M L E T É M A S O:
ITALSKÁ SEKANÁ
Ingredience:
500 g mletého
masa (vepřové+hovězí), 150 g gothajského salámu, 50 g tvrdého
sýra,
2 vařené brambory, 2 vejce, 250 g cibule, 250 g mrkve, 1
malý celer, 100 ml bílého vína,
3 rajčata, 20 g másla, sůl,
petrželová nať
Postup:
Měkký salám umeleme, sýr a uvařené brambory jemně nastrouháme. Vše smícháme s mletým masem, přidáme vejce a osolíme (trochu méně něž obvykle - sýr bývá většinou dost slaný). Rukama celou směs dobře propracujeme (asi 5-10 minut) a vytvoříme hladkou šišku sekané. Tu vložíme do tukem vytřeného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.
Dáme do rozpálené trouby, pekáč přikryjeme víkem nebo alobalem a prudce pečeme
asi 20 minut.
Zatím očistíme a na kostičky nakrájíme všechnu zeleninu kromě rajčat, po uplynutí uvedené doby ji přidáme k masu a zalijeme vínem (nebo vývarem). Pekáč opět přiklopíme a společně pečeme v troubě dalších 30-40 minut.
Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme slupku a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k masu a pečeme ještě dalších 15 minut.
Podáváme
s vařenými brambory nebo s bramborovou kaší a se zeleninovým
salátem.
ZAPEČENÉ ŘÍZKY Z MLETÉHO MASA
Suroviny:
400 g mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk 400 g ,
zapečené řízky z mletého masa
Postup přípravy:
Vejce rozšleháme s mlékem, nasypeme do něj strouhanku a necháme ji chvíli nasáknout. Potom do této směsi zapracujeme mleté maso, osolíme a důkladně propracujeme. Z takto vzniklého těsta uděláme řízky, které obalíme v mouce, vložíme na zapékací mísu nebo na pekáček s rozpuštěným tukem nebo olejem, dáme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Potom řízky obrátíme a pečeme dalších 10 minut z druhé strany. Pak řízky vytáhneme, na každý položíme plátek sýra a dáme ještě na chvíli do trouby, aby se sýr roztekl. Podáváme se zeleninou a vařenými bramborami.
SEKANÁ SE ZAKYSANOU SMETANOU
Ingredience:
800
g mletého masa, 1 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 2 stroužky
česneku,
sůl, pepř
Postup:
Mleté maso osolte a opepřete podle chuti (pokud nevíte, dejte jednu vrchovatou čajovou lžičku soli a půl rovné čajové lžičky pepře). Přidejte prolisovaný (rozetřený česnek)
a za stálého zpracovávání masové hmoty rukama přidávejte po lžících zakysanou smetanu.
Je velmi důležité přidávat zakysanou smetanu postupně a důkladně ji do mletého masa zapracovat. Zdá-li se vám hmota příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.
Ze zpracovaného masa vytvořte šišku, uhlaďte ji mokrýma rukama, obalte ve strouhance, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte si do pekáčku, ve kterém je na dně zhruba 1 cm vody. Pekáč přikryjte víkem a sekanou pečte ve středně zahřáté troubě dozlatova, při pečení potírejte zbytky rozšlehaného vajíčka a polévejte vypečenou šťávou.
Po upečení nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší a rajčatovým salátem
nebo s kompotem.
KLOPSY SE SÝROVÝM KRÉMEM
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. K masu přidáme vejce, cibuli a trochu strouhanky, osolíme a opepříme. Masovou směs dobře zpracujeme a pak z ní vytvarujeme asi 12 kuliček. Do každé uděláme dírku, vložíme do ní olivu a zase maso zakulatíme. Do hrnce dáme vývar
a víno a pod pokličkou asi 10 minut vaříme. Do vývaru dáme rozpustit sýr, zahustíme Maizenou rozmíchanou v trošce studené vody a nakonec vmícháme šlehačku. Petrželku nebo pažitku opláchneme, oklepeme vodu, osušíme a nasekáme nadrobno. Zbylé olivy také nasekáme nadrobno a společně s pažitkou nebo petrželkou vmícháme do omáčky.
