PEKINGSKÉ MASOVÉ KULIČKY
Potřebujeme:
600 g mletého vepřového masa, 50 g sójové omáčky, 2 lžíce škrob. moučky, vejce, lžičku zázvoru, pepř, 20 g škrob. moučky na poprášení, 120 g oleje.
Postup:
Do umletého masa přidáme sójovou omáčku rozšlehanou se škrob. moučkou, vejce, zázvorem, pepřem a případně špetkou soli. Necháme chvilku odležet a tvoříme malé kuličky, které trochu poprášíme škrob. moučkou. Opékáme na horkém oleji ze všech stran.
Podáváme s hranolky, dušenou žampiónovou rýží nebo chlebem a zeleninovým salátem.
PLNĚNÉ TLAPIČKY
Potřebujeme:
300 g zadního hovězího masa, 300 g vepřového boku, 1 dl vody, sůl, pepř,
75 g cibule, 120 g strouhanky, 30 g hladké mouky na vál, 60 g rostlinného tuku na pečení,
1 dl vody.
Náplň: 30 g rostlinného tuku, 75 g měkkého salámu, 75 g kapií, 2 vejce.
Postup:
Umletá masa vyšleháme s vodou, pepřem a solí, přidáme strouhanou cibuli, strouhanku a vše ještě promícháme. Z hmoty tvoříme na pomoučněném válu tenké a široké placičky, na které do středu klademe kopičku míchaných vajíček a nakrájeným salámem a kapiemi.
Plátky přehneme, okraje stiskneme a dáme do tukem vymazaného pekáčku.
Pečeme v troubě a během pečení podléváme vodou.
MÁSLOVÝ ŘÍZEK SE SÝREM
Potřebujeme:
600 g mletého telecího masa, sůl, pepř, 100 g ementálu, 50 g oleje, 50 g másla.
Postup:
Umleté maso osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvoříme ploché bochánky, po délce je překrojíme, vložíme silnější plátky ementálu, obě půlky dobře spojíme a smažíme na horkém oleji s máslem zvolna po obou stranách.
Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory a zeleninový salát.
MLETÉ KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE
Potřebujeme:
400 g mletého masa, vejce, 100 g rýže, sůl, pepř, 50 g másla, cibuli, lžíci hladké mouky, koření, sůl, ocet, cukr, 2 lžíce rajčat. protlaku.
Postup:
Mleté maso, vejce, sůl, přebranou a spařenou rýži promícháme a tvoříme kuličky, které vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-15 minut. V kastrolu připravíme cibulovou jíšku, zalijeme vývarem z knedlíčků, přidáme sůl, celé koření dle vlastní chuti a povaříme. Omáčku procedíme a přidáme protlak. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky a necháme povařit. Podáváme s brambory, rýží, knedlíkem nebo pečivem.
KAPUSTOVÉ ČEVABČIČI
Potřebujeme:
500 g kapusty, 250 g vepřové plece, 100 g oleje, 1 vejce, majoránku, stroužek česneku, pepř, sůl.
Postup:
Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.
SEKANÉ ŘÍZKY V TĚSTÍČKU
Potřebujeme:
300 g mletého masa, sůl, 1 žemli, mléko, cibuli, 40 g strouhanky, lžíci mouky, tuk na smažení.
Na obalení: 100 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, 1 vejce.
Postup:
Dobře propracujeme umleté maso, namočenou žemli, sůl, umletou nebo drobně nakrájenou cibuli a lžíci mouky. Vytvoříme placičky, které namáčíme v těstíčku a v tuku osmažíme do zrůžovění. Podáváme s brambory, bramborovým salátem, dušeným špenátem nebo jinou zeleninou.
VEPŘOVÉ VÁLEČKY SE SMETANOVOU OMÁČKOU
Potřebujeme:
350 g ramínka, sůl, pepř, 30 g slaniny, 1,5 žemle, cibuli, 10 g sádla,
20 g krupičné mouky, 20 g sádla a cibule do kastrolu, 4 lžíce kyselé smetany, vejce.
Postup:
Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou slaninu, sůl, pepř, namočenou žemli, osmaženou nakrájenou cibulku a vejce. Promícháme, rozdělíme na díly, uděláme válečky, obalíme je moukou a dáme do pekáčku péci. Zapečené zalijeme vroucí vodou a dusíme
asi 30 min. Pak je vyndáme, omáčku procedíme a nalijeme za stálého míchání do kyselé smetany s umíchanou moukou. Omáčku povaříme.
BALENÁ MLETÁ SVÍČKOVÁ
Ingredience:
1
svíčkovou (může být i špalíček libového hovězího masa),
1000 g mletého masa,
sůl, kmín, 2 vejce.
Příprava:
Mleté
maso nejprve osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce a rozdělíme na
díly. Jeden díl rozetřeme na mikroténový sáček a hustě jej
pokmínujeme.
Na tuto směs položíme osolenou a pokmínovanou
svíčkovou, kterou zakryjeme druhou polovinou masa a opět
pokmínujeme. Vytvoříme roládu, jejíž střed tvoří svíčková.
Roládu pečeme v troubě.Jako příloha se nejlépe hodí brambory,
doporučujeme podávat s kompotem nebo salátem. Roláda je velmi
dobrá i za studena.
ŘEDKVIČKY S MASEM PO ČÍNSKU
Ingredience:
4 svazky ředkviček, 2 lžíce oleje, 250 g mletého masa, 3-4 stroužky drceného česneku, špetka kmínu, špetka zázvoru, 2-3lžíce sojové omáčky ,lžička vinného octa, lžička kukuřičného škrobu, sůl, pepř.
Postup:
Dobře očištěné ředkvičky rozkrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte olej
a vhoďte na něj ředkvičky, posolte je a zprudka za stálého míchání opečte asi 7min.
Opečené ředkvičky nechte stranou. Na druhé pánvi rozpalte zbylý olej a přidejte mleté libové maso. Pečlivě promíchejte a opečte po dobu 8minut. K osmaženému masu přidejte ředkvičky.
Vše okořeňte mletým kmínem a zázvorem,solí, pepřem a sojovou omáčkou. Přidejte česnek
a pokud chcete, tak i ocet.V několika lžičkách vody rozmíchejte škrob a tím zalijte maso
s ředkvičkami a povařte asi 2 minuty. Konzistence bude gulášová. Podávejte s pečivem.
