Hruškové vlnobití
Ingredience
3 vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžičky skořice, 1 dl vody, 2 hrnky na kostičky pokrájených hrušek, po 1/2 hrnku rozinek a sekaných ořechů, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, čokoládová poleva
Postup
Žloutky utřeme s cukrem, olejem, kakaem a skořicí a postupně přiléváme horkou vodu. Vmícháme hrušky, rozinky a ořechy. Přidáme po částech mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme pevný sníh z bílků. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení asi 20 minut při 200°C.
Po vychladnutí pocákáme polevou.
Harryho zázračné řezy
Ingredience
250g másla (používám heru), 200g medu nebo přírodního cukru, 4 vejce, 100g křupavého müsli, 150g mletých lískových oříšků, 2 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce pokrájených dýňových semínek, 150g pšeničné celozrnné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, cukrová nebo čokoládová poleva
Postup
Utřeme máslo s medem nebo cukrem, přidáme vejce. Promícháme müsli s ořechy a semínky a přidáme do krému. Smícháme mouku s práškem do pečiva a vše promícháme. Těsto rozetřeme na plech a upečeme ( při 180°C asi 20 minut). Ještě horký moučník nakrájíme ostrým nožem na řezy a ozdobíme blesky z polevy
Čokoládový mls
Ingredience
3 vejce, 100 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 120 g hořké čokolády, 200 g másla, pikantní marmeláda, čokoládová poleva, šlehačka na ozdobení (není nutná)
Postup
Čokoládu rozlámeme na kousky a ve vodní lázni necháme rozpustit (nebo v mikrovlnce). Do teplé rozpuštěné čokolády dáme na kousky pokrájené máslo, necháme ho též rozpustit a promícháme. Do šlehací misky rozklepneme celá vejce, přidáme cukr a společně vyšleháme do husté světlé pěny. Pak vmícháme čokoládu s máslem, jogurt nebo smetanu a nakonec po lžících mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto urovnáme do menšího vyššího plechu (asi poloviční velikosti oproti klasickému) nebo do větší dortové formy. Pomalu upečeme (40 minut při 180°C). Vychladlý korpus vodorovně rozřízneme, potřeme marmeládou, složíme zpátky a polijeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí polevy krájíme na řezy. Můžeme ozdobit šlehačkou.
Dunajské vlny
Ingredience
250 g cukru, 5 vajec, 1/8 l mléka, 1 Hera, 450 g hladké mouky, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, meruňkový kompot
Krém: 1/2 l mléka, 1 a 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 1 máslo, 5 lžic cukru
Postup
Rozpustíme Heru a pak z ní a ostatních ingrediencí vypracujeme těsto. To nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, hustě poklademe kopečky z půlených meruněk a upečeme. Mezitím si uvaříme pudink z mléka a prášku a zvlášť utřeme máslo s cukrem. Tuto směs později vmícháme do vychlazeného pudinku. Vychlazený korpus s meruňkami rovnoměrně potřeme krémem a podle fantazie dozdobíme kakaem nebo strouhanou čokoládou.
Be-be řezy
Ingredience
těsto: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g hladké mouky, 2 lžíce oleje
krém: 1 l mléka, 3 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 150 g másla, 2 vanilkové cukry, 3 - 4 lžíce moučkového cukru
poleva: 100 g másla, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaového prášku, 250 g moučkového cukru
dále: 2 balíčky sušenek Be-be, rum
Postup
Bílky s cukrem ušleháme do tuhého sněhu, po jednom zašleháme postupně žloutky a po lžících olej. Vařečkou vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech (vyložený papírem na pečení nebo vymazaný a vysypaný moukou) a upečeme dorůžova (200°C 8 minut). Z mléka a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink. Vmícháme do něj cukr, necháme částečně zchladnout a do ještě teplého vešleháme máslo. Natřeme rovnoměrně na upečené těsto. Na krém naskládáme sušenky těsně vedle sebe. Pokropíme je rumem a potřeme polevou.
Poleva: ve vodní lázni necháme rozpustit máslo, přidáme všechno ostatní a vymícháme hladkou polevu.
