskovým
knedlíkem nebo těstovinami.
Smažené
řízky
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Kde
by asi byla česká historie všedního dne bez řízků? Těch
nedělních obědů, těch výletů a cest za poznáním, kde hrál
řízek od maminky hlavní roli…
Suroviny:
4 řízky po
150 g (vepřová kýta nebo kotleta bez kosti; telecí kýta, krůtí
nebo kuřecí prsa)
2 vejce
200 g hladké mouky
250 g
najemno umleté housky
sůl
1/2
l oleje na smažení
Postup:
Maso omyjeme, osušíme,
posolíme a jemně naklepeme na tenké plátky. Obalíme v mouce,
rozšlehaném vajíčku a strouhance. Prsty jemně přitlačíme
trojobal k masu. Na pánvi rozpálíme olej a vložíme do něj řízky
tak, aby se do oleje celé ponořily a rychle je z obou stran
osmažíme. Jen tak se maso zatáhne, nepustí šťávu a zůstane
křehké. Zmírníme teplotu oleje a řízky dosmažíme dozlatova.
Po vyjmutí řízků z oleje je necháme okapat na ubrousku a
nebo je (napíchnuté na vidličku) na 2 vteřiny ponoříme do
vroucí vody a rychle vyjmeme. Řízky se zbaví přebytečného
oleje a přitom zůstanou křupavé. Pro zjemnění chutě můžeme
do oleje před dosmažením řízků přidat lžíci másla.
Jako
přílohu doporučujeme tradiční bramborový salát, brambory
připravené na různý způsob nebo bramborou kaši.
Švestkové
knedlíky z bramborového těsta
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Málokterá surovina má v kuchyni tak univerzální
využití jako brambory. Vařené, pečené, smažené, naslano i
nasladko, jako hlavní chod nebo příloha. Z bramborového těsta se
dají vykouzlit divy a švestkové knedlíky posypané tvarohem jsou
toho důkazem.
Suroviny:
0,5 kg brambor
1 vejce
špetka soli
70 g krupice
230 g hrubé mouky 0,6 kg
švestek
150 g tvarohu na strouhání
150 g cukru moučky
lžíce másla
Postup:
Uvařené brambory necháme
vychladnout a najemno je umeleme nebo nastrouháme. Přidáme sůl,
rozšlehaná vejce, krupici, mouku (trochu odložíme na posypání
válu) a z hmoty vypracujeme těsto. Vyválíme tenčí plát,
nakrájíme čtverečky přibližně 4x4 cm a na ně klademe
opláchnuté a do sucha otřené švestky, které pečlivě zabalíme
a vytvarujeme knedlíky.
Knedlíky vkládáme do vroucí,
mírně osolené vody a zvolna vaříme. Nezapomeneme několikrát
opatrně zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu nádoby. Vaříme do
doby, než vyplavou na hladinu.
Před podáváním posypeme
knedlíky jemně nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a
přelijeme rozpuštěným máslem.
Tvarohové
knedlíky s jahodami
Doba
přípravy:45 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:10
Jemné tvarohové těsto můžeme plnit ovocem podle sezony nebo
chuti. Kromě jahod a švestek třeba meruňkami nebo borůvkami.
Měnit můžeme i posypku: místo tvarohu stačí cukr se skořicí
nebo strouhaný perník.
Suroviny:
300 g měkkého
tvarohu
3 dcl mléka
900 g hrubé mouky
1 kg jahod
300
g tvarohu strouhaného 300 g cukru moučky
300 g másla na polití
knedlíků
100 g másla do těsta
3 vejce
špetka soli
Postup:
Změklé máslo vyšleháme metlou a přidáme k
němu vejce, sůl, prolisovaný měkký tvaroh a větší část
mléka. Směs pečlivě rozmícháme, přidáme hrubou mouku (trochu
mouky si necháme na posypání válu a vyválení těsta). Do těsta
přilijeme zbytek mléka a těsto vypracujeme a vyválíme na tenčí
plát, nakrájíme na čtverečky přibližně 4x4 cm a na ně
klademe opláchnuté jahody, které pečlivě zabalíme a vytvarujeme
knedlíky.
