Ingredience:
750 g hovězího masa, 80 g sádla, 500 g cibule, 10 g sladké mleté papriky,1 lžička kmínu,1 lžička majoránky, sůl, 3 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 1 l vývaru z kostky
Postup:
Na guláš použijeme nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece. Opláchneme ho, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach. Nakrájíme ho na větší kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky.
Připravíme
si vývar:
V kastrolu rozpálíme sádlo
(můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme
všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá,
přidáme nakrájené maso a orestujeme. Osolíme,
přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný
česnek. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby
bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na
mírném ohni, počítáme s tím, že
to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží
na kvalitě masa. Je-li třeba podléváme vývarem
a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme
šťávu zčásti vysmahnout, zaprášíme
hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté
znovu přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké.
Hotový guláš podle potřeby přisolíme.
Podáváme s houskovým knedlíkem či s
chlebem nebo pečivem.
Poznámka:
Na přípravu
guláše existuje stovky zaručených postupů a je
pravda, že ho nejlépe zvládají muži. Výše
uvedený základní postup lze do jisté míry
obměňovat – kdo má rád ostřejší, přidá
třeba část pálivé papriky, kdo má rád
česnek, přidá více česneku atd.
PREZIDENTSKÝ GULÁŠ
Ingredience:
250
g nebo trochu více uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg
hovězí
kližky, červené víno, 1 brambora,
chlebová kůrka, 1 uzená klobása, 1
lžička
hladké mouky, 1 mrkev, trocha kořenové
petržele, trocha celeru, sladká
červená paprika,
sůl, pálivé papričky, jalovec, majoránka, 1
lžíce rybízového
džemu, citrónová
kůra, 1 lžička kečupu, olej, 1 šlehačka
Postup:
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce
A
prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně
sádla a z bůčku zbudou jen
středně hnědé
škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme
do takto
připraveného tuku, za stálého
míchání vyčkáme až bude sklovitě
zlatá. Pak přidáme na kostky nakrájenou kližku,
zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak
začneme podlévat červeným vínem. Nastává
nejdůležitější fáze, to jest samo vaření
guláše. Hotový je, až je kližka zcela měkká,
ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím
je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření
přidáme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a
jednu nastrouhanou menší bramboru (obojí na zahuštění)
a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku
hladké mouky. Současně možno na velké pánvi
vyrábět kašičku na dochucení:
Dělá
se takto: na rozpálený olej se dá nejprve
nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná mrkev a
trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to
víceméně usmaženo, přidá se další
ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky,
přiměřené
množství (nikoliv příliš
malé) rozdrcených pálivých papriček, či
jiného ostrého koření, rozdrcený pepř a
hlavně jalovec!, majoránka, nějaké další
zelené bylinky, lžíce rybízového džemu,
dost nastrouhané citrónové kůry, lžička
kečupu, případné další koření dle
vlastního výběru. To vše dohromady se několik málo
minut za stálého míchání smaží
na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s
olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem,
dvě minuty se to na mírném ohni intenzívně
míchá, pak se guláš odstaví a nechá
chladnout. Když je úplně studený, zamíchá
se do něj jedna ušlehaná šlehačka.
Den se nechá odpočívat a druhý den se ohřáté jí.
PIVNÍ GULÁŠ
Ingredience :
750 g hovězí kližky, 3 velké cibule, 1/2 l světlého piva (10°), 2 lžíce sádla, 1 - 2 krajíce staršího chleba, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 3 stroužky česneku
Postup:
Maso nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně smažíme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání opepříme a okmínujeme. Pak podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo. K měkkému masu přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.
BAREVNÝ GULÁŠ
Ingredience:
750 g hovězího nebo libového vepřového masa, 4 velké cibule, 4 papriky (čím více barev tím lépe), 4 rajčata nebo plechovka sterilovaných rajčat, několik stroužků česneku, sůl, mletá paprika, pepř, jíška, olej
Postup:
Na oleji osmažíme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Až je skoro růžová, zasypeme lžičkou mleté papriky, zamícháme a přidáme na kostky pokrájené maso. Ze všech stran opečeme. Osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem (i z kostky). Necháme dusit. Papriku nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky (pokud používáme čerstvá, je třeba je spařit vařící vodou a oloupat), česnek na plátky. Až je maso téměř měkké, přidáme jíšku, všechnu zeleninu a dusíme do změknutí. Hotový guláš dochutíme solí a rozetřeným česnekem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s pečivem.
GULÁŠ Z HUB A PAPRIK
Ingredience:
80 g tuku (sádlo), 2 velké cibule, 500 g čerstvých hub (směs), 4 papriky (2 červené), 4 stroužky česneku, sůl, 1 lžička kmínu, 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky, 200 ml vývaru z kostky bujónu, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany, (tvrdý sýr na posypání)
Postup:
Nejdříve si očistíme houby a nakrájíme je na silnější plátky. Z paprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na větší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli, česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrolu rozpálíme tuk, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Poté přidáme nakrájené houby, sůl, prolisovaný česnek, kmín, mletou papriku, podlijeme polovinou vývaru, promícháme a asi pět minut podusíme. Přidáme nakrájené papriky (kdo má rád ostřejší jídla, může přidat část paprik i pálivých), promícháme, přidáme zbytek vývaru a dusíme. Ve smetaně nebo v jogurtu rozšleháme hladkou mouku, vlijeme do guláše a za občasného míchání pokračujeme v dušení tak dlouho, až jsou papriky měkké. Na talíři můžeme guláš posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. Podáváme se slaným rohlíkem.
UHERSKÝ GULÁŠ SE ZELÍM
Ingredience:
750 g kysaného zelí, 300 g uzeného masa, 300 g vepřového masa z ramínka nebo plecka,
50 g slaniny, paprika, 2 PL sádla, 2 PL hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, sůl.
Příprava:
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a hned do něho přidáme omyté a na kostky krájené uzené maso a stejně krájené vepřové maso. Doplníme na kostičky rozkrájenou a rozškvařenou slaninou i paprikou. Přikryjeme a dusíme do změknutí. Zvlášť na pánvi připravíme ze sádla a mouky světlou jíšku, dobře ji s vodou povaříme a zahoustlou přidáme k masu se zelím. Doplníme smetanou a vše dobře promícháme a prohřejeme. Podle chuti teprve dokořeníme solí, popřípadě i pepřem. Je to úprava podobná segedínskému guláši.
Doporučená příloha: houskové knedlíky, noky nebo chléb.
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ
Ingredience:
750 g vepřového masa, sůl, 3 lžíce oleje či sádla, 60 g cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička kmínu, 1 hrneček masového vývaru, 1 kostka gulášová šťáva, 300 g kysaného zelí, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky,(brambory)
Postup:
Vepřové maso (ramínko, bůček) opláchneme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozpálíme tuk, osmahneme na něm cibuli a česnek, potom přidáme lžičku mleté papriky a kmínu, přilijeme lžíci vývaru a zamícháme. Vsypeme nakrájené a osolené maso a osmahneme jej, aby se zatáhlo. Jakmile zesvětlá a je ze všech stran lehce opečené, přidáme vývar, rozdrobíme do něj kostku gulášová šťáva (nemusí být) a necháme maso asi třicet minut dusit pod pokličkou. Občas zkontrolujeme, zda se voda nevydusila a případně zamícháme. Mezitím si necháme odkapat kysané zelí, je-li hruběji nakrájené, tak ho ještě překrájíme. Celé množství zelí rozdělíme na polovinu. První část přidáme k masu po 30 minutách dušení a zamícháme. Zalijeme zbytkem vývaru nebo vařící vodou a dusíme, až je maso měkké. Ke konci dušení přidáme druhou část kysaného zelí. do zakysané smetany vmícháme trochu hladké mouky a vmícháme ji do omáčky. Můžeme také přidat lžíci rajčatového protlaku (přidá omáčce trochu barvu). Ochutnáme a případně při¨solíme. Klasickou přílohou je houskový knedlík.
