71. Kuře v alobalu
1 kuře, sůl, pepř, žampióny, máslo, šunka.
Dobře očištěné kuře rozdělíme na 4 díly, osolíme a opepříme. Každou porci vložíme na čtverec alobalu, povrch pokryjeme na tenké plátky nakrájenými žampióny (na jednu porci asi 250g žampiónů). Mírně osolíme, pokapeme rozpuštěným máslem a přikryjeme plátkem šunky. Alobal důkladně uzavřeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě nejvýše 30 minut. Podáváme se zeleninovým salátem a hranolky.
72. Kuře v alobalu s párkem a lečem
4 menší čtvrtky kuřete, 2 párky, menší sklenice sterilovaného zeleninového leča, sůl, mletá sladká a pálivá paprika, česnek, olej, alobal.
Lečo podusíme, aby zhoustlo. Kuře osolíme, poprášíme paprikou, posypeme rozetřeným česnekem a položíme na pláty alobalu potřené olejem. Párky po obvodu několikrát nařízneme. Položíme je spolu s lečem na maso, dobře uzavřeme a pečeme na plechu v troubě asi 20 až 30 minut. Pak alobal rozstřihneme a kuře necháme v troubě zčervenat. Podáváme s rýží.
73. Kuře v mandlích
400g kuřecích prsíček, 4 lžíce oleje, 2 bílky, 3 lžíce vína, 1 lžíce škrobu, 100g mandlí, 1 menší cibule, 50g pórku, půl lžičky Glutasolu, 2 střední žampióny, špetka strouhaného zázvoru, sůl.
Maso nakrájíme na kostičky a promícháme s bílkem, máčeným škrobem a solí. V mírně rozpáleném tuku maso osmahneme a děravou naběračkou vyjmeme. V tuku pražíme spařené a oloupané mandle, přidáme nakrájenou cibuli, pórek a žampióny. Po chvíli přimícháme prsíčka, zakápneme vývarem a dochutíme vínem, Glutasolem, zázvorem a solí. Mírně zahustíme máčeným škrobem a krátce podusíme.
74. Kuře v nudlích
300g hrubé mouky, 1/2 kuřete, 4 vejce, sůl, 50g másla, muškátový květ, celý pepř, 1 cibule.
Z mouky a vajec uděláme těsto, rozdělíme na 4 díly, vyválíme tenké placky a necháme je proschnout. Nakrájíme nudle a uvaříme v horké vodě. V osolené vodě uvaříme kuře do měkka spolu s pepřem a cibulí. Maso vykostíme, nakrájíme na kostky a přidáme k nudlím. Ochutíme máslem, muškátovým květem a podlijeme vývarem.
75. Kuře v jogurtové marinádě
Pro 4 osoby - kuře (asi 1kg), kousek čerstvého zázvoru, 1-2 stroužky česneku, 2 lžičky koriandru, 1 lžička kmínu, 1 lžička kurkumy, 1/4 lžičky cayennského pepře, 1 lžička soli, 1 lžička octa, 350g bílého plnotučného jogurtu, máslo.
Nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek smícháme s mletým kořením a octem. Kuře zbavíme kůže a tuku a rozdělíme na čtvrtky. Jogurt smícháme s připraveným kořením. Kastrol vymažeme máslem. Porce kuřete ze všech stran potřeme silnou vrstvou jogurtové marinády a vložíme do kastrolu. Zakryjeme fólií a necháme v chladničce tři hodiny marinovat. Pak pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 50 minut. Podáváme s rýží, mrkví dušenou na másle a s hlávkovým salátem.
76. Kuře v sýrovém kabátku
Kuřecí řízky, mléko, tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián, zázvor.
Kuřecí řízky osolíme a prudce opečeme na oleji. Podlijeme mlékem, přidáme tučný měkký tavený sýr, který necháme rozpustit v trošce mléka. Pak přidáme nakrájené žampiony, chvíli podusíme. Kořeníme tymiánem a zázvorem. Příloha: brambory, hranolky.
77. Kuře v sýrové omáčce
Kuřecí prsa, 100g tvrdého sýra, 1 dl šlehačky, vegeta, olej.
Maso nakrájíme na nudličky, prosypeme vegetou a necháme odležet. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Maso osmažime na rozpáleném oleji, slijeme tuk, podlijeme šlehačkou, smícháme, když se začne odpařovat voda, přidáme sýr a necháme rozpustit. Kdyby byla omáčka hustá, zředíme šlehačkou nebo mlékem.
78. Kuře v americké omáčce
Čtvrtky kuřete, mouka, olej, cibule, česnek, víno, slepičí vývar, rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř, bazalka.
Čtvrtky kuřete vložíme do kastrolu na rozpálený olej, zaprášíme moukou, přidáme drobně nakrájenou cibuli a česnek, podusíme. Postupně přidáváme víno, slepičí vývar, rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř a bazalku. Vaříme asi hodinu. Příloha: brambory, rýže.
79. Kuře ve šlehačce
Kuře naporcujeme asi na 12 dílů, posolíme, popepříme a posypeme pálivou paprikou a nasekaným česnekem. Zalijeme jednou šlehačkou a na závěr posypeme sýrem tak, aby kuře nebylo vidět, a dáme zapéct.
80. Kuře na všechny způsoby
Naporcované kuře osolíme a přidáme 6 polévkových lžic rozehřátého másla. Dáme do trouby zahřát. Mezitím si připravíme do hrníčku s vodou směsici koření - 1 kávovou lžičku pepře, 1 lžičku papriky, 1 lžičku závoru, 2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky koření Hubert, 1/2 lžičky jalovce, 1 lžičku kari, 6 lžiček oleje, 1 lžička provensálské směsi. Touto směsí kuře potřeme a necháme v troubě péci přikryté 20 minut, pootočíme, a znovu pečeme v již odklopené troubě 15 minut. Opět obrátíme, potřeme kořením a necháme odkryté dopéci do měkka. jako příloha může být špenát a bramborový knedlík.
81. Kuře na rychlo
1 kuře, máslo, hladká mouka, sůl, pepř.
