Vařený
hovězí jazyk se sardelovou omáčkou
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:90 min
Počet
porcí:10
Příčí se vám vzít do úst to, co už tam
jednou někdo měl? V tomto případě určitě udělejte výjimku.
Nejenže hovězí jazyk patří mezi delikatesy, ale navíc se díky
jeho nízké kalorické hodnotě nemusíte při konzumaci vůbec
omezovat. Ale, pozor - sardelová omáčka se smetanou zrovna dietní
není...
Suroviny:
1500g hovězího jazyka
250g
kořenové zeleniny
80g cibule
20g soli
2ks bobkového
listu Rozpis na omáčku:
10 ks sardelí
40 g másla
60 g
tuku
20 g cibule
80 g hladké mouky
1l vývaru
šťáva
z půlky citronu
125 ml 33% smetany
Postup:
Umytý
hovězí jazyk vložíme do vařící vody, přidáme sůl a při
mírném varu necháme dojít doměkka. Půl hodiny před dovařením
přidáme očištěnou zeleninu v celku, cibuli a bobkový list.
Uvařený jazyk ponoříme na chvíli do studené vody a pak z něj
odstraníme kůži. Nakrájíme na plátky.
Sardele prolisujeme a
polovinu promícháme s máslem. Rozpálíme tuk, přidáme nadrobno
nakrájenou cibuli a zbytek prolisovaných sardelí, necháme zpěnit,
zaprášíme moukou, a orestujeme. Podlijeme vývarem, 20 minut
povaříme a procedíme.
Do hotové omáčky přidáme smetanu,
citronovou šťávu a sardelové máslo.
Příloha:
různé
knedlíky a placky
Poznámka:
pro 10 osob
Zapečené
klobásy frenštátské
Doba
přípravy:120 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Do
kynutého těsta v tomto receptu nedáme zavařeninu ani ovoce, ale
kvalitní domácí klobásku. Takový nedělní moučník pro muže.
Suroviny:
kynuté těsto
1/4 l mléka
2 žloutky
3 lžíce oleje 5 dkg droždí
50 dkg výběrové hladké
mouky
500 g kvalitní skopové domácí klobásky
sůl
Postup:
Do mírně zahřátého mléka dáme všechny
přísady, kvasnice rozdrobíme a hned dobře propracujeme, pak
necháme v teple vykynout. Na vále opět propracujeme, vyválíme
placku jako na závin, do které zabalíme 50 dkg dobré klobásy.
Zabalíme, potřeme vejcem a necháme ještě kynout. Pečeme
dozlatova.
Zelný
guláš
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:80 min
Počet
porcí:4
Také na severní Moravě se lidová kuchyně
neobešla bez brambor a zelí. Důkazem toho je i recept na zelný
guláš, který pracuje s oběma surovinami. Maso samozřejmě
nechybí, takže to bude guláš, jak má být.
Suroviny:
50
dkg hovězího masa předního
2 lžíce sádla
1velká
cibule
1 malá plechovka rajského protlaku
hladká mouka 6
velkých brambor
1 menší hlávka zelí
mletá paprika
kmín
sůl
Postup:
Umyté a očištěné maso nakrájíme
na kostky. Na sádle osmažíme dozlatova cibuli s kmínem a přidáme
mletou papriku. Vložíme pokrájené maso, které za občasného
míchání podusíme ve vlastní šťávě. Poté přidáme sůl,
rajský protlak, zalijeme vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté,
a dusíme pod pokličkou. Občas zamícháme a dolijeme horkou vodou.
Změklé maso vyjmeme, základ necháme vysmahnout do tuku, zaprášíme
moukou a za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Zalijeme
horkou vodou a necháme provařit. Přidáme oloupané syrové
brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené hlávkové
zelí. Vše pak vaříme ještě 20 minut. Přidáme maso a
promícháme. Jako přílohu podáváme chléb, nejlépe tmavý.
Speciality regionu Krkonoše
Borůvkový
koláč s mandlovou drobenkou
Doba přípravy:60 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:1 plech
Koláč, který je velmi chutný, křehký a
plný vynikajícího ovoce, nadchne malé i velké. Místo borůvek
můžete použít švestky (u švestek přidejte do drobenky mletý
mák), meruňky nebo rebarboru.