Jahodové kostky
Ingredience
těsto: 4 vejce, 140 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 150 g hladké mouky
náplň: 250 g měkkého tvarohu, 500 ml smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 130 g moučkového cukru, 2 želatinové ztužovače, 1 plechovka jahodového kompotu (425 ml)
dále: kakový prášek, příp. šlehačka (není nutné)
Postup
Do misky dáme celá vejce, cukr a ušleháme hustou světlou pěnu. Zašleháme olej a vařečkou vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na vyšší plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 8 minut při 200°C. Necháme vychladnout.
Náplň: z kompotu odlijeme 200 ml šťávy a dáme bokem. Jahody vidličkou rozmačkáme a se zbytkem šťávy přidáme k tvarohu s cukrem. Rozšleháme na hladkou hmotu. Smetany ušleháme dotuha. Do odlité kompotové šťávy nasypeme oba ztužovače, ruční metličkou dobře rozšleháme a vlijeme k jahodovému tvarohu. Všechno společně důkladně rozšleháme (nejlépe ručním elektrickým šlehačem) a vařečkou vmícháme ušlehanou smetanu. Tuto hmotu rovnoměrně rozetřeme na vychladlý piškot. Dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí nakrájíme a lehce poprášíme kakaovým práškem. Před konzumací můžeme přizdobit šlehačkou
Jahodové mlsání
Ingredience
těsto: 6 vajec, 180 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva
krém: 1 litr rozmačkaných jahod, cukr dle chuti, 1/4 l vody, 2 vanilkové pudinkové prášky
Na ozdobu: šlehačka
Postup
Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny a potom lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto vylejeme do vyššího plechu vyloženého papírem na pečení a pečeme v troubě na 150 °C dorůžova.
Rozmačkané jahody dle chuti osladíme a svaříme s pudinkem rozmíchaném ve vodě na hustý krém, který ještě horký nalejeme na upečený korpus a necháme vychladnout. Krájíme na kostky, které zdobíme ušlehanou šlehačkou.
Lze použít i jiné ovoce - meruňky, broskve, maliny, borůvky.
Jahodové řezy
Ingredience
těsto: 6 vajec, 6 lžic moučkového cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce kakaového prášku, špetka prášku do pečiva
krém: 1 plechovka (410 g) jahodového kompotu, 1 jahodový pudinkový prášek, 200 g másla, 4 lžíce moučkového cukru
na posypání: 50 g čokolády
Postup
Žloutky s cukrem utřeme do světlé pěny a vmícháme do ní mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva střídavě se sněhem z bílků. Těsto rozetřeme na plech (ten největší) vyložený papírem na pečení a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 8 minut při 200°C). Slijeme šťávu z kompotu, rozmícháme v ní pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink. Máslo s cukrem vyšleháme a po částech zašleháme vychladlý pudink a rozmačkané jahody. Krém natřeme rovnoměrně na vychladlý piškot a posypeme hustě nastrouhanou čokoládou. Dáme do ledničky vychladit, pak nakrájíme na řezy.
Jahodové pudinkové řezy
Ingredience
těsto: 5 vajec, 200 g hladké mouky, 180 g cukru krupice, 1 lžička prášku do pečiva, 5 lžic oleje
pudink: 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 5 lžic cukru
želé: 2 sáčky Dort - želé červené, 5 lžic cukru
jahody
Postup
Celá vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, zašleháme olej a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme dorůžova asi 15 minut. Necháme vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme pudink a ještě horký nalijeme na vychladlý piškot. Na pudink naskládáme oprané jahody. Želé připravíme podle návodu na sáčku, po odstavení z plotny chvíli mícháme a až přestane být vařící, rovnoměrně rozlijeme na jahody. Necháme ztuhnout a dáme vychladit do ledničky.
Jednoduché kokosové řezy
Ingredience
těsto: 1 hrnek kokosu, 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového nebo krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje
na ozdobení: čokoládová poleva a kokos
Postup
Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, kokos, cukry, vejce, mléko a olej. Těsto vlijeme do papírem na pečení vyloženého vyššího plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 - 30 minut dozlatova.
Necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Jogurtové řezy
Ingredience
těsto: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 5 lžic oleje, 200 g hladké mouky
dále: 2 velké kelímky bílého jogurtu (po 500 g), 2 sáčky želatinového ztužovače, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 1 plechovka ananasu, 1 sáček zeleného cukrárenského želé + 2 - 3 lžíce cukru
Postup
Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Vešleháme olej a lehce vařečkou vmícháme mouku. Rozetřeme na nízký velký plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (200°C asi 6 minut). Necháme vychladnout. Sloupneme papír a piškotový plát přemístíme do hlubšího plechu. Ten je trochu menší, takže přebývající okraje piškotu budou tvořit boční stěny. Ananas scedíme a pokrájíme na malé kousky. Rovnoměrně je rozmístíme na upečené těsto. Do větší mísy nasypeme oba ztužovače, zalijeme je 200 ml ananasové šťávy z plechovky a ruční metličkou rychle rozšleháme dohladka. Do této hmoty přidáme dvě lžíce jogurtu, zamícháme, a postupně přidáváme a vmícháváme všechen jogurt. Osladíme podle chuti. Jogurtem zalijeme ananas na plechu a dáme do ledničky ztuhnout. Mezitím připravíme želé podle návodu na sáčku (rozmíchat se 2 - 3 lžícemi cukru v půl litru vody a minutu povařit). Za občasného míchání necháme vychladnout asi 15 minut. Pak nalijeme na jogurt a vrátíme do ledničky. Necháme pořádně ztuhnout a nakrájíme na řezy.
Jogurtový koláč
Ingredience
400-500 g kelímek bílého jogurtu, stejný kelímek polohrubé mouky, půl stejného kelímku cukru, 1-2 vejce, 1 prášek do pečiva, tuk a mouka na plech, ovoce (rybíz, švestky, borůvky, meruňky), drobenka z mouky, másla a cukru
Postup
Smícháme jogurt, mouku, prášek, vejce a cukr. Těsto rozetřeme na vymaštěný plech vysypaný moukou, poklademe ovocem (které příp. přisladíme) a posypeme drobenkou. Pečeme cca na 175-200 °C asi 30-40 min. Dávka je na klasický obdélníkový plech do trouby.
Kakaové řezy s tvarohem a s jablky
Ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, 50 g cukru krystal, 50 g kakaa, prášek do pečiva, 120 g hery, 1 vejce
Náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 2 dl mléka, 3/4 hrnku cukru
Na posypání: 4 nahrubo nastrouhaná jablka, skořicový cukr, rozinky, mandlové lupínky, kokosové lupínky, rum
Postup
Smícháme sypké přísady (mouka, cukr, kakao, prášek do pečiva), přidáme heru a vejce. Krátce promneme mezi prsty na žmolenku. Vsypeme do pekáče velikosti 30x40 cm vyloženého papírem na pečení. Ušleháme tvarohy s mlékem, cukrem a vejci. Nalijeme na žmolenku. Posypeme jablky, skořicovým cukrem, rozinkami, mandlemi a kokosem. Pokapeme rumem. Pečeme při 170 °C cca 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a až poté krájíme.
Koláč Fešák
Ingredience
Těsto: 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa
Krém: 2 měkké tvarohy, trochu mléka, 2 vejce, 2 balíčky vanilkového pudinku, 2 vanilkové cukry + cukr dle chuti, trocha rumu
Postup
Všechny sypké suroviny smísíme, přidáme vejce, olej, mléko a promícháme. Rozetřeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Suroviny na krém utřeme dohladka (mléko přidáváme postupně a opatrně, aby krém nebyl moc řídký). Krém lžící nepravidelně navrstvíme na rozetřené těsto. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme cca 15-20 minut.
Příprava koláče je velmi jednoduchá, nezabere moc času a výsledek je opravdu efektní.
Lehký tvarohový koláč
Ingredience
Těsto: 1 hrnek polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 125 g hery, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva, meruňkový nebo rybízový džem na pomazání těsta
Náplň: 500 g měkkého tvarohu, 1 a půl hrnku mléka, 1/4 hrnku oleje, 1 vejce, 1 vanilkový pudink, 1/2 hrnku moučkového cukru
Postup
Všechny suroviny na těsto zpracujeme na vále. Rozválíme a přeneseme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech tak, aby bylo částečně i po stranách asi do výšky 1,5 cm. Potřeme zavařeninou a na to rozetřeme umixovanou tvarohovou náplň. Upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě asi při 160°C. Krájíme až úplně vychladne!