Čtvrtky kuřete ještě rozdělíme na dva díly, osolíme je, obalíme v mouce a na rozpáleném másle opečeme po obou stranách dozlatova. Porce pak dáme do kastrolu, podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut doměkka. Jako přílohu podáváme vařené brambory posypané nadrobno nakrájenou pažitkou a pokapané máslem.
82. Kuře na sucho
Kuře očistíme, rozpůlíme, položíme řezem dolů na dva talíře, posolíme a pečeme. Neobracíme a nepodléváme! Nebojte se, talíře neprasknou. Chutná skvěle jako grilované. Jako přílohu doporučujeme hranolky a hlávkový salát.
83. Kuře na divoko
Kuře, hermelín, pepř (kuličky), máslo, sůl, hrušky, červené víno, brusinkový kompot (nemusí být).
Menší kuře naplníme hermelínem obaleným v nahrubo drceném pepři. Opečeme na másle, osolíme, opepříme, dále pečeme zakryté v troubě. V polovině pečení přidáme oloupané na půlky nakrájené hrušky. Pokapeme červeným vínem. Omáčku můžeme dochutit brusinkovým kompotem. Příloha: knedlík.
84. Kuře na medu
Kuře se naloží do grilovacího koření a nechá se 24 hod. v ledničce. Druhý den se při pečení podlévá 2 dl hovězího vývaru smíchaného s 2-3 velkými lžícemi medu. Nejlepší příloha je rýže s rozinkami a mandlemi.
85. Kuře na zelenině
Kuře, 1/2 kg vepřového bůčku, sůl, 5 stroučků česneku, 2 mrkve, 1 cibule, 2 petržele, 1/2 celeru, 100g anglické slaniny, lžíce kari, tymián, 1 lžíce kečupu.
Rozporcované kuře a bůček nakrájený na vyšší plátky osolíme, potřeme česnekem a dáme na pekáč. Přidáme pokrájenou zeleninu, tymián a slaninu. Podlijeme studenou vodou a pečeme. Po hodině maso obrátíme. Před dokončením do šťávy přidáme kari a kečup.
86. Kuře na celeru
1 kuře, 150g slaniny, 1 větší cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 celeru, 5-6 lístečků libečku, několik snítek petrželové natě, sůl.
Z německé kuchyně - Slaninu nakrájíme na kostičky a v tlakovém hrnci ji rozpustíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme do růžova. Pak přidáme sladkou mletou papriku, zázvor a chvíli opět zasmahneme. V tomto základu promícháme na kostičky nakrájený nebo nastrouhaný celer a na něj rozložíme osolené porce kuřete, na ně libeček a petrželku. Podlijeme vodou, aby sahala asi do poloviny masa, hrnec uzavřeme a dusíme doměkka. Podáváme s brambory.
87. Kuře na zelí
Menší kuře, sladká paprika (koření), kysané zelí, cibule, slanina, sůl.
Menší kuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme a posypeme sladkou paprikou. Na dno pekáče rozložíme vrstvu kysaného zelí, poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a na tento základ položíme porce kuřete. Na každou dáme plátek slaniny. Nepodléváme, pečeme asi 45 minut. Kuře je lahodné a krásně křehké. Příloha: brambory, bramborový knedlík.
88. Kuře na švestkách
500g švestek, kuře, pepř, 4 lžíce konaku, 50g másla, cibuli, sůl, 2 karotky, 4 šálky silného čaje.
Den předem namočíme švestky do čaje ochuceného konakem. Těsně před přípravou je vyjmeme, necháme okapat a vypeckujeme. Asi polovinu švestek usekáme a naplníme jimi osolené a opepřené kuře. Otvor zašijeme, kuře vložíme do kastrolu, přidáme máslo, nakrájenou cibuli a karotku a dáme do trouby. Zapečeme, obložíme zbývajícími švestkami a dopečeme doměkka. Během pečení poléváme kuře vypečenou šťávou a podle potřeby i vodou.
89. Kuře na houbách
1 kuře, 60g másla, 4 plátky slaniny, 1 velká cibule, sůl, 200g očištěných hříbků nebo žampionů, sladká paprika.
Kuře rozdělíme na porce, vykostíme, osolíme, posypeme mletou paprikou. Alobal potřeme máslem. Na každou porci kuřete položíme plátek slaniny, 2 kolečka cibule a obložíme houbami. Položíme ořech másla a alobal zabalíme. Pečeme 1 a 1/2 hodiny. Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.
90. Kuře na houbách a zelenině
Kuře, sůl, sladká paprika (koření ), sušené houby, olej, nakládaná zelenina Moravanka.
Omyté a naporcované kuře naskládáme na pekáček, osolíme a posypeme trochou papriky. Na ně nasypeme houby. Vše podlijeme trochou oleje a dáme zapéci. Když je kuře napůl hotové, nalijeme do pekáčku celou sklenici zeleniny Moravanka a dopečeme doměkka. Příloha: rýže.
91. Kuře na žampiónech
800g vykostěného kuřecího masa, 250g očištěných žampiónů, 2 cibule, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 1 lžíce pokrájených koleček pórku, hrst oloupaných mandlí, lžička citrónové šťávy, 3 lžíce vývaru.
Kuřecí maso pokrájíme na proužky, žampióny na čtvrtky, cibuli nadrobno rozsekáme a zpěníme na tuku. Pak k nim přidáme osmahnout maso, pokrájené mandle, osolíme a ochutíme, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Pak přidáme žampióny a kolečka pórku a dusíme do měkka. Podáváme s rýží.
92. Kuře na rožni
1 kuře, 4 stroužky česneku, citrón, lžíce másla, 2 lžíce jogurtu, 1/2 lžičky cukru, lžička mletého zázvoru, lžička oleje, lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl, případně trocha másla, lžička worcestrové omáčky.
Z indické kuchyně - Kuře očistíme z kůže a řádně je propícháme. Všechny ostatní uvedené suroviny rozetřeme v pastu a kuře jí důkladně potřeme zevnitř i zvenku. Nazítří kuře rožníme a případně pokapáváme rozpuštěným máslem.
