GULÁŠE A CIBULAČKY
1. Blančin boršč
2. Cikánský guláš
3. Vepřové ragú se smetanovou omáčkou
4. Pivovarský tokáň
5. Plzeňský guláš
6. Vepřové ragú se špagetami
7. Kotlíkový guláš
8. Zapékané krůtí ragů
9. Hovězí ragú na houbách
10. Ragú z hub se špagetami
11. Jemný bratislavský guláš
12. Bavorský masový kotlík
13. Jehněčí nebo telecí ragů
14. Jehněčí guláš s rajčaty a paprikami
15. Rybí paprikáš
16. Bramborový guláš se zeleninou
17. Fazolový guláš
18. Guláš z hub a paprik
19.Guláš z podkostecké hájovny
20. Zabijačkový guláš - 8 porcí
21. Indický guláš - 4 porce
22. Kotlíkový jelení guláš - 6-8 porcí
23. Buřtguláš s chlebem - 4 porce
24. Bleskový guláš
25. Fazolový guláš se zázvorem
26. Bramborový guláš na pivě
27. Polská dršťková polévka
28. Boršč
29. Zelnačka Hany Hegerové
1. Blančin bořšč
Ingredience: 20 dkg červené řepy 5 dkg mrkve 1.6 dkg petržele 4 dkg cibule 20 dkg zelí 3 dkg rajčatového protlaku 3.3 dkg másla 1 cl octa 1 dkg krystalového cukru 1 dkg hladké mouky 2 kuličky celého pepře 1/3 bobkového listu 2/3 l vývaru (hovězí zeleninový) 1/3 dl kysané smetany 10 dkg hovězího masa zelená petrželka nebo kopr
Postup: Na polovině másla podusíme 30 - 40 minut na nudličky nakrájenou červenou řepu s protlakem a octem. Na druhé polovině másla se 20 minut dusí nakrájená cibule a rovněž na nudličky nakrájená mrkev a petržel s cukrem. Zelí vaříme ve vývaru asi 15 minut. Nakonec vše smícháme s jíškou a kořením a vše vaříme dalších 20 minut. Před koncem přidám smetanu a zelenou petrželku.
2. Cikánský guláš
Ingredience: 375 g předního hovězího 40 g rostlinného tuku 100 g cibule 7.5 g mleté papriky sůl mletý pepř 20 g rajčatového protlaku kmín 2.5 dl vývaru 100 g brambor 1 stroužek česneku majoránka 25 g slaniny 50 g žampiónů 50 g papriky 37.5 g nakládaných okurek
Postup: Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložíme nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme dopoloměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátce povaříme.
3. Vepřové ragú se smetanovou omáčkou
Ingredience: 250 g vepřové kýty 1/2 lžíce másla 1/2 cibule 1 lžíce celeru 1/2 lžičky rajčatového protlaku 1/2 lžičky hořčice 1.5 zrnka mletého pepře 1/8 l kysané smetany 1,5 lžíce bílého vína 1/2 lžíce hladké mouky
Postup: Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme celer, promícháme a vložíme na malé proužky nakrájené maso. Osolíme a dusíme na mírném ohni bez podlévání. Přidáme koření, rajčatový protlak, hořčici, víno a mírně podlité dusíme do měkka. Jakmile maso dostatečně změkne, přilijeme smetanu smíchanou s moukou a povaříme. Zrnka koření vyjmeme vidličkou.
4. Pivovarský tokáň
Ingredience: 400 g vepřového bůčku 1 lžíce oleje 1/2 cibule sůl mletý pepř 1.5 stroužku česneku 3 zrnka nového koření 1/2 lžíce strouhanky 1.5 dl piva 50 g uzeného sýra zelená petrželka vývar
Postup: Bůček zbavený kůže vykostíme a nakrájíme na proužky. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, ze všech stran zprudka opečeme dozlatova, podlijeme vývarem, opepříme, přidáme česnek utřený se solí, nové koření a dusíme téměř doměkka. Pak šťávu zahustíme strouhankou, zalijeme pivem a povaříme. Příloha: brambory a porce sypeme strouhaným sýrem
5. Plzeňský guláš
Ingredience: 375 g předního hovězího 35 g rostlinného tuku 75 g cibule 1 stroužek česneku 7.5 g mleté papriky sůl mletý pepř 3 dl vývaru 25 g hladké mouky 20 g slaniny 50 g nakládané kapie a celeru 1 vařená vejce
Postup: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Přidáme pepř, utřený česnek, sůl , podlijeme částí vývaru a dusíme. Pod poloměkkým masem vydusíme šťávu do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso. Nakrájenou slaninu orestujeme, přidáme nakrájené kapie a celer, prohřejeme a směsí a vejci zdobíme porce guláše.