MLETÉ MASO SE SLANINOU
Ingredience:
750
g mletého vepřového masa, 150 g slaniny pokrájené na plátky,
8
velmi tenkých plátků z vepřové kýty, 1 celá hlavička
česneku,
hrst nasekané majoránky a petržele, svazeček
rozmarýny, několik jarních cibulek,
pepř, sůl
Příprava:
Mleté
maso osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a petrželí,
promícháme a zabalíme do tenkých plátků kýty a slaniny.
Balíčky převážeme nití, vložíme do pekáčku, podlijeme
vodou, přidáme jehličky rozmarýny, celou hlavičku česneku
překrojenou na půlky a celé cibulky.
Pečeme přikryté
alobalem při 170°C za občasného podlévání vodou. Asi po 40
minutách alobal odstraníme a dopečeme 20-30 minut dozlatova.
BŮČKOVÁ ROLÁDA
Ingredience:
1/2 kg bůčku mletého, 1/2 lžičky soli, 1/2 polévkové lžíce VEGETY, 1 dl mléka
Promícháme a necháme 3 hodiny odležet.
Náplň: Na pánvičce usmažíme cibulku, pak přidáme hlívu ústřičnou a podusíme.
Na druhé pánvi usmažíme 3 vejce. Smícháme dohromady.
Rozprostřeme si mikroténový ubrousek (namočený), na to rozetřeme uležené maso jako placku o průměru asi 30 cm, na ni navrstvíme náplň z vajec a hub a podle fantazie přidáme: hrášek, červenou kapii, petrželovou nať, ..) s pomocí mikroténu roládu svineme a mikrotén vytáhneme. Nakonec položíme na pomaštěný alobal a zatočíme. Pečeme na plechu mírně podlité vodou. Chutná jak teplá, tak i studená. Obměna: místo hub možno použít i párek.
MLETÝ DUŠENÝ BŮČEK
Ingredience:
1 kg mletého bůčku, cibule, česnek, sůl, kmín
Postup:
Zpěníme cibuli, přidáme mletý bůček a jen mírně prohřejeme, osolíme, okmínujeme
a přidáme česnek podle chuti (je možno jej i vynechat). Pak podlijeme vodou a dusíme pod poklicí necelé ¾ hodiny. Voda se nesmí vydusit !!!!
Příloha: bramborové knedlíky, špalíky, (bosáky…) kysané zelí
HOLANDSKÉ ŘÍZKY
Ingredience:
1/2 kg mletého bůčku, 30 dkg tvrdého sýra, 2 dl mléka, sůl, vejce
Postup:
Mletý bůček zamícháme se všemi přísadami a necháme do druhého dne uležet v chladu. Druhý den uděláme ze směsi placičky, obalíme ve strouhance a potřeme rozšlehaným bílkem. Smažíme na tuku. Příloha: brambory, bramborová kaše
GRILOVANÝ KARBANÁTEK S HERMELÍNEM
Ingredience:
500 g mletého masa smícháme s 1 žemlí namočenou v mléce, přidáme 2 žloutky, na malé kostičky nakrájený 1 Hermelín, nastrouhanou 1 cibuli, 2 stroužky utřeného česneku, 1 lžíci škrob. moučky, trochu drceného kmínu, pepře a soli.
Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 2 bílků. Když je směs řídká, zahustíme strouhankou. Tvarujeme placičky, do středu dáme trochu náplně (smícháme nastrouhaný pikantní suchý salám a strouhaný křen).
Na roštu grilujeme asi 5 minut po každé straně podáváme s chlebem i zeleninovým salátem.
JEDNODUCHÁ SEKANÁ
1 kg vepřového masa z plecka, 3 lžíce VEGETY, 2,5 dl šlehačky, 1 bílek. Maso umeleme, promícháme s VEGETOU a šlehačkou. Tvarujeme šišku, dáme na pekáč, potřeme bílkem a upečeme.
ŠPEKOVÁ SEKANÁ
Ingredience:
1 kg vepřového masa, 2 paprikové klobásy, 1 cibule, 1 palice česneku, 2 vejce, 300 g slaniny, 1 rohlík namočený v mléce, trocha strouhanky, pepř, sůl.
Postup:
Maso pomeleme s klobásou, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nakrájíme na plátky.
Vše dobře propracujeme s ostatními surovinami a vmícháme na kostičky nakrájenou slaninu. Tvarujeme šišky sekané, posypeme sezamovým semínkem a upečeme.
CHLEBÍČKOVÁ SEKANÁ
Ingredience:
400 g mletého masa, 100 g prorostlé slaniny, 1/8 litru mléka, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky,
2 párky, 4 lžíce sekané petrželky, pepř, sůl.
Postup:
Maso smícháme s mlékem, vejci, moukou, petrželkou. Osolíme, opepříme, vmícháme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou slaninu. Vymazanou a strouhankou vysypanou chlebíčkovou formu naplníme ochuceným masem, do středu vmáčkneme
4 natvrdo uvařená vejce, povrch uhladíme. Pečeme v horké troubě při teplotě 90 °C.
PROKLÁDANÁ FAŠÍRKA
Mleté maso smícháme s vejcem, osolíme, opepříme, ochutíme provensálským kořením, zahustíme podle potřeby strouhankou. Vypracované těsto rozetřeme na vymazaný alobal, poklademe po celé délce proužky nakrájeného syrového vepřového masa a posypeme 2 nakrájenými cibulkami a FEFERONKOU orestovanými na oleji.
Zabalíme do alobalu a upečeme.
POCHOUTKOVÁ SEKANÁ
Ingredience:
400 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra (Ementál), 150 g šunkového salámu (nakrájeného na kostičky), 1/2 lžičky sardelové pasty, 2 lžíce másla, 3 stroužky utřeného česneku, pepř, sůl.
Postup:
Maso osolíme, opepříme, sardelovou pastu utřeme s máslem do pěny
a dobře promícháme s ostatními surovinami. Vytvarujeme šišku, zabalíme do alobalu
a necháme přes noc v chladničce. Druhý den pečeme na tuku s nakrájenou cibulí.
Podléváme vodou, když cibule zezlátne, přidáme kostku bujonu, občas přeléváme vypečenou šťávou a upečeme. Sekanou můžeme také upéct v alobalu na sucho.
Podáváme s bramborovou kaší, saláty.