Suroviny:
těsto
300
g hladké mouky
20 g droždí
150 ml mléka
1 lžička
krupicového cukru
100 g másla
2 žloutky
1 vejce na
potření okrajů těsta
citronová kůra
špetka soli
máslo
na vymazání plechu náplň
800 g borůvek
100 g medu
drobenka
60 g másla
40 g krystalového cukru
20
g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky
80 g jemně
mletých mandlí
Postup:
Droždí se lžičkou cukru
vymícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem,
zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a
necháme 10 -15 minut vyběhnout. Do vyběhnutého kvásku přidáme
zbytek mouky, 2 žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku
soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme
moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Vykynuté
těsto vytvarujeme rovnoměrně na plech vymazaný máslem, poklademe
na něj borůvky smíchané s medem, zasypeme mandlovou drobenkou,
okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170 °C
20–30 minut.
Bramborová
roláda s uzeným masem
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Je-li vaším favoritem bramborové těsto, zkuste
ho tvarovat a plnit, jak se vám zrovna zlíbí. My vám nabízíme
návod na roládu, v níž dominuje chuť uzeného provoněného do
zlatova osmaženou cibulkou a česnekem. Pokud se nemůžete
rozhodnout, zda je lepší přílohou zelí červené nebo bílé,
servírujte prostě obě!
Suroviny:
400 g vařených
brambor
asi 150 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
mouka
na vyválení
200 g uzeného masa (krkovička či plec)
1
menší cibule
2 stroužky česneku
tuk na smažení
Postup:
Vychladlé brambory najemno nastrouháme přímo
na vál. Přidáme mouku, vejce a sůl. Zpracujeme na hladké vláčné
těsto, které položíme na mikroten a velmi pečlivě je vyválíme
na plát o síle 4-5 mm.
Osmahneme uzené maso s cibulkou a
česnekem. Tuto směs naneseme na připravený plát těsta. Zavineme
a okraje rolády upevníme motouzem.
Roládu vložíme do vroucí
vody a zvolna vaříme asi 15 minut. Poté odstraníme mikroten a
nakrájíme z rolády úhledné plátky. Jednotlivé porce doplníme
bílým nebo červeným sterilovaným zelím.
Příloha:
bílé a červené sterilované zelí
Chalupářská
maková bábovka
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:45 min
Počet
porcí:8-10
Sladká dobrota plněná nádivkou z mletého
máku se báječně vyjímá na každém svátečním stole. Určitě
ji oceníte i ve všední den ke snídani, jako svačinu na rodinném
výletě - prostě všude tam, kde se vyskytují mlsná ústa. Škoda
jen, že se nedělají větší bábovkové formy...
Suroviny:
125 ml mléka
mák
4 lžíce medu
muškátový oříšek
10 g vanilkového cukru
150 g másla
150 g cukru sůl
2-4 vejce
270 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
65 ml smetany
máslo na vymazání formy
mouka na
vysypání formy
Postup:
Jemně umletý mák vložíme do
kastrolu s mlékem. Přidáme med, trošku nastrouhaného muškátového
oříšku a vanilkový cukr. Za občasného míchání dobře
povaříme.
Do hrnce vložíme máslo, cukr, špetku soli, vejce
a třeme do pěny. Poté přidáme mouku smíchanou s práškem do
pečiva a zalijeme smetanou. Promícháme.
Do formy, vytřené
syrovým máslem a vysypané moukou, vlijeme poloviční dávku
těsta. Na něj vložíme předem uvařený mák a zalijeme zbytkem
těsta. Naplněnou formu vložíme do středně vyhřáté trouby a
zvolna pečeme 40-45 minut.
Kančí
kýta pečená na kořenové zelenině se šípkovou omáčkou
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:90 min
Počet
porcí:6
Jestlipak víte, která varianta podávání
divočáka je ta pravá? Se šípkovou nebo se zelím? Otázku, na
niž ani v jednom z legendárních fi lmů oskarového režiséra
Jiřího Menzla, nenašli odpověď, jsme vyřešili za vás. Naučíme
vás omáčku s chutí divokých růží, po které se bude olizovat
i filmová hvězda!