6. Vepřové ragú se špagetami
Ingredience: 1 cibule olej 2 lžíce mrkve nakrájené na kostičky 3/8 kg vepřového plecka mletý pepř špetka nového koření sůl 2.5 zrnka celého pepře 1 bobkový list vývar 1/2 lžíce kečupu 1/2 lžíce rajčatového protlaku 1/2 lžíce hořčice 1/8 l bílého jogurtu hladká mouka
Postup: Cibule nakrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky a po osmahnutí přidáme vepřové plecko nakrájené na proužky. Když maso dostane barvu, přidáme trochu mletého pepře a špetku nového koření, trochu soli a do gázy svázaná zrnka pepře a bobkové listy. Podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Pak přidáme kečup, rajský protlak a hořčici a dodusíme. Nakonec přidáme bílý jogurt a zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě. Povaříme a dochutíme trochou polévkového koření. Příloha: špagety
7. Kotlíkový guláš
Ingredience: 375 g hovězího masa 1/2 kg brambor 50 g vepřového sádla 1 cibule 125 g papriky 125 g rajčat 1/2 lžíce hladké mouky 10 g mleté papriky pálivá paprika 1/2 lžičky majoránky 1/4 lžíce soli 1/2 sklenky bílého vína
Postup: Cibuli osmahneme na sádle, přidáme nakrájené maso, opečeme, podlijeme vínem, přidáme nakrájené brambory, rajčata, papriky, mouku, popřípadě trochu vody, osolíme, okořeníme, dusíme. Kotlíkový guláš se nesmí míchat, pouze se jím může potřásat.
8. Zapékané krůtí ragú
Ingredience: 10 g másla 300 g krůty (i s kostí) 25 g másla 1 lžíce hladké mouky 2.5 dl mléka sůl mletý pepř muškátový oříšek 2.5 lžíce tvrdého sýra 1/2 lžíce strouhanky
Postup: Maso z krůty udusíme na másle do měkka. Pak je obereme z kostí a nakrájíme na nudličky. Z další části másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme mlékem a dobře povaříme na hustou, hladkou omáčku. Přidáme koření a šťávu z dušeného masa a chvíli povaříme ve vodní lázni. Vmícháme větší část strouhaného sýra a podle chuti dosolíme. Do malé vymaštěné zapékací misky dáme polovinu omáčky, poklademe připraveným masem a pokryjeme druhou vrstvou omáčky. Povrch urovnáme, posypeme zbývajícím sýrem smíchaným se strouhankou, čtvrt hodiny zapékáme v mírné troubě a ihned podáváme. Příloha: bramborová kaše a kompot
9. Hovězí ragú na houbách
Ingredience: 1/4 kg zadního hovězího vepřové sádlo sůl vývar z kostí 7.5 dkg hřibů nebo žampiónů 1.5 kostky kostkového cukru 1/2 dl červeného vína
Postup: K přípravě hovězího ragú se nejlépe hodí pruh masa, který je přirostlý k podélné straně svíčkové. Očištěné a na kousky rozkrájené maso dusíme na sádle pod pokličkou. Je-li třeba, podléváme ho občas vývarem z kostí. Když je maso poloměkké, přidáme k němu na plátky nakrájené hřiby nebo žampióny a dusíme dále, až maso úplně změklé. Kostky půleného cukru zalejeme červeným vínem, smícháme s omáčkou z masa, necháme ještě jednou přejít var a podáváme.
10. Ragú z hub se špagetami
Ingredience: 750 g hub, 60 g slaniny nebo anglické slaniny, velká cibule, 1/4 I kyselé smetany, sůl, pepř, petrželka, špagety, strouhaný sýr
Postup: Houby očistíme a nakrájíme. Do většího kastrolu dáme na kostičky nakrájenou slaninu a jemně nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme houby, osolíme, zalijeme kyselou smetanou, opepříme a deset minut zvolna vaříme. Jako přílohu podáváme vařené špagety sypané strouhaným sýrem nebo brambory sypané petrželkou.
11. Jemný bratislavský guláš
Ingredience: 75 g celeru 50 g mrkve 50 g okurek 50 g sterilovaných žampiónů 75 g šunky 50 g papriky 25 g rajčat 50 g šlehačky 1/4 hlávkového salátu citrón sůl bílý pepř 1/2 vejce uvařené natvrdo
Postup: Uvařený celer a mrkev nastrouháme na nudličky, přidáme spařené a na proužky nakrájené papriky, okurky, žampióny a šunku, Osolíme, opepříme a přidáme citrónovou šťávu. Vychladíme a vmícháme ušlehanou smetanu. Podáváme na salátových listech, zdobené plátky vajíčka.
12. Bavorský masový kotlík
Ingredience: 125 g předního hovězího bez kosti 125 g jehněčího masa - ramínka bez kosti 1 cibule 250 g brambor 150 g celeru 150 g mrkve 1 petržel 1/2 silný pórku sůl mletý pepř 1/4 l zeleninového vývaru zelená petrželka pažitka
Postup: Hovězí a jehněčí maso nakrájíme na kostičky, cibuli hrubě nasekáme, brambory, mrkev, petržel a celer nakrájíme na asi 1/2 cm silné plátky, pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na kousky o síle prstu včetně zelené natě. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vložíme maso, za stálého míchání na prudším ohni po všech stranách dohněda opečeme a vyjmeme. Vložíme cibuli, zpěníme, přidáme brambory, opečeme a vyjmeme z hrnce. Nakonec opečeme zeleninu a vyjmeme. Do hrnce postupně vkládáme vrstvu zeleniny, brambor a masa, každou vrstvu osolíme a opepříme, nakonec položíme vrstvu brambor. Po stranách přilijeme vývar, přivedeme k varu, přikryjeme a dusíme 1.5 hodiny, až je maso měkké. Dušenou masovou směs upravíme na talíře a sypeme sekanou petrželkou a pažitkou.