SEKANÁ V BRÁNICI
Ingredience:
1 kg mletého bůčku, 2-3 vejce, 1 jemně nakrájená cibule, 4 stroužky prolisovaného česneku,
4 lžíce smetany, VEGETA, špetka strouhaného muškátového oříšku, majoránka, pepř, sůl.
Postup:
Vše promícháme, pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Rozprostřeme na bránici, poklademe natvrdo vařenými vejci (nebo klobáskami). Zavineme, dáme do pekáčku, podlijeme vodou a pomalu pečeme.
Podáváme s bramborovou kaší, kyselou okurkou nebo po studenu s chlebem, hořčicí
a křenem.
ZAPEČENÁ SEKANÁ SE ZELENINOU
Ingredience:
500 g mletého hovězího masa (nebo polovina sójového masa), 3 jarní cibulky, 3 rajčata nakrájená na kostky, 4 lžíce vařené mrkve nakrájené na kostky, 2 lžíce sterilovaného hrášku,
2 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžičky sekané petrželky, česnek, pepř, sůl.
Postup:
Maso podusíme na jemně nakrájené cibulce, smícháme se zeleninou, kořením, vejci, zahustíme strouhankou. Řidší hmotu rozetřeme do vymazané zapékací mísy, zakryjeme
3 plátky libové anglické slaniny. Pečeme asi 30 minut.
PLZEŇSKÝ KARŠOUCH
Ingredience:
250 g předního hovězího masa, 300 g vepřového bůčku (nebo plecka), 300 g syrových brambor, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru, česnek, majoránka, pepř, sůl.
Postup:
Maso umeleme, brambory nastrouháme na křenovém struhadle, přidáme ostatní suroviny
a promícháme. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách.
Můžeme také kousky hmoty obalit jako řízek a usmažit.
BŮČKOVÉ ŘÍZKY
Ingredience:
1 kg mletého vepřového bůčku, 150 g strouhaného sýra, 2 vejce, pepř, sůl.
Postup:
Maso smícháme s vejcem, strouhaným sýrem, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvarujeme váleček, dáme do alobalu a necháme do druhého dne uležet do chladu.
Krájíme na plátky, obalujeme jako řízek a smažíme v rozpáleném tuku.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
KARBANÁTKY Z PEČENÉHO MASA
Stejné množství pečeného masa smícháme se stejným množstvím vařených brambor.
Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme na tuku zpěněnou cibulku, zahustíme houskou namočenou v mléce. Vše spojíme vejcem, tvarujeme karbanátky a smažíme po obou stranách.
PIVNÍ NOKY Z MLETÉHO MASA
Ingredience:
500 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra Niva, nakrájená čerstvá bazalka, pepř, sůl.
Postup:
Maso osolíme, opepříme, smícháme se sýrem a bazalkou.
Ze směsi pomocí 2 lžic tvarujeme noky, které namáčíme v pivním těstíčku z vejce, hladké mouky, piva, trochy škrob. moučky, pepře a soli. Smažíme v rozpáleném oleji.
MLETÉ MASO V ZELNÝCH LISTECH
Ingredience:
500 g mletého masa, 8 velkých zelných listů, 2 rohlíky, pepř, sůl.
Postup:
Zelné listy vaříme ve slané vodě, nesmí se trhat. Mleté maso osolíme, opepříme podle chuti, přidáme v mléce namočené rohlíky (nakrájené na kostičky) a promícháme. Naplníme zelné listy a ovážeme nití do válečku. Pečeme ve vymazané zapékací míse za mírného podlévání vodou do změknutí. Válečky mají mít slabě karamelovou barvu. Na talíři je poléváme rozškvařenou slaninou, podáváme s hlávkovým salátem a vychlazeným pivem.
KARBANÁTKY S KUŘECÍM MASEM
Ingredience:
400 g žampionů, 4lžíce oleje, sůl, pepř, 50 g toast. chleba(1,5krajíčku), 200 ml smetany,
600 g kuřecích prsních řízků, lžíce posekané pažitky a meduňky, 3 lžíce cit.šťávy.
Postup:
Žampiony očistíme, posekáme nadrobno a prudce opečeme na dvou lžících oleje asi 5min. Pak houby osolíme, opepříme a odložíme stranou.2toastové chleby rozkrájíme na menší kostky, které namočíme ve smetaně. Maso omyjeme pod studenou vodou, osušíme v papírové kuchyňské utěrce a pokrájíme nadrobno. Poté maso společně s chlebem, smetanou, bylinkami a lžičkou solí, pepřem a cit. šťávou umeleme na jemné pyré. Nakonec vmícháme žampiony.
Z hmoty vytvarujeme 12 karbanátků. pánvi rozehřejeme zbývající olej a karbanátky smažíme na mírném ohni asi 5minut. Podáváme sypané bylinkami a bramborami.
MASOVÉ KULIČKY SE ZELÍM
300 g mletého vepřového masa, 1 vejce, strouhanka na zahuštění, pepř, sůl,1 rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, malá rajčátka.
Postup:
Mleté maso ochutíme solí a pepřem, přidáme vejce a strouhanku. Všechny suroviny důkladně promícháme. Z masové směsi vytvoříme menší kuličky, které opečeme na pánvi. Potom přidáme rajčatový protlak a trochu ho rozředíme vodou. Rajčatovou omáčku pak ochutíme pepřem a solí, česnekem. Masové kuličky v omáčce chvilku povaříme a přidáme malá rajčátka. Necháme ještě 10min.dusit. Zelí uvaříme samostatně. V menším kastrůlku ho ohřejme a popřípadě podle svého uvážení dochutíme. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.
CHILLI CON CARNE
Ingredience:
500 g mletého masa, 150 - 200 g červených fazolí, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 zelené papriky, 500 g rajčat, 2 stroužky česneku, 1 lžíce mleté papriky, 0.5 lžičky chilli,
0.5 lžičky OREGANA, 0.25 lžičky mletého pepře, bobkový list, petrželová nať, sůl.
Postup:
Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme do změknutí. Ve velkém hrnci osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek, restujeme 1 min., přidáme mleté maso a dále restujeme, až maso ztratí růžovou barvu, přisypeme nakrájená rajčata, papriky, uvařené fazole, petrželovou nať,ostatní koření a sůl. Hrnec přiklopíme a směs zvolna dusíme za občasného míchání 2 hodiny. Podáváme s pečivem.