Knedlíky vkládáme do vroucí, mírně osolené
vody a zvolna vaříme, nezapomeneme několikrát opatrně zamíchat,
aby se nepřichytily ke dnu nádoby. Vaříme přibližně 5 minut.
Před podáváním posypeme knedlíky jemně nastrouhaným
tvarohem a moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
Vepřová
kýta po selsku
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4
Maso
potřeme česnekem a pečeme tak důkladně, až se skoro rozpadá.
Jeho zlatavou kůrku přelijeme jemnou šťávou, obložíme knedlíky
a zelím a můžeme hodovat. V dietnější variantě nabídneme k
vepřovému jako přílohu čerstvý zeleninový salát.
Suroviny:
1/2 kg vepřové kýty
3 stroužky česneku
3 špetky
soli
1 cibule
100 g sádla nebo oleje
7 dcl vody
20 g
hladké mouky
Postup:
Kýtu opláchneme a rozdělíme na
menší kousky, potřeme česnekem a solí, vložíme do pekáče na
kolečka pokrájené cibule, přidáme sádlo (nebo olej) a mírně
podlijeme vodou. Pečeme za občasného přelévání masa vzniklou
šťávou doměkka a dozlatova. Dbáme na to, aby se cibule pod masem
nepřipálila! Nezapomínejme maso pravidelně otáčet. Upečenou
kýtu vyjmeme a vzniklou šťávu přecedíme, zaprášíme moukou,
přiměřeně zalijeme vodou, rozmícháme a dovaříme do jemné
šťávy, kterou můžeme podle potřeby přisolit a nakonec
přecedit.
Jako příloha jsou vhodné různě upravené
brambory, knedlíky, červené nebo bílé zelí, špenát nebo
kapusta.
Vepřová
pečeně s knedlíkem a se zelím
Doba přípravy:20 min, 1 den na odležení
Doba
vaření:60 min
Počet porcí:10
Hledáme-li jídlo, které
vystihuje to nejpodstatnější z české kuchyně, vepřo knedlo
zelo je určitě ideální přiklad. V něm se spojují hned tři
oblíbené české pochoutky: vepřová pečeně, knedlíky a kysané
zelí. Že k tomuto jídlu patří ještě pivo, není snad třeba
ani dodávat…
Suroviny:
1 kg vepřové pečeně
2
cibule
1 kyselejší jablko
sůl
mletý pepř
česnek
drcený kmín
vývar
celý kmín
sádlo
podle
potřeby voda
příloha:
kysané zelí
1 cibule
celý
kmín
sádlo
sůl
cukr
1 lžíce polohrubé mouky
Postup:
Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým
pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme
do nádoby s víkem a necháme uležet do druhého dne v lednici.
Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka, jablka na
plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali
zpěnit celý kmín. Potom přidáme vepřovou pečeni, přikryjeme a
dáme péci do trouby. Pečeme asi 3/4 hodiny přikryté, potom
odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na
druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku vývar –
množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně.
Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s
trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme je podle
chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že
dáme na pánev sádlo a cibuli rozkrájenou najemno smažíme, až
začne růžovět a potom přidáme polohrubou mouku a necháme
chvíli zpěnit. Potom zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti
můžeme přisladit.
Vepřovou pečeni podáváme se zelím a
bramborovým nebo chlupatým knedlíkem.
Bramborové
knedlíky
Suroviny:
1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka cca 400 g hrubé
mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl
Postup:
Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme
na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s
vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál
posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí,
až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v
osolené vodě asi 20 minut.
Chlupaté
knedlíky
Suroviny:
350 g syrových oloupaných brambor
150
g ve slupce vařených oloupaných brambor
250 g hrubé mouky 1
vejce
hrst petržele kudrnky
sůl
Postup:
Vařené
i syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je
s moukou, vejcem a sekanou petrželkou kudrnkou, osolíme a důkladně
zamícháme v kompaktní těsto. Část těsta si vezmeme do dlaně a
lžící tvarujeme knedlíky, které házíme rovnou do vařící
osolené vody. Podebereme, aby se nepřichytly ke dnu, a podle
velikosti vaříme asi 5–7 minut. Po vyjmutí z vody lehce
zakápneme olejem.