13. Jehněčí nebo telecí ragú
Ingredience: jehněčí maso sůl máslo 1.5 lžíce hladké mouky mletý pepř zelená petrželka 1 žloutek
Postup: Nakrájené maso dáme do studené osolené vody, uvaříme do poloměkka a pak ho z vývaru vyndáme. Z kousku másla velikosti ořechu a několika lžic mouky si připravíme jíšku, zředíme ji vývarem, opepříme a přidáme jemně nakrájenou zelenou petržel. Maso pak vložíme do omáčky a udusíme do měkka. Před podáváním zjemníme žloutky.
14. Jehněčí guláš s rajčaty a paprikami
Ingredience: 3/8 kg jehněčí kýty 1 lžíce másla 1 cibule 1/2 mrkve sůl 1/2 lžičky hladké mouky mletá paprika 2 papriky (zelené) 2 rajčata zelená petrželka
Postup: Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso a po všech stranách je opečeme. Pak maso vyjmeme a v témž tuku osmažíme na nudličky nakrájenou mrkev, cibuli a jakmile se voda ze zeleniny odpaří, přisypeme mouku a opražíme. Zalijeme vývarem z kostí, přidáme mletou papriku, sůl a dusíme do poloměkka. Přidáme na kroužky nakrájené odjadřincované zelené papriky a dusíme společně. Asi 1/4 hodiny před podáváním pokrmu přidáme oloupaná na drobno pokrájená rajčata a dusíme asi 10 minut. Podáváme posypané sekanou petrželkou. Příloha: rýže nebo pšeničný chléb
15. Rybí paprikáš
Ingredience: 400 g rybího filé 1 dl smetany 1/2 lžíce hladké mouky 1/2 cibule 1/2 lžíce mleté papriky 1 lžíce vepřového sádla nebo másla mletý pepř sůl citrónová šťáva
Postup: Rybí filé pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a dáme asi na 1 hodinu odležet do chladna. Zatím jemně nakrájíme cibuli, zpěníme ji na sádle, přimícháme mletou papriku a krátce zamícháme. Mírně podléváme a dusíme na malém plameni. Na tento základ vložíme rybu a po 10 minutách ji zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Rybu dodusíme na mírném ohni do měkka, omáčku dochutíme citrónovou šťávou a solí. Příloha: tarhoňa, rýže nebo noky
16. Bramborový guláš se zeleninou
Ingredience: 250 g cibule 1 kg brambor 2 pórky 1 zelený paprskový lusk 500 g rajčat 1 lžíce oleje 2 stroužky česneku 1 lžíce sladké papriky 1/2 I zeleninového vývaru špetka drceného kmínu 1 lžička majoránky 1/2 svazku petrželky sůl 75 g zakysané smetany 2 lžíce octa
Postup: Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na plátky. Zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme, pór na kroužky, papriku a rajčata na kostky. Cibuli zesklovatíme na oleji. Česnek oloupeme, přilisujeme k cibuli, společně osmahneme. Vmícháme mletou papriku. Přidáme brambory, pórek, papriku a rajčata, krátce vše promícháme a přilijeme vývar. Okořeníme drceným kmínem a majoránkou a přikryté vaříme 15 - 20 minut. Petrželku omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Guláš osolíme a zjemníme ho zakysanou smetanou. Podle chuti přikyselíme.
17. Fazolový guláš
Ingredience: 300 g bílých fazolí 250 g klobásy nebo uzeného bůčku 50 g sádlo cibule 20 g hladké mouky paprika sůl 2 lžíce rajčatového protlaku
Postup: Omyté fazole necháme bobtnat, přilijeme do nich vodu, aby byly zatopené, přidáme na kostečky nakrájené syrové uzené maso (nejlépe z bůčku) nebo na kolečka nakrájenou klobásu, zvolna vaříme, až je obojí měkké. Potom pokrm zahustíme růžovou cibulovou jíškou, povaříme, přidáme protlak a podle chuti osolíme, případně přidáme několik kapek citrónové šťávy nebo 2 lžíce smetany. Pokrm je velmi chutný. Doplněný zeleninovým salátem a kouskem chleba je výbornou večeři.