MLETÉ BIFTEKY V KOŘENĚNÉ OMÁČCE
Ingredience:
400 g mletého masa, 1 větší cibule, pepř, česnek, sůl, vejce, 3 lžíce oleje, 50 g slaniny,
3 lžíce protlaku nebo kečupu, bobkový list, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 papriky.
Postup:
Do umletého masa přidáme nadrobno nakrájenou půlku cibule, pepř, rozetřený česnek, sůl, vejce, promícháme a vytvarujeme bifteky dle potřeby, tenčí jsou lepší, opečeme je po obou stranách na oleji. Po opečení je vyjmeme a na zbytku oleje osmažíme zbytek cibule, slaninu, přidáme protlak, česnek, petrželku, bobkový list a jemně nakrájenou papriku, zamícháme
a necháme přejít varem.
Do směsi přidáme opečené bifteky a spolu vše dusíme 15 min. Bifteky opět vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou či moukou, dle potřeby zředíme troškou vody.
ŠLEHANÉ BIFTEKY
Ingredience
300 g mletého masa, 2 syrové brambory, 2 žloutky, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek,
4 bílky, tuk na smažení
Postup
Mleté
maso osolíme a okořeníme podle chuti. Brambory oloupeme, na jemno
nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a společně se žloutky
vmícháme do masa. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Na
pánvi rozehřejeme tuk. Lžící nabíráme masovou hmotu a klademe
do rozpáleného tuku. Lžící namočenou v horkém tuku trochu
zploštíme, případně zformujeme do požadovaného tvaru. Z obou
stran osmažíme dozlatova. Podáváme s hořčicí a cibulí s
chlebem nebo vařenými bramborami.
Na fotografii je množství z
dvojnásobné dávky.
MLETÉ MASO S RÝŽÍ
Ingredience:
200 g rýži, 2 lžíce sádla, 400 g rajčat, 400 g očištěných paprik, 300 g mletého masa, 1 cibule, mletá paprika, 1 dl kysané smetany.
Postup:
Opláchnutou a spařenou rýži zalijeme 3 dl osolené vody, přidáme lžíci sádla a dusíme do změknutí. Na dno ohnivzdorné misky narovnáme na kolečka pokrájená rajčata, paprik dušené rýže a mletého masa,každou vrstvu osolíme. Na zbytku sádla osmažíme cibuli, vmícháme mletou papriku, hned zalijeme 1 dl vody a smetany a vším pak zalijeme připravené potraviny v misce. Pečeme nejdřív pod pokličkou, později pokličku sejmeme.
SEKANÝ MÁSLOVÝ ŘÍZEK
Postup:
0.5 kg mletého masa smícháme se 4 rohlíky namočenými v mléce, osolíme, opepříme, dokořeníme a přidáme špetku strouhané citrónové kůry. Poté přidáme 1 vejce a důkladně promícháme. Pak tvarujeme obdélníkové řízky, vysoké asi 1 cm, jejich spodní stranu namočíme do hladké mouky. Touto pomoučněnou stranou je klademe do rozehřátého tuku.
Po opečení je obracíme a opečeme z druhé strany.
VEPŘENKA S CIBULÍ
Ingredience:
0.5 kg mletého vepřového masa smícháme se 2 rohlíky namočenými ve vodě, ochutíme solí, paprikou, pepřem a pečlivě promícháme.
Postup:
Z této směsi vytvarujeme bochánky, které opečeme po obou stranách v rozpáleném oleji dozlatova. Při podávání je ještě teplé potíráme hořčicí
a sypeme krájenou cibulí.
VEPŘENKY II.
Ingredience:
400 g mletého vepřového masa, 4 lžíce strouhanky, 1 cibule, hořčice, 1 lžička papriky,
4 lžíce oleje, pepř, sůl.
Postup:
Maso vymícháme se strouhankou namočenou asi v 1 dl vody, ochutíme a vlhkou rukou tvoříme kuličky, které nesmí být popraskané. Vkládáme do rozpáleného oleje nebo sádla. Dozlatova opečené pak zdobíme hořčicí a cibulí.
SEKANÁ PEČENĚ
Postup:
Smícháme 0.5 kg bůčku s 0.5 kg hovězího, pomeleme se 2 cibulemi a 5 stroužky česneku.
Do této směsi přidáme 4 housky máčené v mléce, 2 vejce, osolíme a okořeníme, doplníme trochou majoránky, petrželové nati a 3 lžícemi polohrubé mouky. Vytvarujeme šišky, které postupně vkládáme do vymaštěného pekáče sádlem . Mírně podlijeme vlažnou vodou
a pečeme asi jednu hodinu. Během pečení podléváme vodou a maso vypečenou šťávou.
ŘECKÝ BIFTEK
Postup:
Mleté hovězí a vepřové maso spojíme s máčenou žemlí, přidáme sůl a pepř, muškátový květ, citrónovou kůru a 1 vejce a dobře promícháme. Z této hmoty tvarujeme biftečky. Opékáme na prudkém ohni, vložíme do kastrolu a zalijeme rajským protlakem. Podáváme s chlebem, špagetami nebo bramborem.
ČESKÝ BIFTEK
Polovinu hovězího a polovinu vepřového masa smícháme, osolíme, přidáme jemně nasekanou cibulku. Z této hmoty tvarujeme biftečky okořeněné a osolené. Na pánvičce zvolna dusíme
a hotové zalijeme kyselou smetanou.
MASOVÉ HOMOLE
500 g masa různých druhů a chutí, čím víc, tím lépe. Umeleme 2 cibule, pálivou zelenou papriku, hrst nasekané petrželky, 4 stroužky česneku, lžičku zázvoru, 0.5 lžičky pálivé papriky, lžičku mletého kmínu, pepř, lžičku mletého cukru, špetku skořice, polévkovou lžíci kečupu a worcesteru. Potom nakrájíme dvě cibule a na oleji je usmažíme dozlatova, rozemeleme maso, osolíme a prohněteme s ostatními ingrediencemi. Mleté maso zformujeme do homole, přidáme osmaženou cibulku a mírně podlijeme. Pečeme do změknutí a podáváme s brambory nebo chlebem.
SPIŠSKÁ FAŠÍRKA
Umeleme 200 g bůčku a 300 g předního hovězího, přidáme 1 cibuli, pár stroužků česneku, 1 vejce, pepř, pálivou papriku, sůl a všechno prohněteme. Potom z masa vyválíme obdélník, na něj poklademe 250 g oloupané a nakrájené spišské klobásy, stočíme do válečku a za občasného podlévání pečeme v troubě. Vypečenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, zalijeme vroucím vývarem a povaříme. Podáváme k bramborové kaši.