Suroviny:
750 g kančí kýty
250 g kořenové zeleniny
100 g tuku
divoké koření
sůl
vývar nebo voda na
podlévání
na šípkovou
omáčku:
70 g másla
70 g hladké mouky
170 g perníku
na
strouhání
150 g šípkové zavařeniny
šťáva a
kůra z 1 citrónu
5 hřebíčků
cukr
sůl
Postup:
Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce
opečeme na rozpáleném tuku. Poté ho osolíme, posypeme divokým
kořením, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu
a dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem nebo vodou a maso
obracíme.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku,
přidáme hřebíček, citronovou kůru a sůl. Deset minut povaříme.
Ochutíme cukrem a citronovou šťávou, přidáme šípkovou
zavařeninu, zahustíme strouhaným perníkem. Krátce povaříme.
Měkké maso vyjmeme, přes vlákno nakrájíme na jednotlivé
porce a přelijeme přecezenou šípkovou omáčkou.
Příloha:
různé druhy knedlíků, bramborové krokety
Krkonošské
kyselo
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet
porcí:4
Rychlá příprava, pikantní nakyslá chuť a
hojnost vitamínů - to je královna krkonošských polévek. Jak moc
byla rozšířená, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a
s kyselem se šlo spát. Základní surovinou jsou koroptve střílené
motykou. Nemějte strach, že je neseženete - jde samozřejmě o
brambory!
Suroviny:
120 g chlebového kvásku
40 g
másla nebo sádla
hrst sušených hub (nejlepší je směs)
300
g brambor
1 středně velká cibule 900 ml vody
200 ml mléka
2 vejce
sůl
kmín
Postup:
Chlebový kvásek
zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin,
nejlépe přes noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce,
přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory.
Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme
vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme
drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme
si řídká míchaná vajíčka, která servírujeme přímo do
talířů nebo je vložíme do polévky.
Příloha:
V
některých oblastech se jí kyselo s brambory na loupačku, jinde se
brambory vaří zvlášť, nakrájejí se na kostičky a přidají do
polévky.
Krkonošský
houbový Kuba
Doba
přípravy:30 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4
Mezi
typické štědrovečerní pokrmy patří kromě kapra a bramborového
salátu také houbový kuba. Pokud si toto staročeské vánoční
jídlo neprosadíte na sváteční tabuli, udělejte si jej klidně v
houbové sezoně. Když vynecháte špek, máte hned chutné jídlo i
pro vegetariány.
Suroviny:
300 g krup
150 g cibule
majoránka
kmín
máslo
3 stroužky česneku 100 g
prorostlého špeku
sůl
pepř
150 g sušených hub
Postup:
Kroupy propláchneme vařící vodou a necháme
odkapat. Špek nakrájíme na plátky a osmahneme jej s nakrájenou
cibulí. Přidáme kroupy, osolíme, ochutíme kořením a osmažíme.
Přelijeme vodou a uvedeme do varu. Namočené houby vymačkáme,
podusíme na másle a přidáme ke kroupám. Uvaříme doměkka,
ochutíme česnekem a zapečeme v troubě zhruba 30 minut.
Krkonošský
oukrop
Doba
přípravy:5 min
Doba vaření:5 min
Počet porcí:4
Ideální polévka pro spěchající strávníky. Za deset
minut můžete servírovat!
Suroviny:
máslo
kmín
sůl
česnek majoránka
pažitka
voda
Postup:
Dáme vařit vodu, do vody přisypeme kmín a chvíli povaříme.
Než se nám kmín povaří, dáme do každého polévkového talíře
1 prolisovaný stroužek česneku (nebo více - podle chuti), špetku
soli, kousek másla a krajíc chleba natrhaný na kousky. Pak vše v
talíři zalijeme kmínovou vodou a posypeme čerstvou majoránkou a
pažitkou.