18. Guláš z hub a paprik
Ingredience: 80 g tuku 2 větší cibule talíř houbové směsi sůl kmín sladká paprika voda 1/4 kostky masoxu 4-6 zelených paprik 3-4 stroužky česneku 1/8 kyselé smetany lžíce hladké mouky 2 lžíce rajčatového protlaku
Postup: Na sádle nebo na oleji usmažíme nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme do ni očištěné, na větší kousky nakrájené houby, sůl, kmín, papriku, podlijeme vřelou vodou, přidáme kousek z kostky masoxu a dusíme. K houbám přidáme opečené nebo spařené sloupnuté papriky na hrubší kousky nakrájené. Milovníci ostřejší chuti dají část paprik pálivých. Když jsou houby a papriky měkké, přidáme utřený česnek a zalijeme kyselou smetanou, do které rozkvedláme mouku, a ještě chvilku podusíme. Guláš můžeme zahustit zaprášením moukou a místo smetany dáme rajčatový protlak nebo kečup. Podušený pikantní guláš podáme s chlebem nebo k němu přikusujeme brambory pečené na ohníčku.
19.Guláš z podkostecké hájovny
Ingredience: 0.3 kg zadního hovězího, 40 g vepřového sádla, 60 g cibule, 10 g česneku, 0.2 g mletého pepře, 20 g hladké mouky, 6 g soli, 20 g rajčatového protlaku, 3 g mleté papriky, 60 g slaniny, 50 g pařížského salámu, 100 g žampiónů, 60 g kapie
Postup: Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na 2/3 sádla usmažíme cibulku (také asi 2/3) s kmínem do zlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso. Při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě. Potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme doměkka. Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu. Když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku. Přidáme mouku, zarestujeme asi 5 minut. Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší. Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké. Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené žampióny (nebo jiné houby) a kapie. Trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme. Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše a ještě všechno převaříme. Příloha: brambory, knedlík nebo chléb
20. Zabijačkový guláš - 8 porcí
Ingredience:
800 g krkovice
800 g vepřových drobů (ledvinky, játra)
400 g cibule
100 g sádla
vývar z masa
česnek
mletá paprika sladká
majoránka
pepř
sůl
Postup:
Do cibulového základu přidáme maso a droby pokrájené na větší kostky, zasypeme drceným česnekem, mletou paprikou, osmahneme, osolíme, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté dochutíme pepřem, majoránkou.
21. Indický guláš - 4 porce
Ingredience:
800 g kuřecích prsou
800 g cibule
2000 g rajčat
2 sušené chilli papričky nebo mleté chilli
olej
sůl
pepř
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata nastrouháme na hrubém struhadle tak, že nám v ruce zůstane jen slupka (slupku nepoužíváme). Z rajčat scedíme šťávu, kterou necháme stranou na pozdější podlévání.
Maso nakrájíme na větší kostky.
Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, přidáme dužinu z rajčat, společně zarestujeme, přidáme chilli a kuřecí maso, osolíme, promícháme a dusíme do měkka. V průběhu dušení podle potřeby podléváme slitou šťávou z rajčat. Jakmile je maso měkké, je zároveň i zelenina vydušená v hustší omáčku (asi za půl hodiny), Omáčku podle chuti můžeme ještě dosolit nebo dopepřit.
Dušená rýže Basmati
Na rozpáleném oleji osmahneme rýži, špetku celého kmínu, zalijeme vodou (rýže voda 1:1,5), osolíme, přivedeme k varu, přiklopíme a přendáme dusit do trouby 20 minut při 180°C.
22. Kotlíkový jelení guláš - 6-8 porcí
Ingredience:
1200 g jeleního nebo srnčího masa – krk, bok nebo hrudí
1000 g cibule
500 g vepřového sádla
2 mrkve
1/2 celeru
2 kořenové petržele
4 rajčata
2 papriky
sklenička sterilovaného leča
500 g brambor (z toho 3 syrové na zahuštění)
sušené nebo čerstvé houby
300 ml červeného vína
mletá paprika
kmín
česnek
majoránka
větvičky z jedličky
sůl
pepř
Postup:
1. Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na klínky, česnek na plátky, kořenovou zeleninu na menší kostky, rajčata a cibuli na plátky.
2. Na rozpáleném sádle opečeme cibuli s česnekem, kořenovou zeleninou a drceným kmínem dozlatova, přidáme maso, zarestujeme, okořeníme mletou paprikou, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme téměř doměkka.
3. Přidáme na kostičky krájené brambory, rajské, papriku a lečo, podlijeme vínem a vaříme spolu s bylinkami (libečkem, petrželkou, majoránkou), větvičkou z jedličky a nastrouhanými brambory doměkka.
23. Buřtguláš s chlebem - 4 porce
Ingredience:
600 g točeného salámu
600 g brambor
4 cibule
2 lžíce sladké papriky
6 stroužků česneku
2 lžíce sádla
1 l vody
drcený kmín
majoránka
sůl
pepř
Postup:
1. Cibuli nakrájíme najemno a salám na kolečka.
2. Do rozpáleného kotlíku dáme rozehřát sádlo, přidáme oloupaný, na plátky nakrájený točeňák, cibuli a drcený kmín. Restujeme dozlatova, poté zaprášíme paprikou a krátce orestujeme, zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené oškrábané brambory (pokud máme rané, dáváme i se slupkou), osolíme a přivedeme k varu.
3. Jakmile jsou brambory měkké, dochutíme pepřem, majoránkou a česnekem. Buřtguláš podáváme s chlebem.
24. Bleskový guláš
Ingredience: 400g masa na minutku, 1 plechovka fazolí, 1 velkou cibule, 2 stroužky česneku, pepř, gulášovou kostku, majoránku, sůl, olej, kečup
Postup: Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku. Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme. Na konec přidáme majoránku.