Praha
Černá
polévka
Specialita
regionu Praha
Doba přípravy:15 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:4 - 5
Masový vývar s pasírovanou
zeleninou byl pro naše předky zdrojem síly a měl odhánět zlé
mocnosti. Podával se v šestinedělí čerstvým maminkám. Tato
polévka vděčí za svůj název neobvyklé surovině, která jí
dodává tmavé zabarvení, karamelu. Posuďte sami, jak báječně
se mohou snoubit sladké a slané chutě.
Suroviny:
800 g
hovězího masa na polévku
200 g uzeného boku
400 g
kuřecího skeletu
200 g růžičkové kapusty
300 g mrkve
100 g kořenové petržele
250 g celeru 100 g cibule
100
g másla
100 g slaniny
150 g cukru
sůl
případně
muškátový květ
na kostičky nakrájená houska, na másle
osmažená
Postup:
Z hovězího masa, uzeného bůčku a
kuřecího skeletu připravíme silný vývar, který přecedíme.
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a na
rozškvařené slanině a másle ji orestujeme do tmavohněda,
přidáme k vývaru a vaříme asi 45 minut. Měkkou zeleninu přes
síto propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru
necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky.
Promícháme a provaříme. Na závěr dosolíme a podle chuti
okořeníme muškátovým květem. Polévku podáváme s osmaženou
houskou.
Guláš
pražského uzenáře
Ptáte
se, v čem je rozdíl mezi běžným hovězím gulášem a tímto,
když základ receptu je stejný? Tato gulášová variace sází na
výběr z uzenářských dobrot a tak je známá klasika navíc
ověnčená jemnou šunkou, voňavou klobáskou, řízným křenem a
křupavou cibulkou. A určitě se s ní zavděčíte všem gulášovým
fandům!
Suroviny:
600 g hovězí kližky
3 lžíce
sádla
2 velké cibule
1 lžíce rajského protlaku
gulášové
koření
sůl
česnek
křen
4 plátky šunky (a 10 g)
60 g párků nebo klobásy
olej
cibule
Postup:
Hovězí kližku nakrájíme na kostky. V kastrolu na sádle
osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, do které vložíme
maso, protlak, česnek utřený se solí a gulášové koření.
Podlijeme velmi malým množstvím vody. Zvolna dusíme ve vlastní
šťávě. Necedíme.
Každou porci doplníme roličkou šunky se
strouhaným křenem, plátky nakrájeného párku a kolečky cibule
osmaženými v oleji.
Královský
chřestový krém s drůbežím masem
Specialita
regionu Praha
Počet porcí:4
Myslíte si, že chřest
je exotická rostlina a v tradičním českém jídelníčku tedy
nemá co dělat? Nenechte se mýlit. Začal se u nás pěstovat již
koncem 18. století, například v okolí Kralup nad Vltavou. Rostl
pod zvony z pálené hlíny a vynikal svou jemností. Přesvědčte
se sami, zda je tomu tak i dnes.
Suroviny:
1 kuřecí
prso
asi 250 g čerstvého chřestu
2 lžíce másla
1-2
lžíce hladké mouky
bílý pepř
muškátový oříšek
sůl
1 vaječný žloutek
asi 125 ml smetany
pažitka
Postup:
Kuřecí prso uvaříme zvolna doměkka v osolené
vodě. Chřest oloupeme, oddělíme hlavičky a uvaříme jej
doměkka. Hlavičky uvaříme zvlášť.
Z másla a mouky
připravíme světlou jíšku, kterou okořeníme, zalijeme vývarem
z kuřecích prsíček a vývarem s rozmixovaným chřestem. Dobře
povaříme a scedíme.
Do přeceděného krému přidáme
nakrájené kuřecí prsíčko, uvařené hlavičky chřestu a
přilijeme směs smetany se žloutkem. Při podávání zdobíme
najemno nakrájenou pažitkou.