Suroviny:
mleté maso, vývar nebo kostka bujonu, 2 dl bílého vína, tavený sýr, šlehačka, zelené olivy,
Maizena, vejce, strouhanka, petrželka, pažitka, sůl, pepř
ĎÁBELSKÉ KARBANÁTKY
Suroviny:
500
g mletého vepřového masa, 500 g mletého hovězího masa, 2
rohlíky, 5 lžic mléka,
2 cibule, 2feferonky, 2 vejce, 1 lžička
čerstvě mletého pepře, 1 lžíce plnotučné hořčice,
1
lžíce strouhaného křenu, 1 lžička VEGETY speciál, 1 lžička
tymiánu , sůl,
strouhanka na obalení
Postup:
Rohlíky
nakrájíme na kousky a povlažíme mlékem. Jakmile změknou,
rozmačkáme je vidličkou na kousky a přidáme k masu. Cibuli
oloupeme, 2feferonky očistíme a jemně nasekáme. Přidáme k
masové směsi společně s vejci, pepřem, hořčicí, křenem, solí
a kořením. Směs dobře propracujeme, v misce uhladíme, přikryjeme
a necháme v chladnu odpočinout. Může odpočívat i do dalšího
dne, dobře se proleží a chuť je ještě výraznější.
Před
přípravou vytvoříme rukama karbanátky a lehce je obalíme ve
strouhance.
Smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší, ale výborné jsou také studené s čerstvým chlebem.
ČEVABČIČI
Ingredience:
500 až 600 g
mletého masa (vepřové, hovězí), 1 vejce, 1 cibule, 1 až 2
stroužky česneku,
sůl, mletý pepř, špetka majoránky, špetka
tymiánu
Postup:
K mletému masu přidáme vejce, velmi jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl
a všechno koření. Rukama dobře promícháme a propracujeme.
Potom
odkrajujeme polévkovou lžící masovou směs a tvarujeme ji mokrýma
rukama na delší a tenké šišky. Ty zvolna opékáme po všech
stranách v rozpáleném oleji.
Podáváme s hořčicí a
nakrájenými kolečky cibule.
Vhodnou přílohou je chléb, brambory či bramborová kaše.
LILEK PLNĚNÝ MLETÝM MASEM
Ingredience:
2 středně velké kusy lilku, mleté maso, cibuli, trochu červeného vína,1 vejce, pepř,
hladká mouka, strouhanka, koření podle chuti, sůl, strouhaný sýr asi 10 dkg,
na přílohu brambory, hranolky nebo brambor. kaši.
Postup:
Mleté maso promícháme s pokrájenou cibulí, vejcem, strouhaným sýrem, moukou, strouhankou. Zakápneme(nemusí být) červeným vínem, osolíme, opepříme.
Lilek očistíme a rozkrojíme, vydlabeme, naplníme masem, vymažeme pekáček trochou oleje a narovnáme lilky.
Zapečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 200st. Měl by být lilek trošku propečený a maso hnědé upečené. Před servírováním zasypeme maso sýrem.
Jako přílohu uděláme brambor. kaši nebo brambory, hranolky.
ZAHRADNICKÁ SEKANÁ
Ingredience
1 kg mletého masa, 2 vejce, 2 mrkve, 2 petržele, půlka menšího celeru, 1 plechovka sterilovaného hrášku, několik stroužků česneku, sůl, mletý pepř, asi 4 lžíce hladké mouky, křen, gril. koření
Postup
Mleté maso pořádně promícháme s vejci, nahrubo nastrouhanou zeleninou, okapaným hráškem, rozmačkaným česnekem, ochutíme solí a mletým pepřem, přidáme 2 lžičky křenu
a
zahustíme moukou. Z této směsi vytvarujeme na pekáči mokrýma
rukama šišku, posypeme gril. kořením, trochu podlijeme vodou a ve
vyhřáté troubě upečeme ( 200°C asi 40 minut).