93. Kuře na paprice
1 menší kuře, kuřecí játra, 1,5 dl husté sladké smetany, 60g slaniny, 1/2 menší cibule, 1 lžička mleté papriky, sůl.
Očištěné kuře rozdělíme na 10-12 kousků, slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme, přidáme nastrouhanou cibuli a necháme zpěnit. Na tomto základu opečeme kousky kuřete a kastrol stáhneme z plotýnky. Vmícháme mletou papriku, sůl, podlijeme 2 lžícemi vody a dusíme doměkka za občasného obracení kousků. Když je maso skoro měkké, přidáme kousky kuřecích jater a ještě asi 10 minut podusíme. Kuře zalijeme smetanou a necháme ji přejít varem. Podáváme s jemnými noky nebo houskovým knedlíkem.
94. Kuře na paprice s haluškami
3 kuřecí řízky, cibule, sůl, pepř, sladká červená paprika, polohrubá mouka, 2 vajíčka, voda.
Část kuřete nebo tři kuřecí řízky opláchneme a nakrájíme na malé kousky, cibuli osmažíme na tuku a přidáme maso, za stálého míchání chvíli opražíme, solí a pepřem ochutíme, sladkou červenou paprikou zasypeme, zalijeme trochou vody a dusíme, dokud není maso měkké.
Postup přípravy halušek: polohrubou mouku, dvě vajíčka, sůl a vodu smícháme a propracujeme tak, aby nám vzniklo nelepkavé těsto, z prkýnka hotové těsto seškrabáváme nožíkem po malých kousíčcích do vařící vody nebo propasíruje přes speciální síto s velkými otvoru. Po vyplavání uvařené halušky vybíráme sítkem. Doba tepelné přípravy je asi 1 hodina.
95. Kuře na paprice s houskovým knedlíkem
1 kuře, 1 l kyselé smetany, 100g másla, 50g polohrubé mouky, 2 velká zralá rajčata, 1 velká cibule, 1 polévková lžíce soli, 1 lžička mleté papriky.
Očištěné a omyté kuře vložíme do vařící slané vody a uvaříme. Potom je z vody vyjmeme a rozdělíme na čtvrtky. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme osolené, paprikou posypané uvařené maso a prudce ho ze všech stran opečeme. Pak podlijeme 1 dl vývaru a dusíme za občasného podlití ještě hodinu. Před dokončením přidáme oloupaná rajčata a společně 10 minut dusíme. Nato zahustíme šťávu kyselou smetanou, v níž jsme rozkvedlali mouku, a ještě dalších 7 minut povaříme. Porce kuřete podáváme polité omáčkou s houskovým nebo kynutým knedlíkem.
96. Kuře na marocký způsob "Mešui"
Kuře i droby umyjeme a osušíme. Droby vložíme zpět do kuřete, které ze všech stran osolíme, opepříme a posypeme zázvorem a šafránem. Poklademe na něj kousky másla a pak je vložíme do vyššího hrnce, přilijeme 3,5 dl vody. Na středním plameni vaříme asi hodinu, během varu kuře pravidelně obracíme. Po hodině jej vyjmeme z vývaru, rozsekáme na porce a necháme vychladnout. Mezitím namícháme jednu polévkovou lžíci pálivé papriky a jednu kávovou lžičku kuminu - římského kmínu (v nouzi stačí i klasický kmín) s 50g rozpuštěného másla. Osolíme. Omáčkou potíráme jednotlivé porce kuřete, které pak poklademe na gril a upečeme do zlatova. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.
97. Kuře na rozmarýnu
Pro 4 osoby - 2 kuřata, sůl, pepř, sladká paprika, petrželka, snítka čerstvé rozmarýny, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla.
Kuřata potřeme vně i uvnitř solí, pepřem a paprikou a dovnitř vložíme po snítce petrželky. Rozmarýnu rozlámeme na menší kousky a vsuneme pod kůži na prsou a na stehnech. Na pekáči rozehřejeme olej, kuřata v něm zprudka opečeme z obou stran, pak je položíme na záda a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut doměkka. Kuřata vyjmeme a rozdělíme na poloviny. Vypečenou šťávu dolijeme vodou, krátce povaříme, zjemníme máslem a přecedíme na kuřata. Podáváme s bramborem nebo s rýží.
98. Kuře na pomerančích č. 1
1 středně velké kuře, 3 pomeranče, 150g rostlinného oleje, lžíce medu, sůl.
Kuře očistíme, umyjeme, osušíme, osolíme, zevnitř potřeme částí medu a vložíme do něj oloupaný pomeranč. Dám e do pekáče a olejem a vodou a upečeme. Během pečení poléváme kuře šťávou. Hotové kuře dáme na mísu, obložíme ho kolečky pomeranče. Do šťávy z kuřete přidáme šťávu z třetího pomeranče, promícháme, přecedíme a podáváme samostatně v omáčníku. Ke kuřeti podáváme rýži.
99. Kuře na pomerančích č. 2
1 kuře, 2 pomeranče, 1/4 l bílého vína, 1/4 l vývaru z kuřecího bujónu, Rama, hladká mouka na jíšku, sůl.
Kuře nakrájíme na čtvrtky, osolíme, podlijeme vývarem a s kouskem másla dusíme do měkka. Porce kuřete vyndáme na talíř a do omáčky přilijeme víno, zbytek vývaru, přidáme trochu nastrouhané pomerančové kůry a omáčku zahustíme jemnou bílou jíškou. Porce kuřete podlijeme omáčkou, obložíme dílky pomeranče a podáváme s nočky.
Krupicové nočky I.: Z 1/2l mléka, 70g másla a 200g krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Pak do ní zamícháme 4 žloutky, sůl, trochu muškátového květu a sníh z bílků. Lžíci namočenou v rozpuštěném másle vykrajujeme nočky, které klademe do vymaštěné ohnivzdorné mísy, pokapeme máslem a upečeme v troubě dorůžova.