Krkovice
plněná kysaným zelím
Doba
přípravy:12 hod (s marinováním masa)
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Zelí našlo v krkonošském jídelníčku
široké využití. V tomto případě jej použijeme jako nádivku
do krkovičky, kterou navíc naložíme do speciální pivní
marinády. Už cítíte, jak maso krásně zkřehne a rozplývá se
na jazyku?
Suroviny:
800 g krkovice vcelku bez kosti
500 g kysaného zelí
200
g slaniny
100 ml piva
100 ml oleje 8 lžic hořčice
1
palička česneku
mletý kmín
sůl
pepř
Postup:
Krkovici nakrájíme na dvoucentimetrové plátky a prokrojíme
do nich kapsu. Krkovici zlehka naklepeme a dáme pozor, abychom ji
nepotrhali. Kapsu zevnitř potřeme hořčicí (na 1 porci 1 lžíci).
Plníme plátkem slaniny a odkapaným kysaným zelím, ochutíme
drceným kmínem, který vpracujeme do masa. Pěkně stáhneme,
můžeme sepnout špejlí, osolíme, opepříme. Rozdrcený nebo
najemno nasekaný česnek smícháme se zbytkem hořčice, pivem a
olejem, vše dobře rozmícháme. Do marinády vložíme maso a
necháme marinovat ideálně 12 hodin. Pečeme na grilu nebo v
troubě.
Pajšlouka
z králíka
Doba
přípravy:15 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4 – 6
Výborná sytá polévka z králičího vývaru a vnitřností.
Suroviny:
650 g pajšlu z králíka
1,5 l vývaru z
králíka
100 g másla
200 ml šlehačky
100 g hladké
mouky
100 g mrkve
80 g celeru 50 g petržele
10 kuliček
celého pepře
3 kuličky nového koření
bobkový list
ocet
sůl
Postup:
Připravíme si vývar z
králíka, pepře a nového koření. Uvařený pajšl a koření
vyjmeme. Na másle orestujeme nastrouhanou kořenovou zeleninu a
přidáme povařit do vývaru. Vývar posléze zahustíme šlehačkou
s rozšlehanou hladkou moukou. Mezitím pajšl rozkrájíme na
nudličky a znovu vše necháme společně povařit ve vývaru.
Polévku dochutíme solí a octem.
Pohančená
kaše s mlékem
Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:1-2
Vápník, zinek, selen, železo, mangan, fosfor,
draslík, měď... Lekli jste se, že se jste omylem začetli do
nějaké chemické receptury? Nemusíte se obávat, k uvaření této
kaše laboratoř potřebovat nebudete. Všechny uvedené prvky a
navíc vitamín B totiž obsahují pohanková semínka.
Suroviny:
250-300 g pohanky
250 ml mléka
sůl
voda
cukr
máslo
Postup:
Pohanku zalijeme menším množstvím
vody. Osolíme a přivedeme do varu. Poté přilijeme mléko a vaříme
doměkka. Z uvařené kaše vykrajujeme noky a na talíři je
pokropíme zbylým, nevyvařeným mlékem. Omastíme rozpuštěným
máslem a posypeme cukrem.
Pstruh
plněný zeleninou s bramborovými špalíčky
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet
porcí:4
Dobře připravená rybí specialita je malý
chuťový zázrak. Když si k pstruhovi připravíme zeleninovou
nádivku ovoněnou rozmarýnem, jsme na dobré cestě okouzlit
kulinářským umem všechny hosty…
Suroviny:
4 pstruzi
(porce cca 200 g)
100 g mrkve
50 g celeru
50 g petržele
40 g másla
25 g sušených hub
100 g anglické slaniny
na plátky
1 svazek kudrnky
1 snítka rozmarýnu
drcený
kmín
pepř
sůl Bramborové špalíčky
600 g ve slupce
vařených, oloupaných brambor
100 g měkkého tvarohu
200 g
hrubé mouky
100 g červené cibule
40 g sádla
200 ml
plnotučného kefíru
1 vejce
1 svazek kopru
sůl
Postup:
Nadrobno nakrájenou zeleninu a houby orestujeme
na másle společně s rozmarýnem, osolíme, opepříme a na závěr
přidáme nasekanou kudrnku. Touto směsí naplníme ryby, které
osolíme a pokmínujeme. Ryby obalíme plátky slaniny, opatrně
přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10-15
minut při 180 °C. Výtečnou přílohou jsou lahodné bramborové
špalíčky.