Masová
paštika s játry a brusinkami
Specialita
regionu Praha
Doba přípravy:120 min
Doba vaření:60
min
Počet porcí:10
Nenechte se odradit tím, že od
počátku přípravy k první ochutnávce uplyne celý den! Jemná
paštika, která se na jazýčku jen rozplývá, totiž rozhodně
stojí za to. Ať už ji naservírujete k snídani, odpolední
svačině či večernímu posezení s přáteli, rozhodně budete
pasováni na mistry kuchyně.
Suroviny:
300 g vepřové
plece
300 g vepřových jater
200 g uzené slaniny
100 g
cibule
200 g brusinkového kompotu 2 lžíce smetany
1 lžička
mleté papriky
5 g paštikového koření
sůl
tenké
plátky slaniny na vyložení formy
Postup:
Nejprve
upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na strojku umeleme slaninu,
rozpálíme ji na pánvi a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou
cibuli. Pečené maso a syrová játra společně dvakrát pomeleme.
K hotové směsi přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku
koření, papriku, sůl, brusinkový kompot a přelijeme smetanou.
Dobře promícháme a ochutnáme. Výsledek musí být pikantní,
protože vařením se chuť zjemní. Formu vyložíme alobalem, který
celý pokryjeme tenkými plátky slaniny. Vlijeme masovou směs.
Formu zakryjeme pokličkou nebo alobalem, vložíme do vodní lázně
a pečeme v troubě při 85 °C asi 1 hodinu. Necháme vychladnout do
druhého dne, pak hotovou paštiku vyklopíme a krájíme na plátky.
Příloha:
různé druhy pečiva, které mažeme máslem
Pečená
jablka od tetičky
Specialita
regionu Praha
Jablka k české gastronomii neodmyslitelně
patří - vždyť jejich úroda je v naší zemi víc než bohatá.
Využívají se ve sladké i slané kuchyni, prostě na tisíc
způsobů... Nabízíme vám dezert, který je nejen rychle hotový,
ale také kvapem mizí z talířů. Kdo by odolal rajskému ovoci s
čokoládou, oříšky a brusinkami?
Suroviny:
4 středně
velká jablka
4 lžičky kompotovaných brusinek
20-30 g
vlašských ořechů
30-40 g čokolády 1-2 lžíce másla
šlehačka
práškový cukr
Postup:
Dobře uzrálá
jablka zbavíme jádřinců. Vzniklé otvory naplníme směsí
nastrouhané čokolády, oříšků a brusinek.
Poté jablka
vložíme do malého kastrolku, přidáme máslo a malé množství
vody. Nádobu dáme do horké trouby a upečeme doměkka.
Pečená
jablka na talířcích ozdobíme tuhou slazenou šlehačkou.
Sekané
šišky s uzeným masem
Specialita
regionu Praha
Počet porcí:4
Milovníky pokrmů z
mletého masa nepochybně okouzlí směs z jeho tří druhů, pečená
v troubě na lůžku z kořenové zeleniny. Báječné sekané šišky
voní uzenou krkovičkou a nejlepší jsou se šťouchanými
bramborami. Zkuste si k nim dát ještě hrnek podmáslí a uvidíte,
že budou chutnat jako od babičky!
Suroviny:
400 g
mletého hovězího masa
100 g mletého vepřového masa
300
g mleté uzené krkovičky
50 g housky
mléko na namočení
housky
sůl
mletý pepř
100 g oleje
200 g mrkve
200
g celeru
250 g cibule
vývar na podlití
petrželová nať
Postup:
Mleté maso smícháme, přidáme v mléce
namočenou housku, osolíme, opepříme a vypracujeme fáš. Ze směsi
uděláme šišky.
Na oleji orestujeme hrubě nakrájenou cibuli
a zeleninu. Na tento základ vložíme připravené šišky, mírně
podlijeme vývarem a pečeme v troubě. Při pečení přeléváme
vývarem.
Hotový pokrm podáváme i se zeleninou a sypeme
nasekanou petrželovou natí.
Příloha:
šťouchané
brambory
Poznámka:
pro 4 osoby