Krupicové nočky II.: 70g másla utřeme se 3 žloutky, přidáme 140g jemné krupičky, osolíme a necháme chvíli odpočinout. Do osolené vroucí vody vykrajujeme lžičkou nočky a občas zamícháme. Uvařené dáme na mísu, pokapeme rozehřátým máslem a ještě horké podáváme k porcím kuřete.
100. Kuře na vermutu se smetanou
1 kuře, 3-4 rajčata, 0,5 l suššího vermutu (nejprve 2/3, potom zbytek), 200g smetany, 3-4 lžíce oleje, 1 strouček česneku, trocha tymiánu, 1 lžička sladké papriky, špetka cayenského pepře, sůl, pepř.
Kuře naporcujeme, každou porci zaprášíme směsí soli, pepře a papriky. Kastrol vytřeme po dně a po stěnách česnekem. V kastrolu rozehřejeme olej a na něm do zlatova opečeme porce kuřete. Přilijeme vermut a pod pokličkou dusíme na středním ohni asi půl hodiny. Pak přidáme spařena, oloupaná, rozčtvrcená rajská jablka zbavená jader a přilijeme polovinu smetany, zbytek vermutu, přidáme tymián a cayenský pepř. Promícháme a necháme na středním ohni čtvrt hodiny bublat. Úplně nakonec kuřata polijeme zbytkem smetany.
101. Kuře na víně
Kuře, 3 červené papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 polévkové lžíce sádla, sůl, bílý pepř, sladká paprika (koření), špetka cukru, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l bílého vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce šlehačky, trochu citrónové šťávy, plátky citronu na ozdobení.
Kuře omyjeme a osušíme. Rozdělíme je na 8 kousků. Papriky očistíme a nakrájíme na čtverečky. Žampiony omyjeme a nakrájíme. Pórky nakrájet na kolečka. Ve velké pánvi nebo kastrole zahřejeme máslo, kousky kuřete na něm opečeme do zlatohněda. Maso po celou dobu stále obracíme, aby bylo opečené ze všech stran. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Pokrm podlijeme kuřecím vývarem a vínem. Přiklopíme poklicí a dusíme zhruba 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut. Ve smetaně rozkvedláme solamyl. Touto směsí zahustíme omáčku a přibližně 3 minuty za občasného míchání a při mírném ohni ještě povaříme. Na závěr omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Kuře podáváme v omáčce ozdobené plátky citronu. Příloha: brambory, hranolky.
102. Kohout na víně
Půlka kuřete (cca 500g), 40g anglické slaniny, 40g másla, 4 malé cibule, 80g žampiónů, půl litru červeného vína, tymián, bobkový list, půl kávové lžičky hladké mouky, malá sklenička koňaku, sůl.
Očištěné kuře nakrájíme na malé kousky (cca 10) a osolíme. Anglickou slaninu zbavenou kůže nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, rozpustíme, přidáme polovinu másla a na této směsi kuře krátce opékáme po všech stranách, až se trochu zbarví. Pak přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli a po chvíli rovněž na čtvrtky nakrájené žampióny. Zalijeme vše vínem, přidáme tymián, bobkový list, osolíme a na prudkém ohni necháme nepřikryté vařit. Až je víno asi z poloviny vyvařené, hrnec přikryjeme poklicí, zmírníme plamen a ještě asi 20 minut necháme dusit. Zbytek másla promísíme s moukou a v malých částech vmícháme ke kuřeti, přilijeme koňak a dusíme ještě asi 5 minut. Vhodnou přílohou je pečená bramborová kaše nebo bramborové krokety. Podáváme se stejným vínem, jaké jsme použili na přípravu kuřete.
103. Kuře po alföldsku
2 menší kuřata (po 800g), sůl, majoránka, 60g vyškvařeného drůbežího sádla, drůbeží vývar nebo voda.
Kuřata osolíme, uvnitř vytřeme trochou majoránky a na povrchu potřeme drůbežím sádlem. Podlijeme trochou vývaru a pečeme do červena. Podáváme s bramborovou kaší nebo hráškovou rýží a s kompotem.
104. Kuře po španělsku
Kuře, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, sůl, špetka šalvěje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku.
Kuře osolíme a připravíme si zálivku ze 3 lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, soli, špetky šalvěje, 2 lžic citrónové šťávy a 1 stroužku česneku. Vše promícháme a směsí potíráme kuře při pečení. Příloha: brambory, hranolky.
105. Kuře po francouzsku
1 kuře, 2 cibule, 3 lžíce oleje, sklenka koňaku, 0,5l červeného vína, 100g anglické slaniny, 6 žampiónu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, zelenou petrželku.
Kuře naporcujeme a lehce osolíme. Na rozehřátém oleji porce opečeme z obou stran, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Pak maso přelijeme koňakem a zapálíme, v přípravě pokračujeme, až plamínek zhasne. Zalijeme vínem, přidáme nakrájenou anglickou slaninu, opepříme a dusíme. Podléváme jen maličko, pokud je to nutné. V závěru přidáme ještě nakrájené žampióny, na plátky krájený česnek, zalijeme trochou horké vody a dodusíme doměkka. Můžeme zahustit máslovou jíškou. Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s bramborem nebo rýží.
106. Kuře po provensálsku
1 kuře, 500g rajčat, 2 stroužky česneku, půl cibule, 1 dl bílého vína, sůl, pepř, olivy, hladkou mouku, tuk.
Kuře rozporcujeme na menší kousky než obvyklé čtvrtky, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Takto připravené maso osmahneme na tuku, přidáme krájenou cibuli, utřený česnek, oloupaná nakrájená rajčata (snadněji je oloupeme, když je na chvíli ponoříme do vařící vody), všechno podlijeme vínem a dusíme pod pokličkou doměkka. V závěru přidáme olivy.
107. Kuře po selsku
1 velké kuře, 100g anglické slaniny, 150g oleje, 1800g brambor, 1 velká cibule, 1 svazeček libečku, 50g uzeného bůčku, 2 lžíce rajčatového protlaku, vývar, pepř, sůl.