Bramborové špalíčky
Uvařené
brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, tvaroh, jemně
nasekanou cibuli, osolíme a prohněteme v hladké těsto. Z těsta
tvoříme malé špalíčky, které vaříme v mírně osolené vodě
4-5 minut, necháme okapat a opečeme na sádle. Opečené špalíčky
zalijeme kefírem, krátce podusíme, přidáme sekaný kopr,
případně dosolíme.
Škvarkové
placky
Doba
přípravy:30 min
Doba vaření:10 min
Počet porcí:4
Kdo
by neznal tuto pochoutku, kterou dělávaly již naše babičky.
Vyzkoušejte tento originální recept v duchu tradiční české
kuchyně.
Suroviny:
150 g vařených brambor
100 g
škvarků
60 g hrubé mouky
4 žloutky 40 g vepřového sádla
pepř
sůl
Postup:
Brambory uvařené bez slupky
ještě horké rozšťoucháme s rozehřátými škvarky. Směs
osolíme, opepříme a zasypeme hrubou moukou. Vše přikryjeme
pokličkou, necháme zapařit. Do vychladlé bramborové hmoty
přidáme žloutky a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme
placičky o průměru 10 cm. Pečeme na vepřovém sádle. Podáváme
k masu nebo jako samostatný pokrm.
Šulky
aneb zelné závitky
Doba
přípravy:45 min
Doba vaření:45 min
Počet porcí:4
Zkuste odolat a nechte si něco z oběda i na druhý den.
Uvidíte, že vám závitky s rýží budou chutnat možná ještě
víc, když dojde k dokonalenému propojení chutí. S přílohou si
v tomto případě nemusíte dělat starosti – stačit vám bude
jen bílý chleba.
Suroviny:
500 g vepřové mleté plece
1 hlávka bílého zelí
2 hrnky klasické rýže
1
střední rajský protlak
1 sklenice kysaného zelí bobkový
list
nové koření
červená sypaná paprika
sůl
feferonky
Postup:
Omytou a očištěnou celou hlávku
zelí ponoříme do většího hrnce s vodou a vaříme. Během
vaření odkrajujeme z hlávky list po listu, až odkrojíme košťál.
Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s nevařenou rýží
a s rajským protlakem. Směs zabalíme do uvařených listů z
hlávkového zelí. Naplněné závitky postupně navrstvíme s
kysaným zelím do hrnce a to tak, že na dno hrnce vyskládáme
závitky a na ně dáme vrstvu kysaného zelí a bobkový list, opět
závitky a zelí, až se celý hrnec naplní. Pak zalijeme vodou a
vše dusíme do změknutí.
Vařené
filátko ze pstruha se studenou koprovou omáčkou
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:10 min
Počet
porcí:2
Průzračné horské bystřiny a potoky dříve
pstruhy jen oplývaly, není tedy divu, že i v Krkonoších má tato
ryba své tradiční způsoby úpravy. Stažení z kůže a vykostění
sice vyžaduje trošku práce, nicméně hotový pokrm z křehkých
filátek vám čas strávený v kuchyni dokonale vynahradí.
Suroviny:
2 pstruzi á 200-220 g
150 ml bílého vína
kořenová zelenina
100 ml vody
divoké koření
sůl
Rozpis na omáčku:
4 lžíce majonézy
4 lžíce kysané
smetany
sůl
cukr
kopr
Postup:
Řádně
vykuchané a opláchnuté pstruhy podélně prořízneme. Zbavíme
kostí a kůže. Nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do
kastrolku s vínem a vodou, solí a divokým kořením. Krátce
povaříme.
Poté přidáme pstruží filátka, která zvolna
vaříme 3-4 minuty.
Uvařená filátka se zeleninou klademe na
talíře, podáváme k nim vařené brambory s petrželkou a studenou
omáčku připravenou z majonézy, kysané smetany, soli, malého
množství cukru a jemně nakrájeného čerstvého kopru.
Příloha:
vařené brambory s petrželkou