Podáváme s
vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo studené s chlebem a
hořčicí, případně křenem.
CUKETOVÉ SOUDEČKY S MLETÝM MASEM
Ingredience
1 velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, OREGANO, mletý pepř, olej
Postup
Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme drobně posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut.
Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
KŘENOVÁ SEKANÁ SE SÝREM
Ingredience
500 g mletého masa, 150 g nakrájené slaniny, 250 g strouhaného sýra, 70 g strouhaného křenu, 2 lžíce hladké mouky, 2 housky namočené v mléce, 2 vejce, mletý pepř, nasekaná nať petrželky, sůl
Postup
Maso promícháme s nakrájenou slaninou, vejci, vymačkanými houskami a sýrem. Přidáme hladkou mouku, křen, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a promícháme. Ze směsi vytvarujeme šišku, položíme do pekáče s rozpuštěným tukem a 1 cibulí nakrájenou na čtvrtky. Sekanou potřeme bílkem, trošku podlijeme vodou a pečeme asi 45 minut.
MASOVÉ KOULE V SÝROVÉ OMÁČCE
Ingredience
500
g mletého masa, 2 vejce, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 lžíce
hladké mouky, 1 cibule
100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml
smetany na vaření, 100 ml mléka
sádlo na vymazání pekáče
Postup
V míse smícháme maso s drobně pokrájenou cibulí, vejci, moukou, solí a kořením.
Tvoříme koule a skládáme je do pekáče vymazaného sádlem. Trochu podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Zatím smícháme smetanu, mléko a oba postrouhané sýry.
Touto směsí zalijeme upečené koule (asi za 20 - 25 minut po vložení do trouby) a ještě necháme zapéct asi 15 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.
MASOVÉ KULIČKY V RAJSKÉ OMÁČCE
Ingredience:
300 g mletého masa, 1 vejce, trochu strouhanky, mletý pepř, sůl;
Rajská omáčka:
500 g rajčat, 1 PL oleje, 1 cibule, 2 PL hladké mouky, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, ocet nebo citrónová šťáva, cukr, sůl.
Příprava:
Mleté maso opepříme, osolíme a smícháme s vejcem. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Tvoříme kuličky, které zprudka opečeme na rozehřátém tuku. Mezitím na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Dobře rozmícháme, přidáme pokrájená rajčaty, koření a povaříme. Nakonec přecedíme, přidáme masové kuličky a společně prohřejeme. Omáčku dochutíme octem nebo citrónovou šťávou, cukrem a solí.
Nemáme-li rajčata, chutnou omáčku připravíme z 5 lžic rajčatového protlaku.
BULHARSKÉ KJUFTETY
Ingredience:
200 g mletého telecího masa, 250 g mletého hovězího masa, 40 g brambor, 1 vejce, 3 žemle, petržel, 300 g rajčat, 2 lžíce oleje, sůl
Postup:
K masu přidáme syrové strouhané brambory, žemli namočenou ve vodě, vejce a sůl. Promícháme a utvoříme malé karbanátky, které zlehka obalíme v sekané petrželce.
Srovnáme do nádoby, nepatrně podlijeme, podusíme a přidáme nakrájená rajčata.
Šťávu necháme vysmahnout, podlijeme a dusíme do změknutí. Nakonec přidáme olej.
GRILOVANÉ PLACIČKY Z DVOJÍHO MASA
Ingredience:
500 g mletého hovězího masa, 500 g mletého jehněčího masa, 1 lžička pálivé papriky,
2 lžičky soli, 3 velké cibule
Postup:
Maso smícháme s paprikou a solí a přes noc dáme do ledničky. Před grilováním maso promícháme a vytvoříme kuličky. Každou zmáčkneme na placičku asi centimetr silnou
a krátce grilujeme. Servírujeme s cibulí nakrájenu na kolečka s hořčicí a kečupem nebo
s AJVAREM – viz níže : červenou pastou chutnající téměř po jakékoli zelenině.