Očištěné kuře rozporcujeme, osolíme, opepříme a na oleji ze všech stran opečeme. Vyjmeme, ve šťávě opečeme kolečka oloupaných brambor i kolečka cibule. Připravené maso urovnáme do zapékací misky, poklademe opečenými brambory s cibulkou a přelijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali kečup. Podle chuti osolíme a přidáme libeček ve svazečku. Pokrm dusíme v troubě doměkka, libeček ke konci úpravy vyjmeme. Porce na talířích můžeme ozdobit čerstvou zeleninou - kolečky rajčat, proužky paprik nebo alespoň usekanou zelenou petrželkou.
108. Kuřecí prejt se zelím.
1/2 hlávky zelí, drůbeží směs, 2 syrové brambory, 1 cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor, 30g strouhanky.
Drůbeží směs upečeme a rozebereme, zelí nakrájíme na čtvrtky a 1/4 hodiny povaříme v osolené vodě. Umeleme s brambory, okořeníme a přidáme nakrájenou cibuli. Šťávu v misce zasypeme houskou, na ni dáme umletou hmotu a zapečeme.
109. Kuřecí minutkový guláš
300g vykoštěného kuřecího masa, 40g oleje, 20g másla, 100g kapie, 3-4 lžíce kečupu, mletá paprika, sůl, feferónky
Kuřecí maso pokrájíme přes vlákna na hranolky, vložíme na pánvičku s rozehřátým olejem a prudce osmažíme za stálého míchání. Po dvou minutách přidáme pokrájené kapie, kečup, pokrájené feferónky, okořeníme mletou paprikou, osolíme a za stálého míchání, krátce podusíme. Hned podáváme s dušenou rýží nebo opečenými brambory a se zeleninovým salátem.
110. Kuřecí maso s kapií
250g masa bez kostí, 1 vejce, 2 lžičky solamylu, 50g sterilované kapie, 2 cibule, 1 strouček česneku, 3 lžíce oleje, sůl, 1/2 dl bílého vína, 1 lžička sójové omáčky, cukr, mletý zázvor.
Maso nakrájíme přes vlákno na nudličky, přidáme zázvor, rozšlehané vejce, solamyl a lžíci vody, vše dobře promícháme. Necháme v chladnu minimálně hodinu odležet. Kapii nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka, rozetřeme česnek. Maso dáme na rozpálený olej, za stálého míchání smažíme asi 2 minuty. Přidáme cibuli, smažíme minutu, přidáme česnek, kapii, sójovou omáčku, cukr, zalijeme vínem a dusíme minutu. Podáváme s rýží.
111. Kuřecí maso se špenátem
Kuřecí maso, špenátové celé listy, červená paprika, červené víno, s=ojová omáčka, sůl, 2 vajíčka, Solamyl, rýže, 3 lžíce oleje, tuk pánev, mletý zázvor, feferonky.
Připravíme si kuřecí maso, které nakrájíme na proužky. Maso dáme do misky mírně osolíme, klepneme jedno nebo dvě vejce podle počtu porcí a na každou porci dáme jednu lžičku bramborového škrobu (solamylu) a toto všechno důkladně zamícháme a necháme odležet. Teď přišel čas na přípravu rýže, která bude přílohou. Rýži důkladně umyjeme, až bude voda, kterou sléváme úplně čistá, poté dáme vodu asi tak dva prsty nad rýži mírně osolíme a já přidávám dvě až tři lžíce dobrého oleje, nejlepší je zelený olivový olej. Rýži, kterou jsme si připravili, dáme vařit nejdříve bez pokličky a teprve až rýže pojme velkou část vody dáme pokličku a na nejmenším plamenu doděláváme ještě tak deset minut, nesmí se nám připálit. Po této době dáme rýži na stranu a necháme přikrytou až do podávání jídla. Nyní se pustíme do masa, které máme naložené ve škrobu a vejcích. Připravíme velkou pánev, do které dáme asi tak lžíci ceresu nebo jiného tuku na smažení, rozpálíme a vložíme ještě rozmíchané maso do tuku a dvěma lžícemi nebo vařečkami rychle mícháme a maso roztrháváme na kousky tak, jak bylo nakrájené. Maso, jak se smaží tak má tendenci se spojovat do jednoho celku a tomu musíme zabránit. Masíčko má být z obou stran do zlatova opečené a kousky mají mít stejnou velikost. V této fázi dáme do rozpálené pánve asi tak lžičku mletého zázvoru a okamžitě vhodíme očištěný špenát a na nudličky nakrájenou nejlépe červenou papriku. Lehce promícháme a zalijeme asi tak jednou a půl deci vína nejlépe červeného a také dáme dvě lžíce kvalitní sojové omáčky. Pokrm mícháme tak, aby se pěkně promíchal, a po třech minutách zakápneme máčeným škrobem. Škrob si namočíme do sklenky vody asi tak dvě až tři lžičky, zamícháme a necháme stát, až se nám škrob usadí tak čistou vodu slijeme a to co nám zůstane na dně, zamícháme a touto hustou hmotou zalijeme hotový pokrm za velkého míchání a odstavíme z kamen. Jídlo musí být jakoby skleněné a barva zeleniny má být jasná. A máme hotovo, na talíře dáme úhledné kopečky rýže, kterou obsypeme naším pokrmem. Ten kdo má rád ostřejší, červeným olejem, který zhotovíme tak, že do rozpáleného oleje dáme lžičku mletých feferonek, nebo pokud máme i čerstvých, a tímto olejem si jídlo dochutíme. K jídlu je dobrý kompot. Po jídle je dobré dát sklenku vína nebo bylinkového likéru.
112. Kuřecí bašta s bramboráčky
300g masa, pepř, sůl, kari, 2 žloutky, 4 lžíce oleje, 4 lžičky sójové omáčky, 1 lžička solamylu, 1 feferonka, 1 cibule.
Maso nakrájíme na nudličky, smícháme s ostatními surovinami a necháme 24 hodin odležet. Opečeme na oleji a podáváme obložené malými nekořeněnými bramboráčky.
113. Kuřecí jehly
400g kuřecího masa bez kostí, 12 malých hlaviček hub, 1 párek, 1 paprika, 60g slaniny, sůl, olej, mletá sladká i pálivá paprika.
