Zaječí
stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem
Specialita
regionu Západočeské lázně
Zatímco recept na národní
specialitu, kterou je svíčková, počítá s hovězím, západočeská
varianta sází na zaječí stehna. Zbytek už ale zůstává věrný
osvědčené klasice - smetanová omáčka s pasírovanou kořenovou
zeleninou se vine k masu a zlehka se vsakuje do nadýchaných
karlovarských knedlíků s petrželkou.
Suroviny:
4
zaječí stehna
1000 g kořenové zeleniny (celer, mrkev,
petržel)
cibule
100 g sádla
100 g cukru
100 g
hořčice
100 g citronu
500 ml bílého vína
5 g nového
koření
3 g celého pepře
3 g bobkového listu
5 g soli
citronová šťáva
100 g hladké mouky
1000 ml 33%
smetany
Ozdoba:
200 g čerstvých brusinek
200 g
kompotovaných brusinek
Postup:
Do hrnce s rozpáleným
sádlem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Společně
restujeme, přidáme trochu cukru, opět restujeme, přidáme
hořčici, citronovou šťávu a rozkrájený citron bez kůry.
Do
základu vložíme maso, opečeme je po obou stranách, zalijeme
osolenou vodou a bílým vínem, přidáme nové koření, celý pepř
a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme pomalu táhnout na
okraji sporáku asi 5 hodin. (Tento způsob úpravy se nazývá
konfitování. Maso se pomalu vaří při nízké teplotě, a to jak
v základu, tak v sádle, zvláště oblíbené je husí.)
Poté
rozvařené maso vyjmeme. Odstraníme kosti a maso odložíme
stranou. Omáčku zahustíme moukou, asi 30 minut ještě povaříme.
Procedíme, přidáme smetanu a dochutíme podle libosti solí,
citrónovou šťávou, případně cukrem.
Teplou omáčku
nalijeme na maso a necháme pomalu dále táhnout do doby, než se
uvaří karlovarské knedlíky. Dozdobíme brusinkami.
Příloha:
karlovarské knedlíky
Zvěřinová polévka s knedlíčky nebo noky
Specialita
regionu Západočeské lázně
Zvěřina je lehce stravitelná
a obsahuje minimum tuků. Možná i proto prožívá v české
kuchyni renesanci. Nastal tedy čas oprášit recepturu našich
babiček na výtečný a silný polévkový vývar. Uvařené maso z
něj použijete na vytvoření lahodných knedlíčků dochucených
petrželkou a muškátovým oříškem.
Suroviny:
400 g
zvěřinového masa s kostí (krk, pupky, žebra)
80-100 g
kořenové zeleniny
1 malá cibule
celý pepř
1 vejce
1
lžíce hrubé mouky
1/2 žemle
petrželka
muškátový
oříšek
sůl
Postup:
Opláchnuté zvěřinové maso
vložíme do osolené vody s celým pepřem a překrojenou cibuli.
Zvolna vaříme doměkka. Vývar přecedíme.
Uvařené maso
zbavíme kostí a pomeleme najemno. Přidáme vejce, hrubou mouku, na
drobné kostičky nakrájenou žemli, najemno nasekanou petrželku a
malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Zamícháme
a vytvoříme malé knedlíčky nebo nočky.
Přecezený vývar
přivedeme do varu, vložíme na jemné nudličky nakrájenou
kořenovou zeleninu a připravené knedlíčky či nočky. Zvolna
povaříme.
Severozápadní Čechy
Houbové
karbanátky
Specialita
regionu Severozápadní Čechy
Máte oči jako rys a po
výletu do lesa nevíte co s houbovým nadělením? Vyrobte z
čerstvého úlovku hromadu delikátních placiček a podělte se se
svým okolím. Dobrotu smaženou v klasickém trojobalu z mouky,
vejce a strouhanky určitě neodmítne žádný labužník. Podávejte
jen tak nebo s bramborovou kaší.
Suroviny:
400 g směsi
čerstvých hub
2 lžíce másla
1 menší cibule
mletý
pepř
drcený kmín
sůl
80 g libové slaniny
1-2
vejce
1 žemle
mouka, vejce, strouhanka
olej na smažení
Postup:
V kastrolu na másle zlehka osmahneme najemno
nakrájenou cibuli a přidáme očištěné nakrájené houby.
Osolíme, okořeníme a dusíme doměkka. Poté přidáme na kostičky
nakrájenou slaninu, žemli a zalijeme vejcem.
Ze vzniklé směsi
tvoříme malé placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme v
oleji dozlatova.
Příloha:
jemná bramborová kaše a
zeleninový salát
Kapustová
polévka
Doba
přípravy:10 min
Doba vaření:25 min
Počet porcí:4 - 6
Polévka je grunt a v drsných horách to platí dvojnásob.
