Výborná masíčka od Sépie 2
Masíčka od sepie 2
Singapurské lístečky
60 dkg vepř. plecka, ale je to dobré i z kuřecího,
2 vejce, 1 lžíce hl. mouky, 1 lžíce sójové omáčky, necelý dl
nasládlého vína, 1 rovnou lžičku glutasolu, kari, chilli, cukr, sůl
-umíchám těstíčko , namáčím tenké řízečky masa a smažím dozlatova.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 10 z 19........................................
Kuřecí roláda
formu vyložíš peč. papírem, pokladeš angl. slaninou, na to rozložíš
3-4 ještě naplocho rozříznuté kuřecí řízky, můžeš je ještě rozklepat,
okořeněné dle chuti, na to dáš směs asi 20 dkg strouhaného sýra a 2-
3 vajce, opět ochucené dle chuti, já dala ještě hrst mraženého hrášku a
proužky červ. papriky, můžeš dát i uzeninu, a přikryješ masem a slaninou
co ti přečuhuje přes formu, peč něco přes půl. hodinky , nech do druhého
dne vychladit ( ve formě).
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 11 z 19........................................
Krůtí nudličky
Krůtí maso, nebo kuřecí, 2 cibule, asi 10 dkg žampionů,
1 větší rajče, rajský protlak, kari petržel, smetana
- na troše oleje zpěním cibuli, orestuji maso, po chvilce přidám pokrájené
žampiony, na kostičky pokrájené rajče, kari a rajský protlak a podusím asi
15 min.Nakonec dám trochu smetany a petrželku.Dobrá je k tomu rýže,
nebo široké nudle.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 12 z 19........................................
Čína
kuřecí řízek, 1 cibule, 1 červená a 1 zelená paprika, půlka
kedlubny, sójová omáčka, solamyl, pepř, sůl, pražené solené
mandle (nemusí být, ale je to s nimi lepší)
- na troše oleje zesklovatím nudličky cibule, pak přihodím proužky masa,
které jsem obalila předtím v solamylu, orestuji dozlatova, přidám nudličky
paprik a kedlubny, dál restuji aby zelenina byla poloměkká, zacáknu
sójovou omáčkou a přidám mandle. Nakonec vmíchám do instantních
nudlí, které si připravím podle návodu
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 13 z 19........................................
"Balkánské" kuře
Kuřecí řízky, cibule, česnek, balkánský sýr, kari, smetana
- cibuli zesklovatím na másle, přidám kostky masa, orestuji dozlatova,
přidám kari (používám madráské, to od vitany je hnus), nudličky česneku
a nastrouhaný balkánský sýr - pro nás dva stačí polovina toho baleného,
a po rozpuštění ještě trochu smetany. Kdo je omáčkovější, může dát celý
sýr a víc smetany, ev.smetanovou záklechtku.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 14 z 19........................................
Prsa s hermelínem
Kuřecí prsíčka naporcujeme na menší plátky, osolíme a okořeníme dle
chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovaci kořeni...).
Dno vymazaného pekáčku obložíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli,
na ni naskládáme kousky masa, na maso plátky Hermelínu, cele zalijeme
šlehačkou (nebo zakysanou smetanou) a pečeme, až je maso měkké.
Použila jsem šlehačku light od Ramy a bylo to fakt moc dobré
to dá různě obměňovat...
. Určitě se
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 15 z 19........................................
Republikánské maso
2 řízky, 2 roštěnky (dělám jen z vepřového), 2 cibule, hrst hub
(dávám namoč. sušené), 1 lžička cukru, 1 lžička obyč. hořčice,
1.5 dl světlého piva, tymián, bobk. list, pepř, sůl, trochu hl. mouky,
šlehačka
- kostky masa orestuji na dozlatova osmažené cibuli, přidám cukr,
nechám zkaramelizovat, pak přidám koření a hořčici, hl. mouku a
opražím, podliji pivem a dusím. Když je maso poloměkké, přidám houby i
s vodou a dusím doměkka a nakonec přiliji šlehačku.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 16 z 19........................................
Bramborák s kuřecím masem
2-3 kuřecí řízky, 1 vejce, trochu solamylu, 1 cibuli, kus pórku,
sójovou omáčku, 1dl vína (na barvě nezáleží, dám tam to co mám
zrovna otevřené), červenou papriku (syrovou)
- bramborák popisovat nebudu, i když já do něj například přidávám trochu
strouhanky, aby byl zlatavější a křupavější. Nudličky masa osolím a
namočím do těstíčka z vejce a škrobu, nechám odležet, zatím si nakrájím
zeleninu na nudličky. Maso pak osmažím dozlatova, vyndám a na pánev
hodím zeleninu, orestuji, vrátím maso, přidám sójovou omáčku a víno,
nechám odpařit, hotové pak dám na usmažený bramborák.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 17 z 19........................................
Česnekové kousky
4 kuřecí stehenní řízky, 1 vejce, 1 dl mléka, 10 dkg hl. mouky,
10 dkg strouhaného eidamu, 4 stroužky prolis. česneku
- z uvedených surovin umíchám husté těstíčko, ve kterém pak obaluji
osolené špalíčky masa a smažím dozlatova. Jsou dobré i studené, třeba k
večeři a jen se salátem.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 18 z 19........................................
Vepřová játra 'la Alcron
játra, asi 6 stroužků česneku, 2 lžíce vorčestru, 3 lžíce jemného
kečupu, sůl, pepř
- špalíčky jater opepřím a zprudka orestuji, vyndám, na pánev hodím
plátky česneku, orestuji (ale jen chvilinku, aby nezhnědl a nezhořkl), pak
tam přidám vorčestr s kečupem a po promíchání vrátím dodělat játra,
osolím.
Děti k tomu milovaly hranolky, dneska byly s rýží.
....................................................................................................................................................
Výborná masíčka
........................................Strana 19 z 19........................................