Maso nakrájíme na silnější plátky, naklepeme a nakrájíme na čtverečky. Osolíme a posypeme paprikou. Papriku a slaninu nakrájíme na tenké čtverečky, párek na šestiny a vše střídavě napícháme na jehly. Maso, houby a papriku potřeme olejem a opékáme na grilu nebo na pánvi. Podáváme s pečenými bramborovými plátky a zeleninovým salátem.
114. Kuřecí tajemství
Kuřecí řízky, banány, hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení, tuk na smažení, sůl, špetku pepře.
Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme vhodně uříznutý kousek banánu, svineme jako Španělského ptáčka a zajistíme párátkem. Obalíme v hladké mouce, vajíčku rozšlehaném v troše mléka a ve strouhance. Na dobře rozehřátém tuku osmažíme. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší. Můžeme přidat různé dušené zeleninové směsi nebo salát ze syrové zeleniny.
115. Kuřecí saté
400g kuřecího masa, cibuli, 3 stroužky česneku, 1/2 lžíce kari, sůl, 2 lžíce oleje, 3 lžičky pokrájených arašídů.
Maso nakrájíme na menší kousky, smícháme s rozkrájenými cibulí a česnekem, kořením a olejem. Necháme 2 h v chladu odležet, osolíme a zprudka opékáme na pánvi na oleji. Podáváme s rýží a s miskou pokrájených osolených a opepřených rajčat, sardelovou pastou, dílky citrónu a kokosovým mlékem (strouhaný kokos smíchaný s kondenzovaným mlékem). Nakonec posypeme opraženými arašídy.
116. Kuřecí tokáň
1 vykostěné kuře (asi 1 kg), 2 lžíce oleje nebo sádla, 300g cibule, 300g žampiónů, 50g másla, 30g mleté papriky, 2 dl rajského protlaku, sůl, kmín, pepř, hrášek.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky masa a opečeme. Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zalijeme protlakem a dusíme do měkka. Mezitím na másle podusíme na plátky nakrájené žampióny s kmínem a přidáme k masu. Podáváme s dušenou rýží, do které můžeme přidat hrášek.
117. Kuřecí závitky
Kuřecí řízky mírně naklepeme a osolíme. Na plátek masa položíme plátek šunky a plátek sýra, přidáme trošku nasekané cibule a opepříme. Maso přeložíme a pevně ovážeme režnou nití. Upečeme. Podáváme s bramborem a kompotem.
118. Kuřecí roláda č. 1
Vykostěné kuře, 80g slaniny, sůl, ořech másla, vývar z drůbků Nádivka: 2 vejce, sůl, muškátový květ, tymián, bazalka, 2 žemle, 1,5 dl mléka, 2 kousky zelené části pórku vcelku, 2 tenké mrkve, slanina.
Vejce rozšleháme se solí a kořením. Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Pórek spaříme a mrkev asi 5 min. povaříme. Slaninu nakrájíme, osmahneme a přidáme k pečivu. Kuře osolíme. Slaninu na pečení nakrájíme, 2/3 dáme do nádivky, zbytek na dno pekáče. Maso pokryjeme částí nádivky, doprostřed vložíme mrkev obalenou pórkem, přikryjeme zbylou nádivkou, stočíme a upevníme jehlami nebo nití. Položíme do pekáče na slaninu, osmahneme, osolíme, podlijeme vývarem a pečeme. Otáčíme a podléváme.
119. Kuřecí roláda č. 2
1 vykostěné kuře, sůl, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, kari, 2 nožky klobásy, 2 míchaná vajíčka, pepř.
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za stálého podlévání.
120. Kuřecí roláda s klobásou
1 vykostěné kuře, sůl, kari, pepř, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, 2 nožky klobásy, 2 vajíčka, 2 hrsti sušených hub.
Kuře rozprostřeme na plát, potřeme pastou a posypeme solí a kořením. Asi do třetiny položíme klobásu, obložíme namočený mi houbami a míchanými vajíčky. Menší část kuřete přeložíme a srolujeme. Pečeme a podléváme vodou z hub.
121. Kuřecí závitky Popelka
Kuřecí řízky, sýr Niva, kousek másla, šunkový salám, sůl, pepř, hladká mouka, vajíčka, strouhanka.
Kuřecí řízky naklepeme, lehce osolíme, opepříme a potřeme směsí našlehané Nivy s máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem. Plátky svineme a upevníme párátkem nebo specielní jehlou či omotáním nitě. Pak obalíme v mouce, vejci, strouhance a usmažíme v horkém oleji. Jako přílohu dáme brambory a nezapomeneme na dobrý zeleninový salát.
122. Kuřecí plátky se zeleninou
Kuřecí plátky, solamyl, vejce, glutasol, mrkev, celer, pórek, přírodní víno, drcený kmín, zázvor, sójová omáčka.
Plátky naložíme do těstíčka ze solamylu, vejce a glutasolu. Necháme odležet a mezitím si připravíme na tenké plátky nakrájenou mrkev a celer, na kolečka nakrájený pórek. Maso prudce opečeme, přidáme zeleninu, krátce osmahneme, pak ochutíme několika lžícemi přírodního vína, drceným kmínem a zázvorem. Zakapeme sójovou omáčkou a krátce podusíme. Příloha: rýže, hranolky, krokety.
123. Kuřecí játra na smetaně
250g kuřecích jater, 1 menší cibuli, lžíci oleje, lžička hladké mouky, kelímek kysané smetany, sůl.
Cibulku jemně usekáme a zpěníme na oleji. Přidáme rozkrájená kuřecí játra, krátce osmahneme ze všech stran, a po asi 10 minutích zalijeme kysanou smetanou, ve které jsme předem rozmíchali lžičku hladké mouky. Podle chuti osolíme a necháme přejít var. Podáváme s rýží.
