Předkrm
Řeřichová pomazánka
Jako předkrm doporučím chutnou pomazánku, kterou připravíte velmi rychle – a přesto je originální!
Příprava 15 min.
1 porce 700 kJ
Přísady pro 4 osoby:
180 g tvarohu
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička hořčice
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička medu
1 miska (85 g) řeřichy, drobně nakrájených lístků
1 hruška, opláchnutá, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
80 g nivy, rozdrobené
1 lžíce nasekaných ořechů
(nejlépe vlašských)
sůl a pepř
Příprava:
1. V míse promícháme dohromady tvaroh se zakysanou smetanou, hořčicí, citronovou šťávou, medem a nakrájenou řeřichou. Dochutíme solí a pepřem. 2. Takto připravenou pomazánkou potřeme krajíce chleba a obložíme je nakrájenou hruškou, posypeme nivou a nasekanými ořechy. 3. Podáváme k snídani nebo na svačinu.
Salát
Rychlý salát pro dva
Pro jemné povzbuzení chuti vám nabídnu zvláštní, ale velmi chutnou kombinaci. Skvělý osvěžující salát!
Přísady pro 2 osoby:
100 g rokety, hrubě nasekané
2 misky (à 85 g) řeřichy, odkrojené stonky
1 hrnek jahod, omytých a rozpůlených
1/2 okurky, oloupané, rozpůlené, zbavené semínek a nakrájené na menší kousky
1/2 menší červené cibule, oloupané a nakrájené na tenká půlkolečka
25 g piniových oříšků (případně arašídů)
Dresink:
3 lžíce balzamikového octa
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl a pepř
Příprava:
Ve větší míse smíchejte roketu, řeřichu, jahody, okurky a nasekané opražené oříšky. 2. V menší míse vymíchejte dohromady dresink – balzamikový ocet, citronovou šťávu, extra panenský olivový olej a dochuťte solí a pepřem. 3. Připravený salát rozdělte na talíře a přelijte připraveným dresinkem.
Romanova finta:
Místo rokety můžete použít i jiný listový salát nebo rukolu a místo citronové šťávy pomerančovou.
Polévka
Květáková s řeřichou
Těšíte se na polévku? Těšte se, je skvělá. Chutná, vydatná, osvěžující.
Příprava 15 min.
1 porce 450 kJ
Přísady pro 6 osob:
1,5 hrnku květákových růžiček
mléko dle potřeby
3/4 hrnku drobně nasekané jarní cibulky
6 lžic másla
3/4 lžičky soli
1,5 hrnku oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
1,5 hrnku kuřecího vývaru
240 g řeřichy, drobně nakrájené
1/4 lžičky bílého pepře
3/4 hrnku zakysané smetany nebo creme fraiche
Příprava:
Do menšího hrnce dáme růžičky květáku a zalijeme je k jejich povrchu mlékem. Povaříme je asi 10 minut. Dáme stranou. 2. Ve větším hrnci zpěníme na másle nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené brambory, sůl a kuřecí vývar. Podusíme pod pokličkou asi 10 minut. 3. Přidáme řeřichu, pepř a povaříme dalších 10 minut, dokud nebudou brambory měkké. 4. Hrnec odstavíme, přidáme do něj uvařený květák s mlékem a vše rozmixujeme ručním mixérem. Pokud je polévka hodně hustá, přilijeme mléko. 5. Vrátíme
hotovou polévku na plotnu a zahřejeme.
Romanova finta:
Do hotové polévky můžete přidat i kousky uzené ryby. Podáváme teplou a zakápnutou zakysanou smetanou.
Hlavní jídlo
Losos s řeřichovým krémem
Příprava je krátká, jídlo je lehce stravitelné a plné živin, které vaše tělo potřebuje. Jo, a ještě něco: výborně to chutná!
Příprava 35 min.
1 porce 1200 kJ
Přísady pro 4 osoby:
250 g zakysané smetany nebo creme fraiche
2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
2 lžíce másla
1 lžíce slunečnicového oleje
4 filety z lososa (porce po 180 g)
2 stroužky česneku, oloupané a drobně nakrájené
1/2 hrnku suchého bílého vína
1 miska (85 g) řeřichy, drobně nakrájených lístků
sůl a pepř
Příprava:
1. Do hrnce dáme smetanu, kterou zahřejeme pod bod varu.
2. Odstavíme a vmícháme nasekaný kopr.
3. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a přidáme filety z lososa, které opékáme na středně velkém ohni
4–5 minut z každé strany. Hotové
přendáme na talíř, přikryjeme a udržujeme teplé. 4. Do šťávy na pánvi dáme česnek a osmahneme ho za stálého míchání asi minutu. 5. Přilijeme víno, přivedeme k varu a necháme ho odpařit. 6. Pak do něj vmícháme ochucenou zakysanou smetanu a směs povaříme do zhoustnutí asi 2–3 minuty. 7. Nakonec vmícháme řeřichu, krátce povaříme, osolíme a opepříme. 8. Na talíře rozdělíme porce lososa, které přelíváme řeřichovou omáčkou a ihned podáváme, třeba s vařeným bramborem.
Romanova finta:
Diskrétně: Pokud už máte dost řeřichy, můžete použít i stejné množství rokety nebo špenátových lístků. Ale vydržte!
Příprava 25 min.
1 porce 2000 kJ
Příloha
Bramborová kaše jinak
Pokud si vyberete jiné hlavní jídlo (máte raději třeba kuřecí maso?), zkuste řeřichou ochutit přílohu.
Příprava 25 min.
1 porce 1000 kJ
Přísady pro 4 osoby:
600 g brambor, oloupaných a nakrájených na větší kusy
2 misky (à 85 g) řeřichy, drobně nasekané
1/4–1/2 hrnku mléka
3 lžíce másla
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
Příprava:
1. Nakrájené brambory vložíme do osolené studené vody, přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme asi 10–15 minut, dokud nejsou brambory měkké. 2. Pak slijeme vodu, promícháme s nasekanou řeřichou a necháme na 1–2 minuty stranou, ať nám řeřicha „povolí“. 3. Teprve potom rozmačkáme brambory dohromady s řeřichou, máslem a mlékem. 4. Dochutíme muškátem, solí a pepřem. 5. Podáváme teplé jako přílohu.
Romanova finta:
Vyzkoušejte přidat místo mléka bílý jogurt. Taky to chutná výborně!