Před výšlapem za krásami zdejšího kraje se určitě posilněte
horkou lahůdkou, v níž hlavní roli hraje kapusta zdrsněná
česnekem a následně zase zjemněná smetanou. A protože jsme v
lesích, rozhodně nesmějí chybět čerstvé houby.
Suroviny:
600 g kapusty (může být i růžičková)
250 g čerstvých
hub (hříbky, směs nebo žampiony)
1 cibule
80 g oleje nebo
sádla
750 ml drůbežího vývaru
200 ml smetany
sůl
mletý pepř
stroužek česneku
petrželka
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na tuku ji necháme
zesklovatět. Přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou
kapustu a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujeme. Poté
zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a
povaříme. Na závěr zalijeme smetanou a po cca 2 minutách
vypneme. Před podáváním posypeme najemno nasekanou petrželkou.
Příloha:
chléb nebo bílé pečivo
Litoměřický
závitek
Specialita
regionu Severozápadní Čechy
Doba přípravy:15 min
Doba
vaření:40 min
Počet porcí:4
Úhledný závitek, který
v sobě skrývá zelnou náplň s párkem, dovede rozjasnit tvář
každého jedlíka. Díky šťávě ze zelí maso zkřehne a získá
pikantně nakyslou chuť. Abyste vydatné jídlo odlehčili,
podávejte s bramborami upravenými podle libosti. Pivo na zapití
ovšem zůstává vřele doporučeno!
Suroviny:
4 plátky
vepřové kýty po cca 120 g
200 g párků
200 g kysaného
sterilovaného zelí
2 lžíce oleje
hladká mouka
sůl
mletý pepř
Postup:
Plátky masa důkladně
naklepeme, osolíme, okořeníme a rozložíme na ně sterilované
zelí. Přidáme párek, zabalíme a vzniklý závitek upevníme
párátky. Závitky obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji.
Poté podlijeme a zvolna dusíme. Z měkkých závitků odstraníme
párátka. Výpek vysmahneme, odstraníme přebytečný tuk,
podlijeme malým množstvím vývaru nebo vodou. Krátce povaříme a
podáváme.
Příloha:
vařené brambory, šťouchané
brambory, bramborová kaše, nastavovaná kaše, čerstvá nebo
nakládaná zelenina
Speciality regionu Český sever
Chlebová
polévka se zeleninou
Doba
přípravy:15 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
I
když vaše spíš zásobami právě nepřetéká, na tento pokrm
určitě doma najdete suroviny vždycky. Postačí vám trocha mrkve,
celeru a petržele, masový vývar a pár kousků chleba. Nastrouhané
pečivo polévku krásně zahustí a první chod či vydatnou
přesnídávku stačí už jen rozdělit do talířů.
Suroviny:
150 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
1-2 lžíce tuku
(oleje nebo sádla)
150 g tmavého chleba
750 ml vývaru
sůl
mletý pepř
drcený kmín
petrželka
Postup:
V
kastrolu na tuku zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli se
zeleninou. Přidáme nastrouhaný chléb, zalijeme vývarem (může
být i z kostky), osolíme, opepříme, okmínujeme a důkladně
promícháme. Hotovou polévku servírujeme s najemno nakrájenou
petrželkou.
Houbová
polévka
Doba
přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Houbová polévka se na podzim dělá téměř denně. Pokud
ochutnáte tento vylepšený recept, pochopíte proč. Chutná
výborně!
Suroviny:
1 l zeleninového vývaru
20 dkg
chleba
5,5 dkg čerstvých hub
4 lžíce sádla
4
stroužky česneku sůl
drcený kmín
pažitka
pepř
Postup:
Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na
plátky, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme asi dvacet minut.
Přidáme česnek utřený se solí, pepř, drcený kmín a jemně
posekanou pažitku. Krátce povaříme a na sádle si osmahneme
chleba pokrájený na kostičky. Na talíře rozdělíme zbylé sádlo
a přelijeme vroucí polévkou.
Králík
s omeletou a červeným zelím
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:90 min
Počet
porcí:4
Králík s bylinkami, červené zelí a k tomu jako
příloha omelety. Nezní to jako dokonalé spojení?
Suroviny:
4 ks králičích stehen
0,5 kg nových brambor
1/2
hlávky červeného zelí
2 vajíčka
400 g vařených
brambor
sádlo
300 g másla směs bylinek – petrželka,
pažitka
sůl
kmín
pepř
med
ocet
Postup:
Omytá a osolená stehna dáme péct na másle s hrstí bylinek.
Mezitím si na nudličky nakrájíme zelí, osolíme ho, opepříme,
osladíme medem, ochutíme octem a necháme vařit. Jako přílohu
přidáváme omelety – kostky vařených brambor opečeme na sádle,
přidáme kmín, rozšlehané vejce, osolíme, opepříme. Opečeme,
aby byla omeleta vlahá.