Litý koláč s tvarohem
Ingredience
těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1 lžíce kakaového prášku + 2 lžíce mléka
náplň: 500 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukru, cukr krupice podle chuti (asi 3 lžíce), 250 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, meruňky
Postup
Všechny suroviny na náplň kromě ovoce rozmícháme na hladkou hmotu. Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. V míse smícháme všechny suroviny na těsto kromě kakaa a dvou lžic mléka. 2/3 těsta nalijeme na plech (30 krát 40 cm) vyložený papírem na pečení a rozetřeme po celé ploše. Na těsto rozetřeme tvarohovou hmotu, na ni poklademe kousky ovoce a mírně ho zatlačíme do tvarohu. Do zbylého těsta zamícháme kakao a 2 lžíce mléka a toto těsto natřeme na tvaroh s ovocem. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi 30 minut. Vychladlé krájíme na řezy.
Mandarinkové řezy
Ingredience
300 g polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 125 g tuku Hera, 1 vejce, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, 2 plechovky mandarinek, 2 jablka
Postup
Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, zaděláme mlékem s rozšlehaným vejcem, přidáme cukr a vlažný tuk. Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s okapanými mandarinkami a přidáme do těsta. Promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečený moučník pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.
Marmeládová buchta
Ingredience
těsto: 250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g hery, 250 g marmelády, 200 ml mléka, 2 lžičky kakaa, 1 prášek do pečiva, po hrstce rozinek a sekaných ořechů
dále: čokoládová poleva
Postup
Do šlehací misky dáme marmeládu, celá vejce, oba cukry, kakao a rozpuštěnou heru. Všechno dohromady šleháme 5 minut. Pak vařečkou vmícháme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozinky a ořechy. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení (30 krát 40 cm) a v troubě vyhřáté na 180 - 190°C pečeme asi 20 minut. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou.
Moučník téměř dietní (bez tuku)
Ingredience
těsto: 5 vajec, 5 lžic cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 5 lžic polohrubé mouky
dále: meruňkový kompot, 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku, cukr podle potřeby
Postup
Vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny (elektrickým šlehačem nejméně 10 minut). Zlehka vařečkou vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Upečeme v troubě vyhřáté na 200°C dorůžova, asi 8 minut. Kompot scedíme a meruňky pokrájíme na menší kousky. Štávu z kompotu doplníme vodou do půl litru. Nalijeme do hrnce. V půl hrnku vody rozmícháme pudinkové prášky, případně trochu cukru (podle toho jak je sladká šťáva), vlijeme do teplé šťávy a za stálého míchání uvaříme hustý rosol. Vychladlý piškot poklademe ovocem a zalijeme uvařeným pudinkovým rosolem. Necháme ztuhnout a vychladíme.
Můžeme použít i jiný než meruňkový kompot, případně zkombinovat dva různé druhy ovoce.
Olejová buchta s čokoládou
Ingredience
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 4 vejce, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžička citronové kůry, 100 g čokolády na vaření (nebo jiné), 2 - 4 lžíce pikantní marmelády
Postup
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a nahrubo strouhanou polovinou čokolády. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Vařečkou postupně vmícháme žloutky, druhou polovinu cukru, olej, mléko a mouku. Důkladně promícháme a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný). Upečeme dorůžova (200°C asi 15 minut). Povrch vychladlé buchty potřeme marmeládou a pocákáme rozpuštěným zbytkem čokolády.
Pařížské kostky
Ingredience
těsto: 440 ml polohrubé mouky, 220 ml moučkového cukru, 110 ml oleje, 220 ml mléka, 2 - 3 lžíce kakaového prášku, 1 prášek do pečiva, 3 vejce
krém: 400 - 500 ml smetany ke šlehání (čím víc procent tuku, tím lépe), 2 tyčinky ledové kaštany (po 50 g)
na posypání: 1 kokosová tyčinka Margot (100 g)
Postup
Smetanu nalijeme do rendlíku, postavíme na plotnu a zahříváme. Do teplé rozlámeme kaštany a za stálého míchání chvíli povaříme. Musí se asi minutu vařit. Odstavíme, necháme vychladnout, přelijeme do šlehací misky a dáme do ledničky do druhého dne - důležité, jinak nepůjde ušlehat dotuha!