MASOVÉ KULIČKY SE ŠPAGETAMI
400 g mletého masa smícháme s vejcem, kořením pro orientální kuchyni, nakrájenou cibulí, česnekem a 3 lžícemi škrob. moučky. Vytvarujeme kuličky, které naskládáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme zprudka v horké troubě. Když jsou hotové, zalijeme tomatovou šťávou nebo zálivkou.
ZAPEČENÉ BRAMBORY S MLETÝM MASEM A ZELENINOU (Kluci v akci)
Ingredience:
1000 g oloupaných brambor vařených ve slupce, 200 g strouhaného eidamu
masová
směs: 600 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí), 100 g
rajčat,
svazek kudrnky, 150 ml bílého jakostního vína, lžička
skořice, 100 g cibule, snítka tymiánu,
sůl, pepř, olej
zelenina
200
g barevných paprik, 200 g cukety, 200 g lilku, 3 ks mladé cibulky,
4 stroužky česneku,
3 snítky bazalky, sůl, pepř, olivový
olej
Postup:
1.
Brambory nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, sýr nastrouháme
na jemném struhadle.
2. Masovou směs připravíme tak, že
cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a na oleji ji orestujeme,
přidáme osolené a opepřené maso a opečeme, zalijeme vínem a
asi 10 minut podusíme. Okořeníme tymiánem, skořicí a sekanou
kudrnkou, krátce podusíme, přidáme na kostičky nakrájená a
semínek zbavená rajčata, promícháme a případně ještě
dochutíme.
3. Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na
malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky.
Veškerou zeleninu společně orestujeme na oleji a dochutíme
sekanou bazalkou, solí a pepřem.
4. Pekáč nebo zapékací mísu
plníme střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny.
Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut.
KVĚTÁKOVÝ NÁKYP S MLETÝM MASEM
Potřebujeme:
1 květák, 400 g mletého hovězího masa, svazek jarní cibulky, 300 g rajčat, petrželku, sůl, pepř, 100 g primátora, 1/8 l kysané smetany.
Postup:
Květák rozebereme na růžičky, přikrytý 7 min. předvaříme a necháme přikrytý stát. Maso podusíme v široké otevřené nádobě 5 min. Dušení jednou přerušíme, abychom maso promíchali a načechrali. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a vše vmícháme do masa. Nakonec přidáme petrželku, sůl a pepř. Do formy střídavě vrstvíme květák a masovou směs, navrch by mělo být maso. 2/3 nastrouhaného sýra smícháme se smetanou a rozetřeme na maso, zbylý sýr nasypeme navrch.
Zapékáme odkryté 7 min. a 4 min. na 1/2 výkon.
DŽUVEČ (Rumunsko, Balkán)
Ingredience:
1 kg zeleniny (rajčata, karotka, zelené fazolky, hrášek, květák, lilky, brambory, paprika, tykvičky), 3 - 4 cibule, 3 stroužky česneku, sklenice bílého vína, 2 - 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 vrchovatá lžíce rozinek nebo nezralých bobulí vinných hroznů, špetka mletého koriandru, tymiánu, pepře, 1 pálivá paprička, sůl,
1 lžíce cukru, 3 lžíce rozsekané petrželky a celerové natě, saturejka, 500 g mletého nebo drobně krájeného masa, 1/2 šálku rýže
Postup:
Pokrájenou zeleninu krátce podusíme na oleji, na kterém jsme předtím osmahli cibuli
a česnek. Skleněnou zapékací mísu vytřeme olejem, dáme vrstvu zeleniny, masa, posypeme rýží, kořením a tak střídáme vrstvy, až je miska téměř plná. Nakonec dáme rajčata, zalijeme vínem, pokapeme olejem a pečeme v troubě přikryté poklicí jednu a půl hodiny nebo i déle. Džuveč lze připravit i bez masa nebo i bez rýže. Pojídáme buď samostatně nebo s bílou vekou či rýží.
MEXICKÝ
HRNEC
Ingredience:
2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 500 g mletého masa, 1 l rajčatové šťávy, 2 zelené a 2feferonky červené, 1 pórek, 2 cukety, 1 konzerva zelených fazolek
(cca 400 g), pepř, sůl, chilli koření, 1 svazek čerstvého koriandru
Příprava:
1.
Oloupeme cibuli, rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky. Pak oloupeme
česnek a prolisujeme.
2. Rozehřejeme olej a maso na něm ze
všech stran opečeme. Přidáme cibuli a česnek a ještě několik
minut opékáme. Zalijeme rajčatovou šťávou.
3. Očistíme a
omyjeme chilli papričky, pórek a cukety. Papričky nakrájíme na
nudličky, pórek na širší kolečka. Cukety podélně rozpůlíme
a rozkrájíme na plátky. Fazolky necháme okapat.
4.
Připravenou zeleninu přidáme k masu, zamícháme a opékáme
dalších 10 min. Ochutíme pepřem, solí a chilli kořením.
5.
Koriandr omyjeme, osušíme a otrháme lístečky. Část jich
nasekáme a vmícháme do hrnce. Zbylými lístky ozdobíme hotový
pokrm.
MLETÉ NASTAVOVANÉ ŘÍZKY
Ingredience:
450 g mletého vepřového masa, 250 g strouhaného sýra Eidam, 3 bílky, 3 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl.
Maso promícháme s bílky, sýrem, přidáme mléko, mouku, pepř
a sůl. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Tvarujeme asi 1 cm vysoké větší placky (jako řízky), obalujeme jako řízek a usmažíme.
ŠLEHANÉ BIFTEKY
Ingredience:
300 g mletého vepřového masa, 2 syrové nastrouhané brambory, 2 žloutky, 2-3 stroužky česneku, majoránka, pepř, sůl. Vše důkladně promícháme, přidáme ušlehaný sníh z bílků.
Lžící klademe na rozpálený tuk placičky, smažíme po obou stranách.
DÁNSKÉ VEPŘOVÉ KULIČKY
Ingredience:
1 kg mletého vepřového masa, 5 lžic hladké mouky, 1 vejce, 1 menší cibule, 2 dl vody, pepř, sůl.