25. Fazolový guláš se zázvorem
Ingredience: 200 g červených fazolí, sezamový olej, l lžička drceného kmínu, 1 lžička zázvoru, 3-4 cibule, 1 mrkev, kousek červené řepy mořská sůl, 2 stroužky česneku, sójová omáčka, zelené natě pórku, kukuřičný škrob, sójová smetana
Postup: Fazole namočíme a uvaříme doměkka. V kastrolu osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, červenou řepu, sušený zázvor, kmín, uvařené fazole a krátce podusíme. Podlijeme vývarem z fazolí a povaříme. Přidáme sójovou smetanu, kukuřičný škrob a povaříme. Na závěr přidáme sójovou omáčku, česnek, zelené natě pórku a krátce povaříme.
26. Bramborový guláš na pivě
Suroviny
250 g vepřové plece
750 g brambor
200 g fazolových lusků
50 g anglické slaniny
350 ml světlého piva
2 cibule
2 stroužky česneku
rostlinný olej
sůl
pepř
mletá paprika
petrželka
majoránka
Postup
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, slaninu a část sekaného česneku. Přidáme kostky masa, přisypeme papriku a podlijeme pivem. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájené brambory a necháme podusit asi 20 minut. Dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, přidáme pokrájené fazolové lusky a krátce provaříme. Nakonec ozdobíme sekanou petrželkou.
27. Polská dršťková polévka
Suroviny: 1 kg drštěk, 500 g zeleniny na polévku, 2 kosti na hovězí vývar, muškátový oříšek, zázvor, majoránku, sůl, pepř, strouhaný sýr na posypání
Postup: Do osolené vody dáme vařit kosti společně s celými kusy zeleniny. Vařenou zeleninu nakrájíme na proužky. Do vývaru nastrouháme muškátový oříšek, okořeníme ho, přidáme dršťky a zahustíme moukou. Nakonec přidáme nakrájenou zeleninu. Polévku podáváme nejlépe posypanou strouhaným sýrem.
28. Boršč
Suroviny: 200 g kostí, 500 g hovězího masa, 1 uzené koleno, 50 g másla, červenou řepu, 1 velký brambor, 500g kořenové zeleniny, 200 g kysaného zelí, 200g čerstvého zelí, 1 cibuli, 200 ml kysané smetany, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci mouky, bobkový list, zelenou petrželku, cukr, podle chuti ocet, sůl
Postup: maso s kostmi uvaříme do měkka. Na oleji a másle podusíme pokrájenou kořenovou zeleninu, k ní poté přidáme najemno nakrájenou cibuli a maso a vaříme.
Potom vše dolijeme vývarem, přidáme čerstvé i kysané zelí, oloupané a nakrájené brambory, povařenou řepu, přidáme protlak, ocet a bobkový list.
V zakysané smetaně rozmícháme trochu mouky a zahustíme polévku, kterou posypeme jemně sekanou petrželkou.
29. Zelnačka Hany Hegerové
Suroviny:
300 g uzeného vepřového masa na vývar
3 nožičky pikantní klobásy
2 brambory
1 cibule
1 pytlík kysaného zelí
2 hrsti hub
sádlo
1 smetana
paprika
citron
sůl
pepř
Postup: na sádle osmažíme cibulku a na kolečka nakrájenou klobásu. Vše zasypeme paprikou. Na to nalijeme vývar z uzeného masa a vodu ze zelí. Přidáme houby a bobkový list.
Polévku zahustíme syrovými strouhanými bramborami, osolíme a opepříme.
Podle chuti si každý přidá na hotovou polévku porci smetany a ochutí citrónovou šťávou.
Cibulové polévky (CIBULAČKY)
Cibulačka Zdendova
Suroviny: 500 ml vývaru nebo polévkovou kostku, cibule, sádlo, sůl, cukr, ocet, petrželka, nudle
Postup: Dohněda osmaženou cibulku zalijeme vývarem a převaříme. Přidáme těstoviny a ochutíme solí, octem a cukrem. Povaříme a podáváme.
Cibulačka olomoucká
Suroviny: 1 l vývaru, 50 g olomouckých tvarůžků, 4 cibule, 3 lžíce sádla, 2 krajíce chleba, instantní jíška, sůl, pepř, kmín, jalovec
Postup:V hrnci na rozpuštěném sádle osmahneme nasekanou cibuli, přisypeme roztlučené koření a zalijeme vývarem. Kostičky chleba opečeme na sádle do červena, posypeme strouhanými syrečky a necháme rozpéct. Polévku rozmixujeme, zahustíme jíškou, přidáme rozpečený chleba se syrečky a necháme minutu odstát.