V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme všechno ostatní a elektrickým šlehačem rozšleháme na hladké těsto. To nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 20 minut při 180°C. Necháme vychladnout.
Z ledničky vyndáme smetanu svařenou s kaštany a elektrickým šlehačem (na nejvyšší obrátky) ušleháme hustý krém (trvá to asi pět minut). Tento krém rovnoměrně rozetřeme na vychladlý moučník a posypeme nastrouhanou čokoládou Margot. Skladujeme v ledničce. Před podáváním nakrájíme na kostky.
Prosedlá buchta
Ingredience
4 vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
náplň: 500 g tvarohu, 2 vejce, 3/4 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, podle potřeby mléko
povidla, trochu rumu, trochu skořice
Postup
Nejdřív si připravíme náplně. Tvaroh rozmícháme s vejci a cukrem, podle potřeby přidáme mléko, neměl by být moc řídký. Povidla smícháme s rumem a skořicí.
Ušleháme sníh z bílků a špetky soli. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mléko s olejem, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Nastříkáme na ně mřížku z tvarohu pomocí cukrářského pytlíku nebo pevného sáčku s ustřihnutým růžkem, a do vzniklých čtverečků dáme hromádku povidel (nebo kousek ovoce). Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 25 minut (zkusíme špejlí).
Tvaroh a povidla se během pečení částečně propadnou do těsta.
Prošívaná deka
Ingredience
těsto: 3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 lžíce vody, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaového prášku, 100 ml mléka
náplň: 500 g měkkého tvarohu, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 125 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek
Postup
Nejdřív si připravíme nádivku důkladným promícháním všech surovin a připravíme si cukrářský sáček a zdobicí špičku. Do misky dáme žloutky,vodu a oba cukry a elektrickým šlehačem ušleháme světlou pěnu. Pak do ní za stálého šlehání pomalým pramínkem naléváme olej a pořádně vyšleháme. Vznikne dost hustá hmota. Do ní nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, nalijeme mléko a promícháme. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech (30 krát 40 cm) vyložený papírem na pečení. Tvaroh dáme do sáčku a úhlopříčně nastříkáme proužky po celé ploše těsta a pak další proužky kolmo k prvním. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut při 190°C.
Tangové řezy
Ingredience
těsto: 4 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, 1 hrnek oleje, 1 hrnek vlažné vody, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce kakaového prášku, 1 prášek do pečiva
krém: 250 g másla, 6 lžic moučkového cukru, 500 g měkkého tvarohu, 3 lžíce rumu
poleva: 1 tang s citronovou příchutí (nápoj v prášku), 2 vanilkové pudinkové prášky, 180 g krystalového cukru, 1 l vody
Postup
Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Za stálého šlehání přiléváme tenkým praménkem olej a pak vodu. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme asi 20 minut při 180°C.
Máslo s cukrem ušleháme, po troškách vešleháme tvaroh a nakonec rum. Krém natřeme na vychladlý moučník.
Poleva: z litru vody trochu odebereme do hrnku a rozmícháme v něm pudinkové prášky. Do zbytku vody nasypeme cukr a tang, rozmícháme, zahříváme, do teplého vlijeme pudink rozmíchaný ve vodě a za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 2 minuty. Pak postavíme do studené vody a mícháme do vychladnutí. Nalijeme na moučník a dáme do ledničky vychladit.
Tang i pudink můžeme použít s jinými příchutěmi, jak je libo.
Tatrankové řezy
Ingredience
350g polohrubé mouky, 2 tatranky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 200g krupicového cukru, 1 hera, 300 ml mléka
na ozdobu: čokoládová poleva, oříšky
Postup
Heru s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny. Střídavě přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nastrouhanými tatrankami. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě vyhřáté na 200°C asi 15 minut. Po vychladnutí můžeme ozdobit polevou a nasekanými oříšky nebo jen pocukrujeme.