Kuřecí
jáhlové rizoto
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Chutná a zdravá kombinace jáhel, kuřecího masa a
zeleniny. Skvělý tip pro vyznavače zdravého životního stylu!
Suroviny:
400 g jáhel
400 g kuřecích prsíček
500 g červeného zelí
1 cibule
500 g kapusty
olej
sůl
pepř
majoránka
petrželová nať
česnek
Postup:
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme jáhly a
opražíme. Zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka. Na
oleji osmažíme kuřecí maso, přidáme zelí a kapustu, podlijeme
trochou vody, osolíme a dusíme, až se voda odpaří. Nakonec
vmícháme jáhly, dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a
sekanou petrželkou.
Lívanečky
z myslivny
Doba přípravy:45 min
Doba vaření:10 min
Počet
porcí:4
300 g cukru + 2–3 lžíce na zasypání jablek. Kvůli
jejich přípravě nemusíte v kredenci pátrat po lívanečníku
nebo litinovém tálu a potírat jej špekem, povolena je moderní
pánev! Pokud byste se při vychutnávání hotových lívanců
chtěli vrátit k naprosté klasice, vynechte marmeládu, omastěte
je rozpuštěným máslem a posypte skořicovým cukrem.
Suroviny:
400 g hladké mouky
cca 650 ml mléka
50 g cukru
25 g
droždí
1 lžíce oleje
2 žloutky
1 balíčku
vanilkového cukru
sůl
citrónová kůra
na pečení:
směs másla s olejem
na náplň a ozdobu:
marmeláda
z lesních
plodů
šlehačka
cukr
Postup:
Do
užšího hrnku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, část vlažného
mléka a trochu mouky. Promícháme, přikryjeme ubrouskem a dáme na
teplé místo nakynout. Pak přilijeme zbylé vlažné mléko,
přidáme žloutky, vanilkový cukr, olej, sůl, nastrouhanou kůru z
dobře omytého citrónu a zbytek mouky. Řídké těsto dobře
vymícháme a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí
těsto několikrát znovu promícháme.
Pánev rozpálíme a
na směsi másla a oleje zvolna pečeme jednotlivé lívance. Upečené
lívance potíráme marmeládou z lesních plodů, případně
ozdobíme i čerstvým lesním ovocem a šlehačkou. Podle chuti
pocukrujeme.
Lomnická
roštěná
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:2 hod
Počet porcí:4
Roštěná je jedním z pokrmů, které po Česku kolují v
bezpočtu variací. Ta Lomnická potěší vaše chuťové buňky
neobvyklou kombinací chřestu a vajec.
Suroviny:
800 g
roštěnky
100 g másla
250 g chřestu
2 vejce zelená
petrželka
mletý pepř
sůl
Postup:
Z roštěnky
nakrájíme 4 plátky, naklepeme je, osolíme, opepříme a na
poloviční dávce másla opečeme. Vařený nebo sterilovaný chřest
zahřejeme a upravíme na talíř, polijeme horkým máslem a
posypeme natvrdo uvařenými posekanými vejci. Roštěnky položíme
k chřestu a polijeme šťávou z opečeného masa. Jako přílohu
podáváme opékané brambory posypané petrželkou.
Sváteční
česnečka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4 – 6
Jednoduchá a zdravá, to jsou v kostce hlavní
přednosti česnečky. Česnek neboli český žen-šen je považován
za zdroj zdraví a polévka z něj je oblíbenou a osvědčenou
pochutinou, která pomáhá uklidnit rozbouřený žaludek..
Suroviny:
zeleninový vývar
10 stroužků česnek
4
brambory
sůl
bobkový list nové koření
hřebíček
muškátový
oříšek
sádlo
Postup:
V jednom litru zeleninového
vývaru dáme povařit společně s 2 bobkovými listy, 3 kuličkami
nového koření a hřebíčkem 10 na plátky nasekaných stroužků
česneku a na kostičky nakrájené brambory. Přidáme špetku
nastrouhaného muškátového oříšku, soli a na závěr 1 lžíci
sádla. Můžeme podávat s opraženým chlebem.
Uzené
maso s křeno-mandlovou omáčkou
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Křenová omáčka patří mezi klasiku české kuchyně.
Abychom trochu přispěli k rozšíření vašich chuťových buněk,
nabízíme vám její variantu vylepšenou jemnými mandlemi. Co
myslíte, vrátíte se ještě k tradičnímu receptu, nebo vás
experimentování na omáčkové téma dokonale uchvátí?