CIKÁNSKÝ GULÁŠ
Ingredience:
1/8 másla, 3 cibule, 300 g slaniny, červená paprika-mletá, trochu chilli,smetana, jíška, sůl, pepř, 1600 g vepřového masa.
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na menší kostičky. Cibuli a slaninu osmažíme na tuku tak, aby příjemně zavoněla. Přidáme nakrájené maso, zaprášíme paprikou a chilli, na vyšším stupni osmažíme. Pak oheň zmírníme a nyní již jen zvolna dusíme do změknutí. Zahustíme jíškou, zalijeme smetanou a vaříme asi 10minut dále.
Podáváme s knedlíkem, pečivem.
GULÁŠ FLAMENDR
Ingredience:
600 g hovězího masa, 100 g sterilovaných okurek, 100 g sterilovaných FEFERONEK, 100 g oleje, 150 g kečupu, worcester, pepř, sůl.
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme v rozpáleném oleji, osolíme, opepříme, ochutíme kečupem. Přidáme okurky, FEFERONKY (kapii), dochutíme worcesterem a dusíme do změknutí. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
GULÁŠ SE ŽAMIÓNY A VÍNEM
Suroviny:
800
g hovězího masa na guláš, 5 cibulí, 8
žampionů, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 200 ml červeného
vína, 100 ml zakysané smetany, 1 bujónová
kostka, 2 bobkové listy, 8 kuliček černého pepře, 6
kuliček nového koření, 5 jalovčinek , sůl, 2 lžíce
hladké mouky, 1 lžíce ostrého kečupu, 50 g
másla, 1 lžíce estragonu
Postup:
Surovin
je to spousty, ale tento guláš nebo omáčka - jak
chcete - stojí skutečně za to. Začínáme jako
obvykle. Maso opláchneme a nakrájíme na gulášové
kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Stejně nakrájíme i slaninu. V kastrolu rozpálíme
dvě lžíce oleje a společně s ním rozškvaříme
nakrájenou slaninu, na tom osmahneme cibuli a opečeme po
všech stranách kostky masa. Podlijeme vývarem z kostky
bujónu, zamícháme a pod pokličkou dusíme
asi 3/4 hodiny. Občas zkontrolujeme, aby se nevydusila všechna
tekutina a zamícháme. Zatím oloupeme žampiony a
nakrájíme je na plátky. Po uplynutí
stanovené doby přidáme všechno koření a sůl
a dusíme dál, až se maso změkne a téměř
všechna tekutina vysmahne. Potom podlijeme vínem (případně
horkou vodou) a chvíli dusíme. Přidáme
zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou, na plátky
pokrájené žampiony (nebo jiné čerstvé
houby) a pomalu povaříme. Nakonec zamícháme
lžíci ostrého kečupu (omáčku obarví),
oříšek másla a lžičku estragonu, ochutnáme a
podle potřeby dosolíme. Podáváme s houskovým
knedlíkem a brusinkovým, rybízovým nebo
višňovým kompotem.
Poznámka:
Nestydíme se podávat tento guláš i další
den (pokud něco zůstane). Je ještě lepší.
SLOVENSKÝ GULÁŠ Z DVOJÍHO MASA
Ingredience:
300
g hovězího masa (zadní, kližka), 300 g vepřového
plecka, 60 g tuku, 300-400 g cibule,1 zelená paprika, 2
rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky
česneku,1/2 lžičky mletého kmínu, 1 vrchovatá
lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu,
pepř, vývar z kostky bujónu, sůl
Postup:
Hovězí
i vepřové maso pokrájíme na větší
kostky. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na
půlkolečka. Očistíme si česnek, zelenou papriku (nakrájíme
ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka.
V kastrolu (nebo v papiňáku) rozpálíme tuk
(olej, sádlo), osmažíme na něm cibuli, přidáme
hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách.
Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a
také osmažíme. Mícháme. Když je vepřové
maso téměř měkké, rozprášíme na ně
hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme
osmahnout. Pokud se nám maso přichytává,
přidáme malinko vývaru a stále mícháme.
Přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín,
pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme
vývarem až dosáhneme potřebného množství
tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli
provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a
rajčata. Vaříme-li v papiňáku, v této chvíli
ho uzavřeme a necháme asi 30 minut vařit. Jinak dusíme
na mírném ohni až je maso měkké. Do hotového
guláše můžeme přidat asi 4 lžíce zakysané
smetany. Podáváme s rýží, těstovinami
nebo pečivem.
MEXICKÝ GULÁŠ SE SÝREM
Ingredience:
600
g předního (nebo zadního) hovězího masa, 80 g
sádla (nebo oleje), 2-3 střední cibule,2 lžičky
mleté sladké papriky, sůl, 1/2 lžičky drceného
kmínu, rovná lžička majoránky, 2 lžíce
hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/4 l vývaru
z kostky bujónu, 100 g strouhaného sýra, 3
lžíce kečupu
Postup:
Nejdříve
si opláchneme a osušíme maso a nakrájíme
ho na kostky. Potom si oloupeme cibuli a nakrájíme na
kostičky. Připravíme si vývar, nebo necháme v
horké vodě rozpustit kostku "gulášová
šťáva" - připravená tekutina nám bude
sloužit na podlévání. V kastrolu necháme
rozpálit sádlo (lze použít i olej, ale výsledná
chuť je trochu jiná), na něm osmahneme dozlatova nakrájenou
cibuli, přidáme nakrájené maso a po všech
stranách ho orestujeme. Potom ho poprášíme
hladkou moukou a necháme trochu opražit. Přidáme
mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, prolisovaný
česnek, vše zamícháme a opět trochu osmahneme. Potom
za stálého míchání postupně
podléváme vývarem až je maso "zatopené".
Přidáme majoránku a kečup, promícháme a
pod pokličkou necháme maso dusit do změknutí. Občas
zkontrolujeme, zamícháme, případně přilijeme
vývar. Když je maso měkké, guláš ochutnáme
a případně ochutíme. Můžeme přidat i dvě lžíce
sterilovaného hrášku, který necháme
pouze prohřát. Na talíři guláš posypeme
nahrubo strouhaným sýrem a případně i na
nudličky rozkrájenou šunkou. Vhodnou přílohou je
rýže, knedlík či chléb, hodí se zapít
pivem.
Poznámka:
Vzhledem k delší době úpravy masa se vyplatí
dělat v papiňáku. Papinův hrnec zavíráme v
okamžiku, kdy se maso má dusit a odkryjeme po 35 až 40
minutách.
