Slané recepty
Grahamový celozrnný chléb
200 grahamová pšeničná
100 pšeničná celozrnná
100 hladká
240 ml voda
1 polévková lžíce melasa / cukr
1 polévková lžíce bramb.kaše (nemusí být)
anýz, kmín, sůl
75% žitný chléb
300g žitná
100g hladká
260ml voda
celé zelené droždí (7g)
koření, sůl
Špaldovo-žitný chléb
200g špaldová mouka
100g hladká
200g žitná
300ml voda
5/7 zeleného droždí (5g)
koření (kmín, koriandr), sůl, semínka
Adély (chléb)
260ml voda + 100ml mléko
2čl sůl, 2 polévková lžíce cukr
1polévková lžíce ocet
2 polévková lžíce olej
240 g žitná mouka + 300g hladká mouka
8g sušené droždí (necelý sáček bílý s modrým ptákem – dr.Oetker)
koření (např. kmín / koriandr / fenykl / anýz / rozmarýn / …)
semínka (slunečnice / dýně / len)
Univerzální recept na chleba
540g MOUKA, 360ml VODA, 1čl SŮL, 1čl KOŘENÍ, 6g DROŽDÍ
K tomu je možné přidávat semínka:
dýně
slunečnice
rozinky a ořechy – vlašské a lískové (to bych ale přidala i med)
len
lze přidat i sezam, ale chleba je pak nevýrazně do sladka
mák spíš na housky (udělat v pekárně těsto a pak ručně housky)
menší pokrájenou cibuli (syrovou, nebo osmahlou)/ osmahlou slaninu / atd.
lze přidat
sušenou BRAMBOROVOU KAŠI (udělá menší bublinky v hotovém chlebu)
OTRUBY (nadýchnou chleba a je to čistá vláknina pro střeva)
VEJCE (do sladkých chlebů)
vitamín C v prášku (zlepšuje vlastnosti mouky – “vyšumí” ji)
OCET (jablečný – ubere z příchuti kvasnic)
koření:
vždy kmín + jedno z následujících:
koriandr / anýz / rozmarýn (do bílých) / římský kmín (jen TROCHU!!) / skořice (do sladkých) / fenykl
Knedlíky z domácí pekárny
voda s mlékem ¼ l
1 celé vejce
sůl
450g polohrubé mouky
1,5g čerstvého droždí rozdělaného v troše mléka
přidat trochu cukru a vylít na mouku
Pečeme „programem na těsto“ a po signálu přidáme jednu housku na kostičky. Z tohoto množství uděláme 4 menší knedlíky (34 plátků). Knedlíky vaříme 20 minut v osolené vodě.
Bezlepkový tmavý chléb
0,5 l vody
3 lžíce octa (nejlépe jablečný, ale nemusí být)
6 lžic oleje
1 lžíce soli
½ lžíce cukru
1 lžíce chlebového koření (stačí drcený kmín, případně i fenykl, koriandr atd.)
250 g bezlepkove směsi Mantler (nebo podobné)
150 g pohankové mouky
Můžeme přidat slunečnicová semínka, pohankovou lámanku apod. podle chuti (v receptech se obvykle píše až po zazneni signálu před druhým mísením, ale může se to klidně dát rovnou na začátku).
1 sáček sušeného droždí úplně nahoru (aby nebyl ve vodě)
Nastavíme základní program (má celkem cca 3 hodiny), případně posuneme start na dobu, kdy chceme mít hotový chleba, tmavost nastavíme na nejvyšší stupeň (aby měl chléb kůrku) a zapneme. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.
Jurův podmáslo-jogurtový chléb
300 ml podmáslí
150 g bílého jogurtu
25 g másla nebo margarinu
400 g polohrubé mouky
100 g špaldové mouky
6 g sušeného droždí
2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky cukru
2 čajové lžičky kmínu
Program Klasik, kůrka tmavá, velikost malá.
Chléb s oříšky a rozinkami
voda nebo mléko – 275 ml
margarín nebo máslo – 30g
sůl – 0,5 čajové lžičky
cukr – 1 polévková lžíce
mouka typu 405 – 500g
suché droždí – 3 balíčku
rozinky – cca 75 g
drcené vlašské ořechy – cca 40g
Přísady přidáváme po skončení hnětení, pečeme na základní program.
Klasický bílý chléb
voda – 420ml
hladká mouka – 600g
balíček sušeného droždí – 7g
sůl – 1,5 čajové lžičky
cukr – 1,5 čajové lžičky
+ případně drcený kmín, sušený i čerstvý česnek, cibule, ořechy apod dle chuti
Droždí přidáváme vždy jako poslední, pečeme na základní program.
Možno doplnit různým kořením či přísadami.