Suroviny:
400–500 g uzené
vepřové pečeně
na
omáčku:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
400 ml
silného
masového vývaru
300 ml smetany
40 g loupaných
mandlí
nastrouhaný křen
cukr
sůl
Postup:
V
kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání
připravíme světlou jíšku. Nepřestáváme míchat a postupně
přiléváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20
minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Poté zalijeme
smetanou, podle chuti dosladíme a dosolíme. Nakonec přidáme
najemno nastrouhaný křen a mandle nakrájené na tenké plátky
nebo nudličky. Přivedeme k varu a hned vypneme. Na talíř položíme
plátky prohřátého uzeného masa a přelijeme připravenou
omáčkou.
Příloha:
bramborové knedlíky, houskové
nebo kynuté knedlíky, noky
Vepřová
krkovička pečená v rozmarýnovém sádle s česnekem
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:4–5 hod
Počet
porcí:6
Pořádný kousek vepřového se nedá představit bez
česnekového aroma a rozmarýn patřil k oblíbeným staročeským
kořením. Přidáte-li oboje do rozehřátého sádla, vůně
kuchyně našich předků krásně prostoupí masem. Aby byla iluze
dávných časů dokonalá, doplňte kroupami nastavovanou kaší a
zapíjejte pivem.
Suroviny:
800 g krkovice vepřové
1 kg vepřového sádla
3
paličky česneku
5 větviček rozmarýnu
Rozpis na
přílohu:
500 g brambor
80 g krup nebo krupek 30 g másla
500 g čerstvého špenátu
1 střední cibule
sůl
pepř
lisovaný česnek
majoránka
Postup:
Krkovici
rozřízneme na dvě části, z každého kousku vytvoříme váleček
a svážeme jej. Osolíme, opepříme a opečeme na části sádla
dozlatova. Poté společně se stroužky česneku a větvičkami
rozmarýnu vložíme do pekáčku s rozehřátým sádlem. Maso musí
být zcela ponořené v sádle. Necháme 4 až 5 hodin zvolna táhnout
na sporáku těsně pod bodem varu či v troubě při asi 90 °C.
Brambory a kroupy uvaříme doměkka v osolené vodě. Brambory
rozmačkáme dohladka s máslem, přidáme kroupy, osolíme, opepříme
a s mírou dochutíme česnekem a majoránkou - po chvilce se zahřejí
a chuť se stane intenzivnější!
Na sádle z masa zpěníme
jemně nakrájenou cibulku a vložíme na ni opláchnutý špenát.
Krátce prohřejeme, osolíme a opepříme.
Hotové maso opatrně
zbavíme provázku a ostrým nožem (maso je velmi měkké) nakrájíme
na plátky. Servírujeme s nastavovanou kaší a špenátem,
doplněnými o upečené stroužky česneku - jsou sladké a
měkoučké.
Zapečená
jablka se skořicovým cukrem na vanilkové omáčce
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:10 min
Počet
porcí:4
Skořice se do českých zemí dovážela z Orientu už
v 15. století. Kromě příjemné vůně má řadu léčivých
účinků: podporuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a zlepšuje
trávení. Zdomácnělou kombinaci tohoto koření s jablky doplňuje
sladkokyselá mochyně, kterou možná budete znát spíše pod
jménem židovská třešeň.
Suroviny:
4 ks (25 g)
Frigale (Nowaco)
4 jablka
20 g skořicového cukru
100 g
Creme Fraiche (hustá zakysaná smetana)
10 g máty
4 ks
mochyně (tzv. židovská třešeň)
200 ml vanilkové omáčky
(hotové)
10 g moučkového cukru
Postup:
Jablka
oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Smícháme se smetanou a
skořicovým cukrem. Směsí naplníme Frigale a dáme zapéct. Při
podávání zdobíme mochyní a mátou, posypeme moučkovým cukrem a
přelijeme vanilkovou omáčkou.
Speciality regionu Český ráj
Bažant
na víně
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:2 hod
Počet
porcí:4
Na talíři voní bažant na zelenině a koření, ve
sklenici jiskří víno a vy jiskříte vtipem a šarmem. Jestli vám
k realizaci tohoto snu chyběl jen návod, jak na to, začněte
nakupovat suroviny a pusťte se do vaření.
Suroviny:
1
bažant
máslo
1 menší celer
3 mrkve
1 petržel
2
cibule
1 zakysaná smetana nové koření
bobkový list
1
l bílého vína
cukr (dle chuti)
sůl
pepř
Postup:
Očištěného a omytého bažanta osolíme a opepříme zvenku i
zevnitř. Poklademe kousky másla a dáme do předehřáté trouby.
Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a koření. Podlijeme
asi 300 ml vína a dusíme zakryté v troubě asi 1,5 hodiny.
Průběžně maso přeléváme vínem. Poté měkkého bažanta
vyndáme a rozporcujeme. Zbylý obsah pekáče rozmixujeme a přidáme
zakysanou smetanu. Podle chuti můžeme i přisladit. Podáváme s
bramborovým knedlíkem nebo kroketami.