SELSKÝ VEPŘOVÝ GULÁŠ S KŘENEM
Suroviny:
600 g vepřové plece, 150 g vepřových ledvinek, 150 g vepřových jater, 75 g sádla, 200 g cibule, 15 g mleté papriky, 500 ml vody, mletý pepř, zázvor, kmín, majoránka, 2 stroužky česneku, 50 g hladké mouky, 100 g čerstvého křenu
Postup:
Nejdříve si omyjeme, osušíme a nakrájíme všechno maso. Poté na sádle osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, zpěníme, vložíme na kostky nakrájené maso, orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, trochu zázvoru, kmínu, majoránky, utřený česnek, promícháme a dusíme pod poklicí. Když je maso poloměkké, přidáme na hranolky nakrájené ledvinky a játra, podlijeme znovu vodou a dusíme do změknutí. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme a povaříme. Šťávu přecedíme na maso a porce zdobíme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.
GULÁŠ Z MLETÉHO MASA
Ingredience:
750 g vepřového plecka (ramínka), 4 cibule, olej, sůl, česnek, paprika, pepř, kmín, majoránka, 2 gulášové kostky, bobkový list, hladká mouka
Postup:
Maso umeleme na větší kousky. Do kastrolku dáme olej a najemno nakrájenou cibuli a necháme smažit dozlatova. Pak do ní přidáme umleté maso,přidáme papriku a orestujeme. Dále přidáme sůl, kmín, gulášové kostky, bobkový list , přidáme česnek, podlijeme vodou a necháme dusit do změknutí. Když je maso měkké, necháme vydusit přebytečnou vodu, zamícháme asi 1 lžíci hladké mouky, podlijeme vodou a necháme chvilku povařit. Nakonec přidáme majoránku. Podáváme s knedlíky nebo těstovinami.
GULÁŠ V TROUBĚ
Pokud chceš docílit fakt skvělý guláš a nechceš použít metodu "maso přes noc", tak začni klasicky- cibulka, maso, paprika atd. na plotně, podlij tak, aby bylo maso potopené, přikryj pokličkou a dej do trouby na 150 stupňů. Nevšímej si toho klidně dvě hodiny, pak zkontroluj, strč zpátky do trouby a pokračuj. Klidně další dvě hodiny. Maso bude krásně měkké právě ve fázi, kdy bude šťávička akorát, pokud dáš dost cibule, není třeba zahušťovat, pokud by bylo, tak na poslední půl hodinky tam hoď střídku z cca půl krajíčku chleba. Na rozdíl od klasické metody na plotně není prakticky vůbec třeba hlídat a navíc
je ještě i chuťově lepší
KRŮTÍ GULÁŠ
Ingredience:
1 kg krůtích prsou, 1 kg cibule, 2 stroužky česneku, 2feferonky, 2 bílé papriky,300 ml vývaru, olej (sádlo), sůl, mletý pepř, majoránka (čerstvá nebo sušená), kmín, 1 lžíce sladké mleté papriky, chléb (mouka, škrobová moučka) na zahuštění
Postup:
Krůtí
prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na
větší kostky. Z paprik a 2feferonek odstraníme
jádřince a nakrájíme na proužky. Cibuli
oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozpálíme
tuk a cibule na něm orestujeme. Jakmile zesklovatí, přidáme
maso a také orestujeme. Když se „zatáhne“, přidáme
sůl, mletou červenou papriku, mletý pepř, kmín,
prolisovaný česnek a nakrájené feferonky.
Promícháme a zalijeme vývarem. Poté
zvolna dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř
měkké, přidáme nakrájenou čerstvou papriku a
čerstvou majoránku (pokud přidáváme sušenou,
dáváme ji hned s ostatním kořením).
Šťávu zahustíme buď nastrouhaným starším
chlebem či lžičkou škrobové moučky rozmíchané
ve troše studené vody, promícháme a ještě
chvíli podusíme. Jako příloha je vhodný
čerstvý chléb, rýže, těstoviny.
Tip:
Část
masa nahradit větším množstvím papriky nebo kousky
orestované cukety (obojí se přidává až
na závěr tepelné přípravy, aby se
nerozvařilo). K zahuštění můžeme použít cuketu –
tu nakrájíme na hranolky a přidáme k masu hned
jakmile se „zatáhne“. Cuketa se během dušení
prakticky rozpustí a vytvoří hustší šťávu,
takže guláš není již nutné zahušťovat.
KRŮTÍ GULÁŠ S KYSANÝM ZELÍM
Ingredience:
250
g krůtích prsou, 400 g kysaného zelí, 1 cibule,
1 kyselé jablko, 1 lžíce olivového oleje,1
lžička majoránky, 1 lžička sladké mleté
papriky, 100 ml zeleninového vývaru,1 brambor, 100 g
kysané smetany, sůl, mletý pepř, 1 zelená
paprika, 1 červená paprika,
1 lžíce přepuštěného
másla, 1 lžíce nasekané zelené petrželky
Postup:
Kysané zelí pokrájíme (pokud není dostatečně jemně nakrájené), cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z jablka odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme majoránkou, mletou papriku, kysané zelí a nakrájené jablko. Zalijeme vývarem, promícháme a dusíme asi 20 minut pod pokličkou. Zatím oloupeme a omyjeme brambor, jemně ho nastrouháme a zamícháme do zelí. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, promícháme a znovu přivedeme do varu. Krůtí maso nakrájíme na kostky. Z paprik odstraníme jádřince a nakrájíme je na větší kousky. Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a maso a papriky na něm smažíme asi 5 minut. Poté osolíme a vmícháme do zelí. Před podáváním tento netypický guláš posypeme nasekanou zelenou petrželí.
ZAPEČENÝ
GULÁŠ
Ingredience:
1
kg hovězího masa, 1 kg těstovin, 250 g tvrdého
sýra
Postup:
Z masa připravíme klasický guláš, ale bez zahuštění. Dáme vařit těstovin, ty připravíme běžným způsobem. Mezitím nastrouháme tvrdý sýr. Polovinu tohoto sýra promícháme s uvařenými těstovinami. Těstoviny vsypeme do guláše, vše promícháme. Tuto směs nalijeme do pekáče a posypeme zbytkem sýra. Zapékáme tak půl hodinky při mírné teplotě, až sýr dostane tu správnou zlatavou barvu. Na talíři můžeme ozdobit tatarskou omáčkou.
VEPŘOVÝ CHILLI GULÁŠ
Ingredience:
1000 g plecka, 750 g nakrájené cibule, sůl, chilli koření podle chuti, kečup, olej
Postup:
Nejdříve oloupeme a nakrájíme cibuli, vepřové maso pokrájíme na kostky. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme. Poté k ní přidáme maso a také orestujeme. Osolíme, přidáme chilli koření, zalijeme kečupem a dusíme za občasného podlévání vodou do změknutí. Cibule by měla udělat hustou omáčku. Podáváme s chlebem nebo s topinkami, ale v tom případě pozor na česnek, aby nepřebil chuť guláše.
GULÁŠ
BEZ MÍCHÁNÍ – OPRAVDU SKVĚLÝ
1
kg vepř. masa - nejlepší je z plecka, 3 větší
cibule, 5 stroužků česneku, 2 čaj. lžičky guláš koření
(může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké ml.
papriky, 3 polévkové lžíce škrob. moučky,
sůl, pepř, 2 kostky bujónu , 1feferonka, 0,75-1 l vody
Postup:
Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní
suroviny, pořádně promíchat. Bujónové
kostky rozpustíme v malém hrníčku a pak
dolijeme do 1 l vodu. Dát vše do pekáče, lepší
je do ohnivzdorné skleněné misky, přikrýt
alobalem a péct na 250 st. asi 1,5 hodiny.
NEDOLÍVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT ALOBAL.