Maso smícháme s moukou, vejcem, jemně nakrájenou cibulí, osolíme a opepříme. Prohněteme, přilijeme vodu a znovu promícháme. Vytvarujeme asi 25 menších kuliček, které krátce osmahneme na rozpuštěném másle. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.
SLANINOVÁ HNÍZDA
Ingredience:
400 g mletého vepřového masa, 150 g plátků anglické slaniny, 100 g tvrdého plátkového sýra, 1 vejce, 1 cibule, 1 lžíce strouhanky, mletá paprika, sůl.
Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulí, vejcem, ochutíme paprikou, solí a zahustíme strouhankou. Dobře propracujeme a tvarujeme koule, rukou zploštíme na placičky. Mezi dvě placičky vložíme plátek sýra, obalíme plátkem slaniny a spíchneme párátky.
Smažíme v rozpáleném tuku po obou stranách a podáváme s brambory a růžičkovou kapustou.
HAVÍŘINA
Ingredience:
200 g mletého masa, 250 g krup, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 5 lžic sádla, 2 hrsti sušených hub, kmín, majoránka, pepř, sůl.
Kroupy osmahneme na polovině sádla, podlijeme vodou a dusíme. Houby namočíme
a povaříme. Na zbytku sádla osmahneme nakrájenou cibuli, mleté maso, přidáme kroupy, nasekaný česnek, koření a promícháme s houbami. Pekáček vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a vložíme kroupy s masem a houbami.
Zapékáme asi 30 minut, podáváme se zelným salátem nebo salátem z červené řepy.
MASOVÉ TYČINKY S PŘEKVAPENÍM
Ingredience:
200 g mletého hovězího masa, 200 g mletého vepřového masa, balíček olomouckých tyčinek,
1 vejce, strouhanka, sladká a pálivá mletá paprika, sůl.
Oba druhy masa smícháme s vejcem, solí a paprikou, podle potřeby přidáme strouhanku a propracujeme.Tyčinky rozřízneme na polovinu a zabalíme do masové směsi.
Položíme na vymaštěný plech a buď pečeme nebo grilujeme.
MASOVÉ KOULE S ĎÁBELSKOU OMÁČKOU
Ingredience:
500 g mletého masa, 1 cibule, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky, 1 lžíce sekaných dušených hub nebo sterilovaných žampionů, 1 lžíce sekané petrželky, pepř, sůl.
K mletému masu přidáme jemně usekanou cibuli, dušené houby, sekanou petrželku a směs zahustíme strouhankou. Podle chuti osolíme, opepříme a spojíme vejci. Dobře promícháme
a vlhkou rukou tvoříme koule, které vkládáme do ohnivzdorné mísy.
V troubě pečeme asi 20 minut.
Hotové podáváme s opékanými brambory a ďábelskou omáčkou (do majonézy přidáme kečup, strouhanou cibuli, okurku, křen, ředíme podle potřeby smetanou).
ZAPEČENÉ MLETÉ ŘÍZKY
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce, lžíci škrob. moučky a lžíci tvarohu, strouhanku podle potřeby. Všechny suroviny zpracujeme a tvarujeme jako řízky
Obalíme je v hladké mouce, dáme na pekáček s olejem a pečeme v troubě 15 minut.
Před podáváním na každý řízek položíme plátek sýra, pokapeme vypečenou šťávou a necháme roztavit.
ŠIŠKY V ZELÍ
Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišky a opečeme na tuku. Přidáme kousek nakrájené slaniny nebo špeku a kyselé zelí. Společně dusíme, až je zelí měkké. Dochutíme trochou kečupu, sójové omáčky a opepříme. Velice chutná s chlebem.
MLETÉ MASO S KAPUSTOU V REMOSCE
Ingredience:
700 g mletého masa, 1 kapusta, 1 velká cibule, 150 g slaniny, 3 vejce, mletý pepř, sůl.
Kapustu krátce povaříme, necháme okapat a pomeleme. Cibuli orestujeme na nakrájené slanině, smícháme s mletým ochuceným masem, kapustou, vejci. Promícháme, dochutíme solí, mletým pepřem. Remosku vymažeme tukem, rozetřeme směs, uhladíme a pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut.
SMAŽENÉ VEPŘOVÉ KULIČKY
Ingredience:
1 kg mletého vepřového masa, 1 vejce, 5 lžic hladké mouky, 1 menší cibule, 2 dl vody,
mletý pepř, sůl.
Maso smícháme s vejcem, moukou, drobně nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme. Promícháme s vodou a vytvarujeme asi 25 menších kuliček. Usmažíme.
Podáváme s bramborovou kaší a salátem.
OMELETY S MLETÝM MASEM
Mleté maso vymícháme s vejcem, hladkou moukou, natrhanou žemlí, nasekanou cibulí, pepřem, solí a utřeným česnekem. Vypracujeme těsto a tvarujeme placky, které poklademe kolečky salámu, kolečky vajec a špalíčky sterilované okurky. Vytvarujeme do šišek a zabalíme do alobalu, potřeného olejem. V horké troubě pečeme 30-40 minut.
ZAPEČENÉ MASOVÉ OMELETY
Ingredience:
250 g jemně mletého vepřového masa, 2 cibule, 2 papriky, mletý pepř, sůl.
Rozšleháme 8 vajec s trochou vody a upečeme 8 tenkých palačinek. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené papriky, mleté maso.
Osolíme, opepříme a krátce opečeme.
Omelety potřeme masovou nádivkou, přehneme a naskládáme do máslem vymazané zapékací mísy. Zalijeme rozšlehanou zakysanou smetanou a zapékáme asi 20 minut.
ÚSPORNÁ SEKANÁ S KAPUSTOU
Ingredience:
250 g vepřového bůčku, hlávka kapusty, 2 cibule, česnek, 1 vejce, 50 g slaniny,
2 lžíce strouhanky, sůl.
Z kapusty odebereme asi 4 vrchní listy, zbytek rozčtvrtíme a uvaříme ve slané vodě. Listy ve vařící vodě jen spaříme a necháme vychladnout. Maso společně s kapustou umeleme, přidáme na slanině zpěněnou, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce. Osolíme, podle potřeby zahustíme strouhankou a vše dobře promícháme. Na každý list kapusty dáme váleček masa, svineme a ovážeme nití (spojíme párátkem). Rychle opečeme na sádle, dáme do trouby a za občasného podlévání horkou vodou dopečeme.