Bramborák
s uzeným masem a česnekovou omáčkou
Doba
přípravy:15 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:6
Tradiční bramborák s příchutí uzeniny je v tomto receptu
doplněn výraznou česnekovou omáčkou. Vyzkoušejte ji bez obav i
k jiným pokrmům, třeba vařenému hovězímu masu. Řízné aroma
se vás bude chvíli držet, a tak ke společnému stolování pro
jistotu zvěte jen opravdu dobré přátele.
Suroviny:
750 g
brambor
350 g uzeného masa nebo šunky
1–2 vejce
300 g
polohrubé mouky
150 ml mléka
200 g vepřového sádla
sůl
mletý pepř
kmín 4-6 stroužků česneku
majoránka
na česnekovou omáčku:
50 g hladké mouky
50 g
másla
500 ml vývaru z kostí nebo vody
10 stroužků
česneku
sůl
Postup:
Syrové brambory oloupeme,
omyjeme, osušíme a nastrouháme na jemném struhadle. Poté z nich
odstraníme přebytečnou vodu a přelijeme je ohřátým mlékem.
Přidáme vejce, mouku, na kostičky nakrájené uzené maso nebo
šunku, majoránku a prolisovaný česnek. Opepříme a osolíme. Vše
dobře promícháme. V lívanečníku na rozpáleném sádle smažíme
po obou stranách malé bramboráčky.
Z mouky a másla
připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání
podléváme vývarem. Vzniklou hustou omáčku osolíme a přidáme
do ní na silnější plátky nakrájený česnek. Pomalu vaříme
ještě asi 15 minut.
Na jednu porci budete potřebovat pět
až šest bramboráků, před podáváním přelitých česnekovou
omáčkou.
Chlupaté
knedlíky se škvarky a červeným zelím
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:50 min
Počet
porcí:4
Chcete-li spojit hned několik klasických jídel české
kuchyně dohromady, je tento recept určený právě pro vás.
Bramborové knedlíky, domácí vepřové škvarky a sádlo z nich
vypečené, nezbytné zelí - chybí vám ještě něco? Jen si dejte
pozor, aby vás po této kalorické bombě někde nepřebývalo!
Suroviny:
250 g vepřového bůčku (popř. hotových
škvarků)
500-600 g syrových brambor
250-300 g vařených
brambor (z minulého dne)
1-2 vejce
200 g hrubé mouky
300g
sterilovaného červeného zelí
1 středně velká cibule
kmín
cukr
ocet
sůl
Postup:
Vepřový bůček
nakrájíme na kostičky a vložíme do kastrolu. Mírně podlijeme
vodou a zvolna škvaříme. Vařené i syrové oškrábané brambory
najemno nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku a sůl. Zamícháme
a pomocí lžíce tvoříme noky, které zvolna vaříme ve vroucí
osolené vodě. Když jsou škvarky téměř zlatavé, přidáme
najemno nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme červené
sterilované zelí, kmín, sůl, cukr a podle potřeby dochutíme
octem. Uvařené noky,chlupaté knedlíky, vložíme do této směsi
a krátce prohřejeme.
Couračka
– polévka z kysaného zelí
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Pojmenování si vysloužila v dobách, kdy se podávala
a jedla z jedné mísy. Zelí, nabrané na lžíci spolu s polévkou,
po sobě zanechávalo nežádoucí couravou cestu od nádoby k ústům
. Podávala-li se k večeři, vařily se k ní brambory ve větším
množství zvlášť, aby po celodenní dřině pořádně zasytila.
Suroviny:
200 g kysaného zelí
4 středně velké
brambory
200 ml zakysané smetany
100 ml mléka
2 lžíce
hladké mouky 30 g čerstvého másla
sůl
kmín
cukr
Postup:
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na
kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané
zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě
chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou,
kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti
přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už
jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.
Dukátové
buchtičky
Doba přípravy:75 min
Doba vaření:40 min
Počet
porcí:1 plech
Buchtičky připomínající sadu kostek vybízejí
malé i velké designéry k tvorbě těch nejkrásnějších obrazů
pro jejich chuťové pohárky. Vzniklé umělecké dílo pak už jen
stačí dozdobit přelivem z krémové vanilkové omáčky a
zamilovaná pochoutka dětí i dospělých je hotová!
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
70 g cukru
2,5-3
dl mléka
2 vejce
100 g oleje
150 g másla
sůl
citronová kůra
mouka na vyválení
Rozpis na krém:
6-7 dl mléka
100 g cukru
2-3 vaječné žloutky
1
balíčku vanilkového pudinku
1 balíčku vanilkového cukru
Postup:
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené
droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé
místo nakynout. Poté přidáme vejce, polovinu rozpuštěného
másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. Nádobu
přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě
vykynout. Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme
ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. Do pekáčku
dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky
těsta klademe do tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně
vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Připravíme si
krém. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme
do varu. Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků,
vanilkového cukru a vanilkového pudinku. Vše společně krátce
povaříme. Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené
buchtičky.