Cibulačka krémová s kozím sýrem
Suroviny: 6 cibulí, sezamový olej, 1l vývaru, kozí sýr tvrdý, pepř, tymián, sójová omáčka, sójová smetana celozrnné tousty
Postup: Cibule nakrájené na velké kousky osmažíme na oleji.Když se začne opékat, zalijeme vývarem, přidáme tymián a společně vaříme. Dochutíme mletým pepřem, sójovou omáčkou. Zjemníme sójovou smetanou a posypeme tymiánem. Do talířů polévky vkládáme zapečené celozrnné toustíky s kozím sýrem.
Cibulačka rychlá
Suroviny:1/2 l vody, 1/2 kostky bujónu (masox), 2.5 cibule, 1/2 lžíce tuku, 2 plátky veky, tuk na opečení, 40 g strouhaného tvrdého sýra, sůl, zelená petrželka
Postup: Oloupanou cibuli pokrájíme na tenké plátky a na másle necháme zvolna zpěnit. Kostku masoxu rozdrtíme ve vodě, přidáme podušenou cibuli a pět minut povaříme. Polévku dosolíme a okořeníme pepřem. Chuť zlepšíme petrželkou. Na talíř dáme opečený krajíček bílé veky, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme horkou polévkou.
Cibulová polévka z Cardaillacu
Suroviny:1.5 cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, 15 g másla, 1/2 lžičky hladké mouky, 3/4 l vody, polévkové koření, mletý pepř, 75 g ementálu, sůl, 1.5 rohlíku
Postup: Cibuli nadrobno nakrájíme a osmažíme ji na části oleje a másla do růžova. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou, do které kápneme polévkové koření. Vývar z kostí nebo z masa také nic nezkazí. Posolíme, opepříme a necháme nejméně čtvrt hodiny vařit. Sýr najemno nastrouháme. Na plátky nakrájené rohlíky (nebo odpovídající množství veky) osmažíme na zbytku oleje a másla, poklademe je do polévkové mísy, střídavě s vrstvou ementálu. Osmažené houstičky můžeme dát přímo do polévkových talířů a posypat sýrem podle přání. Těsně před podáváním vše zalijeme polévkou.
Nemáte-li rádi sýr, varuji vás. Ementál se v polévce táhne, konce ho není a odpůrci sýrů omdlévají! Ale všichni ostatní si na polévce pochutnají
Cibulačka jednoduchá
Suroviny: 1 litr vody, vrchovatá lžička soli, majoránka, 3 cibule, 5 stroužků česneku, strouhaný sýr a petrželka
Postup: Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme vrchovatou lžičku soli a majoránku. Na prkénku oloupeme 3 cibule a pět stroužků česneku - cibuli na půlkolečka, česnek kromě dvou stroužků na plátky - a vhodíme do hrnce s vodou. Uvaříme doměkka. Nakonec přidáme ještě prolisovaný zbylý česnek, naservírujeme na talíře a posypeme hrstí strouhaného sýra a nasekanou petrželkou.
Smažený sýr bez smažení
Toto je tip na výbornou a rychlou večeři,přičemž odpadá obalování sýra v trojobale. Není to tak tučné a sýr nevytéká na pánev. Postup je velmi jednoduchý.....
Potřebné suroviny: 150 g tvrdého sýra, 200 g šunky, 6 celých vajec, 6 čajových šálků, tuk a strouhanka na vymaštění a vysypání hrnečků
Postup:
- sýr nastrouháme a šunku najemno nasekáme na malé kousky .
- hrnky řádně vymastíme , vysypeme strouhankou a jdeme plnit ....
- začínáme vrstvou strouhaného sýra
- na sýr následuje nasekaná šunka.
- na šunku rozklepneme 1 vajíčko
- na vajíčko opět navrstvíme šunku.
- na konec opět vrstvu strouhaného sýra
Naplněné hrnky vložíme do vyššího plechu nebo pekáčku a podlejeme vroucí vodou , tak do ˝ výšky hrnečků
Celé vložíme do rozpálené trouby a pečeme při vysoké teplotě cca 230 stupňů po dobu cca 20 minut do zlatohnědé barvy.
Již „ upečený „ sýr podáváme z vařenými či opečenými brambory a tatarskou omáčkou.
Výborné a dobrou chuť .
1. Zabijačková polévka
Suroviny: 500 g vepřového masa (hlava, koleno), celý pepř, nové koření, 2 cibule, 200 g kořenové zeleniny, 100 g krup, 200 ml vepřové krve, 1 lžíce sádla, majoránka, bobkový list, česnek, sůl, pepř
Maso vložíme do studené osolené vody spolu s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou a jednou cibulí. Zvlášť uvaříme kroupy, necháme je vychladnout, zalijeme vepřovou krví a promícháme. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, zalijeme ji přecezeným vývarem s masem, uvedeme do varu a za stálého míchání přidáme připravené kroupy s krví. Do polévky vložíme obrané nakrájené maso, dochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Chvíli povaříme a podáváme.