Výborné s chlebem, těstovinami, rýží, knedlíkem. Tento guláš je úplně jiný než klasický.
GULÁŠOVÝ TIP
Říká se: Kolik masa, tolik cibule. Ale pozor. Ne na váhu, ale objemem! Když maso nakrájíte, očkem poměříte hromadu a stejnou hromadu dáte cibule. 1/4 až 1/3 tohoto objemu cibule nahradíme najemno nakrájenou bílou, nebo zelenou PAPRIKOU. Čerstvou v sezóně nakrájíme a dáme do mrazáku a máme vystaráno na rok. Paprika se smaží úplně stejně, spolu s cibulí v základu. Postupně se v guláši úplně rozdusí, bude úplně neviditelná, jen skvělá chuť guláše dá vytušit, že je v tom nějaký fígl! Dále postupujete dle vlastní volby a chuti. Jen zahustit jíškou! Opravdu vyzkoušejte!!
GULÁŠ NA ČERNÉM PIVU
600
g vepřové plece, 300 g cibule, sádlo, 100 g rajského
protlaku, 50 g sladké papriky, 2 dl černého piva, sůl,
česnek, pepř, chilli koření, kmín, nastrouhaný
tvrdý chléb.
Postup:
Na rozpálený tuk hodíme hrstičku kmínu a vzápětí nakrájenou cibuli, kterou orestujeme dozlatova (nepřipálit!). Přidáme rajský protlak a sladkou papriku. Do takto připraveného základu vložíme maso nakrájené na kostky, orestujeme, přidáme sůl, koření, česnek, podlijeme pivem a dusíme do změknutí. Měkké maso vyjmeme a základ dolijeme potřebným množstvím vody. Necháme projít varem a zahustíme strouhaným chlebem.
FARMÁŘSKÝ GULÁŠ
Vydatný farmářský guláš podlitý vínem, vonící po houbách, zelenině a koření si nežádá víc než domácí křupavý chléb.
800 g hovězí kližky, 100 g červené cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 10 stroužků česneku, 5 brambor, 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře,100 g rajčatového protlaku, 30 g sušených lesních hub, 1,5 l hovězího vývaru 0,5 l kvalitního červeného vína, 100 ml oleje, sůl
Postup:
Sušené houby namočíme do vody. Kližku očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci na rozpáleném oleji maso zprudka a krátce opečeme, poté jej osolíme a opepříme. V pánvi orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme koření a orestujeme, vložíme protlak, orestujeme, přidáme houby a opět orestujeme. Takto připravenou zeleninu přidáme k masu, zalijeme hovězím vývarem, vínem a dusíme hodinu, poté přidáme oškrábané a na větší kostky nakrájené brambory a dusíme do změknutí.
MALÁ VYCHYTÁVKA NA DOBRÝ GULÁŠ
Necháme ztmavnout cibuli, přidáme maso, orestujeme, pak přidáme papriku, kterou necháme ztmavnout, celou dobu mícháme. Přidáme 1 nebo 2masoxy, dáme na maso polohrubou mouku, kterou osmahneme a zalijeme vařící vodou. Pokud je šťáva řídká, přidáme další mouku rozkvedlanou ve studené vodě a vaříme dokud není maso měkké.
Případně dosolíme a dochutíme, protože maso nesolíme, aby nepustilo vodu a bylo šťavnaté.
MALÁ VYCHYTÁVKA KE GULÁŠI II.
Dělat
guláš v papiňáku je barbarství nejhrubšího
zrna. Získá se tím sice jakási omáčka
typu \"z jedné vody šup s tím na plot\" a
\"rychle hotové\", dá se tím i
zasytit, ale říkat tomu guláš je velice odvážné
a nezodpovědné. Podstatou guláše je, že se musí
dělat na kraji plotny, musí se pouze \"převalovat\"
a zásadně nespěchat. Musí se lehce připálit.
Základem musí být hovězí kližka. Kdo má
rád řádné maso, může dát půl na půl
kližku a kvalitní zadní. Kližku
umeleme, zadní na kostičky. Zahušťujeme pouze chlebem. Řádně,
s láskou připravený guláš (začíná
se ráno, je k večeři) si vystačí pouze s cibulí
(1:1 k masu) a solí. Papriku a další
koření si může přidat každý sám dle
libosti.
KUŘECÍ MINUTKOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
500 g kuřecích prsíček, 1 sterilovaná kapie, sůl, mletá paprika, kečup, máslo, olej
Postup:
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Když maso zbělí, osolíme je, přidáme mletou papriku a kapii. Ještě asi 3 minuty opékáme, pak přilijeme asi lžíci kečupu a přidáme pro zjemnění kousek másla. Po rozpuštění másla můžeme podávat. Vhodná příloha je rýže.
CIKÁNSKÝ GULÁŠ
Ingredience:
375 g předního hovězího, 40 g rostlinného tuku, 100 g cibule,7.5 g mleté papriky, sůl mletý pepř, 20 g rajčatového protlaku, kmín, 2.5 dl vývaru, 100 g brambor, 1 stroužek česneku, majoránka, 25 g slaniny, 50 g žampiónů, 50 g papriky, 37.5 g nakládaných okurek
Postup:
Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložíme nakrájené maso, za stálého míchání smahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme téměř do změknutí, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátce povaříme.
UKRUTNÝ GULÁŠ
Ingredience:
500 g hovězí kližky, 2 nožičky párků, 2 větší cibule, 3-4 stroužky česneku, 1 malá sklenice sterilovaného leča, sůl, mletý pepř, olej, chilli, majoránka, nastrouhaný tvrdý sýr, naťová cibulka, 1 lžíce hladké mouky, 2 dl zakysané smetany
Poznámka:
Guláš vaříme pokud možno v papiňáku - pokud
jej nemáte, je nutné si popsaný postup
přizpůsobit tj. zejména prodloužit dobu dušení
masa. Ještě než začneme s jeho přípravou, zásobíme
se dostatečným množstvím piva. Guláš má
jméno ukrutný proto, že po něm následuje
ukrutná žízeň...
Postup:
Omyjeme hovězí
maso a nakrájíme si jej na kostky. Oloupeme cibuli a
také ji nakrájíme na kostičky. V papiňáku
rozpálíme olej, na něm zpěníme dozlatova
nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené
na kostky a krátce osmahneme, aby se zatáhlo. Podlijeme
jej horkou vodou nebo ještě lépe horkým masovým
vývarem množství podle velikosti papiňáku) a
papiňák uzavřeme. Dusíme 25 minut, poté
papiňák otevřeme, přidáme nakrájenou uzeninu,
vše zalijeme lečem, osolíme, opepříme, přidáme
chilli, rozetřený česnek a majoránku a chvíli
společně povaříme. Občas zamícháme. Jakmile
všechny suroviny změknou, zahustíme zakysanou smetanou.
Pokus se nám zdá guláš řídký,
můžeme jej ještě poprášit trochou mouky. Místo
smetany lze guláš také zahustit nastrouhaným
tvrdším chlebem. Podáváme s přílohami,
které jsou ke guláši obvyklé - s chlebem,
pečivem či těstovinami. A s nezbytnou sklenicí oroseného
piva...