Ovocná
polévka Rambulice
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4–6
Ovocná polévka je na jídelníčcích českých
restaurací spíš vzácností, takže pokud nechcete spoléhat jen
na štěstí, uvařte si ji doma. Děti pak nebude těžké
přesvědčit o tom, že „polévka je grunt“.
Suroviny:
1 l vody
25–50 dkg ovoce
0,25 l mléka nebo 0,25 l
husté kysané smetany
1 lžíce bramborového škrobu
badyán
skořice
piškot
cukr
Postup:
Omyté a
očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme
jádřinců, švestky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a dáme vařit
do vody ochucené špetkou soli, badyánem a skořicí. Když je
ovoce rozvařené, podle chuti osladíme a zahustíme zátřepkou,
kterou připravíme ze sladkého mléka nebo kysané smetany smíchané
se lžičkou bramborového škrobu. Podáváme se sladkým piškotem.
Paštika
z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými
jablky
Doba přípravy:2 dny
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Medovina patří k nejstarším vyráběným kvašeným
nápojům, již dávno před praotcem Čechem si jí užívali
Sumerové. V tomto případě však alkohol z medu, vody a kvasu
neposlouží k popíjení. Nechejte v něm odpočívat kachní játra,
abyste vykouzlili jemnou paštiku, jejíž nasládlou chuť ještě
podtrhnou jablka s karamelem.
Suroviny:
200 g tučných
kachních jater (foie gras)
500 ml mléka
Rozpis na
marinádu:
100 ml bílého ledového vína
50 ml medoviny
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
1/3 lžičky mletého
bílého pepře
Rozpis na omáčku:
200 ml šťávy z
červené řepy
3 lžíce medu ocet
špetka chilli
sůl
Rozpis na přílohu:
3 jablka
1 lžička skořicového
cukru
3 lžíce cukru krystal
1 lžička másla
výhonky
hrášku
zelené bylinky na ozdobu
Postup:
Játra
naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme,
rozebereme a odstraníme případné žilky a močovody.
Smícháme
ledové víno, medovinu, lžičku soli, cukr a bílý pepř, vložíme
očištěná játra a necháme v takto vytvořené směsi přes noc
marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme.
Na předem připravený pevnější pergamen (případně
potravinářskou nebo hliníkovou fólii) navrstvíme marinované
kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi pevně zamotáme.
Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen,
stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou
fólii, tak balíček zabalíme ještě do hliníkové fólie a
okraje co nejvíce utáhneme.
Připravený váleček vložíme do
vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní
ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned
vložíme do vody s ledem a necháme vychladit alespoň přes noc,
nejlépe po 24 hodin.
Šťávu z červené řepy svaříme na
třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa.
Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen
trošku.
Oloupeme jablko a nakrájíme jej na kolečka, zbylá
jablka na kostičky. Kolečka jablek posypeme skořicovým cukrem
smíchaným s normálním, poté rozehřejeme na pánvi máslo a
jablka na něm z obou stran opečeme. Vyjmeme a přidáme kostičky,
prohřejeme a stáhneme z plamene.
Nakonec opatrně rozbalíme
balíček s játry a paštiku nakrájíme teplým nožem na špalíčky.
Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme
paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše
kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky.
Příloha:
toasty nebo bílé pečivo
Srnčí
tournedos pod ořechovou krustou s dušenými jablky a hruškami
Doba přípravy:45 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Zvěřina je pro malý obsah tuku považována za velmi
dobře stravitelné maso a srnčí se u nás těší vůbec největší
oblibě. Milovníci „myslivecké kuchyně" tento sváteční
recept určitě ocení.
Suroviny:
600 g srnčího hřbetu
80 g vlašských a lískových ořechů
80 g másla
20 g
strouhanky
30 g oleje
2 snítky tymiánučerstvě mletý pepř
sůl dušená jablka s hruškami
400 g jablek
400 g
hrušek
100 g hruškové marmelády nebo jablkových povidel
80
g másla
8 hřebíčků
2 kousky celé skořice
40 ml
pálenky
50 g med
Postup:
Srnčí nakrájíme na
špalíčky, osolíme, opepříme a posypeme sekaným tymiánem
(pokud máme sušený, dobře jej mezi prsty rozemneme), promícháme
s olejem a necháme odležet (nejlépe přes noc) a poté opečeme z
obou stran na oleji. Jemně sekané ořechy smícháme s máslem a
strouhankou. Maso na rozpálené pánvi s pár kapkami oleje opečeme,
otočíme a na porce masa navršíme ořechovou směs. Plamen
zmírníme, přiklopíme poklicí a pozvolna dopékáme.