KŘENOVÁ SEKANÁ SE SÝREM
Ingredience:
500 g mletého masa, 150 g nakrájené slaniny, 250 g strouhaného sýra, 70 g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl.
Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky.
Sekanou potřeme bílkem a pečeme asi 45 minut.
KOŘENĚNÉ ŠPÍZY
Ingredience:
500 g mletého vepřového masa, 1 cibule, 3 papriky, 4 rajčata, 8 menších cibulek, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce škrob. moučky, strouhanka, špetka chilli, pepř, sůl.
Do mletého masa přidáme jemně nasekanou cibuli, ochutíme sójovou omáčkou, chilli, pepřem, solí, přidáme škrob. moučku a podle potřeby strouhanku. Tvarujeme válečky, které střídavě s nakrájenou zeleninou napichujeme na jehly. Opékáme v troubě nebo na grilu.
MASOVÉ TOASTY
Ingredience:
350 g mletého masa, 1 cibule, 3 lžíce rajčatového protlaku, 100 g sterilované kapie, 2feferonky (nebo chilli koření), mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl.
Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku, mleté maso, několik lžic vody a dusíme do změknutí masa. Přidáme pokrájenou kapii, protlak, pepř, sůl
a rozsekané 2feferonky. Plátky veky opečeme po obou stranách, potřeme horkou pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kroužky cibule, kousky kapie a zelenou petrželkou.
KARBANÁTKY Z UZENÉHO MASA
Ingredience:
200 g vařeného uzeného masa, 250 g vařených brambor, 2 vejce, 2 lžíce mléka, strouhanka, pepř, sůl.
Maso a brambory umeleme na masovém strojku, přidáme žloutky, osolíme, opepříme, promícháme. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme v rozšlehaných bílcích nastavených mlékem a ve strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova.
TĚSTOVINY ZAPEČENÉ S MLETÝM MASEM
Ingredience:
400 g mletého masa, 1 cibule, 5 lžic kečupu, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra, mletý pepř, sůl. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme osolené a opepřené maso. Opečeme, přidáme kečup, podlijeme a dusíme asi 30 minut pod pokličkou. Do vymazaného pekáče dáme vrstvu uvařených, okapaných těstovin. Pokryjeme masovou směsí a zalijeme vejci rozšlehanými se sýrem. Zapečeme v troubě až se začne sýr tavit.
LOTRINSKÁ NUDLOVÁ ZAPÉKANKA
Ingredience:
300 g mletého masa, 1 cibule, 1 dl červeného vína, 1 lžička OREGANA, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce kečupu, 1 dl zakysané smetany, sůl.
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osmahneme a podlijeme vínem. Ochutíme kořením, kečupem a solí. Uvaříme široké nudle, scedíme a promícháme s připravenou masovou míšeninou. Směs naložíme do vymazaného pekáčku, zalijeme zakysanou smetanou, posypeme strouhaným sýrem a 20 minut zapékáme v dobře vyhřáté troubě. K tomu zeleninový salát.
MOZEČEK Z MLETÉHO MASA
Na slanině zpěníme cibuli, vložíme mleté maso. Osolíme, přidáme drcený kmín, trochu pepře a málo podlijeme. Opékáme za častého míchání, aby se maso neslepilo. Do vysmahnutého vmícháme vejce
.
SMAŽENÉ ZÁVITKY Z MLETÉHO MASA
K mletému masu přidáme 2 vařené nastrouhané brambory, namočenou a vymačkanou žemli, vejce. Osolíme, opepříme a tvarujeme placičky. Na každou položíme kousek vařeného vejce (osminku), 2-3 nudličky kapie, proužek slaniny. Svineme, omočíme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.
ČEVABČIČI S TAJEMSTVÍM
Ingredience:
300 g mletého masa, 100 g vařené rýže, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička hořčice, gril. koření, pepř, sůl, hl. mouka, 100 g tvrdého sýra.
Maso smícháme s rýží, cibulí, rozetřeným česnekem, hořčicí, kořením a solí. Promícháme, tvarujeme placičky, do kterých vložíme hranolek tvrdého sýra. Vytvarujeme válečky a zvolna opékáme po všech stranách. Podáváme s tatarskou nebo jinou pikantní omáčkou. Tvrdý sýr můžeme nahradit salámem, párkem, paprikou.
BIFTEK S BROSKVÍ A SÝREM
Ingredience:
500 g mletého hovězího masa, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 1 lžíce strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ a oříšek.
Vše dobře promícháme a tvoříme bifteky, které po obou stranách upečeme. Těsně před dopečením poklademe bifteky polovinou kompotované broskve nebo rajčete a plátkem sýra. Necháme zapéct v troubě.
KRŮTÍ SEKANÁ SE SÝREM
Ingredience:
600 g mletého krůtího masa, 200 g sýra Eidam (tenké plátky), 50 g ovesných vloček, 1 vejce,
1 dl mléka, 1 lžička koření (Směs pro mletá masa), sůl.
Do mletého masa dáme vejce, mléko, olej, koření a podle chuti osolíme. Pak vmícháme vločky a směs promícháme. Směs rozetřeme (na mikrotenu) na plát, poklademe plátky sýra
a mokrýma rukama svineme. Přeneseme na pekáč a upečeme dozlatova.
ZAPÉKANÉ BRAMBORY SE ZELÍM A MASEM
Ingredience:
750 g uvařených brambor, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 500 g mletého masa, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl.
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme okapané, překrájené zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Mleté maso promícháme s 1 nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme tukem, rozetřeme mleté maso,
na maso rozložíme podušené zelí a pokryjeme na kolečka nakrájenými brambory.
Vrstvy ještě jednou opakujeme a v horké troubě 10 minut zapečeme.
Zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a zapékáme asi 45 minut.
SEKANÁ S KAPUSTOU
Ingredience:
400 g hovězího masa, 200 g vařeného uzeného masa, 1 menší kapusta, 1 vejce,
100 g strouhanky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, pepř, sůl.
Kapustu uvaříme, aby nebyla příliš měkká, vymačkáme a umeleme s masem. Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme do zrůžovění. Můžeme také použít velkou kapustu, 4 vrchní listy spaříme (ostatní pomeleme s masem), žebra skrojíme a zabalíme do nich šišku sekané. Během pečení podléváme vývarem nebo bílým vínem.