Ingredience:
375 g předního hovězího, 35 g rostlinného tuku, 75 g cibule, 1 stroužek česneku, 7.5 g mleté papriky, sůl mletý pepř, 3 dl vývaru, 25 g hladké mouky, 20 g slaniny 50 g nakládané kapie a celeru 1 vařená vejce
Postup:
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Přidáme pepř, utřený česnek, sůl , podlijeme částí vývaru a dusíme. Pod poloměkkým masem vydusíme šťávu do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do změknutí. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso. Nakrájenou slaninu orestujeme, přidáme nakrájené kapie a celer, prohřejeme a směsí a vejci zdobíme porce guláše.
ČERNÝ GULÁŠ
Ingredience:
1 kg hovězího masa (kližka, krk, zadní), 1 černé pivo, 4 cibule, 4 stroužky česneku,1feferonka, sůl, mletý pepř, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce sladké papriky,patka staršího chleba,olej
Postup:
Cibuli
a česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na větší
kostky si nakrájíme také maso. V kastrolu
rozpálíme olej a necháme na něm zezlátnout
nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme maso
a orestujeme. Jakmile se „zatáhne“, osolíme ho,
přidáme mletý pepř, majoránku a sladkou mletou
papriku a pokrájenou 1feferonku. Promícháme a
asi po dvou minutách zalijeme asi 2/3 černého piva.
Opět promícháme, kastrol přikryjeme, zmírníme
příkon tepla a pomalinku dusíme. Je třeba mít
trpělivost, než bude maso měkkém, může to trvat i dvě
hodiny. Guláš by měl pouze zvolna probublávat. Občas
zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme zbývajícím
pivem. Když je maso skoro měkké, přidáme nastrouhaný
chléb, promícháme a necháme dále
dusit, až se drobečky chleba rozpustí a vznikne krásná
hustá tmavá omáčka. Podáváme s
knedlíkem nebo s čerstvým chlebem. Můžeme ozdobit
kroužky cibule.
Poznámka:
Jde asi o 6 až 8 porcí (záleží, pro koho
vaříte). Delší doba přípravy může být
vyvážena tím,
že guláš je ještě lepší druhý den.
KOTLÍKOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
375 g hovězího masa, 1/2 kg brambor, 50 g vepřového sádla, 1 cibule, 125 g papriky, 125 g rajčat, 1/2 lžíce hladké mouky, 10 g mleté papriky pálivé, paprika, 1/2 lžičky majoránky, 1/4 lžíce soli, 1/2 sklenky bílého vína
Postup:
Cibuli osmahneme na sádle, přidáme nakrájené maso, opečeme, podlijeme vínem, přidáme nakrájené brambory, rajčata, papriky, mouku, popřípadě trochu vody, osolíme, okořeníme, dusíme. Kotlíkový guláš se nesmí míchat, pouze se jím může potřásat.
GULÁŠ S HOUBAMI
Ingredience:
500
g hovězí kližky, 300 g cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce
hladké mouky, 1/2 l vývaru (stačí z kostky
bujónu), sůl, mletý pepř, mletá paprika, 200 g
mražených nebo nakládaných hub, 2 lžíce
sterilované červené papriky (proužky), 3 lžíce
kečupu (rajčatového protlaku), pár kapek worcesteru,
3 lžíce oleje (sádla)
Postup:
Nejdříve oloupeme cibuli a na oleji nebo sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na větší kostky nakrájené hovězí maso (kližka je nejlepší, ale lze použít i jiné) a také osmahneme po všech stranách. Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zamícháme, přidáme mouku
a za stálého míchání necháme trochu opražit. Potom postupně zaléváme vývarem, mícháme, přidáme kečup, worcester a prolisovaný česnek. Dusíme zvolna pod pokličkou až je maso měkké. Občas mícháme a v případě potřeby přiléváme vývar. Teprve ke konci přidáme houby a sterilovanou červenou papriku. Společně necháme podusit už jen pár minut. Podáváme s rýží, knedlíky všeho druhu, ale i s bramboráčky. Doplníme zeleninovým salátem dle chuti a možností.
GULÁŠ BRATISLAVSKÝ JEMNÝ
Ingredience:
75 g celeru, 50 g mrkve, 50 g okurek, 50 g sterilovaných žampiónů, 75 g šunky, 50 g papriky, 25 g rajčat, 50 g šlehačky, 1/4 hlávkového salátu, citrón, sůl, bílý pepř ,1/2 vejce uvařené natvrdo
Postup:
Uvařený celer a mrkev nastrouháme na nudličky, přidáme spařené a na proužky nakrájené papriky, okurky, žampióny a šunku, Osolíme, opepříme a přidáme citrónovou šťávu. Vychladíme a vmícháme ušlehanou smetanu. Podáváme na salátových listech, zdobené plátky vajíčka.
GULÁŠEK
Suroviny:
500 g předního hovězího masa, 500 g vepřového plecka, 4 velké cibule,4 papriky (i mírně pálivé), 6 rajčat, 5 stroužků česneku, 200 g uzeného bůčku (nebo slaniny), 1 lžička mletého kmínu, 2 lžíce červené sladké papriky, 1 chilli paprička, sůl, mletý pepř, 1 kostka masového bujónu, olej nebo sádlo
Postup:
Kromě všech potřebných surovin si na tento gulášek rezervujeme především dostatek času, protože příprava trvá poměrně dlouho.
Nejdříve si připravíme všechny suroviny -uzený bůček nebo slaninu
Maso
nakrájíme na větší kostky, cibule oloupeme a
nakrájíme nadrobno. Z paprik odstraníme
jádřince, opláchneme je a nakrájíme na
proužky. Rajčata také opláchneme a nakrájíme
na osminky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
Připravíme si asi 1:l horkého bujónu z kostky.
V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej (stačí
asi 2 lžíce), přidáme nakrájený uzený
bůček, česnek a cibuli. Orestujeme a přidáme hovězí
maso. To také orestujeme, jakmile zhnědne, osolíme ho
a posypeme červenou paprikou. Vše zalijeme litrem bujónu,
kastrol přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme
asi hodinu. Poté přidáme vepřové maso (tomu
stačí ke změknutí kratší doba), mletý
kmín a nakrájenou chilli papričku (nebo špetku chilli
koření nebo ½ kávové lžičky mletých
chilli papriček naložených v soli) a mletý pepř.
Promícháme, opět přikryjeme pokličkou a společně
dusíme nejméně další hodinu až hodinu a půl.
Když je obojí maso měkké, přidáme nakrájená
rajčata a papriky a dodusíme. Na závěr ochutím
majoránkou. Podáváme s chlebem.
Poznámky:
Na přípravu nám stačí pouze jeden hrnec.
Takže lze snadno připravovat třeba na chatě nebo na chalupě.
Této situaci také odpovídá množství
surovin. Rozhodně je toho víc, než pro jednu rodinu.
JEHNĚČÍ GULÁŠ S RAJČATY
Ingredience:
3/8 kg jehněčí kýty, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1/2 mrkve, sůl, 1/2 lžičky hladké mouky, mletá paprika, 2 papriky (zelené), 2 rajčata zelená, petrželka
Postup:
Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso a po všech stranách je opečeme. Pak maso vyjmeme a v témž tuku osmažíme na nudličky nakrájenou mrkev, cibuli a jakmile se voda ze zeleniny odpaří, přisypeme mouku a opražíme. Zalijeme vývarem z kostí, přidáme mletou papriku, sůl a dusíme téměř do změknutí. Přidáme na kroužky nakrájené zelené papriky a dusíme společně. Asi 1/4 hodiny před podáváním pokrmu přidáme oloupaná drobně pokrájená rajčata a dusíme asi 10 minut. Podáváme posypané sekanou petrželkou.