124. Kuřecí játra se sýrovými brambory
600g drůbežích jater, 3 cibule,1 zelená paprika, 2 rajčata, sůl, mletý pepř, pálivá paprika, 2 lžíce oleje, 20g slaniny, majoránka
Sýrové brambory: 500g vařených brambor, sůl,150g strouhaného sýra, 2 dl smetany, 2 vejce, petrželka, 30g másla
Hrubě pokrájená játra opečeme na směsi oleje a pokrájené slaniny, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a papriku, osolíme, opepříme a ochutíme pálivou paprikou a podle chuti i špetkou majoránky. Přidáme na půlkolečka nakrájená rajčata, prohřejeme a podáváme se sýrovými brambory. Ty mezitím připravíme z vařených brambor, nakrájených na plátky, které osolíme a promícháme se 150g strouhaného sýra a 2 dl smetany rozšlehané se dvěma vejci a petrželkou. Vše promícháme a zapečeme v máslem vymazané misce dočervena.
125. Kuřecí játra s rýží
- Thab kaj pad prikon - 300g kuřecích jater, 6 čínských hub (Jidášovo ucho), 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 2 středně velké cibule, 2 čerstvé chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžička cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 zelená paprika, 3 šalotky.
Opraná kuřecí játra a houby, které jsme předtím na 20 minut namočili do horké vody, nakrájíme na menší kousky. Na pánvi usmažíme do zlatova nakrájený česnek, pak asi minutu smažíme cibuli a pálivé papričky. Přidáme játra a za stálého míchání orestujeme do růžova. Přidáme sójovou omáčku, cukr, citrónovou šťávu, houby a smažíme asi minutu. Nakonec vmícháme na proužky nakrájenou papriku se šalotkou a krátce osmažíme. Podáváme s rýží.
126. Kuřecí pilaf (Kotopulo pilafi)
300g vařených kuřecích prsíček, 300g rýže, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sklenka kuřecího vývaru, 2 lžíce olivového oleje, lžíce protlaku, petrželová nať, pepř a sůl.
Cibuli nadrobno nasekáme, maso pokrájíme a spolu s rozsekaným česnekem osmahneme na oleji. Předem na 15 minut namočenou, pak dobře propláchnutou a okapanou rýži přidáme k masu a za stálého míchání podusíme. Zalijeme vývarem a vodou tak, aby tekutina bylo dvakrát tolik jako rýže. Na mírném ohni už bez míchání dovaříme. Ochutíme zbylými surovinami a podáváme.
127. Kuřecí medailónky se sýrem
1 porce kuřecích prsíček, sůl, hladká mouka, 2 vejce, lžíce solamylu, 50 g tvrdého sýra, olej, hranolky.
Porce kuřecích prsíček naklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pak v těstíčku ze 2 vajec, lžíce hladké mouky, lžičky solamylu a 50g strouhaného sýra. Namočené medailónky smažíme v rozpáleném oleji do červena. Podáváme s hranolky a velkou zeleninovou oblohou.
128. Kuřecí řízky Ondráš
Připravíme si těstíčko z jemně nastrouhané brambory, česneku, majoránky, soli pepře, lžíce strouhanky, 2 lžic hladké mouky a 2 vajec jako na bramborák. Porce kuřecích stehýnek naklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pak bramborovém těstíčku. Smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Ze zbytku bramborového těsta usmažíme na pánvi malé bramboráčky, které podáváme k řízkům. Přidáme oblohu nebo zeleninový salát.
129. Kuřecí řízky s banány
4 kuřecí řízky, 2 banány, 1/2 dl rumu a 4 plátky šunky. Banány se rozpůlí a nechají ještě chvíli v rumu. Pak se zabalí do šunky a řízků. Válečky se obalí a smaží se jako řízky.
130. Kuřecí řízky se sýrem
4 řízky z kuřecích prsou, 4 plátky sýra, 2 lžíce bylinkového másla, vejce, sůl, hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení.
Do lehce naklepaných řízku nařízneme z boku kapsu, vytřeme půl lžící másla a vložíme plátek sýra. Sepneme párátkem, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (můžeme ji smíchat se lžící strouhaného sýra). Smažíme zvolna na rozehřátém oleji. Podáváme s vařenými bramborami sypanými petrželkou. Místo bylinkového másla je možno použít hořčici nebo kečup.
131. Kuřecí řízky se zeleninovou náplní
2 kuřecí nebo krůtí řízky, 200g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 oloupaná rajčata, sardelovou pastu, 1 česnek, svazek pažitky, 1 balíčkovanou rýži, 2 dl smetany, 100g plísňového sýru, olej, sůl, máslo, pepř, párátka.
Dáme vařit rýži. Nakrájíme si cibuli na kostičky a rozmrazíme špenát. Cibuli na pánvi orestujeme, přidáme špenát, rozkrájíme na kostičky spařená a oloupaná rajčata, a rovněž přidáme do pánve. Připravíme si kuřecí řízky, jemně je naklepeme, aby se rychleji propekla, naplníme je připravenou nádivku z pánve, přehneme, zajistíme alespoň dvěmi párátky, osolíme a na oleji z obou stran opékáme. Opečené plněné řízky přendáme na talíř a doplníme kopečkem uvařené rýže. Můžeme dozdobit zeleninovou oblohou. Nakonec, aby byl teplý, uděláme sýrový přeliv. Kousek másla rozehřejeme na pánvi, přidáme nakrájenou cibulku, smetanu, lžičku sardelové pasty, nastrouháme stroužek česneku, přidáme sýr, nakrájenou pažitku, dochutíme špetkou bílého pepře, jemně dosolíme. Vzniklou omáčkou esteticky (z poloviny) přelijeme na talíři nandané kuřecí řízky a za tepla podáváme.
132. Kuřecí řízky naložené v sósu
Kuřecí řízky, vajíčko, lžička soli, lžička cukru, lžička curry, lžička pepře, lžička worcesteru, lžička sojové omáčky.
Z uvedených ingrediencí připravíme sosík, do kterého naložíme připravené kuřecí řízky. Necháme alespoň jeden den v lednici odstát. Na pánvičce rozehřejeme olej a na tom osmažíme tyto řízky. Stačí krátce ( 3-5 minut). Příloha: rýže, hranolky, chléb.
133. Kuřecí žaludky zadělávané
400g žaludků, sůl, několik zrnek celého pepře a nového koření, 40g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 1 žloutek, 2 dl smetany, petrželka.