AJVAR - základní recept
Ingredience:
2 velké baklažány, 6 červených nebo zelených kuliček pepře, sůl, 1 česnek, 3 hřebíčky, šťáva z 1 citronu, 1/2 šálku olivového oleje, petrželová nať
Postup:
V troubě nasucho upečeme baklažány s hřebíčkem a pepřem do změknutí. Během pečení můžeme baklažány potírat olejem nebo vodou. Ještě teplé je i s včetně kořením nasekáme najemno.Podle chuti dosolíme a dochutíme pepřem. Přimícháme utřený česnek a citrónovou šťávu.. Postupně přidáme olej. Pasta musí být celistvá a hustá, nesmí uvolňovat olej. Nakonec vmícháme najemno nasekaná petrželová nať. Chceme-li mít pikantnější AJVAR, přidáme 1feferonku.
MASOVÉ KULIČKY VE ŠPENÁTOVÉ OMÁČCE
Ingredience:
250 g mletého masa dvou druhů (hovězí, vepřové), jeden stroužek česneku, jeden rohlík, jedno vejce, sůl, pepř, půl lžičky mleté červené papriky, půl lžičky mletého kmínu, olej nebo tuk na pečení
Omáčka: 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu, dvě mladé cibulky, dvě lžíce oleje, jedna kostka zeleninového bujónu, jedna lžička kari koření, 0,2 l smetany ke šlehání, jedna lžička maizeny, sůl
Postup:
Mleté maso vložíme do mísy. Nakrájený rohlík zalijeme vařící vodou a necháme postát.
K masu přidáme prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepříme, ochutíme kmínem, paprikou a osolíme. Rohlík jemně vyždímáme, přidáme k masu a směs dobře promícháme. Mokrou rukou tvarujeme malé kuličky, které opékáme na rozpáleném oleji, vyndáme a uložíme na teplém místě.
Omáčka: Špenátové listy umyjeme a zbavíme stonek, mražené listy necháme mírně rozmrznout. V hlubší pánvi osmažíme na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidáme bujón, kari koření, promícháme, zalijeme 0,25 l vody a přivedeme do varu. Vložíme špenátové listy a za občasného míchání krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme maizenu, vylijeme do špenátu a krátce povaříme. Podle chuti osolíme a podáváme s kuličkami.
MASOVÉ KULIČKY V ZELÍ
Ingredience:
300 g mletého vepřového masa, jedno vejce, 100 g uvařené rýže, mletý pepř, sůl, olej, 500 g hlávkového zelí, jeden bobkový list, čtyři zrnka nového koření, 100 g rajčatového protlaku, cukr
Postup:
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, osolíme, opepříme
a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme menší kuličky, osmažíme je ze všech stran na oleji, vyndáme a odložíme na teplém místě. Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, přidáme očištěné
a nakrájené zelí, osolíme, podlijeme vodou a krátce podusíme. Přidáme bobkový list, nové koření, rajčatový protlak, promícháme a dusíme skoro do změknutí. Do zelí vložíme opečené masové kuličky, podle potřeby podléváme vodou
a dusíme do změknutí. Zelí ochutíme cukrem, jemně promícháme a necháme chvíli uležet.
MLETÉ MASO S FAZOLEMI
Ingredience:
100 g uzené slaniny, 4 cibule, 1 zelená paprika, 750 g mletého vepřového a hovězího masa, 400 ml vývaru, 2 plechovky červených fazolí ve slaném nálevu,, 1 plechovka bílých fazolek
v tomatě, , 8 rajčat, , 1 lžíce sladké papriky, 1/2 lžíce chilli, pepř, sůl, 4 stroužky česneku,
3 lžíce sádla.
