Chléb bez hnětení
Chléb bez hnětení
Tento recept na domácí chléb téměř bez práce už pár let koluje českým internetem. Pro nás ho otestovala bloggerka Tereza z Foodlover.cz. Vyzkoušejte ho s ní, a pak už si jen vychutnávejte božský krajíc a nádherně provoněný dům :)
"Jasně, pan Cuketka s tímhle receptem na nehnětený a nekváskový chléb původem z New York Times přišel už před čtyřmi roky. V mezičase se zrodily celé skupiny lidí, ve kterých si navzájem předávají vypěstovaný kvásek, poskytují si rady a pečou doma chléb, takže tenhle recept pravděpodobně pro většinu z vás nebude novinkou.
I přesto cítím potřebu podělit se o něj s těmi, kteří by měli o něj být ochuzeni, protože tenhle chleba je prostě takový malý zázrak téměř bez práce. Údajně ho zvládne každé šestileté dítě, takhle je to jednoduché! Dohromady asi 5 minut času, přesně 10 korun za suroviny, půl dne čekání a nakonec perfektní chléb, co stojí opravdu za to."
Chléb bez hnětení. Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Na přípravu chleba potřebujete litinový hrnec nebo skleněnou kulatou zapékací mísu s pokličkou, ve které budete chleba péct.
Do mísy nasypte mouku, droždí, sůl a hezky vše promíchejte, potom přilijte vodu a krouživým pohybem jedné ruky vypracujte lepkavou hmotu.
Výsledný vlhký chuchvalec přikryjte potravinovou fólii a nechte v klidu a teple, nejlépe asi ve 21 °C (my máme doma necelých 20 °C a bylo to v pořádku), kynout 12–18 hodin, čím déle, tím větší oka se vám údajně mají v chlebu udělat, já doporučuju takovou zlatou střední cestu – asi 14 hodin.
Poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ní pomocí stěrky na těsto nakynutou hmotu, zaprašte moukou a hmotu roztáhněte na větší obdélník.
Placku přeložte jako obálku – všechny čtyři rohy do středu, nechte na vále odpočinout 15 minut.
Zkuste hmotu zformovat do tvaru koule (opravdu to nejde moc dobře) a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky, a to tou přeloženou stranou dolů.
Půl hodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 °C a litináč dejte ohřát dovnitř, rychle těsto přesuňte do rozpáleného litinového hrnce (ničím nevymazaného), přiklopte pokličkou a dejte do trouby, zakryté pečte cca 30 minut.
Po odkrytí pečte cca 15–30 minut dle požadované barvy kůrky (mně stačilo 15), nechte vychladnout.
Chléb bez hnětení , Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Kdo je Foodlover.cz ?
Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.
Foodlover.cz jsem především já - od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utváří i podobu blogu.