2. Jaternicový prejt
Suroviny: 1,5 kg vepřové hlavy, 250 g vepřového boku, 250 g vepřových plic, 250 g vepřových jater, žemle, 1/4 l tučného vývaru z masa, 1 lžíci sádla, sůl, česnek, majoránku, mleté nové koření, mletý kmín, mletý pepř, bobkový list
Hlavu a bůček uvaříme v osolené vodě tak, aby maso zůstalo tužší a spolu se zvlášť uvařenými plícemi je umeleme v masovém strojku. Do mísy dáme ve vývaru namočené vymačkané žemle, přidáme jemně umletá játra, umleté maso a plíce, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a dobře promícháme. Směs urovnáme do sádlem vymaštěného pekáčku a v předem vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Podáváme s čerstvým chlebem a kysaným zelím.
3. Bábovková huspenina
Suroviny: 2 vepřová kolena, 3 vepřové nohy, 1 malá cibule, 1 menší mrkev, 2 sterilované okurky, sůl, bobkový list, celý pepř, nové koření, ocet, 1 vejce, 1 lžíce sterilovaného hrášku
Očištěná kolena a nožičky vaříme spolu s kořením v osolené vodě doměkka. Necháme částečně vychladnout a pak kolena i nožičky vykostíme. Maso nakrájíme na kostky, kůže a ořez semeleme. Vše vložíme do přecezeného a tuku zbaveného vývaru, přidáme nakrájenou zvlášť uvařenou mrkev, drobně nasekanou cibuli a okurky, osolíme, zakapeme octem, promícháme
1 . Slanečková bábovka
Suroviny: 2 velké slanečky, 100 g šunky, 1 cibule, 3 vejce, máslo, strouhanka, 100 ml kysané smetany, zelená petrželka
V mléce máčené slanečky jemně nasekáme. Smícháme je se strouhankou, usekanou šunkou, a nakrájenou cibulkou zapěněnou na másle. Přidáme vejce a kysanou smetanu. Těsto dáme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Ve středně rozehřáté troubě pečeme asi 25 minut.
2 . Slanečkové karbanátky - karbanické ze Zdíkova
Suroviny: 2 slanečci, 2 žemle, 2 celé vejce, máslo, hladká mouka, zelená petrželka, pepř, olej, mléko
Slanečky vykostíme, očistíme filety a nasekáme. Nakrájenou žemli osmahneme na másle a smícháme se slanečky, celým vejcem a hladkou moukou. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku a tvoříme karbanátky, které obalíme v hustém těstíčku z mléka, vejce a mouky a usmažíme je.
3. Slanečkový salát
Suroviny: 2 slanečci, 500 g vařených brambor, 2 jablka, 2 kyselé okurky, 100 g šunky či libové slaniny, 2 vejce natvrdo, hořčice, ocet, pažitka, petrželka, pepřSlanečky stáhneme, vykostíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme hořčici, pepř, žloudky a ocet a připravíme si základní dresing. Na kostičky nakrájíme také brambory, jablka, okurky a šunku. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku a petrželku a vše dobře promícháme.
Na hotový salát nakonec přidáme nasekané bílky.
1. Ruské zelí
Suroviny: zelné listy, 200 g rýže, 100 g sýra cihly, 100 g pórku, 150 g mletého masa, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 100 g slaniny, 2 žloutky, 200 ml bílého vína, máslo, olej, sůl, pepř,
Kostičky slaniny zpěníme, přidáme cibuli a po chvíli česnek s pórkem. Dále přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a promícháme. Po chvilce restování přisypeme vařenou rýži a znovu promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Vmícháme žloutek a sýr. Na spařené zelné listy poklademe hromádky nádivky a závitky zavineme. Dusíme na másle podlité bílým vínem.
2. Pikantní zelí
Suroviny: zelné listy, 200 g rýže, 100 g sýra cihly, 100 g pórku, 150 g vepřového masa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kysané zelí, kysaná smetana, 2 vejce, olej, červená paprika, sůl, pepř, tymián
Umleté maso smícháme s orestovanou cibulkou, česnekem, pórkem, tymiánem a paprikou. Přidáme předem uvařenou rýži, pepř, sůl, kysané zelí a nakonec vejce. Zelné listy spaříme, naplníme je směsí a zavineme. Pečeme v troubě. Před dokončením přelijeme smetanou, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme.
1. Krušnohorské bramrdle
Suroviny: 300 g vařených brambor, 1/2 kg hladké mouky, 1 l mléka, sklenička vody, 1/2 kg měkkého tvarohu, 1 cibule, sádlo, sůl, pepř, Z hladké mouky a vody vytvoříme těsto, které osolíme.
Z těsta vytvoříme placku, ze které vykrájíme kulaté placičky.
Ty naplníme nádivkou, kterou připravíme z rozšťouchaných brambor a tvarohu. Nádivku osolíme a opepříme.
Do každé brambrdle dáme trochu nádivky a přehneme ji.
Brambrdle vaříme ve vroucí, osolení vodě do té doby, než vyplavou na povrch.
Podáváme je s najemno nakrájenou a na sádle dozlatova osmaženou cibulkou a vlastní smetánkou připravenou z tvarohu, mléka a soli.