Postup:
Pokrájíme nadrobno slaninu, papriku a cibule. Vše necháme v kastrole zesklovatět na sádle. Poté přidáme mleté maso a zprudka osmažíme. Zalijeme vývarem a povaříme. Přidáme scezené a propláchnuté červené fazole a bílé fazolky i s nálevem. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a fazolím. Vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme mletou papriku, chilli a česnek nakrájený na plátky. Osolíme, opepříme. Podáváme s těstovinami, rýží nebo pečivem.
MLETÉ MASO ZAPÉKANÉ S MAKARÓNY V LIST. TĚSTĚ
K přípravě potřebujeme:
Listové těsto, makaróny, mleté vepřové a hovězí maso, vejce, rajský protlak, strouhaný sýr, cibuli, drůbeží játra, slaninu a hovězí vývar.
Postup:
Makaróny uvaříme v osolené vodě, cibuli, mleté maso, sýr, játra a slaninu osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajský protlak a vývar a vaříme asi 25 minut. Směs smícháme s uvařenými makarony. Pekáč vymažeme olejem a vyložíme polovinou vyválcovaného těsta, navršíme masovou hmotu, urovnáme, pokryjeme zbytkem těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
MASOVÉ TAŠTIČKY
Ingredience
těsto:
500 g hladké mouky, 500 g rostlinného tuku, 200 g zakysané
smetany
náplň:
500 g mletého masa, 2 cibule, 2 mrkve, malá plechovka vakuované
kukuřice, sůl, pepř, 1 malá plechovka rajského
protlaku, trochu strouhanky, trochu oleje
strouhaný sýr na
posypání
Postup
Na
vál nasypeme mouku, doprostřed vyhloubíme důlek a do něj
vyklopíme smetanu. Kolem důlku rozmístíme nasekaný změklý tuk.
Rukama vypracujeme hladké měkké těsto a necháme ho v chladu dvě
hodiny odpočinout.
Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou
cibuli do zesklovatění a přidáme maso. Za stálého míchání
osmahneme dohněda. Osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme na
kousky pokrájenou mrkev a protlak, promícháme a podlijeme trochou
vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Sundáme
pokličku a za občasného promíchání necháme vydusit všechnu
vodu. Odstavíme z plotny, vmícháme okapanou kukuřici a je-li
třeba, zahustíme trochou strouhanky. Podle potřeby dochutíme solí
případně oblíbeným kořením. Necháme vychladnout.
Těsto
rozdělíme na poloviny. Každou půlku vyválíme a velký obdélník
a rozkrájíme na menší obdélníky. Na jednu polovinu každého
obdélníčku položíme hromádku náplně a druhou polovinou
zakryjeme. Okraje zmáčkneme a skládáme na plech vyložený
papírem na pečení. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem,
posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na
210°C. Pečeme asi 15 minut do zezlátnutí. Podáváme teplé s
čerstvou zeleninou nebo salátem.
OLOMOUCKÉ MADAILÓNKY
Ingredience
500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 3 - 4 stroužky česneku, 1 - 2 balíčky kulatých tvarůžků, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení
Postup
Maso smícháme s vejci, solí, prolisovaným česnekem a kořením, podle chuti můžeme přidat i jiné koření (mletá paprika, gril.koření. Dobře promícháme. Každé kolečko tvarůžku zabalíme dobře do masové směsi ( jde to lépe, když si namočíme ruce do studené vody - pak se na ně maso nelepí) a obalíme v mouce, vejci a strouhance jako řízek. V rozpáleném oleji usmažíme.
MLETÉ ŘÍZKY V LEČU
Postup přípravy
Mleté maso smícháme s vajíčkem rozdělaným v mléce, přisypeme strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně hmotu propracujeme. Potom z této směsi uděláme několik řízků, poklademe je to rozpuštěného tuku v pekáčku a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme z každé strany 10 minut. Před dopečením řízky zalijeme lečem rozmíchaným s rajčatovým protlakem, po chvilce přilijeme smetanu, přisypeme mletou paprikou a dopečeme. Podáváme s těstovinami.
