NALOŽENÁ HUSA S T
ŘENÝM KNEDLÍKEM A ZELÍM
Ingredience:
1 husa,
1 celer,
1 petržel,
2 mrkve,
celý pep
nové ko
ř,ření,
sů
l,
hř
bobkový list,
kmín,
200 g strouhanky,
750 g jablek,
500 ml
500 ml suchého
ebíček,černého piva,červeného vína.
Tř
200 g anglické slaniny,
500 g housky,
200 g másla,
4 vejce,
500 ml mléka,
300 g hrubé mouky,
100 g strouhanky
Zelí:
1 kg
2 brambory,
5 stroužk
cukr, ocet, s
Postup:
ený knedlík:červeného zelí,ů česneku,ůl.
Husu naporcujeme na menší kousky. Na dno peká
posypeme ko
Tento postup opakujeme až do napln
Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme 1 až 2 dny odležet.
Ko
a vínem a za podlévání dusíme do polom
Poté husu p
posypeme strouhankou a kmínem a pe
če dáme pokrájenou cibuli, na ni položíme husu,řením.ění nádoby.řenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme náleveměkka.řeložíme na pekáč, obložíme ji pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu,čeme dozlatova.
Tř
ený knedlík:
Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastr
a necháme vychladnout.
Rozšleháme máslo se solí, p
prochladlou housku.
Vypracujeme t
a va
Uva
ůlku, přidáme nakrájenou housku, lehce opečemeřidáme 2 celá vejce a 2 žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonecěsto a knedlíky vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážemeříme 45 minut ve vařící vodě.řený knedlík nakrájíme nití a pokapeme rozpuštěným máslem.
3
Zelí:
Zelí pokrájíme na nudli
čky, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a
č
esnek. Povaříme a nakonec dochutíme.
HUSA NADÍVANÁ UZENÝM KOLENEM
Dnešní husa je hubený pták, proto p
Ingredience:
řipravte husu plnou masa - prostě ho nacpete dovnitř!
1 v
1 uzené koleno (velké tak, aby se vešlo do husy)
2 lži
2–3 stroužky
1 jablko, rozp
1 cibule, oloupaná
ětší husa (cca 3 kg)čky drceného + 2 lžičky celého kmínučesneku, drcenéhoůlené
sů
l a pepř
100 g másla nebo sádla
150 ml medu
Postup:
Př
edehřejte troubu na 170 °C.
Ků
Husu osolte, opep
Do husy vložte jablko, cibuli a koleno (pokud se dovnit
Položte husu do peká
hodinu.
Pak husu obra
Poté ji odklopte, p
pr
ži na uzeném kolenu nařežte na kostičky, vmasírujte do nich česnek, sůl, pepř a drcený kmín.řete a posypte lžičkou celého kmínu zvenku i zevnitř.ř nechce vejít, můžete ho vykostit).če prsíčky dolů, podlijte trochou vody, přidejte máslo či sádlo a přiklopené pečte asiťte a pečte další půlhodinu.řelijte výpekem, potřete medem, posypte zbytkem kmínu a další hodinu, zaůběžného podlévání, pečte dozlatova.
Př
ed podáváním koleno vyjměte a servírujte nakrájené na plátky, husu klasicky naporcujte.
4
HUSA S JABLKY NA ZELÍ
Ingredience:
1 husa,
1 hlávka zelí (1 kg),
3 jablka,
3 brambory,
1 cibule,
2 lžíce octa,
kmín, s
ůl
Postup:
Oč
trochou vody a dáme do trouby péct.
V pr
slijeme
pokrájené zelí zbavené koš
Po 10 minutách pe
nakrájené brambory.
Sm
Husí sádlo použijeme na p
Porce husy podáváme spole
Vhodnou p
ištěnou a ve vlažné vodě opláchnutou husu osolíme, pokmínujeme, položíme na pekáček, podlijemeůběhu pečení přeléváme husu vypečenou šťávou a podléváme vodou. Když je maso téměř měkké,část husího sádla, přidáme oloupanou na plátky nakrájenou cibuli a na porce husy navršímeťálu, osolíme a zastříkneme octem.čení přidáme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka a oloupané a na kostkyěs promícháme a společně dodusíme doměkka.řípravu bramboráku, topinek nebo smažených bramborových placek.čně se zelím, jablky a brambory.řílohou je bramborový knedlík nebo bramborové placky.
5
SVÁTE
ČNÍ HUSA
Ingredience:
1 husa (asi 3-3,5 kg)
sů
kmín
4 jablka
300 g sušených švestek
100 g jader vlašských o
lřechů
1 pomeran
č
Postup:
Oč
Osolíme ji, okmínujeme a necháme aspo
do masa.
2 jablka, polovinu švestek a o
ištěnou a vykuchanou husu důkladně omyjeme a osušíme.ň 20 minut odpočinout, aby se sůl rozpustila a prostoupilařechů vložíme do husy, kam přidáme i pokrájený oloupaný pomeranč
a husu zašijeme.
Vložíme ji do peká
Nejprve pe
Pak p
Teplotu zvýšíme asi na 180.C a husu dope
Hotovou husu naporcujeme a podáváme s r
pe
če, mírně podlijeme, zakryjeme vrchním pekáčem a dáme do vyhřáté trouby.čeme při 160.C za občasného polévání výpekem asi 1 hodinu.řidáme zbylá pokrájená jablka, ořechy a švestky.čeme bez zakrytí doměkka.ůznými druhy knedlíků, červeným zelím a ve výpekučeným ovocem s ořechy.