Jablka
a hrušky očistíme, nakrájíme na velké kusy a na rozpuštěném
másle opečeme. Přidáme marmeládu, koření, promícháme,
ochutíme medem a pálenkou (pokud si troufneme, můžeme
oflambovat), 2–3 minuty podusíme a máme hotovo.
Uzená
pečeně s hráškovou kaší
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Mají vaši malí strávníci nejraději hamburgry s
kečupem a vy už vážně nevíte, čím se jim zavděčit?
Neházejte hrách na stěnu! Raději jej uvařte v uzeném vývaru a
obložte plátky kouřem vonícího masa. Věřte nám, že tahle
kaše bude spořádána bez řečí. Nebo snad s jedinou otázkou:
„Můžu si přidat?"
Suroviny:
400-600 g uzené
pečeně
400 g mladého hrášku
2 lžíce másla
2 lžíce
polohrubé mouky
2-3 lžíce vývaru z uzeného masa
mletý
bílý pepř
sůl
Postup:
Mladý hrášek podlijeme
vývarem z uzeného masa, osolíme a opepříme. Z másla a mouky
vytvoříme jíšku, přidáme k hrášku. Společně podusíme a
poté prolisujeme.
Uzenou pečeni nakrájíme na plátky a
přiložíme k jednotlivým porcím kaše.
Příloha:
pikantní zeleninový salát
Uzené
na sladko – Švestouka
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4 – 6
Neobvyklé spojení uzené krkovičky a
švestkových povidel vytváří jemnou variaci sladko-slané chuti,
které nebezpečně snadno podlehnete. Uzené na sladko nejlépe
chutná s bramborovými špalíčky.
Suroviny:
600 g
uvařené uzené vepřové krkovice
250 ml vývaru z uzeného
250 g švestkových povidel
100 ml červeného vína
3
polévkové lžíce medu
jíška
skořice
strouhaná
citronová kůra
tlučený hřebíček
sůl
Postup:
Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za
stálého míchání do něj přidáváme povidla, med, půl lžičky
skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku.
Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme
jíškou. Necháme krátce povařit a do připravené omáčky
přidáme zpět naporcované uvařené maso a necháme společně
přejít varem.
Zapečené
fleky s kapustou
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Tato varianta oblíbeného způsobu úpravy těstovin má
svou zvláštnost: spojení těstovin s kapustou jen tak neochutnáte.
Pokud tento jednoduchý pokrm doplníte zeleninovým salátem,
získáte chutný oběd nebo večeři.
Suroviny:
400 g
fleků
1/2 hlávky kapusty
olivový olej
1/2 l vývaru
250 g uzeného masa
4 – 5 cibulí
2 lžíce pohankové
mouky 200 ml mléka
200 g tvrdého uzeného sýra
3 stroužky
česneku
muškátový oříšek
sůl
čerstvý pepř
200
ml smetany
Postup:
Fleky uvaříme a scedíme.
Propláchneme je studenou vodou a zakapeme olejem.
Kapustu
očistíme, nakrájíme, osmahneme na oleji a podlijeme polovinou
vývaru. Osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem.
Dusíme asi 15 až 20 min. Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno
nakrájené uzené maso a cibuli, přidáme pohankovou mouku a
necháme zpěnit. Podlijeme zbytkem vývaru, smetanou a za stálého
míchání přivedeme téměř k varu. Můžeme ještě opepřit.
Přisypeme nahrubo strouhaný uzený sýr. Do vymaštěné mísy
vrstvíme polovinu fleků a přelijeme polovinou omáčky. Posypeme
uzeným masem a dáme kapustu. Přidáme zbytek fleků a zalijeme
zbylou omáčkou. Zapečeme dozlatova.
Speciality regionu Východní Čechy
Bramborové
taštičky
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:cca 5 min
Počet
porcí:4 – 6
Jakmile se jednou naučíte klasické bramborové
těsto, můžete z něj připravovat řadu vynikajících a
jednoduchých jídel. Jedním z nich jsou i taštičky plněné
povidly a sypané strouhankou.
Suroviny:
600 g brambor
200 g hrubé mouky
150 g krupice
1 vejce
100 g
švestkových povidel
30 ml vody na rozředění povidel 2 l vody
na vaření taštiček
100 g strouhanky
100 g moučkového
cukru
150 g másla
sůl
Postup:
Oloupané a
uvařené brambory po zchlazení jemně nastrouháme, přidáme k nim
sůl, krupici, prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto. Část
hrubé mouky si ponecháme na podsypání. Těsto vyválíme na tenčí
plát, ze kterého vypícháme kolečka o průměru asi 6 cm, na
jejich střed naneseme povidla, vložíme do tvořítka a překlopíme.