Ingredience:
400 g mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 5 lžic strouhanky, hladká mouka, tuk
PŠTROSÍ VEJCE
suroviny:
8 vajec vařených natvrdo, 400 g mletého masa, 100 g hladké mouky,
200 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, pepř, koření na mletá masa, strouhanka na obalení, olej na smažení
Postup:
Mleté maso promícháme s vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran. Usmažené rozkrojíme a podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
ŠVÉDSKÉ MASOVÉ KULIČKY V OMÁČCE
suroviny:
600 g mletého masa, 1 střední cibule, 1 lžička škrob. moučky, 2 středně velké strouhané vařené brambory, 2 žloutky, 125 ml šlehačky, trochu sardelové pasty, trochu strouhanky , sůl a pepř, trochu , olivového oleje.
Omáčka: 200 ml smetany na vaření, plnotučná hořčice, špetka hladké mouky, hovězí vývar nebo z kostky, brusinky
Postup:
V míse smícháme strouhané brambory se solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí, sardelovou pastou a škrob. moučkou. Přidáme mleté maso, žloutky, smetanu, trochu strouhanky. Propracujeme těsto a vytvoříme kuličky, které klademe do pekáčku nebo zapékací misky vymazané olivovým olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 30 minut. Hotové kuličky vyjmeme, část tuku slijeme, zbylý poprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme smetanu,necháme přejít varem. Podle chuti dochutíme hořčicí a sardelovou pastou. Podáváme s vařenými brambory a brusinkami.
KARBANÁTKY S OŘECHY
Ingredience:
500 g mletého
vepřového masa, 2 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 vejce,
sůl,
2 lžičky VEGETY speciál, 5 lžic hladké mouky, 7 lžic
vody, ¼ lžičky prášku do pečiva
Postup:
Mleté maso promícháme s ořechy, rozšlehaným vejcem, solí a VEGETOU. Necháme ho v chladnu asi hodinu odležet a poté z něj vytvarujeme několik menších karbanátků. Z mouky, vody a kypřícího prášku ušleháme těstíčko a necháme ho chvíli odstát. Nemělo by být příliš husté. Připravené masové placičky namáčíme v tomto těstíčku a smažíme po obou stranách
v
rozpáleném oleji. Podáváme teplé – například s bramborovou
kaší nebo s čerstvou zeleninou v arabském chlebu.
Poznámka:
Víte, jak jednoduše rozříznout arabský chléb? Stačí ho
dát na 30 s do mikrovlnky, placka se potom mírně „nafoukne“ a
není problém ji dobrý nožem podélně rozříznout.
MASOVÉ KULIČKY S RAJSKOU OMÁČKOU
Ingredience:
2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, velká konzerva rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 houska, 500 g mletého masa, 3-4lžíce strouhanky, 1vejce, 3lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce italských bylinek, sůl, pepř, lžička cukru.
Postup:
Cibuli a česnek oloupeme, posekáme
a orestujeme na oleji. Polovinu vyjmeme. Rajčata pokrájíme a spolu s protlakem vložíme
k cibuli a vaříme asi 30 min. Housku namočíme v teplé vodě. Po chvíli ji vymačkáme
a promícháme s mletým masem, odloženou cibulovou směsí, strouhankou, vejcem, parmazánem, bylinkami, solí a pepřem. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které opečeme po všech stranách na oleji a poté je vložíme do omáčky a prohřejeme.
Omáčku dochutíme solí a pepřem. Nejlepší příloha jsou špagety.
PLNĚNÉ PAPRIKOVÉ LUSKY V RAJSKÉ OMÁČCE
Suroviny:
Na plněné papriky: 4 papriky, 500g mletého masa, sůl, 1 vejce, majoránka, strouhanka
Na omáčku: 1,5 l vody, 2 rajské protlaky, 6 kuliček nového koření, bobkový list, hladká mouka, olej, cukr dle chuti
Příloha:
těstoviny nebo knedlík
Postup:
Papriky si očistíme a
připravíme na naplnění. Připravíme si masovou směs...maso
smícháme
s
vejcem, větší špetkou majoránky, přidáme sůl a strouhanky
tolik, aby masová směs nebyla příliš tuhá. Papriky naplníme a
vložíme do připraveného pekáčku (někdo má rád maso
promíchané s vařenou rýží).
Mezitím si připravíme rajskou
omáčku. Na rozpáleném tuku připravíme jíšku, přidáme
protlak a promícháme. Zalijeme vodou a povaříme. Přidáme
koření, sůl a dle chuti cukr. Povaříme a hotovou omáčku
scedíme k připraveným paprikám a masovým kuličkám.
Vložíme
do trouby (180°C) a pečeme do změknutí .
SEKANÁ PLNĚNÁ NIVOU
Ingredience:
50
dkg mletého masa / i směs mas /, 10 dkg cibule, 2 vejce, 12 dkg
rajčatového protlaku,
10 dkg strouhanky, 5 dkg polohrubé mouky,
sůl, mletý pepř, petrželka
Na
náplň:
10 dkg
Nivy, 8 dkg strouhanky, l dl mléka, 1 vejce, 5 dkg másla
Postup:
Maso promícháme s jemně pokrájenou cibulkou, solí, pepřem, strouhankou a moukou. Vypracujeme hmotu /raději hustší/. Náplň - strouhanku navlhčíme mlékem, promícháme s nastrouhanou /nadrobenou/ Nivou, vejcem a změklým máslem-trošku našleháme. A teď tu mletou hmotu rozválíme na pomoučeném vále na silnější plát, pomažeme tou sýrovou náplní, zarolujeme a snažíme se dobře přitlačit. Utvořenou šišku ještě potřeme bílkem a pečeme
v troubě při 200°C asi 45 min. Kdo chce, může péci zabalené v alobalu.
SEKANÁ KVĚTÁKOVÁ PEČENĚ
Ingredience:
cca 500 g mletého masa (vepřové i hovězí nebo jen vepřové), 1/2 menšího květáku,
5 PL strouhanky, trochu mléka, 1 vejce, 5 PL sodové vody, 1 cibule, 1 brambor, plnotučná hořčice, 2 - 4 stroužky česneku, koření VEGETA, mletá paprika, majoránka, drcený kmín, sůl.
Příprava:
Očištěný květák uvaříme v menším množství vody nebo v páře do změknutí. Mleté maso dáme do misky, přidáme v mléce namočenou strouhanku, rozšlehané vejce se sodovou vodou, jemně nastrouhaný syrový brambor, pokrájenou cibuli, hořčici, prolisovaný česnek, koření a osolíme. Rukou dobře propracujeme a nakonec vmícháme květák rozebraný na malé růžičky. Z hmoty utvoříme rukama namočenýma ve vodě šišku, kterou vložíme do zapékací misky
a v troubě za stálého podlévání horkou vodou a polévání vypečenou šťávou pečeme do změknutí.
Obdobným způsobem můžeme sekanou připravit i s předvařenou kapustou, kterou nadrobno pokrájíme nebo umeleme. Chceme-li získat svátečnější pokrm, můžeme sekanou pečeni libovolně naplnit. Postupujeme tak, že z hmoty vytvarujeme na prkénku posypaném strouhankou plát, který poklademe některou z následujících náplní: natvrdo uvařenými nebo míchanými vejci, párkem nebo plátky uzeniny, špalíčky sýra (např. eidamu, hermelínu, ementálu), sterilovanou okurkou, kapií. Sekaná výborně chutná i studená. Můžeme ji podávat pokrájenou na plátky jako součást obložených studených mís.