Příloha: rýže nebo pšeničný chléb
KAPUCÍNSKÝ GULÁŠ
Ingredience:
700 g hovězí kližky, 3 lžíce oleje, 2 větší cibule, mletý pepř, mletá paprika, drcený kmín,2 lžíce rajčatového protlaku, sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíce hladké mouky, 250 g žampionů
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, maso nakrájíme na kostky. V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a osmahneme na něm cibuli. Přidáme papriku a zpěníme ji. Na tomto základě opečeme maso nakrájené na kostky a potom podlijeme trochu vodou. Osolíme, přidáme drcený kmín, prolisovaný česnek, mletý pepř a rajčatový protlak. Promícháme, ztlumíme příkon tepla a pod poklicí dusíme do změknutí. Občas promícháme a podle potřeby podlijeme. Ke konci dušení guláš vysmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme ji, potom znovu podlijeme a guláš dovaříme. Menší žampiony očistíme (vlhkým hadříkem) a nakrájíme na čtvrtky. Podusíme je na zbylém oleji a přidáme do hotového guláše.
BRAMBOROVÝ CHALUPÁŘSKÝ GULÁŠ
Ingredience:
1 kg brambor, 50 g sádla, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 500 g měkké uzeniny, 1 kostka bujónu, majoránka, libeček, sůl, kmín
Postup:
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji také na drobné kostičky. Do většího hrnce dáme sádlo a na sádle osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme kmín, papriku, brambory, kostku bujónu, sůl, majoránku, libeček a rozetřený česnek. Zalijeme do poloviny vodou a dusíme pod pokličkou dokud brambory nezměknou. Přidáme salám nakrájený na kostičky nebo na nudličky a zaprášíme moukou. Pokud se obáváme žmolků, můžeme mouku také rozkvedlat v hrnečku v troše mléka nebo vody a vlít do guláše a zamíchat. Chvilku ještě podusíme, potom dolijeme vodu a ještě krátce povaříme.
Poznámka: Jednoduché jídlo, které lze uvařit v jednom hrnci je ideální na chatu či chalupu nebo na jednoduchou večeři. Použít lze jak měkký salám, tak třeba špekáčky či jinou měkkou uzeninu
BRAMBOROVÝ GULÁŠ SE ZELENINOU
Ingredience:
250 g cibule, 1 kg brambor, 2 pórky, 1 zelený paprskový lusk, 500 g rajčat, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sladké papriky,1/2 I zeleninového vývaru, špetka drceného kmínu, 1 lžička majoránky, 1/2 svazku petrželky, sůl, 75 g zakysané smetany, 2 lžíce octa
Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na plátky. Zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme, pór na kroužky, papriku a rajčata na kostky. Cibuli zesklovatíme na oleji. Česnek oloupeme, přilisujeme k cibuli, společně osmahneme. Vmícháme mletou papriku. Přidáme brambory, pórek, papriku a rajčata, krátce vše promícháme a přilijeme vývar. Okořeníme drceným kmínem a majoránkou a přikryté vaříme 15 - 20 minut. Petrželku omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Guláš osolíme a zjemníme ho zakysanou smetanou. Podle chuti přikyselíme.
GULÁŠ Z DIVOČÁKA S JEŘABINAMI
Ingredience:
1 kg masa z divočáka (plec), 250 g cibule, 6 velkých stroužků česneku, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíce kmínu (drceného), sůl, 3 lžíce sádla, 5 lžic zavařených jeřabin, 2 krajíce tvrdého chleba
Postup:
Maso
nakrájíme na velké (gulášové)
kostky. Cibuli oloupeme rozkrojíme na čtvrtky a nakrájíme
na plátky. V kastrolu rozpálíme sádle,
orestujeme na něm cibuli, přidáme maso a také
orestujeme. Přisypeme sladkou i pálivou papriku, kmín
a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme
horkou vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso téměř
ponořené. Uvedeme do varu, potom zmírníme
příkon tepla a pomalu pod pokličkou dusíme, až maso
téměř změkne. Občas zkontrolujeme, promícháme
a je-li třeba, podlijeme. Z chleba odstraníme kůrky a
nastrouháme ho. Přidáme ho do guláše a
společně dále dusíme, až se drobečky chleba
rozpustí. V této chvíli guláš osolíme
a přidáme jeřabinový kompot bez šťávy.
Promícháme a po malé chvíli odstavíme
ze zdroje tepla. Podáváme s kynutým knedlíkem,
případně s čerstvým chlebem.
Poznámka:
Kdo
nemá rád „ovocnou“ variantu, může jeřabiny
vynechat nebo je nahradit na kostičky nakrájenými
kyselými okurkami. Pikantnost omáčky lze také
zesílit přidáním nakrájené chilli
papričky
VEPŘOVÝ GULÁŠ S FAZOLEMI
Ingredience:
150 g bílých fazolí, 400 g libové vepřové plece, 1 cibule, sůl, mletá sladká i pálivá paprika, olej, česnek, drcený kmín, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu, 2 lžíce hladké mouky, majoránka, kousek uzeného masa, 1 malá zelená paprika, bobkový list
Postup:
Fazole přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin bobtnat. Pak vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou a uvaříme do změknutí (pozor, vodu nesolíme). Vepřovou plec naklepeme, nakrájíme na kostky a osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, zpěníme ji na rozpáleném oleji, vmícháme mletou papriku, po zpěnění zalijeme trochou vody a uvedeme do varu. Přidáme maso, rajčatový protlak, rozetřený česnek (množství podle chuti), drcený kmín a dusíme, až maso téměř změkne. Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky, dobře ji rozmícháme a dále maso dusíme do změknutí. Nakonec přidáme scezené fazole, majoránku, bobkový list a prohřejeme.
Před
podáváním porce posypeme nakrájenou
zelenou paprikou a nudličkami uzeného masa.
Poznámka:
Místo vaření fazolí lze použít
fazole sterilované. Je to sice dražší, ale uspoří
to čas i práci.
FAZOLOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
300 g bílých fazolí, 250 g klobásy, nebo uzeného bůčku, 50 g sádla, cibule, 20 g hladké mouky, paprika, sůl 2 lžíce rajčatového protlaku
Postup:
Omyté fazole necháme bobtnat, přilijeme do nich vodu, aby byly zatopené, přidáme na kostečky nakrájené syrové uzené maso (nejlépe z bůčku) nebo na kolečka nakrájenou klobásu, zvolna vaříme, až je obojí měkké. Potom pokrm zahustíme růžovou cibulovou jíškou, povaříme, přidáme protlak a podle chuti osolíme, případně přidáme několik kapek citrónové šťávy nebo 2 lžíce smetany. Pokrm je velmi chutný. Doplněný zeleninovým salátem a kouskem chleba je výbornou večeři.