3. Zabijačkové zelí
Suroviny: 500 g vepřové kýty, 2 cibule, 1000 g kysaného zelí, pálivá mletá paprika, 5 bobulí jalovce, 8 stroužků česneku, 100 ml pálenky-jalovcová, pepř, sůl, sádlo
Maso nakrájíme na malé kostičky. Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidám e pálivou papriku. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme 5 bobulí jalovce a ve vývaru skoro do měkka maso udusíme. Potom přidáme nakrájené zelí a pomalu dodusíme doměkka. Na závěr přidáme utřený česnek a vlijeme pálenku. Jí se jak teplý tak i studený .
3. Domácí houskové knedlíky
Suroviny: 150 - 200 ml. mléka, 500g hrubé mouky, 20g droždí, 1 vejce, 120 g rohlíků, 20 g soliZ teplého mléka, soli, cukru, droždí a části mouky připravíme kvásek.
Rohlíky nakrájíme na větší kostičky. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zalijeme kváskem a přidáme vejce. Zpracujeme těsto, zakryjeme a necháme kynout. Znovu prohněteme, zapracujeme nakrájené pečivo a vyválíme knedlíky. Opět necháme kynout a následně vaříme ve vroucí osolené vodě 12 - 15 minut podle velikosti.
Uvařené propichujeme a potíráme tukem.
2. Bramborka
Suroviny
1/2 kg brambor
1 vajíčko
sůl
pepř
sklenice mléka
švestky
5 jablek
sádlo
Syrové brambory nastrouháme, přidáme do nich vajíčko, zamícháme a osolíme.
Celou směs spaříme vařícím mlékem.
Na rozpálené sádlo nalijeme řídké těsto, na které poskládáme švestky a na kousky nakrájená jablka.
Dáme péct.
1. Dušené zelí
Suroviny: 300g kysaného bílého zelí, 300g kysaného zelí červeného, 60g sádla, menší cibuli, 10 ml červeného vína, sůl, cukr, ocet, 1 brambor, instantní jíška
Bílé i červené zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme. Posolíme, lehce podlijeme horkou vodou, k červenému zelí přidáme červené víno a dusíme asi 20 minut. Bílé zelí zahustíme strouhanou syrovou bramborou, červené instantní jíškou. Dochutíme solí, cukrem, případně octem a na závěr ozdobíme cibulkou, osmaženou na sádle.
1. Snídaňové kapustičky - Tomáš
Suroviny: 300 g růžičkové kapusty, 200 g anglické slaniny, 200 ml smetany, 3 vejce, 200 g hladké mouky, 100 g parmazánu, 300 ml oleje, 100 ml bílého vína, sůl, pepř, 4 ks toastového chleba, pažitka, citrónová šťáva, 100 g výběr salátů
Růžičkovou kapustu blanžírujeme v horké vodě s vínem, solí a, pepřem. Pak ji zchladíme. Vejce uvaříme a také zchladíme. Ze zbylého vejce, parmazánu, soli,, pepře, mouky a zbytku vína umícháme těstíčko. Kapustu zabalíme, do plátků slaniny, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném, oleji. Smetanu smícháme s citrónovou šťávou, pažitkou a zbytek, slaniny opečeme. Podáváme na talíři se salátem, slaninou,, opečeným toastem.
2. Bramborové knedlíky
Suroviny: 500 g vařených brambor, 100 g krupice, 100g hrubé mouky, jedno vejce, sůl, případně bramborový škrob, sádlo nebo olej na pomaštění
Nastrouhané vařené brambory promícháme s vejcem, solí, krupicí a moukou, případně přidáme škrobovou moučku. Ze vzniklého těsta tvoříme knedlíky, které na povrchu omoučíme a vaříme ve vroucí osolené vodě 15-20 minut. Vařené knedlíky lehce pomastíme, aby neosychaly.
3. Vepřoví brabci
Suroviny: 600 g vepřové krkovice, 1 větší cibuli, česnek, sůl, kmín, prášková šťáva k vepřové pečeni
Krkovici nakrájíme na stejnoměrné kusy, posolíme, pokmínujeme a potřeme lisovaným česnekem. Do pekáče dáme cibuli, trochu vody a maso. Pečeme přikryté asi půl hodiny. Na závěr upečené maso vyjmeme, do výpeku přidáme ve vodě rozmíchanou práškovou šťávu, provaříme a necháme krátce dopéct i s masem v otevřeném pekáči.
1. bramborové placky
Suroviny
Postup
500g brambor vařených ve slupce
2 vejce
100g polohrubé mouky
sůl
přepuštěné máslo
máslo na potření
Oloupané vařené brambory nastrouháme a smícháme s moukou, vejci a solí na bramborové těsto. Z těsta vyválíme placičky a upečeme je na přepuštěném másle. Hotové placky můžeme potřít máslem.
2. syrná omáčka na placky
Suroviny
Postup
250g měkkého tvarohu
100g zrajícího sýra
2 vejce
100 ml smetany
sůl
kmín
nať jarní cibulky
petrželka
sádlo
strouhanku
Z čerstvého tvarohu, vajec, strouhaného uzrálého sýra, smetany, kmínu, soli, cibulkové natě a petrželky vyšleháme zálivku. Pekáček vymastíme sádlem, vysypeme strouhankou, naskládáme do něj placky a přelijeme je zálivkou. Necháme zapéct v troubě asi třicet minut