Doporučená příloha: bramborová kaše nebo opékané brambory, zeleninový salát.
SEKANÁ PEČENĚ PARMENTIER
Ingredience:
2 cibule, lžíce sekané petrželky, 30 g másla nebo sádla, 500 g vařeného hovězího masa, sůl, pepř, špetka hladké mouky, 300 ml vývaru nebo vody, 50 ml bílého vína, 400 g brambor,
40g másla, 100 ml vývaru, 40 g másla, 1 vejce
Příprava:
Cibuli drobně nasekat, promíchat s petrželkou a osmahnout na tuku. Přidat rozemleté maso, mouku, vodu či vývar,víno, sůl a pepř. Za občasného promíchání dusit asi 3/4 hodiny. Brambory uvařit ve slané vodě a propasírovat. Přidat máslo a trochu teplého vývaru. Podušené maso vložit do ohnivzdorné nádoby, pokrýt kaší, polít máslem a zapéci. Doporučená příloha: Opečený chléb.
ŠUNKOVÉ
ROLÁDY ZAPEČENÉ
Ingredience:
½
kg mletého masa ( ochutit, třeba jako na sekanou), 7-10 plátků
šunky
15-20 dkg tvrdého sýra, 1 smetana (250ml), kečup (cca3-4
lžíce), bazalka
Postup:
Z masa vytvarujeme válečky
které zabalíme do šunky, z masa na které už šunka nezbyla
uděláme kuličky.
Rolády a kuličky vyložíme do zapékací
mísy, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou, kterou
jsme zamíchali s kečupem a bazalkou
Mísu dáme do trouby cca na
200°C a pečeme 30-40 min.
Podáváme s rýží, možno i s
brambory.
MASOVÉ KULIČKY SE SÝROVOU OMÁČKOU
Ingredience:
0,
5 kg mletého masa, sůl, pepř, cibule, mletá paprika, 2 lžíce
hladké mouky, 2 vejce,
strouhanka
Zálivka: 250 ml smetany 33%, 200 ml mléka, 10 dkg nastrouhané nivy,
10
dkg nastrouhaného eidamu
Postup:
Mleté
maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou cibuli,
trochu mleté papriky, hladkou mouku, vejce a trochu strouhanky. Vše
dobře promícháme a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky o
velikosti 2-3 cm, které vyskládáme do vymazaného pekáče. Takto
za občasného podlití pečeme do změknutí.
Po upečení
zalijeme zálivkou ze smetany, mléka, sýrů a dáme ještě na
chvíli zapéct.
DALMATSKÉ ČUFTY
Potřebujeme:
půl
kila míchaného mletého masa, dva rohlíky, namočené do vody,
sůl, čtyři lžíce hladké mouky, vejce, mletý pepř, drcený
kmín, jednu cibuli, sladkou mletou papriku, rajský protlak, dvě
kolečka citronu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián,
čtvrt litru kysané smetany, cukr, tři rajčata jednu nakládanou
okurku, dvě zelené papriky, deset deka sterilovaného
hrášku
Postup:
Mleté maso smícháme s rozmačkanými
rohlíky, přidáme mouku, vajíčko, sůl, pepř, drcený kmín a
vše dobře promícháme. Ze směsi uděláme krátké silnější
válečky (čufty) a ze všech stran je opečeme na pánvi. Do tuku
po smažení přidáme nakrájenou cibulku, osmahneme, zahustíme
moukou, přidáme mletou papriku a nakonec rajský protlak. Rozředíme
vodou dobře rozmícháme a povaříme. Pak přidáme do omáčky
plátky citrónu, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián
a vaříme asi 20 minut, přidáme rozšlehanou smetanu, přisladíme,
osolíme a procedíme na čufty. Nakonec přidáme do omáčky
podušenou zeleninu - na kostky nakrájená rajčata, na nudličky
nakrájenou okurku a paprikové lusky a sterilovaný hrášek.
Podáváme s rýží nebo s brambory.