Nemáme-li k dispozici tvořítko, kolečko v polovině přeložíme,
okraje pečlivě stiskneme (nebo těsto nakrájíme na čtverečky a
překládáme po naplnění protilehlé cípy a tvoříme šátečky).
Taštičky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna
vaříme, lehce zamícháme, aby se nepřichytily u dna. Uvařené a
okapané taštičky prosypeme nasucho osmahnutou strouhankou,
posypeme moučkovým cukrem a přelijeme přepuštěným máslem.
Dvojitá
slepice
Doba
přípravy:20 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:4-6
Ptáte se, jak nasoukat jednu slepici do druhé? Buďte bez obav,
takové krkolomné kousky v kuchyni zkoušet nemusíte. Tuto
specialitu totiž uvaříte z jediného kousku drůbeže. Tajemství
její dvojitosti spočívá v úpravě masa. Polovinu prošpikujete a
dopečete v troubě, zatímco druhá se bude dusit na másle na
plotně.
Suroviny:
1 ks slepice (1200 g)
200 g kořenové zeleniny (mrkev,
celer, petržel)
celý pepř
bobkový list
sůl
100 g
slaniny
50 g másla
250 g cibule
mletá paprika
200
ml zakysané smetany
50 g hladké mouky
Postup:
Slepici
rozkrojíme napůl a předvaříme v osolené vodě spolu s kořenovou
zeleninou, celým pepřem a bobkovým listem. Poté slepici vyjmeme a
vývar scedíme.
Jednu polovinu slepice silně prošpikujeme
částí slaniny, podlijeme ji vývarem a pečeme v troubě doměkka.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme
mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme druhou polovinu
slepice. Když je hotová, vyjmeme ji a základ zahustíme zakysanou
smetanou v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku. Omáčku povaříme
a přecedíme. Nakonec přidáme zbytek rozškvařené, jemně
nakrájené slaniny.
Na každý talíř servírujeme vždy díl
pečené slepice a díl slepice lehce přelitý omáčkou. Zbylou
omáčku podáváme v omáčníku.
Příloha:
máslové
noky, brambory, rýže, těstoviny
Houbová
smetanová polévka
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:25 min
Počet
porcí:4
Východočeská krajina vyzývá k procházkám přírodou
a až bude houbová sezóna v plném proudu, určitě se z výletu
nevrátíte s prázdným košíkem. Jestli bylo právě po dešti a
potřebujete zahřát prokřehlé tělo, tak vám nejspíš přijde
vhod vydatná smetanová polévka provoněná čerstvě nasbíranými
hříbky.
Suroviny:
150 g moučných brambor
sůl
2
lžíce tuku
1 malá cibule
200 g směsi čerstvých hub
mletý pepř
kopr
2-3 lžíce kysané smetany
Postup:
Oškrábané brambory nakrájíme na kostky a vložíme do
osolené vody. Zvolna uvaříme doměkka.
V kastrolu na tuku
osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme očištěné
pokrájené houby. Osolíme, opepříme a podusíme.
Poté
přidáme doměkka uvařené brambory, jemně nakrájený kopr,
kysanou smetanu. Krátce prohřejeme.
Hovězí
roštěná na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem
Doba přípravy:60 min
Doba vaření:60 min
Počet
porcí:6–8
V hlavní roli české klasiky exceluje hovězí,
špenát a bramborový knedlík, kterým zdatně sekunduje česnek v
nepřehlédnutelné vedlejší úloze. To je jasná nominace na
gastronomického Českého lva!
Suroviny:
800 g hovězího
vysokého roštěnce
4 stroužky česneku
1/2 cibule
50
ml oleje
100 g másla
sůl špenát
1 kg mraženého
listového špenátu
1 velká cibule
2 lžíce mouky
4
stroužky česneku
2–3 vejce
olej
sůl bramborové
knedlíky
1 kg brambor
2 vejce
lžíce mléka
cca 400
g hrubé mouky
3 lžíce hrubé dětské krupičky
sůl
Postup:
Očištěnou roštěnou nakrájíme na plátky,
rozklepeme a osolíme. V kastrolu rozpálíme olej, opečeme na něm
plátky masa z obou stran, vyjmeme je a dáme stranou. Na rozpáleném
oleji po mase zpěníme najemno nakrájenou cibulku a ihned vložíme
maso zpět, přidáme nasekaný česnek a část másla. Až se máslo
rozpustí, podlijeme vodou tak, aby bylo maso akorát zakryté,
přiklopíme poklicí a dusíme do změknutí. Na závěr zjemníme
máslem.
Špenát
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli,
zasypeme moukou, zarestujeme do růžova a vložíme špenát,
osolíme. Jakmile špenát pustí šťávu, přidáme nasekaný
česnek a chvilku podusíme, vmícháme vajíčka a podáváme.
Bramborové knedlíky
Brambory, den předem vařené ve
slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v
míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci
mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do
nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta
vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut.