Výborná masíčka od Sépie 1
masička od sepie 1
Zavináčový salát
2 větší zavináče, 1 pomeranč, ale můžete i mandarinku, 1 jablko,
1 menší cibule
na zálivku - buď sojanézu,
nebo - 3 lžíce zakys. smetany, 1 lžíci vody a 2 lžíce majolky, sůl,
pepř
-zavináče očistím od koření a té zeleniny co je v něm, pokrájím na
nudličky, to samé s pomerančem a oloupaným jablkem, smíchám se
zálivkou a dám aspoň na dvě hodiny do lednice odležet. Pak už stačí jen
cereální kaiserka a orosená hladinka..
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 1 z 19........................................
Pikantní drůbeží játra:
300 g drůbežích jater, 100 g uzeného špeku, 3 polévkové lžíce
oleje, 1 palička česneku (nebo co kdo snese), sojová omáčka,
1 malý kečup, 1 kávová lžička koření Zlaté kuře s rozmarýnem,
hladká mouka na obalení, sůl a pepř.
Játra omyjeme, obalíme v mouce. Uzený špek nakrájíme na tenké plátky,
vložíme do kastrolu a vyškvaříme. Vyjmeme děrovanou naběračkou a
přidáme olej (tuk se nepřepaluje). Vložíme játra, která po obou stranách
opečeme, zastříkáme sojovou omáčku, posypeme kořením, prolisovaným
česnekem a podlijeme teplou vodou. Přidáme kečup, dle chuti osolíme a
opepříme. Dusíme do měkka. Podáváme s rýží nebo kynutým knedlíkem,
dozdobíme vyškvařeným špekem, který jsme odložili stranou.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 2 z 19........................................
Kuřecí řízky Petra Novotného a k tomu pečáky
Kuřecí naklepat a ochutit oblíbeným kořením.. do něj zabalit anglickou,
já přidala ještě cibulku, udělat závitky a ty zabalit v trojobalu... do
vymazaného pekáčku, zalít smetanou..
péct přikryté 20min/250C a pak ještě bez pokličky 20min/220C
Pečáky - brambory na plátky, posolit, klást na pečící papír, trošku přes
sebe, aby neležely zcela na plechu. Péct dokud se nevytvoří bubliny a
brambory nezezlátnou...
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 3 z 19........................................
Vepřové v karamelu
libové vepřové maso, 1 lžíce cukru, 1 lžíce oleje, 1 lžíce sojovky,
ananasový kompot, kousek bujon, kostky, tavený sýr - stačí
čtvereček apetita, maratonec ap., máčený solamyl
- na rozpálený olej dám cukr, a když začne karamelizovat, přidám kousky
osoleného a opepřeného masa a orestuji, pak podliji bujónem, přidám
sójovou omáčku a dusím. Ke konci přidám sýr a po rozpuštění pokrájený
ananas, ev. ten máčený solamyl, když dám více sýra, tak škrob nedávám.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 4 z 19........................................
Řecká stehýnka
4 kuřecí stehna, 1 kg brambor, 2 cibule, 1 jablko, 2 mrkve,
4 stroužky česneku, gril. koření, 2 lžíce obyč. hořčice, kari,
strouhaný sýr
-brambory, mrkev, cibuli, jablko pokrájím na plátky, dám do pekáče,
přidám pár lžic oleje, nadrobno pokrájený česnek, koření (neměla jsem
gril., tak jsem dala na steaky), hořčici a důkladně promíchám a na tuto
směs dám osolená a gril. kořením a kari okořeněná stehýnka. Peču
hodinu, z toho 1/2 hodinky pod alobalem, pak odkryté. Na sýr jsem
zapomněla, ale to vůbec nevadilo, naopak příště dám víc cibule a klidně 2-
3 jablka.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 5 z 19........................................
Provensálské vepřové
vepř. maso, 2 cibule, 2-3 rajčata, namoč. sušené houby ev. čerstvé
žampiony, sklenička vína (jedno jaké, dělám s bílým i s červeným,
podle toho, co je zrovna načaté), kousek cukety, 1 zakys. smetana,
provensálské koření
- na zpěněné cibuli orestuji osol. opepřené maso, po zatáhnutí dusím do
poloměkka, pak přidám slité houby, nastrouhaná rajčata, koření, víno a ke
konci zahustím nastrouhanou cuketou, přidám zakys. smetanu a nechám
přejít varem.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 6 z 19........................................
Vepřová panenka (jehněčí hřbet)
protože jehněčí skoro na pultech není vidět, dělám většinou z panenky,
ale jestli na jehněčí narazíte, tak nezaváhejte, drhnutou bazalku (né tu
sušenou, mletou na prášek), sůl, česnekový pepř, ( ev. malý stroužek -
česnek by tam neměl být dominantní), olej
- koření smíchám s olejem a vzniklou pastou potřu maso a nechám
odležet do druhého dne, pak peču doměkka pod alobalem, ke konci
odkryji, aby se udělala zlatavá kůrka.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 7 z 19........................................
Houby po maďarsku
1/2 kg čerstvých (nebo zmrazených ) hub, máslo, 1 cibule,
česnek, sladkou. papriku, sůl, kečup, 1/8 l sladké smetany,
majoránka
-
na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájené houby, koření a
podusím, nakonec kečup a smetanu.
Četla jsem, že je to lepší, než smaženice a je to pravda
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 8 z 19........................................
Pikantní kostky
Tak trochu něco ostřejšího - na první pohled trochu divoká kombinace, ale
výsledek je překvapivý.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostky, osolíme a naložíme do rozšlehaného
vajíčka s kukuřičným škrobem, pokud máme, přidáme Wei-su, aspoň na
půl hodinky.
Ze stejných dílů TMAVÉ sojové omáčky a kečupu a vody si připravíme
omáčku, přimícháme škrob. Na pánvi vysmahneme na oleji kostičky
špeku,
nejrychleji
feferonku a - teď to přijde - kostky kompotovaného ananasu. Zamícháme,
přilijeme omáčku a během dvou minut dohotovíme. Omáčka by měla mít
asi tak konzistenci medu, dle potřeby dosolíme - raději až nakonec.
přidáme
orestujeme,
maso,
ze
aby
kterého
se
zatáhlo,
slijeme
přidáme
přebytečné
drcenou
vajíčko,
sušenou
co
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 9 z 19........................................