PAPRIKÁŠ S NOKY
Ingredience:
750
g hovězího masa, 2 cibule, 2 lžíce sádla, sůl,
bobkový list, 1 lžička mleté papriky,celý
černý pepř
Na
noky:
400
g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, 220 ml vlahého
mléka, 1 vejce, špetka soli, 50 g změklého másla
Postup:
Nejdříve si připravíme paprikáš. Oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka. V kastrolu rozpálíme sádlo, cibuli na něm orestujeme, přidáme bobkový list a celý pepř. Maso nakrájíme na kostky a přidáme k cibuli. Opečeme ho za občasného míchání po všech stranách. Osolíme, přidáme mletou papriku, promícháme a dusíme pod pokličkou do změknutí masa. Je-li třeba, podlijeme teplou vodou nebo vývarem. Můžeme také připravovat v papiňáku. Jakmile je maso poloměkké, začneme s přípravou noků. Ze všech surovin vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme ho na několik kousků a z každého vyválíme na pomoučeném vále silnější váleček. Ten rozkrájíme nožem na noky. Noky shrneme z válu do vroucí osolené vody, lehce promícháme a od chvíle, kdy začne voda znovu vřít, vaříme asi 15 minut. Poté jeden nok překrojíme a ochutnáme. Hotové noky slijeme a ihned promícháme do paprikáše. Společně necháme prohřát. Podáváme s lehkým přílohovým zelím.
PAPRIKÁŠ Z KRÁLIČÍHO MASA
Ingredience:
800
g králičího masa bez kostí, 6 lžic oleje, 200
g cibule, 10 g mleté sladké papriky, sůl, 1 kelímek
zakysané smetany, hovězí vývar (vývar
z kostky bujónu), (1-2 lžíce hladké mouky)
Postup:
Maso
očistíme, opláchneme a nakrájíme na
větší kostky. V kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme
nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova.
Potom přidáme nakrájené maso, opečeme krátce
po všech stranách a osolíme. Orestované maso
zaprášíme paprikou, podlijeme vývarem a dusíme
pod pokličkou do změknutí. Občas zamícháme a
podlijeme vývarem. Když je maso měkké, vmícháme
postupně zakysanou smetanu a necháme asi 4-5 minut provařit.
Chceme-li mít hustou (a vydatnou) omáčku, vmícháme
do smetany jednu či dvě rovné polévkové lžíce
hladké mouky a necháme provařit asi 5-8 minut.
Podáváme s bramborem, rýží, bramborovým
knedlíkem či tmavým chlebem.
Rada
pro ty, kteří nechovají králíky doma:
Občas se v mrazicím boxu objeví tzv. filé z
králičích hřbetů. A když jsou cenově zvýhodněné,
je to právě maso vhodné pro tuto úpravu. Stačí
ho jen rozmrazit a nakrájet.
GULÁŠ Z HÁJOVNY
Ingredience:
0.3 kg zadního hovězího, 40 g vepřového sádla, 60 g cibule, 10 g česneku, 0.2 g mletého pepře, 20 g hladké mouky, 6 g soli, 20 g rajčatového protlaku, 3 g mleté papriky, 60 g slaniny, 50 g pařížského salámu, 100 g žampiónů, 60 g kapie
Postup:
Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na 2/3 sádla usmažíme cibulku (také asi 2/3) s kmínem dozlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso. Při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě. Potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme do změknutí. Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu. Když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku. Přidáme mouku, orestujeme asi 5 minut. Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší. Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké. Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené žampióny (nebo jiné houby) a kapie. Trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme. Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše a ještě všechno převaříme. Příloha: brambory, knedlík nebo chléb
DIVOKÝ VEPŘOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
750 g vepřové plece, 1 lžíce sádla, 4 velké cibule, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mleté papriky, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček jalovce, 1 bobkový list, sůl, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 1 kostka polévkového koření, jíška
Postup:
Nakrájenou
cibuli dáme do tlakového hrnce zesklovatět na
rozpuštěné sádlo, potom přidáme na kostky
nakrájené maso s kořením. Opečeme po všech
stranách, osolíme a přidáme prolisovaný
česnek. Zalijeme horkou vodou, hrnec uzavřeme a dusíme od
doby varu asi 25 minut. Pak hrnec stáhneme z ohně a necháme
dojít. Po otevření vyndáme z guláše
nové koření, jalovec a bobkový list. Přidáme
1 kostku polévkového koření a kečup. Chvilku
necháme přejít varem a zahustíme jíškou.
Podáváme s kynutým knedlíkem nebo s
chlebem. Guláš na talíři posypeme strouhaným
křenem.
Poznámka:
Na fotografii je guláš z poloviny vepřového masa a z
vepřových jater.
ZABÍJAČKOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
800 g krkovice, 800 g vepřových drobů (ledvinky, játra), 400 g cibule, 100 g sádla, vývar z masa, česnek,mletá paprika sladká, majoránka, pepř, sůl
Postup:
Do cibulového základu přidáme maso a droby pokrájené na větší kostky, zasypeme drceným česnekem, mletou paprikou, osmahneme, osolíme, zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Poté dochutíme pepřem, majoránkou.
VEPŘOVÝ GULÁŠ NA LEČU
Ingredience:
500 g vepřového masa, 2 cibule, 3 lžíce oleje (sádla), 1 malá sklenice leča, sůl, pepř, 1/2 sýra lučiny, 1 malá zelená paprika
Postup:
Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostky a osmahneme jí v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidáme vepřové maso nakrájené na kostky. Necháme ze všech stran lehce osmahnout, osolíme a opepříme. Přidáme všechno lečo, zamícháme a přilijeme asi půl sklenice po leču vývaru nebo vody. Necháme pod pokličkou necháme dusit. Občas kontrolujeme a zamícháme. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájenou zelenou papriku a do omáčky rozdrobíme polovinu lučiny. Promícháme, lučina se rozpustí a dodá omáčce jemnější chuť. Podáváme s knedlíkem, těstovinami i rýží. Ozdobit můžeme kolečky čerstvé cibule nebo zelenou natí.
INDICKÝ GULÁŠ
Ingredience:
800 g kuřecích prsou. 800 g cibule, 2000 g rajčat, 2 sušené chilli papričky nebo mleté chilli, olej, sůl, pepř
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata nastrouháme na hrubém struhadle tak, že nám v ruce zůstane jen slupka (slupku nepoužíváme). Z rajčat scedíme šťávu, kterou necháme stranou na pozdější podlévání. Maso nakrájíme na větší kostky.
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme dužinu z rajčat, společně orestujeme, přidáme chilli a kuřecí maso, osolíme, promícháme a dusíme do změknutí. V průběhu dušení podle potřeby podléváme slitou šťávou z rajčat. Jakmile je maso měkké, je zároveň i zelenina vydušená v hustší omáčku (asi za půl hodiny), Omáčku podle chuti můžeme ještě dosolit nebo opepřit.
KRŮTÍ GULÁŠ
Ingredience:
400 g krůtího masa, mletý pepř, sůl, 3 lžíce oleje, 2 cibule, sladká i pálivá paprika, 1 malá sklenice sterilovaného leča, 4 stroužky česneku, worcesterská omáčka,čerstvě nastrouhaný křen na ozdobení
Postup:
Na guláš můžeme použít méně kvalitní krůtí maso - např. krůtí stehna nebo můžeme koupit přímo kousky krůtího masa na guláš (prodává se zmražené). Maso nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme. V kastrolu si rozpálíme olej, cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji. Přidáme maso a za stálého míchání ho osmahneme. Posypeme mletou paprikou, přidáme sterilované lečo, rozetřený česnek a zakapeme worcesterem. Podléváme vodou podle potřeby a dusíme do změknutí. Čerstvý křen oloupeme a jemně nastrouháme. Posypeme jím guláš před podáváním. Jako přílohu můžeme zvolit chléb, těstoviny, hranolky, nebo jinou vámi oblíbenou gulášovou přílohu.