Žaludky očistíme, opláchneme, zalijeme studenou vodou tak, aby byly potopeny, přidáme sůl a koření a vaříme téměř do měkka. Nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli zpěníme, přidáme scezené a překrájené žaludky, za stálého míchání v trošce prochladlého vývaru rozmícháme mouku a povaříme 10 minut. Omáčku okořeníme, popř. dosolíme, zalijeme smetanou se žloutkem a už jen prohřejeme. Doplníme nadrobno nakrájenou petrželkou. Podáváme s těstovinami nebo dušenou rýží.
134. Kuřecí stehýnka po provensálsku
Pro 4 osoby - Sůl, mletý pepř, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 lžičky tymiánu a 1/2 lžičky rozmarýnu ušleháme se lžící citrónové šťávy a 2 lžícemi olivového oleje. Směsí potřeme kuřecí stehýnka a ze všech stran opečeme. Ohnivzdornou misku vytřeme česnekem a naskládáme do ní stehýnka, 4 oloupaná a rozčtvrcená rajčata a 2 cukety (neloupané, nakrájené na 0,5 cm plátky okurky). Zapékáme asi 20 min.
135. Kuřecí stehýnka Ňam - Ňam
Kuřecí stehýnka, brambory, mouka, strouhanka, vejce, olej, sůl, sójová omáčka (kari).
Kuřecí stehýnka zbavíme dlouhé kosti (od kolena dolů), nasolíme a přes noc naložíme do koření. Přidáme podle chuti: kari, divoké koření, sójovou omáčku, trochu tabasca atd. Druhý den je obalíme jako vídeňský řízek a rychle osmažíme na oleji. Do pekáče dáme trochu oleje a dno pokryjeme vrstvou na plátky nakrájených, neoloupaných syrových brambor. Naklademe na ně osmažená stehýnka, přikryjeme pokličkou a necháme v troubě dopéci. Za půl hodiny stehýnka nad párou z brambor krásně změknou.
136. Kuřecí stehýnka se šunkou
4 kuřecí stehýnka, 100g šunky, 1 cibule, kousek másla, olej, hladká mouka, smetana, hořčice, majonéza, vegeta, mletý pepř, sladká paprika, sůl.
Kuřecí stehýnka vykostíme a kosti dáme vařit na vývar. Do masa uděláme kapsičku a dovnitř vložíme kousek másla obaleného plátkem šunky. Hladkou mouku smícháme s vegetou, solí, pepřem a paprikou. Stehýnka v této směsi obalíme a zprudka opečeme na oleji. Do vymaštěného pekáčku dáme nakrájenou cibuli, na ni vložíme stehýnka a pečeme asi hodinu. Podle potřeby podlijeme a během pečení přeléváme vypečenou šťávou. Upečená stehna vyjmeme, výpek zaprášíme zbylou směsí na obalování, ještě podlijeme vývarem z kostí, povaříme a prolisujeme přes sítko, aby byla omáčka hladká. Dochutíme smetanou, hořčicí a majonézou, promícháme, ale nevaříme. Stehýnka na talíři přelijeme omáčkou a posypeme drobně nakrájenou šunkou. Příloha: vařené brambory nebo bramborové hranolky, zeleninová obloha a salát z čínského zelí.
137. Kuřecí stehýnka pečená v pikantní strouhance
4 zadní čtvrtky kuřete, 4 stroužky česneku, na obalení: 1/2 šálku přesáté strouhanky, 2 lžíce opražených pšeničných klíčků, 2 lžíce parmazánu, 1/2 lžičky mleté papriky, po 1/4 lžičce sušeného oregana, rozmarýny a tymiánu, sůl a pepř podle chuti.
Všechny přísady na obalení smícháme v mikroténovém sáčku. Každou porci vložíme do sáčku, pevně uzavřeme a protřepáváme, dokud není obalena ze všech stran. Přebytečnou strouhanku oklepeme, kuře rozložíme na plech po třený olivovým olejem kulatou stranou dolů a povrch posypeme drceným česnekem. Pečeme asi 25 minut v horní třetině trouby, pak porce opatrně uvolníme, obrátíme a dopečeme.
138. Kuřecí stehýnka v kokosovém těstíčku
Pro 4 osoby - 4 kuřecí stehýnka (po 200g), 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 1 lžíce sladké papriky, 6 lžic kokosových lupínků, 1 vejce, 4 lžíce másla.
Stehýnka stejnoměrně posypejte směsí soli, pepře a papriky. Kokosové lupínky rozkvedlejte s vejcem, stehýnka smočte, kokos lehce přitlačte. Stehýnka vložte do rozpáleného másla a smažte zpola přikrytá poklicí. Po 5 minutách obraťte, nechte ze všech stran stejnoměrně zezlátnout. Vhodnou přílohou je rizoto s hráškem, případně i salámem. Ke studenému masu podávejte bramborový salát.
139. Kuřecí stehna se sójovou omáčkou na grilu
4 kuřecí stehna, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky, špetka pálivé papriky, špetka soli (nemusí být, slaná je sójová omáčka), 1 lžička oleje.
Očištěná a omytá stehna osušíme a potřeme směsí z utřeného česneku, sójové omáčky, papriky a oleje. Pak je vložíme do misky, kde jsme připravili pikantní macerát z výše uvedených přísad. Zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladna uležet. Druhý den stehna grilujeme dozlatova.
140. Kuřecí stehýnka po myslivecku
4 stehýnka, sůl, 4 celé pepře, 1 hřebíček, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový list, tymián, 4-6 bobulek jalovce, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, sklenku bílého vína, 2 lžíce rajč. protlaku, cibuli, petrželku, 4 lžíce strouhaného sýra.
Na rozehřátém oleji opečeme stehýnka, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme koření a podlijeme vínem. Dusíme doměkka. Ještě než maso změkne, přidáme protlak, trochu vývaru nebo vody a omáčku povaříme. Vyjmeme celá koření. Stehýnka podáváme s rýží nebo těstovinami přelitá omáčkou a posypaná sýrem a petrželkou.