DRŮBEŽÍ BRAMBOROVÝ DORT
Ingredience:
500 g drůbeží sekané, 100 g strouhanky, 1 vejce, 1 dl mléka (i více), 1 cibule, pepř, sůl.
Maso smícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem, rozšlehaným vejcem, nastrouhanou cibulí, okořeníme a dáme do vymazané dortové formy (nejlépe teflonové).
Pečeme asi 30 minut. Sekanou posypeme 350 g nastrouhaných syrových brambor (na nudličky), 100 g tvrdého sýra a zapékáme dalších 15 minut. Podáváme obložené zeleninou.
MUSAKA S MRKVÍ
3-4 cibule pokrájíme na jemno, opečeme na oleji, přidáme 500 g ml. masa, sůl, přikryjeme a dusíme asi 10 min. 2 mrkve očistíme, nastrouháme, vmícháme do masa. 750 g brambor očistíme a nakrájíme na kolečka. Pekáč vymastíme, dáme vrstvu brambor, osolíme, maso a vrstvu brambor. Podlijeme troškou vody a dáme péct. Zalijeme 2 vejci rozšlehanými se solí, VEGETOU a pepřem. Dopečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.
TLAČENKA, JELITA, JITRNICE:
TLAČENKA
Ingredience:
2 vepřová kolena, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky drceného černého pepře. Postup:
Kolena vaříme v osolené vodě s česnekem do změknutí. Maso vyjmeme, nakrájíme na kostky a polévku necháme vyvařit asi na 4 dl tekutiny, přecedíme. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, drcený pepř, nalijeme na nakrájené maso a dobře promícháme. Naplníme do mikrotenového sáčku, který postavíme do užší nádoby.
V sáčku necháme tlačenku ztuhnout do druhého dne.
DOMÁCÍ JITRNICE
Uvaříme půlku vepřové hlavy, maso obereme a pomeleme na masovém strojku. Přidáme asi 200 g mletých syrových jater, 3 rohlíky namočené v mléce a 3 lžíce hrubé krupice. Ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem, majoránkou. Vše dobře promícháme. Dáme do pekáče vymazaného sádlem, vysypaném strouhankou a v troubě upečeme. Podáváme s brambory, bramborovou kaší a kysaným zelím.
LEVNÁ TLAČENKA
Uvaříme vepřové kůže a pomeleme je. Přidáme nakrájenou vařenou mrkev, kyselé okurky, vejce uvařená natvrdo. Osolíme, dochutíme nálevem z okurek, utřeným česnekem, mletým pepřem. Plníme do sáčku na tlačenku, necháme v chladničce ztuhnout. Podáváme s nakrájenou cibulí.
HUSPENINA
500 g vepřových kůží a 3 vepřové nožky zalijeme 3 litry osolené a okyselené vody. Vaříme jednu hodinu. Přidáme 400 g kořenové zeleniny, 5 kuliček pepře a nového koření, 1 bobkový list a dovaříme. Maso obereme a nakrájíme. Vývar necháme ustát (tuk sebereme), potom, ho znovu zahřejeme. Vložíme zpátky nakrájenou zeleninu, maso a navíc přidáme
400 g vařeného nakrájeného plecka. Necháme v chladu ztuhnout.
VYLEPŠENÁ HUSPENINA
Vepřové nožičky, vepřové kůže a 1 vepřové koleno vaříme do změknutí (směs je více masová) a necháme mírně vychladnout. Vmícháme 1 skleničku zeleninové směsi Moravanka. Na vodou opláchnutý plech nalijeme trochu huspeniny (bez masa a zeleniny), necháme mírně zatuhnout. Poklademe půlkami oloupaných vařených vajec (6-8 ks) a opatrně naběračkou přidáváme huspeninu a necháme ztuhnout. Ztuhlé krájíme na porce a klademe na talířky spodní stranou nahoru. Huspeninu můžeme dát ztuhnout i do různých kelímků, kolem vajíčka dáme kousky vařené mrkve, nudličky salámu, sterilovaný hrášek, kolečka sterilovaných okurek, co zrovna máme k dispozici. Vše zalijeme huspeninou, ztuhlé vyklopíme.
TLAČENKOVÝ SALÁT
Ingredience:
300 g drůbeží tlačenky, 2 natvrdo uvařená vejce, 3 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hořčice, sójová omáčka, ocet, pepř, sůl.
Postup:
Tlačenku nakrájíme na kousky, vejce, oloupená rajčata s česnekem na plátky, cibuli na kolečka a promícháme. Hořčici ochutíme sójovou omáčkou, octem, pepřem a solí. Promícháme s tímto salátem a necháme v chladu uležet. Podáváme s tmavým pečivem.
JITRNICE NA PIVĚ
Ingredience:
4 jitrnice, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 lžíce nastrouhaného perníku, 1 lžíce polohrubé mouky, 2 hrnky piva, 1 lžíce sójové omáčky, 4-5 kuliček pepře, bobkový list, sůl.
Postup:
Pivo přivedeme do varu, vložíme koření a na kousky nakrájenou zeleninu. Vaříme asi 5 minut. Přidáme perník smíchaný s moukou, povaříme 10 minut. Omáčku prolisujeme, dochutíme sójovou omáčkou. Jitrnice opečeme ze všech stran na tuku a na talířích přelijeme připravenou horkou omáčkou.
RYCHLOVKA RAZ DVA
Jelítko nebo jitrničku nakrájíme na špalíčky, klademe na brambory a dáme zapéct do trouby.
SALÁT Z TLAČENKY
Ingredience:
200 g tlačenky, 1 kg uvařených brambor, 1 cibule, 3 lžíce oleje, sůl, troška cukru, trocha octa, pepř.
Postup:
Uvařené brambory nakrájíme na malé plátky, promícháme s jemně pokrájenou cibulí
a zálivkou z vody, octa, soli, pepře, oleje a cukru. Nakrájíme na kousky tlačenku, přidáme
k bramborům a zlehka promícháme. Podáváme s pečivem.
JELÍTKA
Jelito koupené v obchodě omyjeme, nakrájíme na prst silné plátky. Oloupeme 2 kyselá jablka, nakrájíme na kostky a rychle opečeme na sádle. Měkká jablka shrneme na kraj pánve, přidáme kolečka jelítek a opečeme po obou stranách. Opečená jelítka smícháme s jablky a ihned podáváme s černým chlebem