JELENÍ GULÁŠ KOTLÍKOVÝ
Ingredience:
1200 g jeleního nebo srnčího masa – krk, bok nebo hrudí, 1000 g cibule, 500 g vepřového sádla, 2 mrkve, 1/2 celeru, 2 kořenové petržele, 4 rajčata, 2 papriky, sklenička sterilovaného leča, 500 g brambor (z toho 3 syrové na zahuštění), sušené nebo čerstvé houby, 300 ml červeného vína, mletá paprika kmín, česnek, majoránka, větvičky z jedličky, sůl, pepř
Postup:
1. Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na klínky, česnek na plátky, kořenovou zeleninu na menší kostky, rajčata a cibuli na plátky.
2. Na rozpáleném sádle opečeme cibuli s česnekem, kořenovou zeleninou a drceným kmínem dozlatova, přidáme maso, orestujeme, okořeníme mletou paprikou, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme téměř do změknutí.
3. Přidáme na kostičky krájené brambory, rajské, papriku a lečo, podlijeme vínem a vaříme spolu s bylinkami (libečkem, petrželkou, majoránkou), větvičkou z jedličky a nastrouhanými brambory do změknutí.
GULÁŠ S PATISONY NEBO CUKETOU
Ingredience:
300 g zadního hovězího masa, 300 g vepřového ramínka, 300 g patisonů nebo cukety, 60 g tuku, 200 g cibule, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu, pepř, vývar z kostky bujónu, sůl
Postup:
Nejdříve očistíme cibuli, oloupeme cuketu nebo patison a obojí nakrájíme na hrubé kostky. Také opláchnuté a osušené hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky. Očistíme česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka. V kastrolu rozpálíme tuk (olej, sádlo), osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme. Mícháme. Když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout. V tomto okamžiku přidáváme nakrájené patisony nebo cuketu, přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Dále dusíme na mírném ohni až je maso měkké. Ke třeba počítat s tím, že přidáním patisonů či cukety do guláše vznikne při stejném množství mouky trochu řidší omáčka. Nevyhovuje-li vám to, stačí zaprášit maso větším množstvím mouky. Guláš podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem.
BLESKOVÝ GULÁŠ
Ingredience:
400 g masa na minutku, 1 plechovka fazolí, 1 velkou cibule, 2 stroužky česneku, pepř, gulášovou kostku, majoránku, sůl, olej, kečup
Postup:
Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku. Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme. Na konec přidáme majoránku.
ČESKÝ GULÁŠ
V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zlehka ji zaprášíme paprikou, přidáme maso, slabě podlijeme vodou a necháme dusit do změknutí. Můžeme přidat i kousek mrkve, petržel, bobkový list a několik kousků nakrájené zelené papriky. Nedoporučuje se guláš míchat, ale s hrncem přikrytým pokličkou zatřepat. Na zahuštění použijeme buď moučnou záklechtku anebo nastrouhaný a v našem guláši uvařený syrový brambor.
VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, zlehka zaprášíme paprikou, vložíme maso na- krájené na kousky, slabě podlijeme vodou, přidáme drcený kmín, osolíme a zastříkneme octem. Dle potřeby doléváme vodu a dusíme do změknutí. Asi po 1 ½ hodině maso vyjmeme šťávu zaprášíme moukou, přidáme rajský protlak, trochu drcené majoránky a ještě asi ½ hodiny vaříme. Hotovou omáčku přecedíme na připravené maso a společně krátce povaříme.
MAĎARSKÝ GULÁŠ
V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět 3 oloupané a nakrájené cibule, přidáme mletou papriku,nakrájené maso, osolíme a okořeníme, přidáme 1 stroužek utřeného česneku, podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Asi po hodině dušení přidáme na kolečka nakrájené 2 - 3 paprikové lusky, dochutíme majoránkou a vše dohromady asi 30 minut dusíme.
VEPŘOVÉ RAGÚ
Ingredience:
500 g vepřové plece, 1 cibule, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 sladkokyselá okurka, 2 vejce vařená natvrdo, 2 lžíce oleje, 100 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl
Postup:
Nejdříve dáme uvařit vajíčka natvrdo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Na pánvi si rozpálíme olej (sádlo), zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme maso a orestujeme ho, osolíme. Potom ho zaprášíme paprikou, podlijeme vodou a zvolna dusíme do změknutí. Podle potřeby mírně podléváme. Maso vyjmeme a dáme stranou, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, dobře promícháme, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, dobře rozšleháme a asi 15 minut zvolna vaříme.
Nakonec přidáme smetanu, prohřejeme, do omáčky vložíme zpět maso, na kostky nakrájená natvrdo uvařená vajíčka, kostičky okurky a hrášek. Podle chuti dosolíme a společně ještě asi pět minut prohřejeme. Podáváme s rýží, knedlíkem, noky.
VEPŘOVÉ RAGÚ Z MLETÉHO MASA
Ingredience:
500 g mletého plecka, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá konzerva hrášku,2 citrony, sůl, pepř, hladká mouka, 2 lžíce posekané petrželky, mléko nebo smetana, 1 vejce, 1 žloutek, 1 cibule, worcesterská omáčka, 100 ml bílého vína, olej na smažení, sůl
Postup:
Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 200 ml mléka, pepř popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby. Promícháme a necháme chvilku v ledničce odpočinout. Pak děláme malé kuličky a smažíme na oleji dozlatova. Na pánev dáme rozpustit asi 2 lžíce másla, na něj dáme nakrájenou mrkev, petržel , cibuli, celer necháme orestovat , až je zelenina měkká. Přidáme šťávu z jednoho citronu a zamícháme. Do toho dáme 1 lžíci hladké mouky, zalijeme mlékem nebo smetanou , ve kterém jsme rozšlehali žloutek, přidáme asi 6 slabých plátků citronu, kůru z jednoho citronu, víno a necháme chvilku povařit. Posolíme a kdo chce dochutí si worcesterskou omáčkou.
Podáváme s rýží.
PERKELT MAĎARSKÝ
V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zlehka ji zaprášíme paprikou, přidáme maso, slabě podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Přisolíme, ochutíme worcesterem, ale v žádném případě nedáváme kmín a nezahušťujeme moukou. Můžeme ale přidat majoránku a stroužek třeného česneku.
FAZOLOVÝ GULÁŠ SE ZÁZVOREM
Ingredience:
200 g červených fazolí, sezamový olej, l lžička drceného kmínu, 1 lžička zázvoru, 3-4 cibule, 1 mrkev, kousek červené řepy mořská sůl, 2 stroužky česneku, sójová omáčka, zelené natě pórku, kukuřičný škrob, sójová smetana
Postup:
Fazole namočíme a uvaříme do změknutí. V kastrolu osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, červenou řepu, sušený zázvor, kmín, uvařené fazole a krátce podusíme. Podlijeme vývarem z fazolí a povaříme. Přidáme sójovou smetanu, kukuřičný škrob a povaříme. Na závěr přidáme sójovou omáčku, česnek, zelené natě pórku a krátce povaříme.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ NA PIVĚ
Suroviny:
250 g vepřové plece, 750 g brambor, 200 g fazolových lusků, 50 g anglické slaniny, 350 ml světlého piva, 2 cibule, 2 stroužky česneku, rostlinný olej, sůl, pepř, mletá paprika, petrželka, majoránka
Postup:
Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, slaninu a část sekaného česneku. Přidáme kostky masa, přisypeme papriku a podlijeme pivem. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájené brambory a necháme podusit asi 20 minut. Dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, přidáme pokrájené fazolové lusky a krátce provaříme. Nakonec ozdobíme sekanou