6
HUSA PO STARO
ČESKU
Ingredience:
1 husa
kmín
sů
l
Postup:
Husu o
Na peká
Je-li tu
Husu dáme do trouby a za stálého polévání ji pe
sb
Když husa z
Pak slijeme z peká
Podáváme s dušeným zelím a houskovými knedlíky.
Poznámka:
čistíme a den předem dobře posolíme. Než ji dáme péci, posypeme ji kmínem.č ji dáme zády nahoru a něčím podložíme, aby se nepřipekla.čná, odstraníme předem sádlo a v kastrůlku můžeme vyvařit.čeme. Je-li třeba, během pečení opatrně sbírámeěračkou tuk.červená, obrátíme ji, propícháme na prsou, pod křídly a kolem stehen a pečeme dočervena.če všechnu šťávu a husu necháme dopéci bez ní, bude mít křehkou a křupavou kůrku.
pů
péct do trouby.
vodně se husa napřed opekla na kamnech z obou stran, opatrně se sebral tuk a pak teprve se dávala
7
HUSA NA P
ĚT ZPŮSOBŮ
Ingredience:
1 ks husy s droby
0,5 kg vep
0,5 kg dr
2 šálky zeleniny do rizota
kmín, s
řového mletého masaůbeží jaterůl
Postup:
1 recept:
Ků
upe
Podáváme s bramborem a zeleninou.
2 recept:
ži z krku odřízneme co nejhlouběji, naplníme osoleným a okmínovaným mletým vepřovým, zašijeme ačeme.
Ků
Netu
Ostatní k
A scedíme.
Podáváme s chlebem.
3 recept:
ži ponecháme pouze na stehýnkách, ostatní stáhneme.čnou kůži z hřbetu necháme vcelku.ůži a sádlo nakrájíme na čtverečky asi 3x3 cm, vyškvaříme (nenecháme úplně ztvrdnout)
Př
s vloženou cibulí, nesolíme. Po vychladnutí mažeme na chleba.
4 recept:
Droby z husy a odd
ikoupená drůbeží játra a játra z husy podusíme na troše husího sádlaělená křídla uvaříme v osolené vodě s polévkovým kořením. Později přidáme zeleninu.
Př
Ve vývaru uva
Podáváme s kyselou okurkou.
5 recept:
Husu rozp
Osolíme a okmínujeme. Pe
ecedíme, maso obereme a nakrájíme.říme rýži nebo tarhoňu (těstovinová rýže), přidáme vařenou zeleninu a maso z polévky.ůlíme, oddělíme stehna a kůži z hřbetu našijeme na prsa.čeme do měkka asi 1 1/2 h nejdříve přikryté kůží dolů, asi po hodině obrátíme.
Př
Podáváme s knedlíkem a zelím.
ed dopečením odkryjeme.
8
HUSA V ZELÍ
Ingredience:
1 mladá husa,
2-3 lžíce husího sádla,
800 g kysaného zelí,
0,2l š
0,2l smetany,
1 lžíce mleté sladké papriky,
ťávy z kysaného zelí,
sů
l
Postup:
Na dno zapékací ohnivzdorné mísy, které jsme trochu vyt
a posypeme mletou paprikou.
Na to rozložíme porce husy, p
sádla, které ješt
Dusíme v troub
Zalijeme smetanou a necháme ješt
řeli husím sádlem, dáme vrstvu zelířikryjeme zbytkem zelí, zalijeme lákem ze zelí a pokapeme zbytkem husíhoě posypeme mletou paprikou.ě pod pokličkou, až je maso na píchnutí nožem měkké.ě chvíli péct.
9
HUSA PE
ČENÁ S OVOCEM
Abyste si ji opravdu vychutnali, držte se osv
ědčeného postupu. Výsledek bude jedinečný.
Ingredience:
1 husa, nejlépe o hmotnosti do 4 kg
sů
kmín
horká voda na podlévání
l
př
snítka levandule
ípadně 2 jablka, hrušky a švestky (slívy)
Postup:
Troubu p
ředehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.
Př
Podlijte ji horkou vodou (m
peká
ipravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů.ěla by sahat asi do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhýmčem a vložte do předehřáté trouby.
Mů
získá jemn
žete ji také obložit jablky zbavenými jádřinců a pár kousků vložit i do břišní dutiny. Šťáva díky tomuější a svěžejší chuť a bude hustší.
Bě
a trupem, ale ne až do masa.
hem pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly
Mě
Aby se sádlo nep
Za
Tip:
Snazší je vyjmout peká
vodou a vra
lo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva.řepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby.čněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré; do té doby husu znovu nepodlévejte.č z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkouťte do trouby.
Bě
Když je husa na h
dozlatova; trvá to asi 1–1,5 hodiny.
hem pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.řbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená
Mě
Z peká
odškrabejte do š
Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž nerozlu
Pokud se vám zalíbila verze s ovocem, na posledních dvacet minut pe
kkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem.če seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěnťávy a nechte chvíli povařit.čně patří dušené zelí a knedlíky.čení přidejte hrušky a švestky. Jako
př
Husu naporcujte, vložte do peká
íloha je ideální třeba bramborový knedlík.če a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při podávání
př
elijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.
10
SVATOMARTINSKÁ HUSA
Ingredience:
husa (cca 3,5 kg),
sů
2 jablka,
Postup
l, kmín,
Postup:
Př
Když je maso polom
Když je husa na h
Husu naporcujeme a poléváme výpekem z masa a jablek.
Podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem
edem nasolenou a okmínovanou husu pečeme v troubě při 180°C, během pečení podléváme.ěkké, husu obložíme jablky bez jádřinců, pár kousků vložíme i do břišní dutiny.řbetě zlatá, otočíme ji. Pečeme asi 1 až 1,5 hodiny..